Hyppää sisältöön

Maavoimien kansainvälinen harjoitustoiminta näkyy Lapin kevätliikenteessä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 8.5.2024 14.39
Tiedote
kolme panssarivaunua etenee hiekkatiellä metsän keskellä

Kainuun prikaatin johtama taisteluharjoitus Northern Forest 24 ja sitä edeltävä alueellinen tykistön ampumaharjoitus tuovat Rovajärven alueelle kotimaisia ja kansainvälisiä joukkoja kalustoineen 14.5.-15.6.2024. Harjoitusjoukon kokonaisvahvuus on suurimmillaan lähes 7000 henkilöä, joista suomalaisten osuus on noin 4500. Ulkomaalaisia joukkoja osallistuu Yhdysvalloista ja Norjasta.

Kaksivaiheinen harjoituskokonaisuus alkaa epäsuorantulen ammunnoilla ja jalkaväen taisteluammunnoilla ja päättyy kaksipuoleiseen simulaattoriavusteiseen taisteluharjoitukseen.

Harjoituksien päämääränä on ylläpitää ja kehittää sotilaallista yhteistoimintakykyä ja suorituskykyä Yhdysvaltojen ja Norjan maavoimien kanssa sekä edistää Suomen, Norjan ja Ruotsin kolmenvälistä isäntämaayhteistyötä pohjoisella alueella. Yhdysvaltalaiset joukot osallistuvat harjoitukseen osana Immediate Response 24 -harjoitusta, joka on osa U.S. Army Europe and African (USAREUR-AF:n) DEFENDER- ja Naton Steadfast Defender -kokonaisuutta. 

Harjoituksen menoliikennettä on runsaasti pohjoisen tieosuuksilla 14.5. ja 24.–25.5

Harjoitukseen liittyy keskitysmarsseja Kajaanista, Niinisalosta, Vekaranjärveltä, Rovaniemeltä ja Sodankylästä. Marssit Rovajärvelle toteutuvat ennen alueellista tykistön ampumaharjoitusta ja Northern Forest 24 -taisteluharjoitusta.

Henkilöstö- ja kalustosiirrot toteutetaan rautatiekuljetuksina sekä moottorimarsseina:

•    Kajaanista 14., 18., 24. ja 25.5. 
•    Niinisalosta 13.5 ja 14.5. 
•    Sodankylästä 24. ja 25.5.  
•    Rovaniemeltä 25.5.  

Harjoituskokonaisuuden aikana siviililiikennettä rajoitetaan Rovajärven harjoitusalueen sisällä 10.5. – 6.6.2024. 

Immediate Response 24 -harjoitukseen osallistuvat Yhdysvaltalaisjoukot saapuivat Pohjois-Suomeen toukokuun alussa, ja liikkuvat pääosin harjoitusalueen läheisyydessä.

Kansainvälistä lentotoimintaa harjoituksessa

Northern Forest 24 -taisteluharjoitusvaiheen aikana alueella on myös lentotoimintaa. Harjoituksessa operoi suomalaista ja amerikkalaista helikopterikalustoa. Ilmavoimat tukee harjoitusta taisteluhävittäjälennoilla. Yhdysvaltojen harjoitusosastoon kuuluu viisi UH-60 Blackhawk-, kolme CH-47 Chinook- ja kolme HH-60 -helikopteria. Suomalaiset operoivat harjoituksissa NH90- ja MD500-helikopterikalustoilla.  

Taisteluharjoitusvaiheen jälkeen alueella toteutetaan Jääkäriprikaatin johtama ampumaharjoitus 31.5.-6.6.2024., jossa on mukana sotilaita Norjasta. 

Northern Forest 24 -taisteluharjoitusta voi seurata Maavoimien sosiaalisen median kanavilla (Facebook, X ja Instagram) tunnisteella #NorthernForest24. 

Lisää Maavoimien kevään harjoituksista:
Maavoimat harjoituttaa kevään aikana lähes 20 000 sotilasta - Maavoimat

´