Hoppa till innehåll

Kommendörerna besökte övningen Northern Forest 23

Armén
Utgivningsdatum 31.5.2023 11.33
Pressmeddelande

Kommendörerna för den finska och svenska armén och befälhavaren för den amerikanska arméns 10:e bergsdivision inspekterade övningen Northern Forest 23 i Rovajärvi.

Generalmajor Gregory Anderson, befälhavare för den amerikanska arméns 10:e bergsdivision, och generalmajor Karl L.E. Engelbrektson, befälhavare för den svenska armén, besökte övning Northern Forest 23 i Rovajärvi. Värd för besöket var kommendören för armén, generallöjtnant Pasi Välimäki.

Generalerna inspekterade övningen Northern Forest 23, vilket innebär att öva gemensamma operationer med de allierade och Sverige. Högst 8 000 soldater deltar i övningen, varav cirka 1100 kommer från USA, Storbritannien, Sverige och Norge. Northern Forest 23 är en del av arméns internationella vårövning, vars syfte är att förbättra interoperabiliteten på olika ledningsnivåer.

- Övningen ger oss möjlighet att testa och förbättra vår prestationsförmåga och kompatibilitet, vi lär av varandra och vi kan identifiera de områden där vi behöver arbeta hårdare. Övningen, som genomfördes under krävande förhållanden och terräng, och hela arméns internationella övningshelhet i våras, har visat att vi har tagit steg framåt, men det finns fortfarande arbete att göra, säger generallöjtnant Välimäki.

Besökarna var också nöjda med vad de såg.

- Northern Forest är en av våra många gemensamma övningar med vår närmaste partner, den finska armén. Vi kommer att arbeta tillsammans för att bli bättre, starkare och mer driftskompatibla, säger generalmajor Engelbrektson.

- Northern Forest och liknande övningar bygger trupper med en gemensam riktning. Soldaterna i 10:e bergsdivisionen får mycket erfarenhet här vid polcirkeln, säger generalmajor Anderson.

- De lär sig att arbeta under svåra förhållanden och i multinationell strid, vilket gör det möjligt att härda soldater och utveckla kritiskt tänkande hos ledare. Det är fint att vara i Finland, för varje gång här är en bra övning för våra bergssoldater.

´