Kapteeni Paulus Kärnän Hornet-soolo käynnistyy Dirty Roll -liikkeellä

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 29.4.2025 12.23
Tyyppi:Tiedote
Paulus Kärnä näyttää kahta peukaloa täydessä lentäjävarustuksessa.
Kapteeni Paulus ”Hassel” Kärnä on Ilmavoimien vuoden 2025 pääesityslentäjä.

Esittelyssä Ilmavoimien vuoden 2025 F/A-18 Hornet -esityslentäjä kapteeni Paulus Kärnä Lapin lennostosta.

Kapteeni Paulus ”Hassel” Kärnä palvelee Taktisen toimiston päällikkönä Hävittäjälentolaivue 11:ssä Lapin lennostossa. Hänen työhönsä kuuluu lennonopettamisen ja lentämisen lisäksi paljon hallinnollisia tehtäviä. Call Sign Hassel on lentänyt Hornetilla 11 vuotta ja lentotunteja on kertynyt 970. Tänä vuonna hän lentää Hornetia normaalien työtehtäviensä lisäksi myös Ilmavoimien pääesityslentäjän roolissa.

Kauden varaesityslentäjä on kapteeni Ville Tuomainen Karjalan lennostosta.

Hävittäjälentäjä oli pikkupojasta pitäen haaveammattini.

Paulus, miten sinusta tuli hävittäjälentäjä? 

Tieni tähän pisteeseen oli oikeastaan aika suoraviivainen eli hävittäjälentäjä oli pikkupojasta pitäen haaveammattini. Suoritin varusmiespalveluksen lentoreserviupseerikurssilla, joka alkoi 2008. Intin jälkeen matka jatkui kadettikouluun Helsinkiin ja sieltä Kauhavalla suoritetun Hawk-koulutuksen jälkeen Lapin lennostoon Rovaniemelle, jossa aloitin Hornetilla lentämisen vuonna 2014.

PAULUS KÄRNÄ
• Ilmavoimien vuoden 2025 pääesityslentäjä
• Kotoisin Oulusta
• Sotilasarvoltaan kapteeni
• Palvelee Hävittäjälentolaivue 11:ssä Lapin lennostossa
• Lentänyt Hornetilla 11 vuotta, n. 970 tuntia
• Call Sign Hassel 
Paulus Kärnä on lentänyt Hornetia 11 vuotta. Lentotunteja on kertynyt pian tuhat.


 

 

Ilmavoimien työntekijänä itselleni merkitsee eniten se, että saan olla ylläpitämässä ja kehittämässä Suomen turvallisuutta.

Millainen työpaikka Ilmavoimat ja Lapin lennosto on?

Ilmavoimien työntekijänä itselleni merkitsee eniten se, että saan olla ylläpitämässä ja kehittämässä Suomen turvallisuutta. Viimeisten vuosien tapahtumien myötä tuo merkitys on vahvistunut entisestään. Lapin lennostossa on paljon hienoja ihmisiä, jotka jakavat saman ajatuksen ja joiden kanssa on ilo työskennellä. 

Toimin tällä hetkellä Hävittäjälentolaivue 11:ssä Taktisen toimiston päällikkönä. Työhöni kuuluu lennonopettamisen ja lentämisen lisäksi monenlaisia hallinnollisia tehtäviä. Esityslentäminen tapahtuu oman toimen ohessa.

Paulus Kärnä palvelee Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:ssä Taktisen toimiston päällikkönä.

Päätöksiä on kyettävä tekemään nopeasti ja ymmärrettävä niiden vaikutuksia.

Millaiselle ihmiselle hävittäjälentäjän työ sopii?

Muutamien ominaisuuksien merkitys korostuu, jotta hävittäjällä lentäminen olisi turvallista ja tehokasta. Täytyy olla vastuuntuntoinen ja kyetä toimimaan tarvittaessa kovan henkisen paineen alla. Päätöksiä on kyettävä tekemään nopeasti ja ymmärrettävä niiden vaikutuksia. Jokaiselta ohjaajalta on löydyttävä myös periksiantamattomuutta. Kovimmallakaan tekijällä ei voi aina olla paras päivä, mutta joka lennolla on yritettävä parhaansa.

Vaikka suurin osa koneista on yksipaikkaisia, ilmataistelulentäminen on suurelta osin tiimityötä neljän koneen eli parven ja maassa sijaitsevan taistelunjohtajan välillä. Itseltä on vaadittava maksimaalista suoritusta, jos aikoo odottaa sitä muilta parven jäseniltä. Monia ominaisuuksia ja taitoja voi kehittää harjoittelemalla.

Ilmavoimien Hornet-soolo nähtiin viime kaudella mm. Airpower-lentonäytöksessä Itävallassa. Tällä kaudella soolo nähdään ulkomailla ainakin Isossa-Britanniassa ja Puolassa.


 

Olit viime vuonna varaesityslentäjänä kapteeni Petteri Kairisen rinnalla, mitä tuosta esityslentokaudesta jäi mieleen?

Kairinen on kurssikaverini jo varusmiesajalta, joten oli äärimmäisen helppoa lyöttäytyä hänen mukaansa. Viime kaudesta jäivät tietysti mieleen kaikki näytökset, mutta ehkä täytyy erikseen mainita Itävallassa järjestetyn Airpowerin huikeat maisemat Zeltwegin lentokentän ympärillä. Oli erittäin mukavaa tehdä vuoden aikana hommia Petterin lisäksi myös Karjalan lennoston mekaanikkojen kanssa.

Katsoin paljon aiempien vuosien suomalaisia Hornet-sarjoja videolta.

Miten tämän vuoden esityslentosarja on syntynyt? 

Ideoin esityslentosarjaani koko viime vuoden ajan. Pääsin näkemään paljon erilaisia sarjoja ja ammentamaan niistä. Katsoin myös paljon aiempien vuosien suomalaisia Hornet-sarjoja videolta.

Päätin jo melko hyvissä ajoin muutamia yksittäisiä liikkeitä, joita haluan ottaa sarjaan. Sen jälkeen mietin liikkeistä muodostettavia yhdistelmiä, joissa Hornetin liikehtimisominaisuuksia pääsee näyttämään mahdollisimman kattavasti ja mahdollisimman lähellä yleisöä.

Dirty Roll! Kärnän Hornet-soolo käynnistyy laskutelineet ulkona tehtävällä tynnyrillä.

Halusin tuoda sarjaan jotain uutta tai sellaista, mitä ei ole hetkeen nähty.

Kerro tarkemmin sarjan liikkeistä, onko luvassa jotain uutta tai erikoista?

Halusin tuoda sarjaan jotain uutta tai sellaista, mitä ei ole hetkeen nähty. Tänä vuonna suoritan ensimmäisenä liikkeenä ”Dirty Rollin” eli tynnyrin laskutelineet ulkona. Hornet on aika veikeän näköinen lennettäessä laskutelineet ulkona ja siitä juontuu myös konetyypin nimi, joka viittaa suomeksi herhiläiseen.

En itseasiassa tiedä, onko Suomessa tehty Dirty Rollia Hornetilla koskaan aiemmin, mutta ainakin kanadalaiset ja sveitsiläiset ovat sitä Hornet-sooloissa tehneet.

Mitkä seikat vaikuttavat esityslentosarjan onnistumiseen?

Sää on aina isossa roolissa esityslentämisessä. Minulla on kolme sarjaa valmisteltuna erilaisiin olosuhteisiin. Pilvisyys on merkittävin tekijä. Yleensä jo ennen lentoonlähtöä on tiedossa, mitä sarjaa on mahdollista lentää. Tarvittaessa sarjan voi kuitenkin vaihtaa toiseen myös esityslennon aikana. 

Vallitseva tuuli vaikuttaa sarjan suoritustekniikkaan. Kova tuuli voi painaa konetta väärään suuntaan, jolloin sitä täytyy kompensoida liikkeiden suuntaamisella ja pienillä suoritusteknisillä muutoksilla. Helpointa on tietysti lentää täysin pilvettömässä ja tyynessä säässä.

Jos Kärnä voisi itse päättää esityslentosään, hän valitsisi voimakkaan esityslinjan suuntaisen tuulen ja tummat pilvet taustalle.

Jos saisin itse päättää, ottaisin kuitenkin voimakkaan esityslinjan suuntaisen tuulen ja tummat pilvet esityslennon taustalle. Yleisö näkee koneen paremmin, kun aurinko ei häikäise ja soihtujen käyttö on mielestäni näyttävämpää pilveä vasten. Tuulta voi käyttää myös apuna eräissä liikkeissä lisäämään sarjan näyttävyyttä entisestään.

Kaikki tähtää siihen, että lennon alkaessa keskittyminen voi olla täysipainoisesti esityksessä.

Miten valmistaudut esityslentoon?

Valmistautumiseni esityslentoon riippuu tilanteesta. Oman kentän päällä tutussa ympäristössä riittää monesti, että tarkastan säätiedot ja käyn sarjan ja aiemmilta lennoilta nousseet huomiot mielessäni läpi ennen lentoonlähtöä. Minulla ei ole muita vakiorutiineja, jotka toistaisin aina ennen lentoa. 

Etenkin isoissa näytöksissä on huomattavasti enemmän asioita, jotka vaativat valmistelua. Kaikki tähtää tietysti siihen, että lennon alkaessa keskittyminen voi olla täysipainoisesti esityksessä. Lento itsessään on sen verran tiivis kokonaisuus, että jännitys ja muut ajatukset unohtuvat tehokkaasti koneen noustua ilmaan.

Hassel odottaa innolla kauden lentonäytöksiä. Ensimmäisen kerran hänen soolonsa nähdään Tikkakoskella Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa tiistaina 6. toukokuuta.

 

 

Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tiensä sekä tuohon että muihin tapahtumiin tällä kaudella!

Mitä odotat pian alkavalta lentonäytöskaudelta?

Hornet on lyhyesti kuvattuna legendaarinen kone muiden kykyjensä ohella myös esityslentämiseen, ja on iso kunnia päästä näyttämään sen ominaisuuksia yleisölle. Odotan innolla kesän lentonäytöksiä.

Ulkomaiden näytöksiin on tietysti mukava lähteä, mutta Suomen Ilmailuliiton päänäytös Kauhavalla on itselleni varmasti nostalginen kokemus, kun saan palata uran alkupään maisemiin. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tiensä sekä tuohon että muihin tapahtumiin tällä kaudella!

Toukokuussa Paulus "Hassel" Kärnän Hornet-soolo nähdään Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa 6. päivä Tikkakoskella ja 14. päivä Pirkkalassa.

Ilmavoimien Hornet-soolo nähdään kaudella 2025 muun muassa seuraavissa tapahtumissa ja lentonäytöksissä:

Seuraa Ilmavoimia ja Lapin lennostoa sosiaalisessa mediassa:

Ilmavoimat

Facebook, Instagram, X

Lapin lennosto

Facebook, X