Skip to content

Pioneeriaselajin suorituskyky paranee pohjoisessa – Pioneerikoulutus alkoi Jääkäriprikaatissa

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 7.10.2019 12.06
Tiedote
Pioneerit ylittävät vesistöä ja kantavat telamiinoja.

Jääkäriprikaati käynnisti pioneerijoukkojen koulutuksen Sodankylässä Lapin jääkäripataljoonassa syyskuun alussa. Pioneerikoulutusta on annettu Jääkäriprikaatissa edellisen kerran vuonna 1996.

Pioneerikoulutuksen käynnistämisen tavoitteena on kehittää Maavoimien pioneerijoukkojen suorituskykyä arktisessa toimintaympäristössä.

Pioneerikoulutuksen käynnistämisen tavoitteena on kehittää Maavoimien pioneerijoukkojen suorituskykyä arktisessa toimintaympäristössä ja kouluttaa pioneerijoukkoja Lapin tarpeisiin.

– Pioneerikoulutuksen aloittaminen on keskeinen osa joukkojemme suoristuskyvyn kehittämistä pohjoisessa. Käynnistimme koulutuksen sekä koulutuksellisista että valmiudellisista syistä. Koulutuksella tuotamme taistelukykyisiä jalkaväen taistelijoita, jotka ovat samalla pioneeri- ja suojeluasioiden erikoisosaajia. Vuosittain pioneerikoulutuksen Jääkäriprikaatissa saa 60–80 varusmiestä, kertoi pioneeritarkastaja, eversti Matti Lampinen tarkastaessaan koulutusta syyskuun lopussa.

Pioneerit tutustumassa pystyjyrsimeen

Lampisen mukaan sekä kouluttajat että varusmiehet ovat motivoituneita koulutuksesta.

Yleisilme pioneerijoukkueen kouluttajilla sekä varusmiehillä on hyvä ja innostava.

– Olemme saaneet erittäin positiivisen kuvan koulutuksen aloituksesta. Yleisilme pioneerijoukkueen kouluttajilla sekä varusmiehillä on hyvä ja innostava. Koulutusvälineet, kuten miinat ja työkalut, ovat pääosin uusia ja hyväkuntoisia, kuvaili Lampinen.

Jatkossa pioneerijoukkueen kouluttajajärjestelmää ja koulutusympäristöä kehitetään.

– Kainuun prikaatissa sijaitseva Pohjan pioneeripataljoonan henkilöstö tukee Jääkäriprikaatin pioneerikoulutusta, Lampinen kuvasi yhteistyötä.

– Meillä on tarve harjoitella mahdollisimman autenttisissa olosuhteissa. Tästä syystä pyrimme kehittämään koulutusympäristöä niin, että se mahdollistaisi kestopäällysteisen tien suluttamisen ja sillan panostamisen harjoittelun, hän lisäsi.

Perustietoa pioneeriaselajista

– Pioneerit hidastavat ja ohjaavat vastustajan liikettä ja tuottavat vastustajalle tappioita rakentamalla sulutteita, jotka muodostuvat miinoitteista ja estetöistä (silta- ja tiehävitteet, murrosteet ja kaivannot).

– Omien joukkojen liikettä edistetään taistelujen välittömässä vaikutuspiirissä raivaamalla, pitämällä tiestöä kunnossa ja tarvittaessa rakentamalla kenttäoloihin soveltuvia siltoja ja teitä. Vesistöjen ylitykseen voidaan käyttää myös ponttoni- ja siltakalustoa.

– Suojelukoulutuksen päämääränä on antaa taistelijoille valmiudet selviytyä kemiallisten-, biologisten- ja ydinaseiden sekä polttoaseiden vaikutuspiirissä.

– Pioneeriaselajin varusmiehiä koulutetaan Maa- ja Merivoimien joukko-osastoissa, joissa he saavat korkeatasoisen taistelijan koulutuksen sekä monipuolisen ja mielenkiintoisen pioneeriaselajin koulutuksen.

Pystyjyrsin

Pioneerien aselajimerkki

Ohjeet teräspalkin panostamiseen