Hoppa till innehåll

Allt färre behöver avbryta sin militärtjänstgöring

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 23.7.2024 14.59
Pressmeddelande

En positiv nedåtgående trend kan observeras i antalet som avbryter sin militärtjänstgöring.

I kontingent 1/24 inledde över 12 000 rekryter sin tjänstgöring vid Försvarsmaktens truppförband. Efter rekryt-, utbildnings-, specialutbildnings- och trupputbildningsperioderna har 16,1 procent av dem som inledde sin tjänstgöring i januari avbrutit. Siffran är 2,6 procentenheter lägre än motsvarande siffra för kontingent (1/23) som inledde tjänstgöringen för ett år sedan och 3,3 procentenheter lägre än motsvarande siffra för kontingent (1/22) för två år sedan.

Avgången på 16,1 procent är den lägsta för januarikontingenten sedan coronapandemin började. Utöver att coronasituationen har lättat kan den lägre avbrottsgraden ha påverkats särskilt av utvecklingsåtgärder som inriktats på förhandskontroller av hälsan.

– Det har satsats mer personalresurser på hälsokontrollerna och kontrollerna har sannolikt genomförts bättre än under coronatiden. Detta kan återspeglas i lägre personalomsättning, säger chefen för fältsjukvårdsenheten, medicinalkommendör Petri Kangaspunta.

Den största orsaken till att man avbryter tjänstgöringen är fortfarande hälsan – samhälleliga utmaningar återspeglas i beväringstjänstgöringen

Den vanligaste orsaken till att tjänsten har avbrutits i kontingent 1/24 har varit överflyttning till tjänstduglighetsklass E, vilket innebär befrielse från tjänstgöring för viss tid på grund av hälsoskäl. Även om den vanligaste orsaken till avbrott fortfarande är hälsorelaterad, har mängderna i E-klassificeringar minskat något jämfört med motsvarande siffror för de två föregående januarikontingenterna. 

Medicinalkommendör Kangaspunta bedömer att minskningen av E-klassifieringarna kan ha påverkats av arbetet med att förnya tjänstgöringsklassificeringen.

– Syftet med reformen av klassificeringen av tjänstgöringsduglighet är att säkerställa att även personer med sämre funktionsförmåga kan fullgöra militärtjänsten i en uppgift som inte medför risk för personens hälsa. Samarbetet mellan hälsocentralerna, grundenheterna och personalen har fungerat bra, och jag hoppas att detta också kommer att återspeglas i antalet avbrott på längre sikt.

Bland de enskilt största hälsoorsakerna till att man hoppar av sin tjänstgöring är psykiska störningar och beteendestörningar. Avdelningschefen vid Huvustabens utbildningsavdelnings, överste Vesa Helminen, reflekterar över samhällsutmaningarnas inverkan på militärtjänstgöring.

– Ungdomarnas välbefinnande i samhället återspeglas också i Försvarsmakten. Vi strävar naturligtvis efter att förbättra situationen för vår del under militärtjänstgöring. Vi följer kontinuerligt upp beväringarnas kondition, bland annat genom samtal mellan värnpliktiga och personal och responsenkäter, och vi utvecklar utbildningen så att den blir så meningsfull som möjligt. Den lägre avbrottsfrekvensen är definitivt positiv, och vi hoppas att denna nedåtgående trend kommer att fortsätta i framtiden, säger överste Helminen.

´