Hoppa till innehåll

Försvarsmakten ökar produktionsförmågan för tung ammunition

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 12.12.2023 16.24
Pressmeddelande
Kuvassa mieshenkilö tarkastaa ammuksia tuotantolinjastolla.

Försvarsmakten ökar produktionskapaciteten för tung ammunition i samarbete med partnerföretag inom den inhemska industrin i enlighet med försvarsministeriets beslut av den 12 december 2023.

Försvarsmakten effektiverade produktionen av tung ammunition redan våren 2022 med tilläggsfinansiering till försvarsanslagen. Effektiviseringen av produktionen har avsevärt ökat de viktigaste vapensystemens självförsörjning av ammunition. Beslutet förbättrar produktionsförmågan för artilleri- och granatkastarammunition.

Försvarsmakten har upprätthållit beredskapslager av de komponenter som behövs för tillverkning av ammunition, vilket har möjliggjort en snabb ökning av produktionen. Genom att öka produktionskapaciteten kan vi öka självförsörjningen och stödja Ukraina på lång sikt.

Ökad produktionsförmåga stärker den militära försörjningsberedskapen

Enligt Försvarsmaktens logistik- och materielchef, generallöjtnant Mikko Heiskanen innebär ökningen av produktionskapaciteten för tung ammunition en stärkt militär försörjningsberedskap på lång sikt.

– Effektiviseringen av den inhemska produktionen av tung ammunition kan effektiviseras i samarbete med industrins partnerföretag och Försörjningsberedskapscentralen. Den industriella beredskapen och produktionsinvesteringarna förutsätter en tillräcklig orderstock och kontinuitet i orderingången. Investeringarna stärker också den inhemska industrins konkurrenskraft på den internationella marknaden för försvarsmateriel, berättar generallöjtnant Heiskanen.

Tilläggsfinansieringen riktas till krutproduktion, ökad laddningskapacitet och ökad produktion av insatsvaror. Samtidigt skapas nya förmågor för produktion av granatkastare och artilleriammunition på ett decentraliserat sätt i flera produktionsanläggningar. Den extra finansieringen kommer att göra det möjligt att samtidigt producera sådan ammunition.

Investeringarna riktas till produktionsanläggningarna vid Försvarsmaktens logistikverkets Sprängmedelscentret och Försvarsmaktens strategiska partner Nammo Lapua Oy. Produktionsanläggningarna i enlighet med tilläggsinvesteringarna kommer att tas i drift under 2026 och 2027.

För att förbättra effektiviteten krävs förutom investeringar en kraftig ökning av antalet anställda inom försvarsmakten och industrin. Sedan våren 2022 har Försvarsmakten rekryterat ytterligare personal motsvarande 50 årsverken. Den kommande effektiviseringen kommer att ytterligare öka behovet av personal med uppskattningsvis 140 årsverken.

´