Itsenäisen Suomen kenttätykistö ja Tykistökoulu 100 vuotta
Helmikuussa 2018 tulee kuluneeksi sata vuotta itsenäisen Suomen kenttätykistön ja Tykistökoulun perustamisesta. Puolustusvoimat kunnioittaa kenttätykistön ja Tykistökoulun 100-vuotista historiaa ja järjestää perjantaina 9. helmikuuta Helsingissä tykistön toimintaa esittelevän kalustonäyttelyn.
Maavoimat järjestää tykistön kalustonäyttelyn perjantaina 9. helmikuuta Senaatintorilla. Yleisö voi tutustua näyttelyssä muun muassa kenttähaupitseihin ja -kanuunoihin sekä raketinheittimiin. Uusimpana on mukana 155 mm panssarihaupitsi K9 "Moukari".
Sodanaikaista kalustoa esittelee näyttelyssä Raskas patteristo 1:n perinneyhdistys.
Kalustonäyttelyn yhteydessä järjestetään lisäksi hevosvetoisen tykistön perinnevaljakon asemaanajonäytöksiä. Näytökset toteuttavat Niinisalon Ratsastajat ry ja Kankaanpään Seudun Tykistökilta ry.
Kenttätykistö on keskeinen osa Maavoimien suorituskykyä. Tykistöä kehitetään määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti alan sekä teknologioiden mahdollisuuksia ja kehitystä seuraamalla. Kenttätykistö on monipuolinen ja tekninen aselaji, joka sopii hyvin asevelvollisuusarmeijalle ja tarjoaa runsaasti erilaisia koulutusvaihtoehtoja.
– Tykistöämme on kehitetty kenraali Nenosen viitoittamalla tiellä, kansallisen puolustuksen ja asevelvollisuusarmeijan lähtökohdista. Suomessa on läntisen Euroopan iskukykyisin tykistö. Tykistössä me luotamme asevelvollisten, niin varusmiesten kuin reserviläisten, kykyyn ja osaamiseen vaativissakin tilanteissa. Tätä osaamista osoitetaan jatkuvasti kansallisissa harjoituksissamme. Koulutusjärjestelmämme toimii, ja voimme olla ylpeitä asevelvollisjoukkojemme osaamistasosta sekä tykistön suorituskyvystä, toteaa tykistön tarkastaja, eversti Pasi Pasivirta Maavoimien esikunnasta.
Kenttätykistöön perustettujen kenttätykistörykmenttien perinteitä vaalitaan Maavoimien joukko-osastojen tykistörykmenteissä: Kainuun tykistörykmentissä Kajaanissa, Satakunnan tykistörykmentissä Niinisalossa, Karjalan tykistörykmentissä Vekaranjärvellä ja Jääkäritykistörykmentissä Parolannummella sekä Maasotakouluun kuuluvassa Tykistökoulussa Niinisalossa.
Tykistökoulu vastaa kenttätykistön ammattisotilaiden kouluttamisesta ja täydennyskoulutuksesta. Tykistökoulu osallistuu Maavoimien suurten sotaharjoitusten suunnitteluun ja toteutukseen ja ohjaa kenttätykistön koulutusta aselajin johdon linjausten mukaisesti. Lisäksi Tykistökoulu tukee kenttätykistön tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
Juhlapäivän ohjelma:
Kello 9 - 9.30 Seppeleenlaskutilaisuus Hietaniemen hautausmaalla
Seppeleet lasketaan tykistökenraali Nenosen haudalle, marsalkka Mannerheimin haudalle ja Sankariristille.
Kello 10 - 18 Kalustonäyttely Senaatintorilla
Kello 10.30 ja 13 kalustonäyttelyn yhteydessä hevosvetoisen tykistön perinnevaljakon asemaanajonäytökset
Yleisöllä on vapaa pääsy tilaisuuksiin.
Tervetuloa!
Tapahtuman liikennejärjestelyt
Tapahtumaan liittyen rajoitetaan liikkumista Senaatintorilla 8. helmikuuta kello 16 alkaen. Hallituskatu suljetaan liikenteeltä Snellmanninkadun ja Unioninkadun välillä tapahtuman ja sen purun ajaksi 8.2. kello 16 alkaen.
Puolustusvoimien Helsinkiin saapuva kalusto kootaan 8.2. Hanasaareen kello 17 alkaen reittiä Hämeenlinnanväylä - Kehä 3 - Lahdenväylä - Hermannin Rantatie - Sörnäisten Rantatie - Parrukatu, ja Hanasaaresta edelleen Senaatintorille kello 18 alkaen reittiä Parrukuja - Hanasaarenkatu - Sörnäisten rantatie - Pohjoisranta - Aleksanterinkatu - Senaatintori.
Kalustoesittely puretaan 9.2. kello 18 jälkeen, ja kalusto siirretään Senaatintorilta Hanasaareen. Osasto poistuu Hanasaaresta kotivaruskuntiinsa reittiä Parrukatu- Sörnäisten rantatie - Hermannin Rantatie - Lahdenväylä - Kehä 1- Hämeenlinnanväylä.
Tapahtumaa voi seurata Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla:
facebook.com/maavoimat
twitter.com/maavoimat @Maavoimat
#kenttätykistö100
#maavoimat
#pv100