Hoppa till innehåll

Beväringarnas slutundersökning har det fjärde bästa resultatet i historien – trots coronavirusläget är beväringarna försvarsvilliga och nöjda med tjänsten

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 2.2.2022 13.24
Pressmeddelande
kuva jossa kaksi varusmiestä hymyilee

Beväringarnas försvarsvillighet och tillfredsställelse med förmännen är på en hög nivå, enligt den slutenkäten för de beväringar som hemförlovades i september och december 2021. Försvarsmakten utvecklar kontinuerligt sin verksamhet utifrån enkätresultaten.

Baserat på beväringarnas inledningsenkät uppgav tre av fyra att de inledde tjänstgöringen med positiva förväntningar. Förutom positiva förväntningar har rekryterna en stark vilja att utföra tjänsten så bra som möjligt. I slutet av tjänstgöringen har de värnpliktiga många positiva erfarenheter och tillfredsställelsen med tjänstgöringstiden är över lag på en hög nivå (4.2/5).

Av dem som inledde tjänstgöringen i juli 2021 avbröt 16,1 procent. Under covid-19-pandemin har antalet avhopp ökat något, men någon signifikant ökning har inte skett.  

– Avbrott i tjänsten sker främst under de första sex veckorna. Därefter minskar avbrotten mot slutet av tjänsten. De viktigaste faktorerna som påverkar utträdet är fysiska och psykiska hälsoskäl, säger major Janne Kananen från Huvudstabens utbildningsavdelning.

Resultaten av den slutenkäten som hålls strax före hemförlovningen visar att försvarsviljan ligger på en hög nivå (4.3/5) bland de beväringar som hemförlovas. Personalens och beväringschefernas verksamhet utvärderas i slutenkäten på grundval av frågor som mäter: Bedömning av stampersonalen (4.3/5), bedömning av officersaspiranterna (4.2/5) och bedömning av gruppcheferna (4.0/5). Beväringarnas erfarenhet av mental och fysisk funktionsförmåga och tjänstgöringens utmaningar har inte förändrats jämfört med tiden före coronan. 

Värnpliktsutbildningen förbättras kontinuerligt på grundval av olika undersökningar, utbildningsresultat och personalens iakttagelser

Återkopplingsresultaten analyseras på alla ledningsnivåer från Huvudstaben till grundenheterna. 

– På lång sikt har särskild vikt lagts vid utbildarnas och beväringschefernas ledarskaps- och utbildarutbildning, vilket återspeglas i enkäterna som en ökad aktning av förmännen. Förutom beväringarnas feedbackundersökningar kommer personalens observationer och de uppnådda utbildningsresultaten att beaktas för att förbättra verksamheten," beskriver major Kananen.

Även om man kan vara nöjd enkätresultaten finns det också utrymme för förbättringar.

– Under tjänstgöringen utsätts vissa beväringar för olämplig behandling, vilket är oacceptabelt. I samband med detta pågår ett projekt för att utveckla det värnpliktiga återkopplingssystemet, där ny periodåterkoppling kommer att föras vid brytpunkterna mellan olika tjänstgöringsperioder, berättar Kananen.

De nya feedbackenkäterna kommer att testas i flera truppförband under 2022 och kommer att införas 2023. Periodåterkoppling gör det möjligt att genast ta itu med de problem som har uppstått då de ännu är färska, vilket gör det mer effektivt att genast ingripa i problem som uppstått och vidta korrigerande åtgärder.

Huvudstabens utbildningschef, som inlett sin nuvarande tjänst 1.2.2022, överste Kari Pietiläinen är nöjd med det erhållna resultatet. 

– Den feedback som de beväringarna ger är en bra indikator på verksamhetens framgång och det har varit väldigt positivt att se att responsen har legat kvar på en bra nivå, delvis till och med förbättrats, säger han.

Överste Pietiläinen vill tacka all personal som arbetar med beväringar i truppförbanden och särskilt beväringarna för deras utmärkta arbete hösten 2021.

 

Pressmeddelandes rubrik korrigerades och textens formulering förbättrades för andra och tredje textstyckena 3.2. 2022 kl. 12.05.

´