Hoppa till innehåll

Den marktaktiska ledningen för Natos nordliga område främjar alliansens försvarsplanering

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 27.9.2024 13.30
Pressmeddelande

Natos försvarsministrar gav i juni sitt politiska stöd för att grunda en multinationell Marktaktisk ledning för alliansens nordliga område (Multi-Corps Land Component Command, MCLCC). Stödet bekräftades på Natos toppmöte i Washington. Det är tänkt att ledningen skulle verka under Alliansens försvarsgrensgemensamma ledning i Norfolk (Joint Force Command Norfolk, JFCNF).

I början av det här året uttryckte Finland sin villighet att bli förläggningsort för den Marktaktiska ledningen för Natos nordliga område och understöddes av de allierade länderna. Enligt Försvarsmaktens kommendör, general Janne Jaakkola, har Försvarsmakten god beredskap att fortsätta med helhetsplaneringen och inleda det behövliga verkställandet:

- Natos nya marktaktiska ledning som ska förläggas i Finland skapar tillsammans med Finlands nationella prestationsförmågor en stark försvarsledningsförmåga i alla säkerhetslägen. Ledningen möjliggör planerings- och ledningsförmåga för alliansens trupper i de nordliga områdena i alla säkerhetslägen. Placeringen av den nya ledningen i närheten av Arméstaben främjar samverkan mellan nationella- och allianstrupper och skapar behövliga synergifördelar för verksamheten, säger general Jaakkola. 

Först är det meningen att inrätta ett kärnstabselement (Core Staff Element, CSE) vid ledningen som skulle bestå av personal från Natos markstridskraftsledning. Finland har förberett sig på att anvisa personal till detta multinationella kärnstabselement. Finska armén och Arméstaben fortsätter sitt arbete med uppgifter inom det nationella försvaret, och en del av detta arbete skulle integreras med arbetet vid den nya ledningen.

- Ledningen av Natos markstridskrafter och samordningen av de nordiska nationella markstridskrafterna skulle effektiviseras i och med inrättandet av en Marktaktisk ledning för alliansens nordliga område. Under grundberedskap skulle den nya marktaktiska ledningen bland annat ansvara för planering, förberedelse och ledning av alliansens gemensamma övningsverksamhet. Under undantagsförhållanden planerar och leder ledningen markoperationer och försvarsåtgärder. Finland har en viktig roll i den här verksamheten. Också finländska reservister har en betydande roll i den här organisationen, säger Kommendören för armén, generallöjtnant, Pasi Välimäki

´