Hoppa till innehåll

Samarbetet inom cyberförsvar mellan Finland och Förenta staterna fördjupas

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 24.1.2024 16.15
Pressmeddelande

Finland utvecklar sitt bilaterala partnerskap med Förenta staterna inom cyberförsvar. För att stärka verksamheten godkände och undertecknade parterna ett avtal om gemensamt cyberförsvar (Letter of Intent, LOI) i dag den 24 januari i Helsingfors. Evenemanget leddes av Försvarsmaktens operationschef, generalmajor Kari Nisula. Från Förenta staterna deltog biträdande operationschefen vid ledningen för Förenta staternas styrkor i Europa, brigadgeneral James D. Cleet med sitt sällskap.

Internationell samverkan är nödvändig i den globala cyberverksamhetsmiljön. Försvarsmakten deltar aktivt i internationellt samarbete och övningsverksamhet i enlighet med sin nationella strategi för cybersäkerhet och sin egen verksamhetsplan. Samarbetet sker såväl multi- som bilateralt.

Förenta staterna är en nära bilateral partner till Finland och nu även en allierad. I december 2023 undertecknade länderna ett gemensamt avtal om försvarssamarbete (Defence Cooperation Agreement, DCA) som ytterligare intensifierar alliansförbindelsen ländernas väpnade styrkor emellan och möjliggör ett fördjupat samarbete i alla säkerhetssituationer. Försvarssamarbetet med Förenta staterna har redan pågått i flera decennier och också bekämpningen av hot som hänför sig till cyberverksamhetsmiljön har planerats och övats tillsammans redan länge.

Avtalet som undertecknades i Helsingfors idag baserar sig på en gemensam syn på att utveckla cyberförsvaret som ett svar på de ökade hoten. Avtalet främjar samarbetet inom fem delområden som är (1) gemensamma tillvägagångssätt, (2) samverkansförmåga, (3) utbildning, (4) utvecklingsverksamhet samt (5) cyberoperationer. Att främja olika delområden på ett koordinerat sätt möjliggör ett ännu mer utvecklat partnerskap än tidigare mellan Finland och Förenta staterna.

Försvarsmaktens operationschef, generalmajor Kari Nisula samt biträdande operationschefen vid ledningen för Förenta staternas styrkor i Europa, brigadgeneral James D. Cleet framhävde betydelsen av internationellt samarbete inom cyberförsvaret och i den rådande säkerhetsmiljön:

– Cyberhot följer inte traditionella geografiska gränser, och därför behöver man hjälp av andra stater för att bygga upp säkerheten. Samarbetet med Förenta staterna stärker absolut Finlands försvarsförmåga också inom detta område, vilket skapar en stabil grund för effektiv bekämpning av gemensamma utmaningar. Vi är nöjda med avtalet som vi slutit med USEUCOM, sade generalmajor Nisula.

– Det europeiska operationsområdet står inför en miljö av hybridhot som expanderat kraftigt och länder som uppvisar ett allt mer aggressivt beteende. Dessa fenomen innebär en avsevärd risk för alliansen. Såsom våra allierade i Nato och våra partner – i synnerhet Finland – måste vi vara resilienta, så att vi klarar av att slå tillbaka attacker som sker i en cybermiljö och att återhämta oss från dem. Det är särskilt viktigt att ingen motståndare kommer åt att skada eller försvaga de kritiska system eller nätverk som vi delar och som vår verksamhet är beroende av, fortsatte brigadgeneral Cleet.

´