Hoppa till innehåll

11 600 nya rekryter till Försvarsmakten i juli

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 29.6.2023 7.47
Pressmeddelande
Kuva jossa varusmies ampuu rynnäkkökiväärillä metsämaastossa.

Cirka 11 600 nya rekryter inleder sin beväringstjänst måndagen den 3 juli. Av de nya rekryterna tjänstgör största delen eller cirka 9 000 vid Arméns, 1 500 vid Marinens och 760 vid Flygvapnets truppförband. Gränsbevakningsväsendet tar emot 340 rekryter. Av dem som inleder sin tjänstgöring är över 700 kvinnor.

– Det är fråga om den första kontingenten som inleder sin tjänstgöring under Finlands medlemskap i försvarsalliansen Nato, berättar utbildningschefen vid Huvudstaben, överste Kari Pietiläinen

Enligt Pietiläinen kommer den aktiva internationella övningsverksamheten till uttryck i utbildningen för rekryterna i den nya kontingenten.

– De nya beväringarna träffar ofta våra allierade i samband med övningar, säger han.

Pietiläinen konstaterar att både anslutningen till Nato och förändringarna i säkerhetsmiljön beaktas i utvecklingen av kunnandet och utbildningen. Grunderna för utbildningen är i sin ordning och utbildningen motsvarar kraven väl – man ser inget behov av stora förändringar.

– Man strävar efter att, så snabbt som möjligt, ta i bruk militärvetenskapliga forskningsdata ute på fältet. Försvarshögskolans och Försvarsmaktens forskningsanstalts samt försvarsgrenarnas forskningscenters roll är här central.  De lärdomar man fått av kriget i Ukraina förs vidare genom att utveckla innehållet i utbildningen och övningarna, beskriver han. 

Beväringstjänsten består av skeden 

Beväringstjänsten består av olika utbildningsskeden och kurser inom ramen för dem. Alla värnpliktiga inleder sin tjänstgöring från samma utgångspunkt. Beväringstjänsten räcker beroende på utbildningen 165, 255 eller 347 dagar. Av beväringarna tjänstgör cirka 49 % 347 dagar, cirka 14 % 255 dagar och 37 % 165 dagar. De som utbildas till officer, underofficer och de mest krävande uppgifterna inom manskapet tjänstgör 347 dagar. Tjänstgöringstiden för dem som utbildas för manskapsuppgifter som kräver specialkunnande och de som gör vapenfri tjänst är 255 dagar. För dem som utbildas till manskapsuppgifter är tjänstgöringstiden 165 dagar. 

Tjänstgöringen börjar med rekrytskedet, som räcker sex veckor och är gemensamt för alla. Under den tiden får rekryterna lära sig de grundläggande färdigheter som är gemensamma för alla. Efter rekrytskedet fortsätter tjänstgöringen med utbildningsgrens-, specialutbildnings- och trupputbildningsskedet.

´