Hoppa till innehåll

Beväringarnas försvarsvilja fortsätter att öka – bäst resultat i slutenkäten för hemförlovande beväringar

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 3.1.2024 15.49
Pressmeddelande

Rekordhöga resultat i slutenkäten för hemförlovande beväringar i december 2023.

De kontinentvis insamlade slutenkäterna ger beväringarna Försvarsmakten sin syn på den egna tjänstgöringstiden. För beväringarna som hemförlovades i december 2023 uppnåddes det bästa resultatet för enkäten i dess nuvarande form (2014–2023).

I slutenkäten för hemförlovande beväringar, ges vitsorden på skalan 1–5. I den enkät som utfördes i december 2023 steg beväringarnas bedömning av försvarsviljan (4,6), militärtiden (4,3) och konditionsutbildningen (3,8) till rekordnivåer. 
Dessutom har t.ex. belåtenheten med personalen (4,3), bedömningen av gruppchefer (4,0) och officersaspiranter (4,3) legat kvar på en hög nivå.

Responsenkäterna stöder Försvarsmaktens utvecklingsarbete

Responsenkäter spelar en viktig roll i utvecklingen av utbildningen. Responsenkäterna analyseras på alla ledningsnivåer inom försvarsmakten, från huvudstaben till grundenheterna. På lång sikt har resultaten varit på en uppåtgående trend. Responsenkäterna förnyas i början av 2024, men en del av resultaten kommer att vara jämförbara med tidigare år.

Kriget i Ukraina återspeglas i resultaten

Resultaten av slutenkäten visar också att kriget i Ukraina har stärkt beväringarnas motivation att tjänstgöra och deras vilja att försvara sitt land. Totalt sett har det skett en ökning sedan 2022 just när det gäller beväringarnas vilja att försvara sitt land och deras motivation att tjänstgöra.  
 

´