Beväringsurvalens psykologiska tester har moderniserats att svara på nutidens krav

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 16.7.2025 14.03
Typ:Pressmeddelande

Försvarsmakten har uppdaterat det psykologiska testet som används vid urvalet av beväringschefer, det så kallade Basprovet 2 (P2), för att bättre motsvara de nuvarande kraven på beväringarnas uppgifter och den utvidgade förståelsen av ledarskap. Med det uppdaterade testet kan en mer omfattande information samlas in angående de värnpliktigas ledarskapspotential och lämplighet för olika uppgifter. För första gången har det reviderade P2-testet använts för beväringar som påbörjade sin tjänstgöring i juli 2025.

P2-testet är en metod avsedd för psykologisk bedömning av beväringarna, som ger standardiserade lämplighetsresultat baserat på beväringarnas förutsättningar att verka i ledarroller och i krävande uppgifter på manskapsnivån. Det nya P2-testet består av 322 frågor som bland annat kartlägger personlighet, interaktionsförmåga och handlingssätt.

P2-testets utvecklingsarbete grundar sig på en utvidgad förståelse av ledarskap och det moderna slagfältets krav. Det tidigare P2-testet baserades på att identifiera egenskaperna hos en traditionell beväringschef. Idag har dock ledarskapskulturen inom beväringstjänsten utvecklats avsevärt från traditionellt beordrande till att mer exempelvis motivera människor och leda genom exempel. Dessutom har modern krigföring och teknologisk utveckling medfört förändringar i kraven på de värnpliktigas uppgifter.

I det nya P2-testet syftar man till att bedöma en bredare uppsättning av egenskaper som idag krävs i militärtjänstens olika uppgifter för manskap och befäl. Målet med reformen är att förbättra identifieringen av ledarskapspotential samt att stödja värnpliktigas placering i de uppgifter som passar dem bäst. Rätt val ökar tjänstemotivationen, och den information som samlas in genom testet stöder Försvarsmaktens operativa förmåga och beredskap i en föränderlig säkerhetsmiljö.

– I modern krigföring behövs olika typer av ledare, och denna mångfald har nu beaktats bättre. Informationen som samlats in genom den reviderade P2-testet bekräftar vår förmåga att mångsidigt utnyttja olika ledarskapspotentialer, och vi kan nu även bedöma vilken annan typ av uppgift en person kan vara lämpad för utöver ledarpositioner, konstaterar forskningsområdeschef Petteri Simola från Försvarsmaktens forskningsanstalt, avdelningen för operativ kapabilitet.

Grundligt utvecklingsarbete baserat på kraven för beväringarnas uppgifter

Det reviderade P2-testet baseras på mångårigt utvecklings- och forskningsarbete. Innan testets utveckling kartlades de egenskaper som krävs för beväringstjänsten, och syftet med testet är att få information om dessa. Egenskaperna definierades utifrån Försvarsmaktens forskning och utredningar.

I det reviderade P2-testet mäts bland annat beredskapsförmågor och relaterade egenskaper som krävs för att agera under press, beslutsfattande, ledarskap, samarbete samt situationsanpassat agerande. Utifrån utvecklingsarbetet har det reviderade P2-testet visat sig också kunna identifiera individer med ökad risk för att avbryta tjänstgöringen.