Hoppa till innehåll

Chefen för huvudstaben besökte Polen

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 28.8.2024 8.14
Pressmeddelande
Till vänster, chefen för huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen, och till höger, ställföreträdande chef för den polska generalstaben, generalmajor Karol Dymanowski.

Chefen för huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen, besökte Polen den 26–27 augusti 2024. Besöket stod under värdskap av ställföreträdande chef för den polska generalstaben, generalmajor Karol Dymanowski.

Generallöjtnant Virtanen träffade ledningen för de polska väpnade styrkorna och besökte den 1. pansarbrigaden i Warszawa.


Under besöket fördes samtal om den aktuella säkerhetssituationen, stödet till Ukraina, utvecklingen av ländernas reservsystem samt andra samtida frågor relaterade till utvecklingen av de väpnade styrkorna.


Generallöjtnant Virtanen anser att tankeutbyte mellan allierade är avgörande:


-    Jag tackar de polska väpnade styrkorna för besöket! Polen är ett strategiskt viktigt land i hjärtat av Europa. Det har starka styrkor och betydande försvarsanskaffningar. Jag är imponerad av kapaciteten hos den 1. pansarbrigaden i Warszawa. Jag anser att tankeutbyte mellan allierade är avgörande. Finland delar många gemensamma intressen med Polen. Vi är starkt engagerade tillsammans för säkerheten i hela alliansen.
 

Besöker 1. pansarbrigaden i Warszawa.

 

Generalmajor Dymanowski betonar den stärkta kollektiva säkerheten:


   Jag är glad att få vara värd för en så högt uppsatt representant från Finlands försvarsmakt i den polska försvarsmaktens generalstab. Jag är djupt övertygad om att Finlands medlemskap i Nato inte bara avsevärt förbättrade landets egen säkerhet utan också den kollektiva säkerheten. Vi har gemensamma intressen i regionen och delar samma säkerhetshot, såsom hybridhot vid våra gränser. Den polska försvarsmakten strävar efter ett närmare försvarssamarbete med Finlands försvarsmakt, särskilt inom området för personalhantering.
 

 

Besöker 1. pansarbrigaden i Warszawa.

 

Republiken Polens väpnade styrkor tjänar för att skydda den nationella självständigheten och den territoriella integriteten. De säkerställer tryggheten och okränkbarheten av de nationella gränserna. Som den primära komponenten i det nationella försvarssystemet implementerar de säkerhets- och försvarspolitiken. Mer information här.

´