Hoppa till innehåll

Chefen för Huvudstaben deltog i möte för de biträdande kommendörerna för den Nordliga gruppen

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 11.10.2023 17.00
Pressmeddelande
De biträdande kommendörerna för den Nordliga gruppens försvarsmakt. Nederländernas försvarsmakts biträdandekommendör, viceamiral Boudewijn Boots, som var värd för tillställningen, befann sig längst fram i mittenraden.

Chefen för Huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen deltog i ett möte för de biträdande kommendörerna för den Nordliga gruppen den 10.-11. oktober i Nederländerna.

De biträdande kommendörerna för den Nordliga gruppens försvarsmakt träffas årligen. På mötet diskuterades den här gången bland annat säkerhetsläget, stödet till Ukraina, skyddet av kritisk infrastruktur samt utvecklandet av stridskrafterna. Finland betonade speciellt vikten av att effektivisera den europeiska produktionen av projektiler och krigsmateriel. I diskussionerna behandlades även Balticconnector-gasledningen och datakabeln mellan Finland och Estland.

Den Nordliga gruppen (Northern Group) som leds av Storbritannien är ett forum som behandlar säkerheten i och försvaret av Nordeuropa. Förutom Storbritannien ingår de nordiska länderna, de baltiska länderna, Nederländerna, Polen och Tyskland i gruppen.

´