Hoppa till innehåll

Finland värd för Natos forskningskonferens

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 22.9.2023 13.02
Pressmeddelande

Den 18–22 september 2023 ordnade försvarsmakten en vecka med möten för Natos vetenskaps- och teknologistyrelse (NATO Science &; Technology Organization, NATO STO) i Finland.

Ordförande för mötet var Natos forskningschef Dr. Bryan Wells och värd var försvarsmaktens forskningsdirektör, ingenjöröverste Jyri Kosola.

"Det är en ära att ha varit ordförande för mötesveckan för Science &; Technology Board of the NATO Science &; Technology Organization (STO) i Helsingfors. Finlands ställning som Natos nyaste medlem gör evenemanget ännu mer speciellt. Vi kommer säkert att minnas höstens STB för att vara den första stora NATO-kommittén som hölls vår 31: e allierades territorium.

Sedan 2015 har finländska bidrag till vår forskning varit ovärderliga; först som en upphöjd partner och nu som en allierad. Finland deltar redan i cirka 60 projekt i vårt samarbetsprogram. Att samla vår kunskap, resurser och forskningsresultat inom Natos vetenskapliga och tekniska nätverk visar vår samarbetsinsats för att upprätthålla Natos tekniska fördel och förstärker vår kollektiva förmåga att stödja varandra för att ta itu med vår tids säkerhetsutmaningar.

Jag vill berömma överste Jyri Kosola och försvarsmakten för deras exceptionella värdskap för detta Nato-möte. Tack till Finland för att du är en engagerad och uppskattad medlem av vår forsknings- och teknologigemenskap och, naturligtvis, Nato-alliansen", säger Dr. Wells.

“För Finland är Nato STO det viktigaste forumet för försvarsforskning. Därför är det ett särskilt nöje för oss att vara värd för detta första S&T-möte på hög nivå i Finland som den nyaste medlemmen i Nato. Finland är en stark bidragsgivare till Natos forskning och profilerar sig som expert inte bara på arktiska förhållanden utan också i kustförhållanden och krigföring på grunt vatten, storskalig luft- och landkrigföring i svår terräng och väder och behärskning av det elektromagnetiska spektrumet. Att kombinera kunskap, samla resurser och dela resultat inom Natos vetenskaps- och teknikgemenskap är inte bara kostnadseffektivt utan förbättrar också interoperabiliteten mellan de allierade nationerna och deras förmåga att stödja varandra”, säger överste Kosola.

Ansvaret för att organisera höstmötet har traditionellt roterat mellan Natos medlemsländer. Det här är första gången som Finland som medlemsstat har kunnat stå värd för ett så omfattande Natomöte. I mötet deltog cirka 130 personer från Natos medlemsstater, EOP-länder (Enhanced Opportunities Partners) och Natos högkvarter och andra Nato-strukturer (ACT, CMRE, CSO).

Tilläggsuppgifter
försvarsmaktens forskningsdirektör, ingenjöröverste Jyri Kosola, tfn 0299 800 (Växel)
 

´