Hoppa till innehåll

Försvarschefen deltar i Natos militärkommitté möte i Tjeckien

Utgivningsdatum 13.9.2024 8.00 | Publicerad på svenska 13.9.2024 kl. 8.09
Pressmeddelande

Natos högsta militära myndighet, Militärkommittén, samlas i två dagar i Prag för att diskutera alliansens strategiska utveckling. Finland kommer att representeras i militärkommittén av kommendören för försvarsmakten, General Janne Jaakkola.

Kommendörerna för de allierade medlemsstaterna kommer att mötas den 13 och 14 september för att diskutera genomförandet av politiska beslut som fattades vid Natos toppmöte i Washington. Mötet, som leds av General Christopher G. Cavoli, kommendör för Natostykorna i Europa, kommer att fokusera på att samordna försvarsförmågorna i det euro-atlantiska området och uppnå deras gemensamma mål.

Mötet kommer också att fokusera på att utveckla stöd till Ukraina och använda insikter från kriget i Ukraina för att förbättra alliansens egna operationer. Målet är att öka Ukrainas interoperabilitet med Nato.

Vidare kommer evenemanget att diskutera framstegen i Natos försvarsplaneringsprocess.

Natos militärkommitté, som består av försvarschefer från medlemsländerna, möts tre gånger om året för att diskutera NATO:s operationer, uppdrag och aktiviteter samt ge militär rådgivning till Natos politiska ledarskap, Nordatlantiska rådet, om hur alliansen kan hantera globala säkerhetsutmaningar.

Du kan följa diskussionen på sociala medier med hjälp av evenemangets hashtags #NATOMC, #NATOCHoDs, #NATOPrague

Mer information om evenemanget finns i Natos pressmeddelande: https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_228296.htm
 

´