Hoppa till innehåll

Försvarsmaktens deltagande i OIR-operationen i Irak har avslutats

Utgivningsdatum 31.12.2024 12.21
Pressmeddelande
Fredsbevararna går ombord på planet som de flög hem med.

Försvarsmaktens deltagande i Operation Inherent Resolve (OIR) har avslutats den 31 december 2024. Styrkan i Finlands krishanteringsstyrka i Irak (SKJI) uppgick vid tidpunkten för beslutet till cirka 70 soldater. Finländarna återvände till Finland söndagen den 29 december 2024.

Operation Inherent Resolve

Operation Inherent Resolve etablerades 2014 på initiativ av USA för att bekämpa den snabba och våldsamma spridningen av terrororganisationen ISIS (Daesh) och andra extremistorganisationer i Syrien och Irak. Huvudsyftet med operationen var att förhindra ISIS framfart och eliminera dess stridsförmåga. Syftet var också att stabilisera regionen, tillhandahålla humanitärt bistånd och stödja de lokala säkerhetsstyrkorna. 

Finland anslöt sig till OIR med en avdelning på cirka 50 personer i augusti 2015. Finländarnas uppgift var att fungera som rådgivare och utbilda kurdiska Peshmerga-trupper i kampen mot ISIS. Vid tidpunkten för avslutandet har Finland redan i nästan tio års tid bedrivit krävande utbildnings-, rådgivnings-, skydds- och personaluppgifter. Omkring tusen finländare tjänstgjorde i Irak, av vilka de flesta var reservister. 

– Jag vill tacka de soldater som har deltagit i operationen genom åren. Det arbete ni har gjort under utmanande förhållanden har varit fruktbart och uppskattat, säger försvarsmaktens operationschef, generallöjtnant Kari Nisula.

Det finländska inflytandet kommer att synas i regionen under en lång tid framöver

Trupperna som återvänt till Finland från Irak och den tretungade flagga som användes under operationen togs emot av arméns operationschef, brigadgeneral Sami-Antti Takamaa. Takamaa tog emot trupperna vid Björneborgs brigads krishanteringscentral i Säkylä. Flaggan överlämnas senare till Krigsmuseet. 

– Effekterna av den finländska utbildningen kan fortfarande ses i takt med att de utbildade truppernas prestationsförmåga och kompetens utvecklas, vilket är viktigt med tanke på säkerheten i regionen på lång sikt. De flesta peshmergas kommer fortfarande ihåg den utbildning vi gav dem, och det berättar de varje gång de träffar finländare, berättar Takamaa.

Operationen inrättades som ett svar på ISIS framväxt och dess brott mot mänskligheten, samt ökningen av internationell terrorism och dess inverkan globalt. ISIS har förlorat större delen av sitt territorium under de senaste åren, men de fortsätter att verka och kampen mot terrorismen i regionen fortsätter. 

– Även om Finlands deltagande i OIR-operationen upphör, kommer det finländska inflytandet att synas i regionen under en lång tid framöver. Den utbildning vi tillhandahåller kommer att göra det möjligt för säkerhetsstyrkorna i regionen att bättre säkra sitt territorium och garantera lokalbefolkningens säkerhet. Detta minskar extremistgruppernas möjligheter att kontrollera områden, vilket främjar regional stabilitet och bekämpning av terrorism, säger Takamaa.

I och med att situationen delvis lugnades ner under 2019 ändrades Finlands deltagande från utbildning till skydds- och rådgivningsverksamhet på heltid. Rådgivare har stött taktisk och operativ träning och säkerhetsutveckling för irakiska regionala styrkor. 

– Liksom på andra håll, också i Irak, är finländarna högt värderade och respekterade partner. Finländarnas professionalism, positiva attityd och vänlighet uppskattas både av yrkessoldater från andra länder och av lokalbefolkningen. Finlands insats i operationen har stött strävandena att stabilisera regionen och besegra ISIS, och det arbete som våra soldater har gjort kommer att synas i regionen under en lång tid framöver, lovar Takamaa.

Finland fortsätter att delta i Natos operation i Irak

Fastän deltagandet i OIR-operationen upphör, fortsätter Finland att stödja och utveckla Iraks säkerhetssektor. Försvarsmakten fortsätter att delta i Natos insats i Irak (NMI). Syftet med rådgivningen är att tillsammans med irakierna skapa omfattande och långsiktiga reformer av de väpnade styrkorna och dess förvaltning. Reformerna stöder utvecklingen av Iraks säkerhetsmiljö.

– Finländska experter har redan länge varit med om att utveckla säkerhetssektorn, som hjälper Irak och de övriga länderna i regionen att skapa stabila och rättvisa institutioner.

Rådgivningsverksamheten har varit och kommer att vara en viktig del av den långsiktiga stabiliseringen av regionen, och Finland kommer att fortsätta sitt arbete i denna viktiga Natoledda operation i regionen, sammanfattar Takamaa.

´