Hoppa till innehåll

Kommendören för USA:s nationalgarde besökte Finland

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 15.10.2023 12.00
Pressmeddelande

Kommendören för USA:s nationalgarde, general Daniel Hokanson, besökte Finland den 12–15 oktober 2023. Värd för besöket var chefen för Huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen.

Ämnen som diskuterades under besöket var bland andra att ytterligare fördjupa det bilaterala försvarssamarbetet mellan Finlands försvarsmakt och USA:s nationalgarde samt Finlands Natomedlemskap. Under sitt besök träffade general Hokanson även kommendören för Försvarsmakten och Försvarsministeriets kanslichef Esa Pulkkinen. Under besöket bekantade han sig med Karelska brigadens beväringsutbildning och Sydöstra Finlands gränsbevakningssektions verksamhet. 

Enligt chefen för Huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen, minskar inte det bilaterala försvarssamarbetets betydelse i och med Natomedlemskapet.

- Vi har redan under lång tid bedrivit bilateralt försvarssamarbete med USA på många olika sätt. Förra gången jag träffade general Hokanson var i februari och det var en ära att få honom på besök igen. Nationalgardet är en viktig samarbetspartner för oss. Det har viktiga prestationsförmågor och trupper som vi gärna övar och intensifierar vårt samarbete med. Medlemskap i Nato och bilateralt samarbete utesluter inte varandra. Bilateralt försvarssamarbete stöder i själva verket Natos kollektiva försvar, möjliggör att båda parterna stärker sina prestationsförmågor och förebygger att kriser uppkommer.

Enligt general Daniel Hokanson, befälhavaren för det amerikanska nationalgardet, möjliggör fortsatt försvarssamarbete bland annat kompetensutveckling. Han gratulerade även Finland för dess medlemskap i NATO.

- Min resa till Finland lyfte fram dess rika historia, militära kapacitet och strategiska betydelse samt befäste de många skälen till varför vårt förhållande med denna nordiska nation är en prioritet för USA. Nationalgardet har haft ett starkt och ömsesidigt fördelaktigt säkerhetssamarbete med den finska militären i över två årtionden, och ramverket för ett ännu djupare partnerskap mellan våra två nationer finns redan på plats. Vi gratulerar Finland för att ha blivit den nyaste medlemmen i NATO och ser fram emot att fortsätta vårt partnerskap och samarbete för att lära oss av varandra och förbättra vår beredskap.

Kommendören för nationalgardet, general Hokanson, är medlem i USA:s råd för försvarsgrenskommendörer (US Joint Chiefs of Staff). Rådet för försvarsgrenskommendörer är statsledningens högsta militära rådgivande organ i USA.

Närmare information om USA:s nationalgarde

´