Marinen utför tätt samarbete med svenska marinens HMS Belos
Försvarsmakten ger tjänstehjälp till polisen angående undersökningen av kabelskadorna i Finska viken bland annat med Marinens förmågor, som minröjningsfartyget Vahterpää, oljebekämpningsfartyget Hylje och dykare, övriga fartyg och personal, samt genom att upprätthålla lägesbilden till sjöss och analysera därtill hörande information.
Skyddandet av Östersjöns undervattensinfrastruktur ligger i bägge ländernas gemensamma intresse och den finska marinen har redan i flera år arbetat tätt tillsammans med svenska marin. I FISE-samarbetet tränas, utvecklas och testas regelbundet olika förmågor och funktionsmodeller i de finska och svenska försvarsgrenarnas gemensamma övningar och övriga tillställningar.
Marinens samarbete med ubåtsräddningsfartyget HMS Belos, och dess stöd i undersökningen av kabelskadorna är ett utomordentligt praktiskt exempel på vikten av att öva tillsammans samt på ett långvarigt samarbete. Nu syns detta samarbete i Sveriges omedelbara respons till det stöd som Finland begärt. HMS Belos kompletterar förmågor som krävs för att dyka och arbete i djupet och ökar säkerheten i arbetet under ytan.
- Arbete under vatten är alltid krävande, men i det rådande läget förbereder vi oss på att vid behov utföra dykningar även relativt djupt, vilket lägger speciell vikt på förberedelser, själva jobbet, samt säkerheten. HMS Belos hämtar med sig mera kunnande, utrustning och erfarenhet. FISE-samarbetet samt åratal av övande tillsammans bär nu konkret frukt, konstaterar Marinens djupdykningsavdelningens chef kommendörkapten Tuomas Runola.
Myndighetsinsatsen i Finska viken leds av Helsingfors polisinrättning och gränsbevakningen bidrar till genomförandet av insatsen. Centralkriminalpolisen ansvarar för förundersökningen. Undervattensudersökningen i sin helhet bedrivs under ledning av Centralkriminalpolisen från gränsbevakningens bevakningsfartyg Turva.