Aurora 17 - med avsikt att förstärka försvaret
Försvarsmakten i Finland samarbetar intensivt med Sveriges försvarsmakt. Försvarssamarbetet bygger på förtroende mellan länderna och siktar på att stärka säkerheten i Östersjöområdet samt Finlands och Sveriges nationella försvar.
Försvarsmaktens nya tredje uppgift förpliktar försvarsmakten att utöka sitt internationella samarbete och sin internationella kompatibilitet. Målsättningen med det finsk-svenska försvarssamarbetet är att förbättra försvarets beredskap, prestationsförmåga och samarbetsförmåga. Samarbetet bygger på förtroende, långsiktigt arbete och standardisering av funktioner. Det finsk-svenska försvarssamarbetet (FISE) bedrivs inom alla försvarsgrenar.
Arméns målsättning för det finsk-svenska samarbetet är att förbättra arméns prestationsförmåga, internationella kompatibilitet och kompetens genom intensiv samverkan. Genom samarbete och gemensamma övningar utvecklas alla truppförbands internationella kunnande och kompetens. I framtiden kommer samarbetet att bli ännu mer omfattande.
I övningen Aurora 17 deltar armén på pluton- och kompaninivå. Målsättningen med det finsk-svenska samarbetet är att Finlands och Sveriges arméer inom några år ska kunna öva tillsammans även på bataljonnivå.
Målsättningen med övningen Aurora 17 är bland annat att trupperna ska öva sig att operera tillsammans och tillämpa grundläggande stridssätt i krävande förhållanden. Övningen Aurora 17 erbjuder beväringar och personal en ytterst motiverande dubbelsidig simulatorassisterad övningsmöjlighet i internationell miljö.
Internationella övningar stöder det nationella försvaret
Det är viktigt för Finlands nationella försvar att försvarsmakten deltar i internationella övningar. Vid internationella övningar förmedlar de finska trupperna en bild av sitt kunnande. Internationella övningar och att öva tillsammans med utländska trupper skapar ett mervärde också för de finländska truppernas utbildning. Internationella övningar bygger en grund för att i krissituationer kunna be om hjälp: då måste man kunna fungera tillsammans.
Deltagandet i övningen Aurora 17 bygger på bilateralt samarbete och planering på årsbasis. I det bilaterala samarbetet ingår beredskapen att erbjuda övningsmöjligheter på finsk mark samt å andra sidan att delta i övningar på en annan nations mark.
Beväringar motiverade för sina internationella uppgifter
Överstelöjtnant Tapio Huhtamella från Björneborgs brigad anser att övningen Aurora 17 erbjuder utmärkta möjligheter för både individer och trupper att förbättra sitt kunnande. Under övningen Aurora 17 kämpar finländska värnpliktiga sida vid sida med yrkessoldater.
– En målsättning för de deltagande trupperna är att den enhet som utbildas för Finlands internationella beredskapstrupp ska kunna förbättra sin förmåga att fungera i en multinationell trupp vid internationella operationer.
– Samverkan med multinationella trupper kan anknyta till exempel till förflyttning av trupper, ledning eller stöd från olika vapenslag i strid. Under övningen kan vi även iaktta hur samverkan fungerar i praktiken. Iakttagelser, som utvecklar kompabiliteten gäller till exempel hur truppen handlar, hanterar olika typer av krigsutrustning eller huruvida den enskilda soldatens utrustning är lämplig för en viss uppgift.
För Huhtamella är det viktigt att man övar tillsammans med internationella trupper.
– Förutom att vi kan lära oss av deras tillvägagångssätt får vi naturligtvis också en chans att visa upp vårt eget kunnande och våra förmågor för representanter från andra länder. För min egen trupps del så tror jag också att internationella övningar har en motivationshöjande effekt på den deltagande personalen, konstaterar Huhtamella.
Internationella övningar är ett ändamålsenligt sätt att samla erfarenhet och utveckla kompatibla tillvägagångssätt.
– Enligt min erfarenhet är det dock så att de finländska värnpliktiga klarar sig väl i vilka internationella uppgifter som helst och att de står sig väl i jämförelse med andra länder. Jag vet att min trupp är väldigt motiverad inför övningen och att beväringarna verkligen har väntat på att få delta i Aurora 17, avslutar Huhtamella som nöjd.