Hoppa till innehåll

Chefen för den estniska huvudstaben besökte Finland

Huvudstaben
Utgivningsdatum 3.10.2024 14.58
Pressmeddelande
Officersaspirant Lahti presenterar verksamhets- och användningsprinciperna för kustradarn BOR-A-660 åt cheferna för de finska och estniska huvudstaberna

Chefen för Huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen och chefen för den estniska huvudstaben, generalmajor Vahur Karus träffades i Finland den 2–3 oktober 2024.

Finlands och Estlands huvudstabschefer träffas årligen. Syftet med mötena är att främja försvarssamarbetet mellan Finland och Estland och att diskutera aktuella frågor. Vid mötet diskuterade huvudstabscheferna samarbetet både bilateralt och som en del av Natos utveckling. Diskussionerna omfattade också det aktuella säkerhetsläget, bland annat hybridhot och beredskap. Vid mötet diskuterades också marinens prestationsförmåga och Kustbrigaden. Värd för besöket vid Kustbrigaden var kommendören för Kustbrigaden, kommodor Johan Tillander.

Chefen för Huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen, betonade vikten av ett nära försvarssamarbete mellan Finland och Estland samt en gemensam lägesbild:

– Jag vill tacka generalmajor Karus för hans besök. Estland är en nära partner till Finland. Vårt nära bilaterala samarbete kommer att öka säkerheten både i våra länder och inom Nato. Det finns mycket att vinna på att arbeta tillsammans. Vid Kustbrigaden förde vi goda diskussioner om vår prestationsförmåga, vår beredskapsmodell och om utbildningen av beväringarna till dugliga krigsförband.

– Jag vill tacka generallöjtnant Vesa Virtanen och hans team för fördjupade och tankeväckande diskussioner om försvarssamarbetet. Jag sätter stort värde på Försvarsmaktens öppenhet när det gäller att dela med sig av sina erfarenheter inom truppalstring, utbildning och kapacitetsutveckling. Vi kommer att fortsätta att samarbeta för att hålla båda våra nationer fria och i fred, säger generalmajor Vahur Karus.

´