Hoppa till innehåll

Chefen för huvudstaben besökte Israel

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 26.9.2024 16.24
Pressmeddelande
Till vänster, biträdande befälhavaren för den israeliska försvarsmakten, generalmajor Amir Baram och till höger, chefen för huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen.

Chefen för huvudstaben, generallöjtnant Vesa Virtanen besökte Israel den 22–26 september 2024. Som värd för besöket stod den biträdande befälhavaren för den israeliska försvarsmakten, generalmajor Amir Baram.

Under besöket diskuterades bilateralt samarbete mellan försvarsmakten och den israeliska försvarsmakten. Säkerhetssituationen i Mellanöstern och UNIFIL och UNTSO:s krishanteringsoperationer täcktes brett. 


Dessutom diskuterades bland annat Israels erfarenheter av att organisera luftförsvaret. Ur Finlands synvinkel är erfarenheterna av att använda kapaciteten hos F-35-stridsflygplan och luftvärnssystemet Davids slunga särskilt viktiga. Användningen och utvecklingen av ett system som baserar sig på värnplikt diskuterades också flitigt.
 

Verksamheten vid Israels försvarsmakts (IDF) Davids slingas stridsledningscentral.

 

Generallöjtnant Virtanen betonar vikten av att Israel är en partner som stödjer utvecklingen av Finlands försvarsförmåga:


-    Samarbetet med den israeliska försvarsmakten är viktigt för försvarsmakten. Det finns likheter i våra länders försvarslösningar, som krigstida styrkor baserade på en stor reserv. I den rådande säkerhetsmiljön är det viktigt att vi utvecklar vårt eget försvarssystem med prestanda först. Försvarsmateriellt samarbete med Israel är viktigt. Till exempel är Israels luftförsvarssystem i flera lager bland de mest avancerade i världen. Många israeliska produkter har visat sig vara de mest lämpade för våra behov i grundliga jämförelser. För att säkerställa fullt utnyttjande av de möjligheter som byggs är det viktigt att utbyta erfarenheter med andra användare. Jag tackar generalmajor Barami för besöket och diskussionerna. Samtidigt hoppas jag att hållbara steg mot en säkrare morgondag kan tas i Mellanöstern. 

Generalmajor Baram tackar generallöjtnant Vesa Virtanen för besöket: 


-    Under de senaste dagarna hade jag äran att vara värd för chefen för Finlands generalstab, generallöjtnant Vesa Virtanen. Detta besök, särskilt mitt i dessa spända dagar, vittnar om den starka kopplingen mellan Israels försvarsmakt och Finlands försvarsmakt. Under besöket besökte vi enheter som ansvarar för den viktigaste operativa verksamheten just nu, liksom många andra enheter. Jag tror att detta besök kommer att vara en betydelsefull milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Finlands försvarsmakt. Vi kommer att fortsätta samarbeta för att fördjupa vårt förhållande, med fokus på att stärka regional stabilitet, samarbete och samordning mellan militärerna.
 

Vapen, sprängämnen och annat material som hittats i Gaza.


Biträdande befälhavare för den israeliska försvarsmakten, generalmajor Amir Baram, besökte Finland den 5-6. juli 2023. Läs mer i pressmeddelandet: https://puolustusvoimat.fi/-/israelin-puolustusvoimien-apulaiskomentaja-vieraili-suomessa?languageId=sv_SE 


Israels försvarsmakten hemsida: The Israel Defense Forces (IDF) Official Website | IDF (www.idf.il)

´