Hoppa till innehåll

Försvarsmakten och ledningen för Förenta staternas styrkor i Europa främjade bilateralt samarbete i förhandlingarna om högkvarteret

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 7.8.2024 15.02
Pressmeddelande

Stabsförhandlingar mellan Försvarsmakten och Förenta staternas europeiska kommando (United States European Command, USEUCOM) fördes vid Huvudstaben den 6–7 augusti 2024. Stabsförhandlingarna leddes av Huvudstabens planeringschef, brigadgeneral Tero Ylitalo och brigadgeneral Quaid Quadri Jr. som är biträdande chef strategisk planering och prestanda vid ledningen för Förenta staternas trupper i Europa.

De viktigaste frågorna i förhandlingarna var att fördjupa det bilaterala försvarssamarbetet och identifiera och planera framtida samarbetsmöjligheter samt att främja det praktiska genomförandet av det DCA-avtal som länderna undertecknat. 

Förenta staterna är en nära bilateral partner och bundsförvant till Finland. I december 2023 undertecknade länderna ett avtal om försvarssamarbete (Defence Cooperation Agreement, DCA), som ytterligare stärker alliansen mellan de två ländernas väpnade styrkor och möjliggör ett fördjupat samarbete i alla säkerhetssituationer. Detta kommer också att bidra till att stärka Natos kollektiva försvar.

– Finland och Förenta staterna har en lång historia av samarbete inom regional och global säkerhet och främjat ett regelbaserat internationellt system, motverkat hybridhot och strävat efter att stärka det arktiska samarbetet. Vårt gemensamma mål att stärka de transatlantiska förbindelserna som svar på alla slags hot, både mot Förenta staterna och mot Europa, är att ytterligare fördjupa de militära banden mellan våra länder. Tillsammans är vi väl förberedda för att möta hot och försvara alliansen, säger brigadgeneral Quadri Jr.

Enligt planeringschef brigadgeneral Tero Ylitalo vid Huvudstaben stärker det bilaterala samarbetet också Natos kollektiva försvar. 

– En fortsättning av ett nära bilateralt militärt samarbete med Förenta staterna är en väsentlig del av Natomedlemskapet och bidrar till Natos kollektiva försvar. Detta understryker också att Finland och Nato verkligen är starkare tillsammans, kommenterar brigadgeneral Ylitalo.

USEUCOM ansvarar för USA:s militära operationer i Europa, delar av Asien och Mellanöstern, Arktis och Atlanten. USEUCOM har ett nära samarbete med NATO-allierade och partners och är baserat i Stuttgart, Tyskland.

´