Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat ja Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen johtoporras edistivät kahdenvälistä yhteistyötä esikuntaneuvotteluissa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 7.8.2024 15.02
Tiedote

Puolustusvoimien ja Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen (United States European Command, USEUCOM) väliset esikuntaneuvottelut järjestettiin Pääesikunnassa 6.–7.8.2024. Esikuntaneuvottelut johti Pääesikunnan suunnittelupäällikkö, prikaatikenraali Tero Ylitalo yhdessä Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen johtoportaan strategisen suunnittelun ja suorituskykyjen apulaispäällikön, prikaatikenraali Quaid Quadri Jr.:n kanssa.

Neuvotteluiden keskeisiä aiheita olivat muun muassa kahdenvälisen puolustusyhteistyön syventäminen ja tulevien yhteistyömahdollisuuksien kartoittaminen ja suunnittelu sekä maiden solmiman DCA-sopimuksen käytännön toimeenpanon edistäminen. 

Yhdysvallat on Suomelle läheinen kahdenvälinen kumppani sekä liittolainen. Joulukuussa 2023 maat allekirjoittivat yhteisen puolustusyhteistyösopimuksen (Defence Cooperation Agreement, DCA), joka edelleen tiivistää maiden asevoimien liittolaisuussuhdetta ja mahdollistaa yhteistyön syventämisen kaikissa turvallisuustilanteissa. Tämä osaltaan vahvistaa myös Naton kollektiivista puolustusta.

– Suomi ja Yhdysvallat ovat tehneet jo kauan yhteistyötä alueellisen ja globaalin turvallisuuden saralla, edistäneet sääntöihin pohjautuvaa kansainvälistä järjestelmää, torjuneet hybridiuhkia ja pyrkineet vahvistamaan arktista yhteistyötä. Yhteinen tavoitteemme, transatlanttisten suhteiden lujittaminen kaikenlaisiin, niin Yhdysvaltojen kuin Euroopankin kohtaamiin uhkiin vastaamiseksi, yhä syventää sotilaallista sidettä maidemme välillä. Yhdessä olemme hyvässä valmiudessa torjumaan uhkia ja puolustamaan liittokuntaa, toteaa prikaatikenraali Quadri Jr.

Pääesikunnan suunnittelupäällikkö, prikaatikenraali Tero Ylitalon mukaan kahdenvälinen yhteistyö vahvistaa myös Naton yhteistä puolustusta. 

– Tiiviin kahdenvälisen sotilaallisen yhteistyön jatkaminen Yhdysvaltojen kanssa on olennainen osa Naton jäsenyyttä, ja se myötävaikuttaa Naton kollektiiviseen puolustukseen. Tällä alleviivataan myös sitä, että Suomi ja Nato ovat todellakin vahvempia yhdessä, kommentoi prikaatikenraali Ylitalo.

USEUCOM vastaa Yhdysvaltojen sotilasoperaatioista Euroopassa, osassa Aasiaa ja Lähi-itää, arktisella alueella ja Atlantin valtamerellä. USEUCOM tekee tiivistä yhteistyötä Naton liittolaisten ja kumppaneiden kanssa, ja sen esikunta sijaitsee Stuttgartissa Saksassa.

´