Hoppa till innehåll

Övningen US Cyber Flag inom cyberområdet stärker försvarskunnandet hos gemensam finsk-svensk grupp

Försvarsmaktens ledningssystemcentral
Utgivningsdatum 20.5.2024 7.51
Pressmeddelande

Finlands försvarsmakt deltog tillsammans med Sveriges försvarsmakt i den högklassiga multinationella cyberförsvarsövningen Cyber Defence Exercise Cyber Flag 24-1 från 12 till 18 maj. Övningen organiserades av Förenta staternas Cyberledning, United States Cyber Command, på basen Joint Base Suffolk i Virginia. Förutom att utbilda amerikanska grupper i cyberskydd övade cyberoperatörer från 18 Nato-allierade och partner att upptäcka cyberhot och att finna lösningar för att skydda nätverk.

De finländska och svenska experterna på cyberförsvar bildade en sammansatt grupp för cyberskydd med uppdraget att försvara kritisk infrastruktur mot cyberhot i en simulerad miljö. För både de finländska och svenska deltagarna gav detta en unik möjlighet att öva tillsammans sida vid sida som en enhetlig grupp. Övningsscenariot gjorde det möjligt för experterna att slå tillbaka mångsidiga och skickligt uppbyggda cyberhot i en storskalig IT-miljö. Övningen utmanade den sammansatta gruppen att anpassa sig och ha en snabbt föränderlig hotande situation under kontroll. Förutom att upptäcka cyberhot mot kritisk infrastruktur var en central uppgift att rapportera om situationen och ge rekommendationer i icke-tekniska termer för högre ledningsorgan samt att hålla i gång essentiella system trots pågående fientliga cyberaktiviteter.  

- Vårt övergripande mål var att öva hela spektrumet av cyberförsvarsaktiviteter i ett krävande scenario. För att effektivt kunna avvärja cyberhot och hålla i gång essentiella system var det avgörande att sammanföra alla funktioner, d.v.s. allt från att upptäcka hot på en mycket teknisk nivå, till att kommunicera risker och rekommendationer till högre instans. Att kunna agera som en enhetlig som grupp utgör en hörnsten för framgång. Alla medlemmar i vår sammansatta grupp gav prov på sakkunskap och vilja att framgångsrikt slutföra vårt uppdrag för att få ut det bästa av övningen, sa ingenjörsmajor Mikko Tuomi som fungerade som den finländska nationella ledaren på övningen. 

Förbättrat samarbete för att besvara ökade hot i dagens värld

Informationsdelning var ett av huvudmålen i övningen med syftet att kunna genomföra hotdrivna försvarsoperationer i cyberrymden. Försvarsgrupperna tränades i att ta emot och utnyttja hotinformation. I syfte att stärka hotjaktsaktiviteterna i alla deltagarländer sporrades grupperna att dela med sig sina upptäckter om fientliga cyberaktiviteter till andra grupper. 

Både Finland och Sverige har nyligen undertecknat en avsiktsförklaring om avancerat cyberpartnerskap med Förenta staterna med syftet att befrämja en gemensam nationell försvarsstrategi för att avvärja cyberhot. Att delta på högklassiga cyberövningar såsom Cyber Flag utgör en del av ett stärkt partnerskap.

Överste Thomas Höglund, chef för cyberförsvarssektionen på högkvarteret vid Sveriges försvarsmakt, och överstelöjtnant Tommi Laari, chef för cyberavdelningen på Ledningssystemcentret vid Finlands försvarsmakt, betonar vikten av internationellt samarbete inom cyberförsvaret. 

- Vi är mycket glada över att kunna delta i en så högklassig övning som en sammansatt grupp tillsammans med Finland. Förutom inspelen i övningen som utmanar vår grupp ger Cyber Flag också en möjlighet att stärka vårt långa partnerskap med Finland nu när också bägge länder är med i Nato. Vidare får vi tillfälle att utveckla vårt samarbete med Förenta staternas Cyberledning och öka vår interoperabilitet med USA inom cyberområdet, berättade överste Höglund.

- Vi vill att utbildningen är så realistisk som möjligt och vi vill genomföra den tillsammans med våra nyckelpartner. Internationellt samarbete är väsentligt i en global operationsmiljö, tillade överstelöjtnant Laari. 

Ledningssystemscentret vid Finlands försvarsmakt ansvarade för det finländska deltagandet. Förutom cyberexperter från Ledningssystemcentret deltog också experter från Armén, Marinen och Forskningsanstalten vid Finlands försvarsmakt.

´