Yhdysvaltojen Cyber Flag -harjoitus vahvisti Suomen ja Ruotsin yhteisjoukkueen kyberpuolustustaitoja
Puolustusvoimat osallistui yhdessä Ruotsin puolustusvoimien kanssa 12.–18. toukokuuta järjestettyyn korkean tason monikansalliseen Cyber Flag 24-1 -kyberpuolustusharjoitukseen. Harjoituksen järjesti Yhdysvaltojen kyberjohtoporras (US Cyber Command) Suffolkissa, Virginiassa. Yhdysvaltojen kybersuojatiimien lisäksi kyberoperaattorit 18 NATO- ja kumppanimaista harjoittelivat kyberuhkien havaitsemista ja verkkojen suojaamista.
Suomalaiset ja ruotsalaiset kyberpuolustuksen asiantuntijat muodostivat yhteisen kybersuojajoukkueen, jonka tehtävänä oli puolustaa kriittistä infrastruktuuria kyberuhkia vastaan simuloidussa ympäristössä. Tämä tarjosi Suomen ja Ruotsin osallistujille ainutlaatuisen tilaisuuden harjoitella rinnakkain yhteisessä joukkueessa. Koulutusskenaariossa asiantuntijat saivat torjua monimutkaisia ja haastavia kyberuhkia laaja-alaisessa IT-ympäristössä. Harjoitus pakotti yhteisjoukkueen mukautumaan nopeasti muuttuvaan uhkatilanteeseen ja hallitsemaan sitä. Kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvien kyberuhkien havaitsemisen lisäksi keskeisenä tehtävänä oli raportoida tilanteesta ylemmälle johtoportaalle ja antaa sille selkeitä suosituksia. Tärkeää oli myös pitää operaation kannalta olennainen järjestelmä toimintakykyisenä meneillään olleesta haitallisesta kybertoiminnasta huolimatta.
– Yleisenä tavoitteenamme oli harjoitella kyberpuolustuksen kaikkia toimintoja vaativassa skenaariossa. Kyberuhkien tehokkaan torjunnan ja operaation keskeisten järjestelmien toimintakyvyn ylläpitämisen kannalta oli ratkaisevan tärkeää yhdistää kaikki toiminnot aina uhkien teknisestä havaitsemisesta riskien ja suositusten viestimiseen ylemmälle tasolle. Yhtenäisenä tiiminä toimiminen oli menestyksen avain. Kaikki yhteisjoukkueemme jäsenet osoittivat asiantuntemusta ja tahtoa suoriutua tehtävästä menestyksekkäästi, jotta koulutuksesta saataisiin paras mahdollinen hyöty, kertoo harjoituksen kansallinen vanhin, insinöörimajuri Mikko Tuomi.
Parempi yhteistyö auttaa torjumaan nykymaailman lisääntyneitä uhkia
Tiedon jakaminen oli yksi harjoituksen keskeisistä tavoitteista pyrittäessä toimimaan uhkalähtöisesti kyberoperaatiossa. Puolustavia tiimejä koulutettiin vastaanottamaan ja hyödyntämään uhkatietoja. Uhkien tehokkaammaksi havaitsemiseksi joukkueita kannustettiin jakamaan havaintonsa muille joukkueille.
Suomi ja Ruotsi ovat äskettäin allekirjoittaneet yhteisen kyberpuolustuksen yhteistoiminta-asiakirjan (Letter of intent) Yhdysvaltojen kanssa. Sen tarkoituksena on edistää yhteistyötä kyberuhkien torjumiseksi. Osana yhteistyön edistämistä kumppanuuksia vahvistetaan Cyber Flag -harjoituksen kaltaisella korkeatasoisella harjoituksella.
Ruotsin puolustusvoimien kyberpuolustuksen apulaisesikuntapäällikkö eversti Thomas Höglund ja Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberosaston päällikkö everstiluutnantti Tommi Laari korostivat kansainvälisen yhteistyön merkitystä kyberpuolustuksessa.
– Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme osallistua korkean tason harjoitukseen yhteisessä joukkueessa Suomen kanssa. Haastavien harjoitusten lisäksi Cyber Flag antaa meille mahdollisuuden vahvistaa pitkäaikaista kumppanuuttamme Suomen kanssa nyt Naton liittolaisina. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden edistää yhteistyötämme Yhdysvaltojen kyberjohtoportaan kanssa ja lisätä yhteentoimivuutta Yhdysvaltojen kanssa kyberalalla, kertoi eversti Höglund.
– Haluamme koulutuksen vastaavan mahdollisimman paljon todellisuutta ja toteuttaa sitä yhdessä keskeisten kumppaneidemme kanssa. Kansainvälinen yhteistyö on elintärkeää globaalissa toimintaympäristössä, lisää everstiluutnantti Laari.