Hoppa till innehåll

Riksparaden på självständighetsdagen kommer att påverka trafiken i Uleåborg 5.–6.12.

ArménKajanalands brigad
Utgivningsdatum 24.11.2023 11.00
Pressmeddelande
Itsenäisyyspäivän paraatin ohimarssi. Panssarivaunu ajaa lumisella tiellä.

Självständighetsdagens riksparad den 6 december 2023 påverkar trafiken och parkeringsarrangemangen i Uleåborg. Vi rekommenderar att besökarna kommer till de platser där evenemangen ordnas antingen till fots eller med cykel eller kollektivtrafik.

Arrangemangen inför paraden inleds i Uleåborg måndagen den 4.12. Huvuddelen av paradtrupperna, fordonen och materielen anländer till Uleåborg under förmiddagen den 5.12 och lämnar staden på onsdagen den 6.12 efter att evenemanget avslutats.

De största förändringarna i trafik- och parkeringsarrangemangen rör området kring Raatti-stadion, Merikoski-broarna och Salutorget på självständighetsdagen. Paradtrupper kommer också att röra sig i området kring Uleåborgshallen den 5.12 och 6.12.

För att kunna trygga arrangemangen samt allmänhetens och marschtruppernas säkerhet kommer flera gator i området att stängas av för fordonstrafik och parkeringsförbud kommer att gälla på vissa gator och parkeringsplatser. Begränsningarna kommer att avvecklas så fort som möjligt efter att evenemanget avslutats.

Kollektivtrafiken kommer att köra längs avvikande rutter medan paraden pågår. Närmare information om hur kollektivtrafiken kör och om förändringar gällande hållplatser kommer att finnas på webbplatsen osl.fi när evenemanget närmar sig.

Trafik- och parkeringsbegränsningar i Uleåborg 5–6.12

Trafik- och parkeringsbegränsningar kommer den 5.12 att gälla enligt följande: 

  • Från och med klockan 7.00 är parkering förbjuden på Linnankatu, Linnansaari, Koskitie väster om Merikoskenkatu, Raatinsaari, i området kring Salutorget och på Rantakatu. Parkeringsförbudet upphör den 6.12 klockan 15.30.
  • Det är möjligt att köra till Kivisydän.

Utöver vad som nämns ovan kommer trafik- och parkeringsbegränsningar den 6.12 att också gälla enligt följande:

  • Från och med klockan 11.45 kommer fordon från den motoriserade marschavdelningen att finnas på rutten Hiukanreitti – Raitotie – Alakyläntie – Kemintie. Detta hindrar inte övrig trafik.
  • Rutten där förbimarschen går, d.v.s. Merikoskenkatu, Linnankatu och Kajaaninkatu kommer att stängas för fordonstrafik klockan 11.30–13.30.
  • Begränsningar kommer att förekomma i trafiken till Pikisaari och Toivonniemi medan förbimarschen pågår.
  • Klockan 12.00–13.45 används rutten Raatintie – Linnabaana – Koskitie – korsningen av Merikoskenkatu av de trupper som marscherar till fots.

Trafikarrangemang vid paradmönstringen och förbimarschen den 6.12

Allmänheten hälsas välkommen att följa med paradmönstringen från huvudläktaren och solläktaren på Raatti-stadion. Fotgängare hänvisas till trottoarerna. Stadions parkeringsplats är inte tillgänglig och Raatintie kommer att vara stängd för övrig trafik.

Efter paradmönstringen kommer de trupper som marscherar till fots att förflytta sig från stadion till förbimarschens startpunkt längs rutten Raatintie – Linnabaana - Koskitie – Merikoskenkatu. De fordon som deltar i förbimarschen kommer att anlända till Merikoskenkatu längs rutten Hiukanreitti – Raitotie – Alakyläntie – Kemintie. 

Poliser och militärpoliser kommer att dirigera trafiken längs marschrutten. Förbimarschen inleds klockan 13.00 vid korsningen mellan Merikoskenkatu och Koskitie. Avdelningen som marscherar till fots kommer först. Under förbimarschen kommer de trupper som marscherar till fots att från Merikoskenkatu fortsätta till Linnankatu och Kasarminitie. De motoriserade avdelningarnas rutt går från Merikoskenkatu till Linnankatu och Kajaaninkatu. Förbimarschen tas emot vid Merikoskibroarna.

Förbimarschen kommer också att påverka möjligheten att korsa Merikoskenkatu till fots. För att garantera fotgängarnas säkerhet är det inte tillåtet att korsa eller röra sig på de gatuavsnitt som är avstängda under förbimarschen. Publiken ombeds beakta att den motoriserade avdelningen kommer att komma efter trupperna som marscherar till fots. 

Poliser och militärpoliser kommer att dirigera trafiken i centrala korsningar i området. 

Returmarscherna kommer i huvudsak att gå längs riksväg 4 söderut och norrut samt längs riksväg 22 till Kajana under eftermiddagen och kvällen den 6.12.

Välkommen!

Det är fritt inträde till evenemangen och vi hälsar publiken varmt välkommen att följa med dagens evenemang!

Vi påminner om att flygförbud råder i paradområdet och att det av säkerhetsskäl är absolut förbjudet att flyga med drönare i området.

Närmare information om dagens program.

Man kan också följa paraden på nätet via Försvarsmaktens kanaler:

puolustusvoimat.fi/sv/sjalvstandighetsdagen
facebook.com/puolustus
x.com/puolustusvoimat
instagram.com/puolustusvoimat.fi
#puolustusvoimat #itsenäisyyspäivä #paraati
Välkommen!

´