Hoppa till innehåll

En välmående personal är en resurs för organisationen

Jägarbrigaden
Utgivningsdatum 2.4.2019 13.49 | Publicerad på svenska 15.5.2019 kl. 13.28
Nyhet

Att man ska orka med jobbet blir allt viktigare idag då arbetslivet tidvis kan vara hektiskt och tempot högt. Funktionsförmågan utgör en viktig del av människans välmående.

Det är lättare att orka med jobbet om arbetstagaren anser sig vara i tillräckligt god kondition, både fysiskt och psykiskt. Fysisk aktivitet och motion stöder det allmänna välmåendet både i jobbet och på fritiden.

Jägarbrigadens personal hör till dem som motionerar. Som exempel på det tjänar de här två historierna där en cyklande major och förare som spelar ishockey är huvudpersoner. Deras exempel uppmuntrar hela arbetsgemenskapen till att röra på sig,

7200 kilometer med muskelkraft

Den lekfulla cykeltävlingen Kilometrikisa har redan under flera år motiverat arbetsgemenskaper, föreningar och sammanslutningar samt hobbygrupper och kompisgäng att föra bok över hur många kilometer och minuter de avlägger på cykel. Varje kilometer och minut bidrar till lagets saldo. I cykeltävlingen Kilometrikisa finns egna serier för stora och små lag, cykel- och andra idrottsföreningar, elcyklar och kommuner. Den främsta målsättningen är inspirera och aktivera människor att cykla mera.

Cykeltävlingen Kilometrikisa är känd även vid Jägarbrigaden som 2018 deltog med ett 22-personerslag. En av dem som cyklade är major Mika Penttinen som samlade på sig en imponerande mängd kilometrar, lite över 7200. Det var första gången han deltog i tävlingen och i början var han lite skeptisk. "Under övningen Pohjoinen 18 förde vår kommendör, överste Jyrki Kaisanlahti och dåvarande stabschefen, som numera har överförts till reserven, överstelöjtnant Reima Vanhanen, tävlingen Kilometrikisa på tal. Först hade jag inte tänkt delta i Kilometrikisa eftersom jag efter tre rätt allvarliga trafikolyckor blivit tvungen att rejält dra ner på cyklandet som motionsform. I och med att jag under vintern hade återupptagit längdskidåkning som hobby minskade dock smärtan som krockarna orsakat i ryggen och knäna så mycket att jag igen kunde cykla utan att få ont. Och därmed, eftersom det inte behövs så mycket övertalning om man är lite smågalen, bestämde jag mig efter en tids eftertanke att delta i Kilometrikisa och anmälde mig i slutet av maj", berättar Penttinen.

Den flitiga cyklisten samlade på sig kilometrar under perioden 1.5–21.9.2018. Innan övningsperioden började i maj och juni hann Penttinen cykla några rundor. "Men på allvar började jag samla kilometrar först under sista veckan i juni, då vårens och sommarens övningar var över", funderar Penttinen. Cykelturerna ägde rum i områdena runt Kajanaland, Uleåborg, Rovaniemi, Sodankylä och Kaamanen. "Turerna på landsvägscykel varierade mellan 30 och 190 kilometer och på terrängcykel mellan 10 och 60 kilometer. Grovt uppskattat cyklade jag nästan 7000 kilometer med landsvägscykel och ca 250 med terrängcykel. De stora skillnaderna i hur långa turerna på landsvägscykel var kan förklaras med att de varierande enligt om de kördes på arbetsdagar eller lediga dagar", summerar Penttinen.

Jägarbrigadens lag samlade under tävlingen ihop totalt 26 761,5 kilometer. I praktiken betyder detta att man sparade 1 873 liter bensin och 4 682 kilogram koldioxid. Lagets totala antal cykeldagar var 797 och medeltalet per deltagare var 36,23 cykeldagar. Resultaten 26 761,5 kilometer gav laget en 342:e plats i serien för små lag. Lite över 2 200 lag hade anmält sig till serien.

Rätt utrustning

Penttinen som cyklar mycket vill påminna alla om hur viktigt det är att använda cykelhjälm. "Det är ju en billig och fungerande trafikförsäkring, där man inte förlorar någon bonus, utan tvärtom." Om du vill börja cykla eller funderar på att köpa en cykel ger Penttinen rådet att välja en som passar just ditt användningsändamål. "Trots att det kan verka lätt, kan det vara utmanande att hitta en cykel som passar just dina behov, eftersom det idag finns ett så stort utbud av olika modeller. Det finns elcyklar, terräng- och landsvägscyklar, olika typer av hybridcyklar och så traditionella modeller, med eller utan växlar. Den dyraste är absolut inte alltid den bästa, och en viss specialcykel är inte nödvändigtvis tillräckligt mångsidig", påminner Penttinen.

Även om man kommer långt redan med en hjälm och en fungerande cykel, inverkar också lämplig klädsel efter väder och synlighet på cykelupplevelsen och trafiksäkerheten. Penttinen rekommenderar vindtäta kläder. Reflexer och cykellyktor är också en naturlig del av helheten.

"Det sista tipset jag skulle vilja ge är att cykling också är ett utmärkt sätt att motionera i grupp. Också cyklister som är på olika nivå kan cykla tillsammans, i och med att alla kan hitta sin plats i gruppen, antingen som farthållare eller så får man draghjälp av de andra", säger Penttinen.

Om du är intresserad av att delta i den lekfulla cykeltävlingen Kilometrikisa under den kommande säsongen, kan du läsa mera och anmäla dig på adressen (på finska) www.kilometrikisa.fi !

I Transportcentralerna fastnade man för ishockey

Motion, lite tävlingsanda och att göra något tillsammans ger arbetsgemenskapen energi och entusiasm. Det fick vi se också här vid Jägarbrigaden när Transportcentralen 1 (Sodankylä) och Transportcentralen 2 (Rovaniemi) kom på idén att ordna ett gemensamt evenemang där ishockey står i centrum. "Vi kom på idén att ordna en ishockeymatch när vi var på fältutbildningsövning för bandfordon i Tieva. Tillsammans med Tommi Alatörmänen som är chef för Transportcentralen 1, funderade vi hur vi skulle aktivera våra grupper och få dem att göra något tillsammans", berättar kapten Pasi Säkkinen som är chef för Transportcentralen 2. Säkkinen kom på att grenen kan vara ishockey och att lag från de två Transportcentralerna kan spela mot varandra. "I början var det många som motsatte sig idén, men när vi så spelade de första matcherna i Kemijärvi strax innan jul 2017, hade tanken förankrats", minns Säkkinen.

Hittills har man spelat matcher vid fyra tillfällen: två gånger i Kemijärvi och en gång i Kittlä. Hittills har Transportcentralen 1 vunnit alla matcher. "Sodankylä har haft övertaget. Detta kan bero på att personalen är större, och så har de ju också en hel hög med ishockeyspelare i sitt gäng", funderar Sekinen. Nästa gång Transportcentralerna spelar mot varandra är i vår i Kuusamo. "De här evenemangen har verkligen varit bra för stämningen i arbetsgemenskapen. Det är roligt att göra något tillsammans och det här uppmuntrar människorna att röra på sig på ett roligt sätt", sammanfattar Säkkinen.

I Sodankylä kan man spela ishockey också på arbetstid. Jägarbrigaden har en tur i den lokala ishallen på torsdagar.

 

Liikuntakasvatusaliupseeri, ylikersantti Essi Fonselius

Joukko-osasto Rovaniemi Sodankylä Työ ja koulutus
´