Hoppa till innehåll

Självständighetsdagens parad påverkar trafiken i Fredrikshamn 4–6.12

ArménMarkstridsskolan
Utgivningsdatum 21.11.2022 14.30
Pressmeddelande
Kuvassa panssarivaunu Haminassa, taustalla Suomen lippu

Självständighetsdagens riksparad den 6 december 2022 påverkar trafiken och parkeringsmöjligheterna i Fredrikshamn. För att undvika trafikstockningar är det önskvärt att allmänheten rör sig till fots i centrum under paradevenemangen.

Paradarrangemangen påbörjas i centrum av Fredrikshamn på söndag 4.12. Huvuddelen av paradtrupperna, fordonen och materielen anländer till Fredrikshamn på måndag 5.12 under förmiddagen och lämnar Fredrikshamn på tisdag 6.12 efter evenemanget.

Mest kommer paraden att påverka trafiken och parkeringsmöjligheterna på följande gator; Rauhankatu, Annankatu, Kadettikoulunkatu, Maariankatu, Sibeliuskatu och Kekkosenkatu.

För att kunna trygga arrangemangen samt allmänhetens och marschtruppernas säkerhet kommer flera gator i området att stängas av för fordonstrafik och dessutom kommer parkeringsförbud att gälla på gatorna och i området. Begränsningarna kommer att avvecklas så fort som möjligt efter att evenemanget avslutats.

Begränsningar gällande parkering och trafik i Fredrikshamn 4–6.12

Parkering och trafik kommer att begränsas i Fredrikshamn i områdena Linnoitus och Alakaupunki mellan 4.12 klockan 6 och 6.12 klockan 16. Begränsningarna gäller Annankatu, Kadettikoulunkatu, Maariankatu och Sibeliuskatu.

Annankatu, Kadettikoulunkatu, Maariankatu och Sibeliuskatu kommer att vara stängda för trafik på sträckan för förbimarschens rutt 6.12 mellan klockan 10.00 och 15.00.

Efter förbimarschen lämnar de motoriserade delarna centrum under ledning längs Merikatu, Sibeliuskatu, Kekkosenkatu och Vaalimaantie i riktning mot Lelu.

Trafikarrangemangen under paradövningarna 5.12

Övningar inför mönstringen och förbimarschen äger rum på måndag 5.12 kl. 12-16. Övningarna kommer att synas i områdena nära idrottsplan, Rantakatu, Vepanpolku samt Viipurinkatu. Trafikbegränsningar gäller på de vägar, som berörs av övningarna mellan kl. 13.30 och 15.30.

Trafikarrangemang vid paradmönstringen och förbimarschen 6.12

Publiken har möjlighet att komma till Fredrikshamns idrottsplan för att följa med paradmönstringen via Rauhankatu, Roopertinkatu, Villenkatu och Urheilijankatu. Fotgängare hänvisas till trottoarerna.

Efter mönstringen förflyttar sig de till fots marscherande trupperna från Fredrikshamns idrottsplan till startplatsen för förbimarschen längs rutten Rauhankatu – Kirkkojärvenkatu – Kari Lindbergin katu – Rantakatu – Kaalipellonkatu – Koulukatu. Fordonen som deltar i förbimarschen flyttas till Annankatu 6.12.2022 före kl. 12.45 längs rutten Vaalimaantie – Kekkosenkatu – Annankatu samt Cygnaeuksentie – Savonkatu – Viipurinkatu – Kekkosenkatu.  

Polisinrättningen i Sydöstra Finland och militärpoliser kommer att spärra av och dirigera trafiken 6.12.2022 på förbimarschrutten.

Förbimarschen börjar klockan 13.15 i korsningen av Kadettikoulunkatu och Erottajankatu. Förbimarschen fortsätter från Annankatu i riktning mot rådhuset och Maariankatu. Förbimarschen tas emot på Kadettikoulunkatu vid Reservofficersskolans huvudbyggnad.

Förbimarschen inverkar på möjligheten att använda skyddsvägarna på Annankatu, Kadettikoulunkatu, Raatihuoneen tori, Maariankatu samt Sibeliuskatu. För att garantera fotgängarnas säkerhet under förbimarschen är det förbjudet att korsa de avstängda vägavsnitten samt att röra sig på dem. 

Vi ber publiken observera, att en förbimarschavdelning som rör sig till fots följs av en motoriserad avdelning. 

Militärpoliser och poliser dirigerar trafiken i området i de centrala korsningarna.

Områden med trafik begränsningar 6.12.

För avdelningen som rör sig till fots avslutas förbimarschen i Fredrikshamns garnison. Trupperna avlägsnar sig från Sibeliuskatu till garnisonen via garnisonens bakre port. En del av paradtrupperna avlägsnar sig till garnisonen från Isoympyräkatu via Pataljoonan kenttä. De motoriserade paradtrupperna förflyttar sig under ledning från Fredrikshamns centrum österut i riktning mot Lelu längs rutten: Merikatu, Sibeliuskatu, Kekkosenkatu, Vaalimaantie. En del av den motoriserade avdelningen förflyttar sig från Kekkosenkatu till Alakaupunki längs rutten: Viipurinkatu – Savonkatu - Cygnaeuksentie.

Verksamhetsfältet, som arrangeras på Suomen lipun aukio monteras ned 6.12 efter klockan 16.00.

Returmarscherna sker längs riksväg 7 västerut i riktning mot Borgå, varifrån de fortsätter till Hattula och Säkylä och längs riksväg 15 norrut till Vekaranjärvi.

Välkomna!

Det är fritt inträde till evenemanget och vi hälsar publiken välkommen att följa med dagens händelser. Vi ber publiken iaktta de regionala hälsomyndigheternas anvisningar gällande publikevenemang.

Paradområdet är flygförbudsområde och av säkerhetsskäl är det absolut förbjudet att flyga obemannade luftfarkoster under evenemanget. Undantag utgör endast myndighetsverksamhet.

Ytterligare uppgifter om paraddagens program finns på adressen:
puolustusvoimat.fi/sv/sjalvstandighetsdagen

Försvarsmaktens kanaler för sociala medier och på vår webbplats:

Facebook

Twitter

Instagram

#puolustusvoimat #paraati #itsenäisyyspäivä
 

´