Hoppa till innehåll

Armén deltar i övningen Saber Strike 2022 i Estland

Armén
Utgivningsdatum 28.2.2022 12.08
Pressmeddelande
Soldat i solnedgången

Armén deltar i den internationella övningen Saber Strike 2022 i Tapa i Estland 11.–17.3.2022, som arrangeras av USA:s stridskrafter i Europa. Temat för delövningen, som äger rum i Estland och leds av Estlands flygvapen, är utvecklingen av luftvärnets interoperabilitet.

I övningen deltar en luftvärnsavdelning från Pansarbrigaden, som består av beväringar och personal samt enstaka personer som ingår i personalen vid Markstridsskolan, Arméstaben och Försvarsmaktens logistikverk. Övningstruppens totala styrka uppgår till ca 65 personer.

Under övningen får den finländska truppen erfarenhet av luftvärns- och eldledningsuppgifter i en internationell verksamhetsmiljö. Genom att delta i övningen förbättrar Armén den internationella interoperabiliteten för sina trupper och system och stöder det nationella försvaret. Övningen ger också möjlighet att öva Försvarsmaktens uppgifter som hänför sig till lämnande och mottagande av internationellt bistånd.

Finland deltar i övningen för att utveckla den nationella försvarsförmågan. Deltagandet i övningen ingår i Försvarsmaktens planerade internationella utbildnings- och övningsverksamhet för år 2022, som har godkänts av Försvarsministeriet. Finland har, med olika sammansättningar, deltagit i övningen sedan 2012 i enlighet med statsledningens riktlinjer. Senast deltog Finland i övningen år 2018.

Saber Strike 2022 arrangeras i Centraleuropa och Baltikum 28.2-18.3.2022.

Följ med övningen på Arméns kanaler:

Facebook.com/maavoimat
Twitter.com/@maavoimat 
Instagram.com/maavoimat  
#SaberStrike22
 

´