Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat on vastaanottanut kaikki Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunut

Maavoimat
Julkaisuajankohta 25.10.2019 11.23
Tiedote
Leopard 2a6 taistelupanssarivaunu ajaa laivasta.

Puolustusvoimat on vastaanottanut kaikki sata Hollannista hankittua Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunua. Vaunujen viimeinen erä saapui Suomeen Vuosaaren satamaan perjantaina 25.10.2019.

Suomi päätti sadan käytetyn Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunun hankkimisesta Hollannista vuonna 2014. Kaikki panssarivaunut on nyt otettu vastaan huollettuina ja hyväkuntoisina, ja hankinta on sujunut suunnitellusti.

- Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuhankintaprojekti on edennyt suunnitellussa aikataulussa ja hyvässä yhteistyössä Hollannin ja kaikkien hankkeeseen osallistuneiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Hankkeen myötä Maavoimille on muodostunut merkittävä uusi kärkisuorituskyky ja huomattavaa suorituskykyä kohtaamistaisteluun, jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi toteaa.

Varusmieskoulutus uudella vaunukalustolla aloitettiin Panssariprikaatissa vuonna 2016. Lisäksi Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunut ovat koulutuskäytössä Karjalan prikaatissa. Uuden 2A6-kaluston myötä Maavoimat on laajentanut ja kehittänyt panssarivaunujen ja jalkaväen välistä yhteistoimintaa koko maavoimissa hyödyntäen myös aiempaa 2A4-taistelupanssarivaunukalustoa.

LEO2A6-vaunussa on aiempia versioita parempi tulivoima, kehittyneempi ballistinen suoja ja sisäpuolinen sirpalesuojaus sekä johtajan itsenäinen pimeätoimintakyky. Leopard-taistelupanssarivaunu on yksi maailman laajimmalle käyttäjäyhteisölle levinnyt taisteluvaunu länsimaissa. Organisoitunut käyttäjäyhteisö jakaa keskenään tietoa ja ylläpitää sekä kehittää vaunun ominaisuuksia yhdessä teollisuuden kanssa. Vaunu tulee säilymään operatiivisessa käytössä pitkälle ensi vuosikymmenelle.

- Otimme uuden kaluston nopeasti koulutuskäyttöön ja kokemukset ovat olleet erittäin hyviä. Asevelvolliset ovat olleet motivoituneita uuden kaluston käytössä ja koulutetut taistelupanssarivaunumiehistöt ovat päässeet myös testaamaan taitojaan haastavissa ja monipuolisissa kansainvälisissä harjoituksissa, kuten Arrow- ja Northern Wind -harjoituksissa. On ollut hienoa nähdä, miten lyhyessä ajassa vaunut kyettiin ottamaan operatiiviseen käyttöön ja mikä iskukyky on jo nyt kyetty saavuttamaan, eversti Peltoniemi tiivistää.

Ensimmäiset vaunut saapuivat Suomeen suunnitelman mukaisesti toukokuussa 2015. Taistelupanssarivaunujen hankintaan sisältyi lisäksi varaosia, koulutussimulaattoreita, erikoistyökaluja ja testilaitteita sekä erä ampumatarvikkeita. Vaunuihin tehdään ennen käyttöönottoa Suomessa tarvittavat kansalliset muutostyöt. Hankinnan arvo oli kaikkiaan 199,9 miljoonaa euroa.

Linkki PLM-hankintatiedotteeseen

Vaunujen vastaanottajat

Viimeiset vaunut saapuivat Vuosaaren satamaan perjantaina 25.10.2019 klo 06:45. Vaunujen vastaanottoa organisoimassa, kuten aikaisempienkin erien osalta, hankkeen projektipäällikkö diplomi-insinööri Aki Toivonen, kuvassa 2. vas. Kuvassa oik. LEO2A6-järjestelmäinsinööri insinöörimajuri Markus Vihelä, eversti Rainer Peltoniemi, Toivonen, Hämeen panssarivaunupataljoonan komentaja everstiluutnantti Riku Rantakari.

Kuvat: Puolustusvoimat / Nea Holopainen