Tämä alokasinfo sisältää tärkeimmät tarvitsemasi tiedot ennen palveluksen aloittamista Kainuun prikaatissa Kajaanissa.
Palveluksesi voit suorittaa meillä jossakin viidestä aselajista, löydät lisätietoa niistä tältä sivustolta. Lisäksi sinulla on mahdollisuus hakeutua palveluksen alkupuolella erityistehtäviin joko meillä tai muualla Puolustusvoimissa.
Ota kaikki hyöty irti palvelusajastasi tulevaa työelämääsi silmällä pitäen!
Päivitämme infon sisältöä tarvittaessa aina palveluksen aloittamiseen saakka - käy tutustumassa sisältöön aika ajoin!
Puolustusvoimien tilannetietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen ylläpidetään Puolustusvoimien verkkosivuilla. - käy tutustumassa kyseiseen sivuun ennen palveluksen alkamista.
Siviiliasiat kuntoon
Ennen palveluksen aloittamista kannattaa hoitaa siviilielämään liittyvät asiat kuntoon, mm.
Palveluksen aloittamiseen liittyvät järjestelyt opiskelupaikkasi tai työnantajasi kanssa
Raha-asiat, kuten mahdollinen lainanhoito
Yleistietoa varusmiespalveluksesta (mm. koulutus, avustukset, lomat, päivärahat) saat osoitteesta intti.fi.
Mikäli kutsuntojen jälkeen terveydentilassasi on tapahtunut merkittävä muutos, ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi mahdollisimman pian.
Vastaa ennakkokyselyyn
On tärkeää, että vastaat ennakkokyselyyn 6.12.2024 mennessä. Tällöin pystyt vaikuttamaan tulevaan palvelustehtävääsi. Kyselyssä saat ilmoitettua myös tilinumerosi ja yhteystietosi. Voit tutustua mahdollisiin tuleviin palvelustehtäviisiintti.fi-sivustolla
Naiset ja miehet majoittuvat yhteisissä tuvissa. Yhteismajoituson vapaaehtoista ja edellyttää kaikkien samassa tuvassa majoittuvien suostumusta. Sinulla on oikeus peruuttaa antamasi suostumus milloin tahansa. Voit ilmoittaa kantasi yhteismajoitukseen alokaskyselyssä.
Vastauksesi käsitellään luottamuksellisena. Kiitos jo etukäteen vastauksistasi!
Miehillä on oltava lyhyet ja siististi leikatut hiukset. Parta, viikset ja pulisongit on oltava ajettu (ohje: Hiukset eivät saa yltää korvanlehden päälle).
Naisten hiusten pituutta ei yleisesti rajoiteta.
Näkyvien tai palvelusta vaarantavien korujen ja lävistysten käyttö on kiellettyä. Kihla- ja vihkisormuksia voi käyttää.
Ota mukaan
Palveluksenaloittamismääräys (määräyksen puuttuminen ei estä palvelukseen tuloa)
Henkilöllisyystodistus, esim. ajokortti
Silmälaseihin liittyvät asiapaperit, mahdollinen rokotustodistus sekä henkilökohtaiset lääkkeet
Parranajovälineet, hammasharja ja muut henkilökohtaiset hygieniavälineet
Liikuntajalkineet ja sisäliikuntaan soveltuvat jalkineet, mikäli omistat sellaiset
Henkilökohtainen tilinumero (IBAN) ja verkkopankkitunnukset
Muita harrastusvälineitä ja henkilökohtaisia tavaroita voit tuoda myöhemmin lomalla käydessäsi. Säilytystilat tuvassasi ovat rajalliset.
Alkoholijuomia tai muita päihdyttäviä aineita ei saa tuoda kasarmialueelle.
Saavu ajoissa paikalle
Ole ajoissa ja reippaana paikalla 6.1.2025 kello 16:een mennessä varuskunnassa!
Sinut opastetaan portilta saakka oikeaan osoitteeseen. Varuskuntaan on järjestetty kuljetukset Kajaanin Matkakeskukselta (bussi- ja juna-asema).
Asemilla on Kainuun prikaati -opastaulut. Odota kuljetusta taulun luona. Näihin kuljetuksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
Mikäli tulet omalla autolla, varaa riittävästi aikaa. Käyntiosoitteemme on Prikaatintie 97, Kajaani ja Hoikankankaalle varuskuntaan pääsee ainoastaan valtatie 6:lta.
Mikäli sinulla on jokin este palveluksen aloittamiselle meillä 6.1.2025, ota heti yhteys omaan aluetoimistoosi. Aluetoimistojen yhteystiedot löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/aluetoimistot.
Mahdollisia esteitä ovat esimerkiksi:
vakava sairaus tai vamma,
mielenterveysongelma,
huume- tai alkoholiongelma,
kesken olevat opinnot/ammattiin valmistuminen,
perheasiat tai elämän tilanne,
olet päättänyt hakeutua siviilipalvelukseen,
haluat palvelukseen johonkin toiseen joukko-osastoon tai
haluat lykätä palveluksen aloittamista jostain muusta sinulle tärkeästä syystä.
Vain aluetoimisto voi käsitellä edellä mainittujen syiden perusteella tehtyjä hakemuksia ja anomuksia riittävän ajoissa ennen palveluksen aloittamista. Älä postita meille mitään hakemuksia tai lääkärintodistuksia Kajaaniin.
Palveluksen aloittamisajankohtaa voidaan muuttaa myös seuraavista syistä:
tärkeässä vaiheessa olevat keskeneräiset opinnot,
vakavat taloudelliset ongelmat,
päätös hakeutua siviilipalvelukseen tai
jokin muu painava syy jonka vuoksi et suoriudu varusmiespalveluksesta tässä vaiheessa.
Ongelmatilanteissa sinua auttaa virka-aikana asevelvollisten asiakaspalvelupisteemme puh. 0299 451 160 tai [email protected].
Miten pitkään palvelus kestää?
Upseereiksi, aliupseereiksi ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutettavien asevelvollisten palvelusaika on 347 vuorokautta. Miehistön erityistaitoa ja ammattimaista osaamista vaativiin tehtäviin koulutettavien palvelusaika on 255 vuorokautta. Muilla miehistötehtäviin koulutettavilla on 165:n vuorokauden palvelusaika.
Alla näet eri tehtäviin koulutettavien palvelusajat. Suluissa oleva prosenttiosuus kertoo, kuinka moni Kainuun prikaatin varusmies palvelee kyseisen ajan.
347 vrk (60 %)
reserviupseeri- tai aliupseerikoulutuksen saavat,
panssariajoneuvojen miehistöt,
E- ja C-kortilliset sotilaskuljettajat sekä
kaikki valmiusyksikön miehistötehtävät.
255 vrk (10 %)
sotilaspoliisimiehet,
sotakoiranohjaajat
lääkintämiehet,
työkoneenkuljettajat,
valokuvausmiehet,
vky-miehet (virtuaalinen koulutusympäristö) ja
erikoismiehet.
165 vrk (30 %)
rynnäkkökivääri-,
panssarintorjunta-,
viesti-,
kranaatinheitin- ja tykkimiehet,
pioneerit,
ilmatorjuntamiehet,
sotilaskeittäjät sekä
useimmat huollon miehistötehtävät.
Vaikuta palvelukseesi!
Vastaa alokaskyselyyn 6.12.2024 mennessä osoitteessa asiointi.puolustusvoimat.fi. Helpotat ensimmäistä päivääsi armeijassa ja vaikutat samalla tulevaan palvelustehtävääsi.
Koulutuksen rakenne
Varusmieskoulutus rakentuu erilaisista jaksoista. Miehistön koulutus jakaantuu neljään kuuden viikon mittaiseen jaksoon:
alokasjaksoon,
koulutushaarajaksoon,
erikoiskoulutusjaksoon ja
joukkokoulutusjaksoon.
Koulutusjaksojen jokaiseen viikkoon kuuluu yhdeksän harjoitetta. Viikko-ohjelma muodostuu siten, että maanantaina käydään läpi koulutuksen perusteet ja valmistelut. Tiistai, keskiviikko ja torstai ovat koulutuspäiviä. Perjantaina suoritetaan rästit, kerrataan jo opittua sekä puretaan yhdessä palaute.
Lisää koulutusjaksojen sisällöistä löydät intti.fi-sivulta
Kuopion huoltopataljoona
Amatöörit puhuvat taktiikasta, ammattilaiset logistiikasta
Kuopion huoltopataljoona (KUOHP) kouluttaa huollon ja logistiikan eri alojen osaajia huoltopalveluiden, täydennysten, kuljetusten, kunnossapidon ja lääkinnän tehtäviin. Huoltoyksiköt ylläpitävät joukkojen taistelukelpoisuutta.
Huollon joukot ylläpitävät sotilaiden toimintakykyä eri keinoin; • täydentävät materiaalia ampumatarvikkeista vaatetusmateriaaliin, • korjaavat ja huoltavat käytössä olevaa materiaalia, • toteuttavat kuljetustehtäviä ja • hoitavat taistelijoita lääkintähuollossa.
Kouluttavat perusyksiköt ovat
• Huoltokomppania • 1. Erillinen autokomppania
Huoltokomppania kouluttaa huolto- ja logistiikkakomppanioita maavoimien taisteluosastoihin ja huoltopataljooniin sekä logistiikkalaitoksen logistiikkapataljooniin. Huoltokomppania toteuttaa varuskunnallisia tukitehtäviä pitäen huolen arjen sujuvuudesta Kainuun prikaatissa.
1. Erillinen autokomppania toimeenpanee alokas- ja koulutushaarajakson jälkeen huollon aliupseerikurssin huoltopalvelu-, lääkintä-, kunnossapito- ja kuljetusopintosuunnilla. Kuopion huoltopataljoonassa sotilaskuljettajakoulutukseen (BC-, BECE, ja BECEDE) valitut sotilaskuljettajat palvelevat alokasjakson jälkeen 1. Erillisessä autokomppaniassa ensimmäisen puolen vuoden ajan suorittaen autokoulussa ajokorttikoulutuksen, jonka jälkeen heidän palveluksensa jatkuu huoltokomppaniassa joukkotuotantotehtävissä ja varuskunnallisissa tukitehtävissä.
Molemmista perusyksiköistä on alokasjakson jälkeen mahdollista hakeutua kaikkiin huollon miehistö- ja johtajatehtäviin. Koulutusvalinnoissa pyritään hyödyntämään henkilöiden aikaisempi huollon tehtäviin sopiva siviilikoulutus ja työkokemus sekä huomioimaan varusmiehen henkilökohtaiset tulevaisuuden suunnitelmat.
Huoltokomppaniassa palvelevien tehtävät
huollon aliupseeri, 347 vrk
sotilaskuljettaja (BC-, BECE- ja BECEDE-ajokorttiluokat), 347 vrk
Huoltojoukkojen koulutuskalustoon kuuluu uusimpia raskaita kuorma-autoja perävaunuineen ja kuormankäsittelylaitteineen, liikennetraktoreita konttiperävaunuineen, maastoskoottereita, erityyppisiä kontteja, kunnossapitoajoneuvoja, linja-autoja, pakettiautoja, ajanmukaisia kunnossapitovälineitä sekä ambulansseja.
linja-autot (Scania Touring)
kuorma-autot (mm. Scania G480, G490, R500, S560)
kuorma-auton varsinaiset perävaunut (mm. Närko 3- ja 4-akseliset)
pyörätraktorit (Valtra N163D ja N174
pakettiautot (mm. MB, VW)
maastoskootterit (Polaris 6x6)
maastokuorma-autot (mm. SISU E11, MB Atego, MB Zetros)
kunnossapitoajoneuvot (mm. tela-ajoneuvo BV206, MB Sprinter)
ambulanssit (mm. MB Sprinter)
Huollon koulutusta voi hyödyntää myös varusmiespalveluksen jälkeen
Johtajakoulutus tarjoaa johtajan peruskoulutuksen, huollon eri tehtävissä saatavan erityisosaamisen sekä käytännön harjoittelun johtajatehtävissä. Ainutlaatuista koulutusta ja kokemusta voi hyödyntää varusmiespalveluksen jälkeen hakeutuessa ja toimiessa eritasoisissa esimiestehtävissä esimerkiksi kuljetus-, kunnossapito-, hoito- tai ravintola-alalla.
Sotilaskuljettajat (BC, BECE ja BECEDE) suorittavat ajokortin lisäksi perustason ammattipätevyyskoulutuksen. Palveluksen aikana kuljettajat harjaantuvat monipuolisissa kuljetustehtävissä sekä erilaisissa haastavissakin toimintaympäristöissä eri kalustotyypeillä. Lisäksi osa kuljettajista suorittaa myös vaarallisten aineiden kuljetuksen ADR-ajoluvan.
Palvelus sotilaskuljettajan vaativissa tehtävissä mahdollistaa myös aiemmin hankitun kuljetusalan ammattitaidon ylläpitämisen ja kehittämisen esimerkiksi täydentämällä tai laajentamalla ammattipätevyyttäsi (BECE -> BECEDE) sekä tarjoamalla tutkintotodistukset suorittamistasi ajokorttiluokista.
Lääkintämiesten koulutukseen sisältyy vastaavat sisällöt kuin Suomen Punaisen Ristin ensiapukoulutuksessa.
Kainuun jääkäripataljoona
Kainuun jääkäripataljoona (KAIJP) ylläpitää jatkuvaa valmiutta ja kouluttaa asevelvollisia jalkaväen, panssarintorjunnan ja tiedustelun sodan ajan tehtävien tarpeisiin. Pataljoona on prikaatin suurin joukkoyksikkö.
Pataljoonan kouluttavat perusyksiköt ovat
Valmiusyksikkö
1. jääkärikomppania
2. jääkärikomppania
3. jääkärikomppania
Valmiusyksikkö on prikaatin "keihään kärki" joka kootaan eri joukkoyksiköistä 5,5 kuukauden koulutuksen jälkeen. Valmiusyksikössä asevelvolliset jatkavat koulutustaan valmiusjaksolla toisen 5,5 kuukauden ajan. Valmiusyksikkö antaa prikaatin monipuolisimman ja haastavimman koulutuksen mm. panssarivaunu-, panssariajoneuvo-, lennokki-, jalkaväki-, tykistö- ja pioneeritehtävissä.
Valmiusyksikkökoulutukseen on jokaisella asevelvollisella mahdollisuus hakeutua mistä tahansa prikaatin perusyksiköstä. Hakeutuminen tapahtuu heti palveluksen ensimmäisillä viikoilla.
1. jääkärikomppania kouluttaa jääkäri- ja huoltojoukkueita jääkärikomppanioihin.
2. jääkärikomppania kouluttaa tiedustelujoukkueita sekä jääkärikomppanian kranaatinheitinjoukkueita ja komento- sekä tulenjohto-osia. 2JK toimeenpanee alokas- ja koulutushaarajakson jälkeen tiedustelun aliupseerikurssin.
3. jääkärikomppania toimeenpanee alokas- ja koulutushaarajakson jälkeen jalkaväen aliupseerikurssin (jääkäri- ja panssarintorjuntaopintosuunnilla) ja kouluttaa panssarintorjuntaohjusjoukkoja. 3. jääkärikomppanian erityispiirteenä on antaa tiedustelukoulutusta asevelvollisuuttaan suorittaville lumilajien kansainvälisen tason huippu-urheilijoille.
Koulutettavat tehtävät (ml. erityistehtävät)
johtajatehtävät: panssarivaunu-, tiedustelu-, minilennokki-, tarkka-ampuja-, jääkäri-, panssarintorjuntaohjus-, panssarintorjunta-, tulenjohto- ja kranaatinheitin- sekä huollon eri johtajatehtävät
tiedustelija
tarkka-ampuja
konekivääri- ja rynnäkkökivääritaistelija
taistelupelastaja
tulenjohtomies
lähetti
kranaatinheitinmies
jääkärikomppanian eri huollon tehtävät: asentaja (ml. panssarivaunu), sotilaskeittäjä, lääkintämies, täydennysmies
panssarintorjuntaohjukset NLAW, ja PSTOHJ 2000 ja PSTOHJ SR
tarkkuuskivääri 85 ja 2000
ilmatorjuntakonekivääri
81 mm KRH
erilaiset jalkaväen kevyet aseet, miinat ja räjähteet
- Tehtävä kirkkaana mielessä! -
Pohjan pioneeripataljoona
Pohjan pioneeripataljoonassa (POHPIONP) koulutetaan iskukykyisiä pioneeriaselajin joukkoja koko Pohjois-Suomen olosuhteisiin. Pioneeritoiminnan päämääränä on muokata toimintaympäristöä omien joukkojen toiminnalle edulliseksi ja rajoittaa vihollisen ja olosuhteiden vaikutuksia.
Monipuolinen tehtäväkenttä tarjoaa haasteita raivaamisen, tiestön kunnossapidon, miinoittamisen, hävittämisen sekä erilaisten rakennustehtävien osalta. Ponttoni- ja venekoulutus tarjoaa mahdollisuuden perehtyä pioneerien vesistökalustoon. Suojeluryhmänjohtajan tehtävä tarjoaa mielekkään koulutusvaihtoehdon palo-ja pelastusalasta kiinnostuneille. Koulutamme myös tarvittavat johtamisjärjestelmän ja huollon osaajat.
Jalkaväkikoulutuksen lisäksi kaikille varusmiehille koulutetaan perusteet pioneeritoiminnasta. Lisäksi erikoiskoulutusvaihtoehtoja on runsaasti.
Hakeutuminen tehtäviin on helppoa, sillä lähes kaikki vaihtoehdot löytyvät omasta yksiköstä.
Pataljoona on koulutustehtäviensä lisäksi valtakunnallinen suluttamisen ja panostamisen osaamiskeskus. Vahva osaaminen näkyy myös koulutuksessa painotuksena ja ammattitaitona.
Räjäytyskoulutus on keskeinen osa pioneerikoulutusta. Suluttamisen kehittäminen tuo jatkuvasti uutta koulutuskalustoa, jota ovat muun muassa erilaiset työkoneet ja traktorit.
Koneiden ja kalustojen käsittelyyn tarvitaan ammattitaitoisia kuljettajia.
Aliupseerikurssilla koulutetaan ryhmänjohtajia koko Pohjois-Suomen tarpeisiin. Meillä on hyvät mahdollisuudet päästä johtajakoulutukseen.
Pataljoonan kouluttavat perusyksiköt ovat
1. pioneerikomppania
Teknillinen komppania
Koulutettavat tehtävät (ml. erityistehtävät)
joukkueen ja ryhmien johtajat (erikoistuminen ryhmien tehtävien mukaisesti, mm. pioneeri, työkone, kuljetus, kunnossapito, komentopaikka
CE- ja C-kuljettajat (osa työkoneryhmissä lavettikuljettajina)
työkoneenkuljettajat
liikennetraktorinkuljettajat
tela-ajoneuvojen kuljettajat
lähetit (mönkijä/moottoripyörä)
veneenkuljettajat
lääkintämiehet
pioneerit (koulutus vaihtelee ryhmän tai joukkueen tehtävän mukaisesti, mm. pioneerijoukkue, komento- ja huoltojoukkue, suojelutiedusteluryhmä)
Käytössä oleva kalusto
työkoneet (mm. Liebherr 934, Liebherr 924, Liebherr 900, Liebherr 554, Lännen 940 PS)
traktorit (Valtra N163D ja N174), monitoimiperävaunu Kerberos ja miinajyrsin Kaera)
monipuolisesti muita ajoneuvoja, mm. maastokuorma-autoja, tela-ajoneuvoja, maastoskoottereita (mönkijä), maastohenkilöautoja
M18-johtamiskalusto
lisäksi monipuolisesti pioneerikalustoa, mm. miinat, räjähdysaineet, miinaharavat, moottorisahat, moottoriporakoneet, sähkötyökalut.
Kainuun tykistörykmentti
Kainuun tykistörykmentti (KAITR) kouluttaa kenttätykistön, kranaatinheittimistön ja tulenjohdon erikoisosaajia.
Kouluttamiemme joukkojen tärkein tehtävä on lamauttaa ja tuhota vihollisen tärkeitä maaleja sekä tukea oman jalkaväen taistelua. Näiden tehtävien tinkimätön toteuttaminen on rykmentin tykki- ja heitinmiesten kunnia-asia.
Pääkalustona ovat tulivoimaiset tykit, kranaatinheittimet ja raketinheittimet sekä nykyaikaiset viestijärjestelmät. Rykmentin vahvuus on noin 550 sotilasta. Rykmentissä aloittaa palveluksensa noin 400 alokasta.
Rykmentin kouluttavat perusyksiköt ovat
1. tuliasemapatteri
2. tuliasemapatteri
Kranaatinheitinkomppania
Varusmieskoulutus
Tarjoamme valittavaksi monipuolisen valikoiman tehtäviä. Koulutamme muun muassa:
tulenjohtajia ryhmineen
tuliasemajohtajia sekä tykki- ja kranaatinheitinryhmiä
johtajia komentopaikkojen tiedustelu- ja tulitoiminnan johtamistehtäviin
tietoliikenneosaajia langattomien ja kiinteiden viestiverkkojen ylläpitoon
taistelulähettejä eri komentopaikkojen tarpeisiin
kuljettajia eri ajoneuvokalustoille, joita on maastoskootterista raskaisiin ajoneuvoyhdistelmiin
johtajia ja miehistöä huollon eri tehtäviin
Uutena elementtinä tarjoamme myös koulutusta ilmatulenjohdon eri tehtäviin.
Kalusto
122mm kevyt raketinheitin
kevyt haupitsi 122H63
raskas kanuuna 155 K 83-97
raskas 120 mm kranaatinheitin
raskas 120 mm tela-ajoneuvoon asennettu kranaatinheitin
kevyt 81 mm kranaatinheitin
Lisäksi kalusto sisältää erilaisia tulenjohtovälineitä ja ammunnanhallintajärjestelmiä.
Tervetuloa suorittamaan varusmiespalvelusta Kainuun prikaatin tulivoimaisimpaan joukkoyksikköön!
Koulutuskalustona on maapuolustuksen johtamisjärjestelmä M18, joka on yksi moderneimmista ja teknisesti kehittyneimmistä johtamisjärjestelmistä - myös kansainvälisesti vertailtuna.
Pohjois-Suomen viestipataljoonan pääkalusto on maastoliikkuvissa ajoneuvoissa ja kuljettajatehtäviä on tarjolla erityisesti
C- ja CE-kuljettajille,
telaerikoisajoneuvokuljettajille,
maastomönkijäkuljettajille,
moottoripyöräläheteille ja
työkone- ja liikennetraktorikuljettajille.
C-kuljettajiksi koulutettavat suorittavat ajokorttitutkinnon lisäksi kuljettajan ammattipätevyystutkinnon ja osa kuljettajista koulutetaan yhdistelmäajoneuvon kuljettajiksi (BECE).
Koulutus haastaa sopivassa suhteessa teknisyydellä ja fyysisyydellä. Sinulta odotetaan kykyä tiiviiseen pienryhmätyöskentelyyn, itsenäisyyteen ja oma-aloitteisuuteen sekä uusien asioiden oppimiseen.
Koulutuksessa haastavuus tulee tieto- ja viestiteknisen osaamisen ja ongelmanratkaisun vaatimuksista ja vastaavasti fyysisen kunnon vaatimukset täyttää normaalissa kunnossa oleva nuori mies ja nainen. Fyysisiä haasteita hakevien kannattaa hakeutua sotilaspoliisi-, sissiradisti- tai sotakoiranohjaajakoulutukseen.
Meillä on hyvät mahdollisuudet päästä johtajakoulutukseen. Aliupseerikurssilla koulutetaan ryhmänjohtajia
sissiradisteiksi,
sotilaspoliisiryhmiin ja sotilaspoliisikoiranohjaajapartioihin,
viestiasema- ja teleryhmiin,
johtamisjärjestelmän valvonta- ja hallintatehtäviin,
komentopaikka- ja esikuntaryhmiin sekä
huollon ryhmiin.
Koulutettavien joukkojen päätehtävänä on
johtamisjärjestelmän rakentaminen, ylläpito ja suojaaminen.
tärkeiden henkilöiden suojaaminen sekä
esikuntien ja komentopaikkojen perustaminen ja suojaaminen.
Johtamisjärjestelmän tärkein tehtävä on mahdollistaa sotajoukkojen johtaminen, tiedustelu ja tulenkäyttö laajalla alueella liikkuvissa sotatoimissa.
Pataljoonan kouluttavat perusyksiköt ovat
Esikuntakomppania
1. viestikomppania
2. viestikomppania
Koulutettavat tehtävät (ml. erityistehtävät)
esikuntien ja komentopaikkojen henkilöstö (Esikuntakomppania)
sotilaspoliisit ja sotilaspoliisisotakoiranohjaajat (Esikuntakomppania)
viestiasemien henkilöstö (1. viestikomppania)
teleryhmien henkilöstö (1. viestikomppania)
huollon henkilöstö kuljetusten, täydennysten, muonituksen ja kunnossapidon tehtäviin (1. viestikomppania)
johtamisjärjestelmän valvonnan ja hallinnan henkilöstö (2. viestikomppania)
sissiradistit (2. viestikomppania)
aliupseerikoulutus (2. viestikomppania)
Käytössä oleva kalusto
viestiasema-ajoneuvo A M18
komentopaikka-ajoneuvo B M18
verkon valvonta- ja hallinta-asema
johtamispaikkamoduuli M ja S
kaapelijärjestelmät
VHF- ja HF-kenttäradiot
monipuolinen ajoneuvokalusto; telaerikoisajoneuvot, maastokuorma-autot, maastomoottoripyörät ja maastomönkijät
monipuolinen jalkaväen aseistus erityisesti sotilaspoliiseilla
sotakoirat
Valmiusyksikkö - Kainuun prikaatin monipuolisin koulutus
Maavoimien palkatusta henkilöstöstä ja varusmiehistä muodostetuilla valmiusyksiköillä parannetaan valmiutta vastata nopeisiin turvallisuusympäristössä tapahtuviin muutoksiin kotimaassa. Yksiköt ovat tarpeen mukaan nopeasti käytettävissä.
Valmiusyksikkö on koko prikaatin "keihään kärki" joka kootaan eri joukkoyksiköistä 5,5 kuukauden koulutuksen jälkeen. Valmiusyksikössä asevelvolliset jatkavat koulutustaan valmiusjaksolla toisen 5,5 kuukauden ajan. Valmiusyksikkö antaa prikaatin monipuolisimman ja varmasti haastavimman koulutuksen mm.
panssariajoneuvo
minilennokki-,
jääkäri-,
tykistö- ja
pioneeritehtävissä.
Kaikki koulutettavat saavat mm. koulutuksen rakennetulla alueella taisteluun ja voimankäyttöön. Kaikille pidetään myös kansainvälinen koulutus (KV-kurssi), joka antaa tietoisuutta kriisinhallintatehtävistä.
Valmiusyksikkökoulutukseen on jokaisella asevelvollisella mahdollisuus hakeutua mistä tahansa prikaatin perusyksiköstä. Hakeutuminen tapahtuu heti palveluksen ensimmäisillä viikoilla.
Urheilijoilla on mahdollisuus valmentautua myös palveluksessa
Akatemiaurheilijaksi
Jos tähtäät huipulle tai jo olet siellä, sinulla on mahdollisuus yhdistää varusmiespalvelus ja valmentautuminen meillä akatemiaurheilijana. Akatemiaurheilijaksi hyväksytään pääsykokeiden perusteella tavoitteellinen ja motivoitunut urheilija, joka tähtää kansalliselle tai kansainväliselle huipulle.
Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia parantaa huipulle tähtäävän nuoren urheilijan mahdollisuuksia nousta lajinsa huipulle. Urheilijan kilpailullinen taso tulee olla tällä hetkellä:
joukkuelajeissa SM tai sitä alempi valtakunnallinen sarjataso,
yksilölajeissa sijoitus 1-10 SM-tasolla
Tarjoamme mahdollisuuden harjoitella päämäärätietoisesti akatemian alaisuudessa seuraavissa lajeissa:
hiihtolajit,
suunnistus,
jalkapallo,
jääkiekko,
pesäpallo,
salibandy ja
erikseen valitut yksilölajit.
Valinnat suoritetaan varusmiespalveluksen ensimmäisten viikkojen aikana.
Valmennusta järjestetään sotilas-SM-kilpailuihin tähtäävänä myös urheiluakatemian ulkopuolisille varusmiehille, joiden kilpailullinen taso on alempi kuin urheiluakatemiaan valittavilla (joukkuelajeissa 2.-3.DIV/vast ja yksilölajit SM-kilpailujen sijoitus 10. tai alempi) seuraavissa lajeissa:
ammunta,
suunnistus,
jalkapallo,
hiihto, ampumahiihto ja
sotilas-5-ottelu
Hakeminen
Lähetä hakemus Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kautta 15.12.2024 mennessä ja kirjoita halukkuus valmennukseen lisätietoja-kohtaan. Valinnat suoritetaan palveluksen ensimmäisten viikkojen aikana.
Lisätietoja
Ilkka Kasila, puh. 0299 451 137 ja
Ville Kotikumpu puh. 0299 451 136
Lähetä hakemus vrua-lomakkeella (yllä) ja lisää halukkuus joukko-osastovalmennukseen (laji) kohdassa Lisätietoja.
Inttikuntoon!
Hyväkuntoisena palveluksen suorittaminen onnistuu paremmin. Kunnon kohottaminen ei ole vielä myöhäistä, mutta se kannattaa aloittaa heti, oma lähtötasosi huomioiden.
Puolustusvoimat tarjoaa varusmiespalveluksensa aloittaville kunto-ohjelman MarsMars-sovelluksessa. MarsMars-sovelluksella voit testata lähtökuntosi, jonka perusteella se tarjoaa juuri Sinulle sopivan nousujohteisen kunto-ohjelman. Kuntotestien lisäksi saat runsaasti kuvallisia harjoitteluohjeita sekä harjoitusvideoita, joiden avulla oma kuntoilusi etenee hyvin.
MarsMars-sovellus on saatavilla Android- ja iPhone-puhelimiin.
Sosiaalikuraattorit auttavat palveluksessa
Sosiaalikuraattorit tukevat ja auttavat sinua monenlaisissa henkilökohtaisissa asioissa. Keskeisimpinä psykososiaalinen tuki, taloudelliset haasteet sekä opintoihin ja työelämään liittyvät asiat.
Varusmiespalvelusaikana eteen voi tulla erilaisia haasteita niin palvelukseen kuin siviilielämään liittyen. Jos jokin asia painaa mieltäsi tai sinulla on kysymyksiä jotka askarruttavat, voit keskustella niistä luottamuksellisesti sosiaalikuraattorin kanssa.
Sosiaalikuraattoreille voit soittaa tai laittaa viestiä paitsi palvelusaikana, myös ennen palvelukseen tuloa ja reservissä ollessasi. Niin pientä kysymystä ei olekaan, mitä ei voisi kysyä!
Sotilasavustus
Itsenäisesti asuva varusmies voi saada palveluksen aikana sotilasavustusta asumiskuluihin ja opintolainan korkoihin. Varusmiehen perhe (avio/avopuoliso ja yhteiset lapset) voivat saada sotilasavustusta elämisen kuluihin. Sotilasavustukseen vaikuttaa avustusta saavien nettotulot.
Kuraattoreiden toimistot sijaitsevat varuskunnan terveysaseman päädyssä.
Papit toivottavat tervetulleeksi palvelukseen!
Olet tervetullut palvelemaan Kainuun prikaatiin. Meidät papit tapaat palveluksessa niin arjessa kuin juhlassakin. Pidämme teille oppitunteja, tapaamme teitä harjoituksissa sekä järjestämme esimerkiksi kenttäehtoollisia.
Voit pyytää meitä myös toimittamaan kirkollisen toimituksen (Kainuu + lähialue) Sinulle tai läheisellesi, kuten avioliittoon vihkimisen, lapsen kasteen, kodin siunaamisen tai hautaan siunaamisen. Myös sotilasrippikoulun käyminen on mahdollista palveluksessa.
Olemme täällä kaikkia teitä varten vakaumuksesta riippumatta. Voit ottaa meihin yhteyttä, jos vähänkään tarvitset juttukaveria, ennen kaikkea silloin, jos palveluksen aikana tulee ongelmia.
Osa-aikainen ortodoksinen sotilaspastori Heikki Harvola, puh. 045 326 9311 H[email protected]
Vapaa-aika kasarmilla
Varsinkin alokasjakson aikana on usein iltaisinkin ohjelmaa, eikä harrastuksille tahdo jäädä paljonkaan aikaa. Myöhemmin niinä varusmiespalveluksen aikoina, jolloin on enemmän vapaa-aikaa, kannattaa hyödyntää esimerkiksi varuskunnan monipuolisia liikuntamahdollisuuksia.
Varusmiestoimikunta (VMTK) järjestää halukkaille erilaisia koulutustilaisuuksia ja kursseja, joihin voit vaikuttaa ottamalla yhteyttä toimikuntaan. Lisätietoa VMTK:n toiminnasta saat osoitteesta puolustusvoimat.fi/web/varusmiestoimikunnat/kainuun-prikaati.
Lomille, Mars!
Pakottavan henkilökohtaisen syyn takia voidaan myöntää vapaata henkilökohtaista syylomaa (HSL) enintään kuusi kuukautta. Käytetyt HSL-lomat siirtävät kotiuttamispäivää kestonsa verran eteenpäin.
Varusmiehelle voidaan myöntää vapaata palveluksesta enintään kolme päivää läheisen omaisen vakavan sairauden tai kuolemantapauksen vuoksi ilman, että hänen tulee anoa tästä syystä HSL-lomaa. Palveluksesta vapauttamisaika luetaan palvelusajaksi.
Kuntoisuuslomaa (KL) voidaan antaa palkkiona varusmiehelle, joka on erityisen kunnostautunut palveluksessaan. KL myönnetään esimiehen aloitteesta aiheen ilmaantuessa.
Iloisen perhetapahtuman sattuessa voidaan lisäksi myöntää 12 päivää vanhempainvapaata oman lapsen hoitoa varten.
Urheilijalle voidaan myöntää harjoitusvapaata (HV) palvelusajalle, tasosta riippuen, enintään kuusi tuntia viikossa. Muista pyytää valmentajaltasi harjoitusohjelma, se helpottaa anomista.
Varusmiehille kaikki lomamatkat junalla ja linja-autolla ovat ilmaisia.
Ulkomailla vakinaisesti asuvalla on palvelusaikanaan oikeus vähintään yhteen lomamatkaan koti- tai asuinpaikkakunnalleen ulkomailla.
Liity suljettuun ryhmään tiedon lähteille
Hei alokas! Tervetuloa mukaan Kainuun prikaatin Instagram-ryhmään. Ryhmät on luotu tueksi kaikille meillä palveluksensa aloittaville varusmiehille. Sen tarkoituksena on jakaa hyödyllistä tietoa palveluksen alkamiseen ja varuskunnan ajankohtaiseen toimintaan liittyen. Voit myös kysyä mitä tahansa mieltä askarruttavaa ryhmiä ylläpitävältä viestintävarusmieheltä.
Varusmiestoimikunnan (VMTK) Instagram-tiliä pääset seuraamaan, kun lähetät yksityisviestillä oman nimesi, niin seuraamispyyntösi voidaan hyväksyä.
Varusmiestoimikunnasta vertaistukea
Tervehdys tuleva varusmies. Toivotamme varusmiestoimikunnassa sinut tervetulleeksi Kainuun prikaatiin Kajaaniin!
Tulet viettämään palvelustasi 165, 255 tai 347 vuorokautta.
Vaikka palvelus saattaisikin tuntua aluksi hitaalta, huomaat pian, kuinka aika on liitänyt eteenpäin.
Palveluksen aikana saat uusia kavereita ja uskomattomia yhdessä jaettuja kokemuksia. Saavutat paljon ja koettelet itseäsi eri tehtävissä. Varusmiespalvelus antaa sinulle ikimuistoisia kokemuksia.
Ensimmäiset kaksi palveluskuukauttasi ovat todella nopeatempoisia ja tulet oppimaan silloin valtavasti uutta tietoa ja alat rakentamaan sotilaselämää. Aikaiset herätykset, selvät säännöt sekä koulutus pitävät huolen siitä, ettei alokasjaksosi ole tylsä. Palveluksen aloittamista ei kuitenkaan tarvitse pelätä - tulet oppimaan talon tavoille nopeasti ja sinulta vaadittavat asiat opetetaan ensin perusteellisesti.
Mikä on VMTK?
Varusmiestoimikunta eli VMTK toimii yhteistyössä varusmiesten ja joukko-osaston komentajan välillä. Varusmiestoimikunta koostuu varusmiehistä ja siksi toimistolle tulemista ja yhteydenottoa ei tarvitse jännittää. VMTK:n tehtäviin kuuluu taata varusmiehille sosiaalisia ja viihtyisiä oloja. Meidät löydät kätevästi Sotilaskodin ylimmästä kerroksesta.
Toimikunnan kokoonpano
Varusmiestoimikuntaan kuuluu neljä täysipäiväistä toimihenkilöä:
puheenjohtaja (347 vrk),
varapuheenjohtaja (347 vrk),
työ-, opinto- ja sosiaali (TOS) -asiamies (347 vrk) sekä
viestintävarusmies (255 vrk).
Tämän lisäksi jokaisessa yksikössä on yksi VMTK-yksikköedustaja, joka toimii linkkinä VMTK:n ja yksikön välillä.
Mukaan varusmiestoimikuntaan?
Jokaisella varusmiehellä on mahdollisuus hakea VMTK:n toimintaan. Varusmiestoimikunta pitää ovensa aina avoinna jokaiselle varusmiehelle ja toimistolle saa aina tulla mistä syystä tahansa.
Toimistolle tullessa ei tarvitse pelätä toimistokäyttäytymistä ja pelkkä "terve" on riittävä tervehdys.
Toimihenkilöitä ei tarvitse ujostella toimistolla tai muuallakaan. Huomatessasi toimihenkilön, sen kuin nykäiset hihasta ja kerrot vapaasti asiasi!
Jokaisesta yksiköstä valitaan VMTK-yksikköedustaja. Myös VMTK:n täysipäiväiset tehtävät ovat haussa kahdesti vuodessa. Viestintävarusmiehen tehtävät aloitetaan heti alokasjakson jälkeen ja muut tehtävät aliupseerikurssin loputtua. Toimihenkilöhaun alkaessa halukkaat varusmiehet saavat laittaa vapaamuotoisen hakemuksen itsestään ja heidät kaikki haastatellaan VMTK:ssa.
Läheistenpäivät sekä vala- ja vakuutuspäivät
Läheistenpäivää vietetään varuskunnassa 11.-12. tammikuuta 2025.
Vala- ja vakuutustilaisuudet toteutetaan 7.-8. helmikuuta 2025.
Tarkempaa tietoa järjestelyistä saat yksikössäsi ja tapahtumista tiedotetaan Kainuun prikaatin sometileillä Facebook ja X ennen tilaisuuksia.
Tavoitettavuus on rajoitettua palveluksessa
Kännykkää tai sosiaalista mediaa voit käyttää vasta kun päivän palvelus on päättynyt eli illalla. Vapaa-aikaa on rajoitetusti iltaisin, joten ensimmäisten viikkojen aikana sinun kiinni saaminen voi olla hankalaa.
Varuskuntaan voi luonnollisesti lähettää myös postia: kirjeen saaminen lämmittää aina mieltä. Ilmoita läheisillesi mahdollisimman pian missä perusyksikössä palvelet ja mikä on osoitteesi. Pakettilähetyksiä voit vastaanottaa Sotilaskodin alakerrassa sijaitsevasta pakettiautomaatista.
Varusmiehillä on oikeus tuoda henkilötodistuksella tunnistettuja (vieraan on esitettävä kuvallinen henkilötodistus portilla) vieraita/perheenjäseniä Sotilaskotiin silloin kun alokkaalla on iltavapaa.
Osoite
Omat joukkoyksikkösi ja perusyksikkösi tiedot saat selville heti saavuttuasi palvelukseen. Ohessa osoitemalli:
Alok Oma Nimi (esim. Alok Meikäläinen MM)
Oma perusyksikkö (esim. 1JK tai 1. jääkärikomppania), Kainuun prikaati
Ilmoittaudu alokaskuljetukseen viimeistään 24.12.2024. Salasana kyselyyn löytyy alokaskirjeestä. Tarkasta alokaskuljetuksien reitit ja kellonajat:
Reitti 3B (Kokkola - Kajaani)
Kokkola Matkahuolto 9.30
Kälviä tienristeys 20/Puhdistamontie 9.45
Kannus ABC 10.10
Sievi liikenneympyrä 10.35
Nivala Neste tienhaara/liikenneympyrä 11.00
Kärsämäki Neste 11.35
Pyhäntä Seo 12.00
Kainuun prikaati 13.05
Reitti 4A (Vaasa - Kajaani)
Vaasa Matkahuolto 9.30
Uusikaarlepyy E8/19/749 10.10
Pietarsaari Matkahuolto 10.35
Kokkola, ABC (Tauko) 11.30
Kälviä Tienristeys 28/Puhdistamontie 11.45
Kannus ABC 12.05
Sievi liikenneympyrä 12.25
Nivala Neste tienhaara/liikenneympyrä 12.40
Kärsämäki Neste 13.15
Pyhäntä Seo 13.45
Kainuun prikaati 14.45
Reitti 4B (Vaasa - Kajaani)
Vaasa Matkahuolto 8.30
Neste Puistohulmi Laihia (Vaasantie 266) 8.50
Isokyrö risteys 18/7202 9.00
Ylistaro tienhaara, S-Marketin kulma 9.10
Lapua Shell Kovero 9.30
Kauhava Matkahuolto 9.40
Ylihärmä Kuntokeskus tienhaara 9.55
Alahärmä Härmänportti 10.10
Kortesjärvi tienhaara/hautausmaan risteys 10.25
Evijärvi st1 risteys 63/68 10.35
Kaustinen, Neste (tauko) 11.45
Toholampi tori 12.10
Sievi liikenneympyrä 12.20
Nivala Neste tienhaara/liikenneympyrä 12.40
Kärsämäki Neste 13.10
Pyhäntä Seo 13.35
Kainuun prikaati 14.45
Reitti 5B (Kauhajoki - Kajaani)
Kauhajoki 8.00
Kurikka tori 8.30
Ilmajoki Tokmannin risteys 67/701 8.50
Seinäjoki Matkahuolto 9.10
Nurmon ramppi 9.15
Lapua Shell Kovero (tauko) 09.45
Kauhava Matkahuolto 9.55
Ylihärmä Kuntokeskus tienhaara 10.10
Alahärmä Härmänportti 10.15
Kortesjärvi tienhaara/hautausmaan risteys 10.35
Evijärvi st1 risteys 63/68 10.50
Kaustinen, Neste (tauko) 11.40
Toholampi Tori 12.05
Sievi liikenneympyrä 12.20
Nivala Neste tienhaara/liikenneympyrä 12.35
Kärsämäki Neste 13.00
Pyhäntä Seo 13.25
Kainuun prikaati 14.20
Reitti 6A (Jalasjärvi - Kajaani)
Jalasjärvi ABC 8.00
Peräseinäjoki Neste 8.25
Alavus ABC 8.50
Töysä risteys 18/7060 9.00
Ähtäri ABC 9.10
Lehtimäki pysäkki Nesteen kohdalla 9.40
Soini risteys 68/714 9.50
Alajärvi Hoisko tienhaara (tauko) 10.20
Vimpeli tienhaara, Vimpelin Vapari 10.35
Halsua tienristeys 7511/751/7530 11.05
Reisjärvi Savolanmäentie 1 11.35
Haapajärvi, ABC (tauko) 12.25
Kärsämäki, Neste 12.45
Pyhäntä Seo 13.10
Kainuun prikaati 14.20
Reitti 7A ( Jyväskylä - Kajaani)
Jyväskylä Matkakeskus 9.00
Äänekoski Matkahuolto 9.40
Viitasaari Matkahuolto 10.20
Keitele Matkahuolto 10.50
Pielavesi Matkahuolto 11.15
Iisalmi Matkahuolto 12.35
Sukeva risteys E63/5905 13.05
Kainuun prikaati 13.45
Reitti 7CS (Äänekoski - Kajaani)
Äänekoski Matkahuolto 9.00
Viitasaari Matkahuolto 9.45
Pihtipudas Matkahuolto 10.25
Pyhäjärvi Matkahuolto 10.55
Kiuruvesi ABC 11.25
Vieremä Matkahuolto 11.50
Iisalmi Matkahuolto 12.15
Sonkajärvi Matkahuolto 12.35
Sukeva risteys E63/5905 13.00
Kainuun prikaati 13.40
Reitti 8A (Joensuu pohjoinen - Kajaani)
Joensuu linja-autoasema, Asemankaari 8.00
Eno kauppatie 8 8.30
Uimaharju päätie 18 8.50
Lieksa ABC 9.30
Nurmes linja-autoasema 10.20
Valtimo Keskuskatu 36 (apteekki) 10.40
Kainuun prikaati 12.20
Reitti 8B (Joensuu etelä - Kajaani)
Joensuu linja-autoasema, Asemankaari 9.00
Kontiolahti Matkahuolto 9.25
Juuka ABC 10.20
Valtimo Keskuskatu 36 (apteekki)11.05
Sotkamo Linja-autoasema 11.55
Kainuun prikaati 12.35
Reitti 11C (Oulu - Kajaani)
Oulu Matkahuolto 10.00
Muhos Matkahuolto 10.30
Utajärvi Matkahuolto 10.45
Vaala tori 11.15
Paltamo Matkahuolto 12.00
Kainuun prikaati 12.45
Reitti 12A (Kuopio - Kajaani)
Kuopio Matkakeskus 10.00
Siilinjärvi Matkahuolto 10.20
Lapinlahti Matkahuolto 10.55
Iisalmi Matkahuolto 11.20
Sukeva risteys E63/5905 11.45
Kainuun prikaati 12.35
Reitti 12B (Varkaus - Kajaani)
Varkaus Matkahuolto 8.00
Leppävirta Matkakeskus Unnukka 8.25
Kuopio Matkakeskus 9.15
Siilinjärvi Matkahuolto 9.35
Lapinlahti Matkahuolto 10.10
Iisalmi Matkahuolto 10.35
Sukeva risteys E63/5905 11.00
Kainuun prikaati 11.50
Instructions for Managing Conscription matters in Finland
You can contact the Defence Forces’ regional offices if you have questions concerning conscription that have not been answered in this letter or on the Defence Forces’ website. Your last home municipality in Finland determines which regional office you should contact. If you are unsure which regional office is, you can contact any regional office. The regional offices’ contact information is found on the Finnish Defence Forces’ website at puolustusvoimat.fi/aluetoimistot.
Coming to Finland from Abroad to Carry Out Military Service
The Finnish diplomatic mission abroad (Embassy, Consulate) is the contact authority for conscripts. In addition to these, you can also contact your regional office in matters relating to military service. Before military service, you need to take care of the following:
passport and visa issues
medical examinations relating to possible changes in your state of health
issues relating to citizenship
applying for conscript’s allowance (from the Finnish Social Insurance Institution, see: kela.fi)
tickets for travel relating to entering military service
familiarising yourself with the Conscript booklet(available in Swedish and English on the Defence Forces’ website).
In addition to this, conscripts entering military service must notify the necessary authorities and make arrangements concerning their accommodation, work, studies or taxation outside Finland. Conscripts arriving from abroad have the right to use their own mother tongue in service-related matters, so an interpreter will be arranged upon request. However, please note that the language of training in military service is primarily Finnish or Swedish.
Things to Think About Before Military Service
Some matters relating to civilian life should be taken into consideration before entering military service. One of the most important things is to take care of yourself - this includes both your physical and mental fitness - and close relationships. For these purposes it is important to get information on military service and also to tell the people close to you about it. Being prepared will also make your own service time easier.
Studies, Work and Financial Matters
If you have been accepted to study at an educational institution, you must contact it and agree on when you will begin or continue your studies after military service. It is a good idea to do your military service before starting any long-term studies. If you are working, you must inform your employer when you will be entering military service. The obligation of employers to allow an employee to return to his previous position applies only in Finland (Law on Continuing Employment and Service in Defence Responsibility Act 305/2009).
The conscripts' daily allowance is only enough to cover small expenses relating to garrison life, so you should consider how the change in income level may affect possible loans and other expenses. It is a good idea to try arrangeto postpone loan instalments or make part-payment arrangements with your bank or other lender. It is better not to take new loans of any kind before entering service because you have to fulfil obligations relating to them also during service.
Conscripts who live alone, or who have a family, can apply for conscript’s allowance from the Social Insurance Institution (KELA) from the day that service begins to the end of the month that you muster out. The spouse and children of conscripts living abroad are entitled to the same conscript's allowance as the families of conscripts who live in Finland. A conscript who lives alone abroad can receive conscript's allowance for the duration of military service either for keeping accommodation abroad (reasonable housing costs), or for accommodation that the conscript may have had to acquire in Finland because of military service. More detailed information on conscript's allowance is available at KELA's website (kela.fi) or in the Conscript booklet.
Travel Relating to Entering Service and Mustering Out
Travel costs relating to military service are reimbursed only if you live abroad permanently when you enter military service. When you travel from your place of residence abroad to enter service in Finland, you can be reimbursed for travel that has begun at earliest four weeks before the date that you enter service. You can also be reimbursed for travel home when you muster out from service if you travel within four weeks of the date that your service ends. Exceptions can be made to this four-week time limit if there is an especially weighty reason for travelling at a different time. If you intend to travel to Finland more than four weeks before your entry into service, you must contact the regional office before you buy your travel ticket.
Instructions for Booking Travel Tickets
To book travel tickets, the primary contact is the CWT customer service, which can be reached at [email protected]. A scanned copy of the call-up orders should be attached to the email when booking travel tickets. Tickets cannot be booked without a copy of the orders.
The following information is required in order to book flight or ferry tickets:
country where the passport was issued
passport number and expiry date
orders to enter service as an attachment (bar code must be covered)
mobile phone number
email address
date of birth
Ms/Mr (gender)
your first and your last name (as written on your passport)
In case of emergencies when the tickets have already been booked and/or issued:
in case of illness or injury during the trip which prevents completing the travel
in case of illness or injury before entering service which prevents travell
Call +358 2056 159 50 as soon as possible. The call will be connected to CWT customer service team during office hours (Mon-Fri 08:00-17:00 (8:00 AM-05:00 PM) EET).
Outside the office hours the call will be forwarded to the 24/7 customer service team at additional cost.
The primary call time is during office hours and the 24/7 customer service number should be contacted in emergencies only.
In case you miss your connecting flight as a result of delay(s) regarding your previous flight you should contact the airline service desk at the airport (see flight ticket for details of the airline). The airline will book the next available connecting flight(s) to the destination.
You can be reimbursed for tickets that you have bought yourself when you travel using the cheapest mode of travel and deliver the receipts and related documentation together with your application for reimbursement to the Shared Services Centre to the company sergeant major of your brigade-level unit immediately after you enter service.
You do not need separate travel insurance, because the Finnish state insures all conscripts in case of military-related accidents and service-related illnesses during all travel relating to military service, also during leave. Baggage is not insured.
Notification of change of address
When you come to Finland to carry out military service you must make the notification on your change of address. You can do this electronically at muuttoilmoitus.fi. If you come to Finland only for the duration of military service, you must make notification of a temporary change of address. If you know that you will stay and live in Finland after military service, you must make a notification of a permanent change of address. After you have made a permanent change of address, you will not be entitled to reimbursement for travel abroad during leave or after mustering out from military service.
Living in Finland
During military service, the Defence Forces arrange room and board only in barracks. Conscripts will have weekend leave and other leave time, during which you have to arrange room and board for yourself. If youdo not have friends or relatives in Finland who you can stay with during leave, you need to think about where you can live while on leave: will you rent an apartment, stay in the garrison, or elsewhere with friends. The Defence Forces does not reimburse conscripts for accommodation or other costs relating to this. You can apply for conscript’s allowance from KELA to help cover living costs (living costs do not include rental deposits or home insurance).
Bank Account
A conscript’s daily allowance and other reimbursements will be paid to your bank account every two weeks. If you do not have a bank account in Finland, in an EU or EEA country, then you will have to open one before you begin your service. We recommend that you have a Finnish bank account, especially if you want to avoid possible fees that foreign banks may charge.
Travel Abroad During Leave
The company sergeant major procures tickets needed for travel to destinations outside Finland. Conscripts who live abroad permanently and come to Finland from there to carry out their military service can travel home 1-4 times during military service depending on the length of their service:
Those serving for 165 days:
two times for those living in Europe
one time for those living outside of Europe
Those serving for 225 days:
three times for those living in Europe
one time for those living outside of Europe
Those serving for 347 days:
four times for those living in the Nordic countries
three times for those living elsewhere in Europe
two times for those living outside of Europe
In addition to the above, conscripts may be granted a free return trip abroad in the case of a serious illness or the death or burial of a family member, the conscript’s own wedding or the birth or christening of their child.
Information and Assistance
Each brigade-level unit has a social welfare officer who assists in social matters. The duties of the social welfare officer include for example providing advice in social security matters, questions concerning choice of profession, studies and work and in handling problems that may arise in one’s personal life. In such matters, you can contact the social welfare officer of your own brigade-level unit already before you enter service.
You should also join your brigade-level unit's Facebook group. There you will find information on everyday life in the military and useful tips for entering and carrying out your military service. In the group, you can also get to know your fellow soldiers already beforehand. Groups are maintained by the previous contingent’s conscripts and you can also ask them questions by private message.
In Military Service You Can Develop Your Own Social and Psychological Capacity
The time in military service is different from the previous circumstances and experiences of most young men and women. During military service, you will meet new and different people and act according to precise instructions and schedules as part of a larger unit. Life is not as free as in the civilian world.
Conscripts must be flexible and able to adapt to joint accommodation and the chain of command, and be capable of combining civilian relationships and matters with the demands of military service. You should look at military service as a possibility where you can further develop yourself and your own social and psychological skills. You will gain many useful experiences for your future life from military service.
You can practice your social skills already before entering service by seeking out situations where you can create contacts with other people. Learning some relaxation exercises and familiarising yourself with military service on the Defence Forces’ website can help you to prepare mentally.
Fitness Guidelines for Young People Entering Military Service
Military training does not require extreme stamina or muscular strength from a healthy young person, but the strenuousness can come as a surprise for those who have done less physical exercise. Good endurance and muscle fitness guarantee a meaningful military service experience.
More than 20 percent of military service training is fitness training, where the aim is to maintain and develop soldiers’ physical capabilities and encourage a physically active lifestyle during their years in the reserve. Alongside of fitness training, a large part of military service is also physically strenuous. Good physical fitness does not come by itself, but through it you can improve your own health, working capacity and other quality of life
The easiest way of comprehensively improving the qualities that you will need during military service is to use the fitness service offered by the Defence Forces at marsmars.fi. Download the marsmars app on your phone already today!