Tämä alokasinfo sisältää tärkeimmät tarvitsemasi tiedot ennen palveluksen aloittamista Kainuun prikaatissa Kajaanissa.
Palveluksesi voit suorittaa meillä jossakin viidestä aselajista, löydät lisätietoa niistä tältä sivustolta. Lisäksi sinulla on mahdollisuus hakeutua palveluksen alkupuolella erityistehtäviin joko meillä tai muualla Puolustusvoimissa.
Ota kaikki hyöty irti palvelusajastasi tulevaa työelämääsi silmällä pitäen!
Siviiliasiat kuntoon
Ennen palveluksen aloittamista kannattaa hoitaa siviilielämään liittyvät asiat kuntoon, mm.
Palveluksen aloittamiseen liittyvät järjestelyt opiskelupaikkasi tai työnantajasi kanssa
Raha-asiat, kuten mahdollinen lainanhoito
Yleistietoa varusmiespalveluksesta (mm. koulutus, avustukset, lomat, päivärahat) saat osoitteesta intti.fi.
Mikäli kutsuntojen jälkeen terveydentilassasi on tapahtunut merkittävä muutos, ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi mahdollisimman pian.
Vastaa ennakkokyselyyn
On tärkeää, että vastaat ennakkokyselyyn 7.12.2020 mennessä. Tällöin pystyt vaikuttamaan tulevaan palvelustehtävääsi. Kyselyssä saat ilmoitettua myös tilinumerosi ja yhteystietosi.
Naisten ja miesten yhteismajoituskokeilua jatketaan vuonna 2021. Osallistuminen kokeiluun on vapaaehtoista ja edellyttää kaikkien samassa tuvassa majoittuvien suostumusta. Sinulla on oikeus peruuttaa antamasi suostumus milloin tahansa. Kantasi yhteismajoituskokeiluun voit ilmoittaa ennakkokyselyssä.
Vastauksesi käsitellään luottamuksellisena. Kiitos jo etukäteen vastauksistasi!
Vastaa sähköisesti osoitteessa asiointi.puolustusvoimat.fi (kopioi osoite selaimeen).
Ilmoittaudu alokaskuljetukseen
Ilmoittaudu alokaskuljetukseen jos sellainen alueeltasi ajetaan viimeistään 13.12.2020 mennessä osoitteessa bit.ly/alokaskyydit121.
Ota kausirokote jo kotipaikkakunnallasi
Sinulla on mahdollisuus ottaa maksuton kausi-influenssarokote jo syksyllä ennen armeijan aloitusta kotikuntansa terveyskeskuksessa. Rokote kannattaakin ottaa jo ennen varuskuntaan saapumista, jotta sen suojavaikutus ehtisi muodostua riittäväksi ennen varusmiespalveluksen aloittamista.
Hae tietoa kun sitä tarvitset täältä
asiakaspalvelusta puh. 0299 451 160 (ma-pe klo 8-16) ja
Miehillä on oltava lyhyet ja siististi leikatut hiukset. Parta, viikset ja pulisongit on oltava ajettu (ohje: Hiukset eivät saa yltää korvanlehden päälle).
Naisten hiusten pituutta ei yleisesti rajoiteta.
Näkyvien tai palvelusta vaarantavien korujen ja lävistysten käyttö on kiellettyä. Kihla- ja vihkisormuksia voi käyttää.
Ota mukaan
Palveluksenaloittamismääräys (määräyksen puuttuminen ei estä palvelukseen tuloa)
Henkilöllisyystodistus, esim. ajokortti
Silmälaseihin liittyvät asiapaperit, mahdollinen rokotustodistus sekä henkilökohtaiset lääkkeet
Parranajovälineet, hammasharja ja muut henkilökohtaiset hygieniavälineet
Liikuntajalkineet ja sisäliikuntaan soveltuvat jalkineet, mikäli omistat sellaiset
Henkilökohtainen tilinumero (IBAN) ja verkkopankkitunnukset
Muita harrastusvälineitä ja henkilökohtaisia tavaroita voit tuoda myöhemmin lomalla käydessäsi. Säilytystilat tuvassasi ovat rajalliset.
Alkoholijuomia tai muita päihdyttäviä aineita ei saa tuoda kasarmialueelle.
Saavu ajoissa paikalle
Ole ajoissa ja reippaana paikalla 4.1. kello 16:een mennessä varuskuntaan!
Sinut opastetaan portilta saakka oikeaan osoitteeseen. Varuskuntaan on järjestetty kuljetukset Kajaanin Matkakeskukselta (bussi- ja juna-asema).
Asemilla on Kainuun prikaati -opastaulut. Odota kuljetusta taulun luona. Näihin kuljetuksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
Mikäli tulet omalla autolla, varaa riittävästi aikaa. Käyntiosoitteemme on Prikaatintie 97, Kajaani ja Hoikankankaalle varuskuntaan pääsee ainoastaan valtatie 6:lta.
Mikäli sinulla on jokin este palveluksen aloittamiselle meillä 4.1.2021, ota heti yhteys omaan aluetoimistoosi. Aluetoimistojen yhteystiedot löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/aluetoimistot.
Mahdollisia esteitä ovat esimerkiksi:
vakava sairaus tai vamma,
mielenterveysongelma,
huume- tai alkoholiongelma,
kesken olevat opinnot/ammattiin valmistuminen,
perheasiat tai elämän tilanne,
olet päättänyt hakeutua siviilipalvelukseen,
haluat palvelukseen johonkin toiseen joukko-osastoon tai
haluat lykätä palveluksen aloittamista jostain muusta sinulle tärkeästä syystä.
Vain aluetoimisto voi käsitellä edellä mainittujen syiden perusteella tehtyjä hakemuksia ja anomuksia riittävän ajoissa ennen palveluksen aloittamista. Älä postita meille mitään hakemuksia tai lääkärintodistuksia Kajaaniin.
Palveluksen aloittamisajankohtaa voidaan muuttaa myös seuraavista syistä:
tärkeässä vaiheessa olevat keskeneräiset opinnot,
vakavat taloudelliset ongelmat,
päätös hakeutua siviilipalvelukseen tai
jokin muu painava syy jonka vuoksi et suoriudu varusmiespalveluksesta tässä vaiheessa.
Ongelmatilanteissa sinua auttaa virka-aikana asevelvollisten asiakaspalvelupisteemme puh. 0299 451 160 tai [email protected]
Ota rokote jo ennen palvelusta
Rokotteet ovat lääkevalmisteita, joilla ennaltaehkäistään infektio- ja tartuntatauteja sekä niihin liittyviä jälkitauteja, vammautumisia ja kuolemia.
Tammikuussa 2021 uusille alokkaille annetaan Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamat rokotukset kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, meningokokkitautia, tuhkarokko-sikotautivihurirokkoa (MPR) ja kausi-influenssaa vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia.
Varuskuntien terveysasemat antavat nämä rokotukset kahden ensimmäisen palvelusviikon aikana, mikäli alokkaan rokotussuoja ei ole voimassa kyseisiä tauteja vastaan.
Alokkaana sinulla on mahdollisuus ottaa maksuton kausi-influenssarokote jo syksyllä ennen armeijan aloitusta kotikuntansa terveyskeskuksessa. Rokote kannattaakin ottaa jo ennen varuskuntaan saapumista, jotta sen suojavaikutus ehtisi muodostua riittäväksi ennen varusmiespalveluksen aloittamista. Kunnat päättävät, milloin terveyskeskuksissa on saatavilla influenssarokotteita, yleensä loka - marraskuusta lähtien.
Hae kausi-influenssarokotus alueesi terveyskeskuksesta syksyllä 2020. Rokotusta varten ota mukaan varusmiespalveluksen alkamista osoittava palvelukseenastumismääräys ja tarvittaessa näytä tämä julkaisu mobiililaitteesi näytöltä.
Rokotusajankohdat ja -paikat löydät kotikuntasi terveyskeskuksen kotisivuilta ja neuvontapalveluista. Rokotus on sinulle maksuton.
Tuo mukanasi varusmiespalvelukseen todistus saamastasi kausi-influenssarokotuksesta sekä rokotuskorttisi, johon on kirjattu Sinulle aikaisemmin annetut rokotukset.
Puolustusvoimat huolehtii varusmiesten ja henkilökunnan terveydestä kaikin keinoin ja kaikissa tilanteissa. Käytössä olevilla rajoittamis- ja sopeuttamistoimilla mahdollistamme turvallisen palveluksen ja turvaamme kaikkien asevelvollisten koulutuksen menestyksekkään toteutumisen koulutustavoitteiden mukaisesti.
Jos olet palveluksen alkaessa sairas, erityisesti COVID-19:stä johtuen, sinun EI tule saapua varuskuntaan.
Toimintaohjeet
Hanki todistus sairaudestasi terveydenhuollon ammattilaiselta. Ilmoita sairaudestasi puhelimitse numeroon 0299 451 160, jolloin saat jatko-ohjeet palveluksen aloittamiseen liittyen.
Suosittelemme välttämään ulkomaanmatkoja alle 14 vuorokautta ennen palveluksen aloittamista. Käynti aiheuttaa 14 vuorokauden karanteenin.
Kaikilta palveluksen aloittamispäivänä varuskuntaan saapuvia alokkailta tiedustellaan ensimmäiseksi mahdollisista ylähengitystieoireista ja ohjataan tarvittaessa varuskunnan terveysasemalle tarkempiin tutkimuksiin.
Miten pitkään palvelus kestää?
Upseereiksi, aliupseereiksi ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutettavien asevelvollisten palvelusaika on 347 vuorokautta. Miehistön erityistaitoa ja ammattimaista osaamista vaativiin tehtäviin koulutettavien palvelusaika on 255 vuorokautta. Muilla miehistötehtäviin koulutettavilla on 165:n vuorokauden palvelusaika.
Alla näet eri tehtäviin koulutettavien palvelusajat. Suluissa oleva prosenttiosuus kertoo, kuinka moni Kainuun prikaatin varusmies palvelee kyseisen ajan.
Ulkomailla vakinaisesti asuvalla on palvelusaikanaan oikeus vähintään yhteen lomamatkaan koti- tai asuinpaikkakunnalleen ulkomailla.
347 vrk (60 %)
reserviupseeri- tai aliupseerikoulutuksen saavat,
panssarivaunujen miehistöt,
E- ja C-kortilliset sotilaskuljettajat,
viestiaselajien tele-, osa-, radio- ja elektroniikka-alojen tehtävät,
useimmat huollon miehistötehtävät sekä
kaikki valmiusyksikön miehistötehtävät.
255 vrk (10 %)
sotilaspoliisimiehet,
sotakoiranohjaajat
lääkintämiehet,
työkoneenkuljettajat,
valokuvausmiehet,
vky-miehet (virtuaalinen koulutusympäristö) ja
erikoismiehet.
165 vrk (30 %)
rynnäkkökivääri-,
panssaritorjunta-.
kranaatinheitin- ja tykkimiehet,
panssarijääkärit,
pioneerit,
ilmatorjuntamiehet,
sotilaskeittäjät sekä
useimmat huollon miehistötehtävät.
Vaikuta palvelukseesi!
Vastaa alokaskyselyyn 7.12.2020 mennessä osoitteessa asiointi.puolustusvoimat.fi. Helpotat ensimmäistä päivääsi armeijassa ja vaikutat samalla tulevaan palvelustehtävääsi.
Koulutuksen rakenne
Varusmieskoulutus rakentuu erilaisista jaksoista. Miehistön koulutus jakaantuu neljään kuuden viikon mittaiseen jaksoon:
alokasjaksoon,
koulutushaarajaksoon,
erikoiskoulutusjaksoon ja
joukkokoulutusjaksoon.
Koulutusjaksojen jokaiseen viikkoon kuuluu yhdeksän harjoitetta. Viikko-ohjelma muodostuu siten, että maanantaina käydään läpi koulutuksen perusteet ja valmistelut. Tiistai, keskiviikko ja torstai ovat koulutuspäiviä. Perjantaina suoritetaan rästit, kerrataan jo opittua sekä puretaan yhdessä palaute.
Lisää koulutusjaksojen sisällöistä löydät intti.fi-sivulta
Kuopion huoltopataljoona
Kuopion huoltopataljoona (KUOHP) kouluttaa huollon eri alojen osaajia huoltopalveluiden, täydennysten, kuljetusten, kunnossapidon ja lääkinnän tehtäviin. Huoltoyksiköt ylläpitävät joukkojen taistelukelpoisuutta. Huollon joukot ylläpitävät sotilaiden toimintakykyä huoltopalveluiden eri keinoin, täydentävät materiaalia ampumatarvikkeista vaatetusmateriaaliin, korjaavat ja huoltavat käytössä olevaa materiaalia, suorittavat kuljetustehtäviä ja hoitavat taistelijoita lääkintähuollossa.
Huoltojoukkojen koulutuskalustoon kuuluu uusimpia raskaita kuorma-autoja perävaunuineen ja kuormankäsittelylaitteineen, liikennetraktoreita konttiperävaunuineen, maastoskoottereita, erityyppisiä kontteja, kunnossapitoajoneuvoja, ajanmukaisia kunnossapitovälineitä sekä ambulansseja.
Huollon aliupseerikurssilla koulutetaan ryhmänjohtajia huoltopalvelu-, kuljetus-, kunnossapito (ASE)- ja lääkintälinjalla.
Pataljoonan kouluttavat perusyksiköt ovat
1. erillinen autokomppania (AU- ja kuljettajakurssi)
sotilaskuljettaja (BC-, BECE- ja BECEDE -ajokorttiluokat), 347 vrk
lääkintämies, 255 vrk
aseseppä
elektroniikka-asentaja
sotilaskeittäjä
taisteluajoneuvoasentaja
taistelulähetti
tela-ajoneuvon kuljettaja
traktorin kuljettaja
täydennysmies
viestimies
Käytössä oleva kalusto
kuorma-autot (mm. Scania G480 ja G490)
kuorma-auton varsinaiset perävaunut (mm. Närko 3- ja 4-akseliset)
pyörätraktorit (Valtra N163D ja N174)
maastoskootterit (Polaris 6x6)
maastokuorma-autot (mm. SISU E13, MB Atego yms)
kunnossapitoajoneuvot (mm. BV206, MB Sprinter)
ambulanssit (mm. MB Sprinter)
Koulutusvalinnoissa pyritään hyödyntämään henkilöiden aikaisempi siviilikoulutus ja työkokemus sekä huomioimaan tulevaisuuden suunnitelmat. Huollon varusmieskoulutuksessa jokaiselle opetetaan ensin yksittäisen sotilaan taidot, jonka jälkeen niitä sovelletaan monissa eri toimintaympäristöissä. Tämän lisäksi jokainen saa erikoiskoulutuksen omaan tehtäväänsä erikoiskoulutuskauden alussa ja harjaantuu tehtävässään joukkokoulutuskauden aikana.
Huollon koulutusta voi hyödyntää myös varusmiespalveluksen jälkeen
Johtajakoulutus tarjoaa johtajan peruskoulutuksen, toimialakohtaisen erityisosaamisen sekä käytännön harjoittelun johtajatehtävissä. Ainutlaatuista koulutusta ja kokemusta voi hyödyntää varusmiespalveluksen jälkeen hakeutuessa ja toimiessa eritasoisissa esimiestehtävissä esimerkiksi kuljetus-, kunnossapito-, hoito- tai ravintola-alalla.
Sotilaskuljettajat (BC, BECE ja BECED) suorittavat ajokortin lisäksi kuljettajan ammattipätevyystutkinnon. Palveluksen aikana kuljettajat harjaantuvat monipuolisissa kuljetustehtävissä sekä erilaisissa toimintaympäristöissä eri kalustotyypeillä. Lisäksi osa kuljettajista suorittaa myös vaarallisten aineiden kuljetuksen ADR-ajoluvan.
Lääkintämiesten koulutukseen sisältyy vastaavat tiedot kuin Suomen Punaisen Ristin ensiapu EA2 -koulutuksessa.
Sotilaskeittäjien koulutukseen sisältyy hygieniapassin suorittaminen
Kainuun jääkäripataljoona
Kainuun jääkäripataljoona (KAIJP) ylläpitää jatkuvaa valmiutta ja kouluttaa asevelvollisia jalkaväen, panssarintorjunnan ja tiedustelun sodan ajan tehtävien tarpeisiin. Pataljoona on prikaatin suurin joukkoyksikkö.
Pataljoonan kouluttavat perusyksiköt ovat
Valmiusyksikkö
1. jääkärikomppania
2. jääkärikomppania
3. jääkärikomppania
Valmiusyksikkö on koko prikaatin "keihään kärki" joka kootaan eri joukkoyksiköistä 5,5 kuukauden koulutuksen jälkeen. Valmiusyksikössä asevelvolliset jatkavat koulutustaan valmiusjaksolla toisen 5,5 kuukauden ajan. Valmiusyksikkö antaa prikaatin monipuolisimman ja varmasti haastavimman koulutuksen mm. panssarivaunu-, minilennokki-, tiedustelu-, jääkäri-, tykistö-, viesti-, huolto ja pioneeritehtävissä.
Valmiusyksikkökoulutukseen on jokaisella asevelvollisella mahdollisuus hakeutua mistä tahansa prikaatin perusyksiköstä. Hakeutuminen tapahtuu heti palveluksen ensimmäisillä viikoilla.
1. jääkärikomppania kouluttaa jääkärijoukkueita ja huoltojoukkueita jääkärikomppanioihin.
2. jääkärikomppania kouluttaa tiedustelujoukkueita sekä jääkärikomppanian kranaatinheitinjoukkueita ja komento- sekä tulenjohto-osia.
3. jääkärikomppania toimeenpanee alokas- ja koulutushaarajakson jälkeen jalkaväen aliupseerikurssit ja kouluttaa panssarintorjuntaohjusjoukkoja. 3. jääkärikomppanian erityispiirteenä on antaa tiedustelukoulutusta asevelvollisuuttaan suorittaville lumilajien kansainvälisen tason huippu-urheilijoille.
Koulutettavat tehtävät (ml. erityistehtävät)
johtajatehtävät: tiedustelu-, minilennokki-, panssari-, tarkka-ampuja-, jääkäri-, panssarintorjuntaohjus-, panssarintorjunta-, tulenjohto- ja kranaatinheitin- sekä huollon eri johtajatehtävät
tiedustelija
tarkka-ampuja
konekivääri- ja rynnäkkökivääritaistelija
taistelupelastaja
tulenjohtomies
lähetti
kranaatinheitinmies
jääkärikomppanian eri huollon tehtävät: asentaja, sotilaskeittäjä, lääkintämies, täydennysmies
panssarivaunumiehistön eri tehtävät sekä asentajat
erilaiset jalkaväen kevyet aseet, miinat ja räjähteet
- Tehtävä kirkkaana mielessä! -
Pohjan pioneeripataljoona
Pohjan pioneeripataljoonassa (POHPIONP) koulutetaan iskukykyisiä pioneeriaselajin joukkoja koko Pohjois-Suomen olosuhteisiin. Päämääränä on muokata toimintaympäristöä omien joukkojen toiminnalle edulliseksi ja rajoittaa vihollisen ja olosuhteiden vaikutuksia.
Monipuolinen tehtäväkenttä tarjoaa haasteita raivaamisen, tiestön kunnossapidon, miinoittamisen, hävittämisen sekä erilaisten rakennustehtävien osalta. Suojelu tarjoaa mielekkään koulutusvaihtoehdon palo-ja pelastusalasta kiinnostuneille. Kevyenpelastusryhmän ja suojelutiedusteluryhmän tehtävissä saat koulutusta mm. sammutustehtävistä ja ajoneuvoista pelastamisesta. Koulutamme myös tarvittavat johtamisjärjestelmän ja huollon osaajat.
Perusteet koulutetaan kaikille yhteisesti, mutta erikoiskoulutusvaihtoehtoja on runsaasti.
Hakeutuminen tehtäviin on helppoa, kun lähes kaikki vaihtoehdot löytyvät omasta yksiköstä.
Pataljoona on koulutustehtäviensä lisäksi valtakunnallinen suluttamisen ja panostamisen osaamiskeskus. Vahva osaaminen näkyy myös koulutuksessa painotuksena ja ammattitaitona.
Räjäytyskoulutus on keskeinen osa pioneerikoulutusta. Osalla johtajista ja miehistöstä on mahdollisuus suorittaa lupakirjaan oikeuttava tutkinto. Suluttamisen kehittäminen tuo jatkuvasti uutta koulutuskalustoa, jota on muun muassa erilaisia työkoneita ja traktoreita.
Koneiden ja kalustojen käsittelyyn tarvitaan ammattitaitoisia kuljettajia.
Aliupseerikurssilla koulutetaan ryhmänjohtajia koko Pohjois-Suomen tarpeisiin. Meillä on hyvät mahdollisuudet päästä johtajakoulutukseen.
Pataljoonan kouluttavat perusyksiköt ovat
1. pioneerikomppania
Teknillinen komppania
Koulutettavat tehtävät (ml. erityistehtävät)
joukkueen ja ryhmien johtajat (erikoistuminen ryhmien tehtävien mukaisesti, mm. pioneeri, suojelu, työkone, kuljetus, kunnossapito, komentopaikka
CE- ja C-kuljettajat (osa työkoneryhmissä lavettikuljettajina)
työkoneenkuljettajat
liikennetraktorinkuljettajat
tela-ajoneuvojen kuljettajat
lähetit (mönkijä/moottoripyörä)
lääkintämiehet
pioneerit (koulutus vaihtelee ryhmän tai joukkueen tehtävän mukaisesti, mm. pioneerijoukkue, komento- ja huoltojoukkue, ponttonijoukkue, suojelutiedusteluryhmä)
Käytössä oleva kalusto
työkoneet (mm. Liebherr 934, Liebherr 924, Liebherr 900, Liebherr 554, Lännen 940 PS)
monipuolisesti muita ajoneuvoja, mm. maastokuorma-autoja, tela-ajoneuvoja, maastoskoottereita (mönkijä), maastohenkilöautoja
M18-johtamiskalusto
lisäksi monipuolisesti pioneerikalustoa, mm. miinat, räjähdysaineet, miinaharavat, moottorisahat, moottoriporakoneet, sähkötyökalut.
Kainuun tykistörykmentti
Kainuun tykistörykmentti (KAITR) kouluttaa kenttätykistön, kranaatinheittimistön ja tulenjohdon erikoisosaajia.
Kouluttamiemme joukkojen tärkein tehtävä on lamauttaa ja tuhota vihollisen tärkeitä maaleja sekä tukea oman jalkaväen taistelua. Näiden tehtävien tinkimätön toteuttaminen on rykmentin tykki- ja heitinmiesten kunnia-asia.
Pääkalustona ovat tulivoimaiset tykit, kranaatinheittimet ja raketinheittimet sekä nykyaikaiset viestijärjestelmät. Rykmentin vahvuus on noin 550 sotilasta. Rykmentissä aloittaa palveluksensa noin 400 alokasta.
Rykmentin kouluttavat perusyksiköt ovat
1. tuliasemapatteri
2. tuliasemapatteri
Kranaatinheitinkomppania
Varusmieskoulutus
Tarjoamme valittavaksi monipuolisen valikoiman tehtäviä. Koulutamme muun muassa:
tulenjohtajia ryhmineen
tuliasemajohtajia sekä tykki- ja kranaatinheitinryhmiä
johtajia komentopaikkojen tiedustelu- ja tulitoiminnan johtamistehtäviin
tietoliikenneosaajia langattomien ja kiinteiden viestiverkkojen ylläpitoon
taisteluryhmiä tuliasemien ja komentopaikkojen suojaamiseen
taistelulähettejä eri komentopaikkojen tarpeisiin
kuljettajia eri ajoneuvokalustoille, joita on maastoskootterista raskaisiin ajoneuvoyhdistelmiin
johtajia ja miehistöä huollon eri tehtäviin
Uutena elementtinä tarjoamme myös koulutusta ilmatulenjohdon eri tehtäviin.
Kalusto
122mm kevyt raketinheitin
kevyt haupitsi 122H63
raskas kanuuna 155 K 83-97
raskas kanuuna 152 K 89
raskas 120 mm kranaatinheitin
raskas 120 mm tela-ajoneuvoon asennettu kranaatinheitin
kevyt 81 mm kranaatinheitin
Lisäksi kalusto sisältää erilaisia tulenjohtovälineitä ja ammunnanhallintajärjestelmiä.
Tervetuloa suorittamaan varusmiespalvelusta Kainuun prikaatin tulivoimaisimpaan joukkoyksikköön!
Koulutuskalustona maapuolustuksen johtamisjärjestelmä on yksi moderneimmista ja teknisesti kehittyneimmistä - myös kansainvälisesti vertailtuna.
Pohjois-Suomen viestipataljoonan pääkalusto on maastoliikkuvissa telaerikoisajoneuvoissa ja tehtäviä löytyy
maastomönkijäkuljettajille,
työkonekuljettajille,
moottoripyöräläheteille ja
C-kuljettajille.
Koulutus haastaa sopivassa suhteessa teknisyydellä ja fyysisyydellä. Sinulta odotetaan kykyä tiiviiseen pienryhmätyöskentelyyn, itsenäisyyteen ja oma-aloitteisuuteen sekä uusien asioiden oppimiseen.
Koulutuksessa haastavuus tulee tieto- ja viestiteknisen osaamisen ja ongelmanratkaisun vaatimuksista ja vastaavasti fyysisen kunnon vaatimukset täyttää normaalissa kunnossa oleva nuori mies ja nainen. Fyysisiä haasteita hakevien kannattaa hakeutua sotilaspoliisi-, sissiradisti- tai sotakoiranohjaajakoulutukseen.
Meillä on hyvät mahdollisuudet päästä johtajakoulutukseen. Aliupseerikurssilla koulutetaan ryhmänjohtajia
sissiradisteiksi viestijärjestelmän valvonta- ja hallintatehtäviin sekä
huollon ryhmiin,
viestiryhmiin,
sotilaspoliisiryhmiin ja sotakoirapartioihin sekä
komentopaikka- ja esikuntaryhmiin.
Koulutettavien joukkojen päätehtävänä on
johtamisjärjestelmän rakentaminen, ylläpito ja suojaaminen.
tärkeiden henkilöiden suojaaminen sekä
esikuntien ja komentopaikkojen perustaminen ja suojaaminen.
Johtamisjärjestelmän tärkein tehtävä on mahdollistaa sotajoukkojen johtaminen, tiedustelu ja tulenkäyttö laajalla alueella liikkuvissa sotatoimissa.
Pataljoonan kouluttavat perusyksiköt ovat
Esikuntakomppania
1. viestikomppania
2. viestikomppania
Koulutettavat tehtävät (ml. erityistehtävät)
esikuntien ja komentopaikkojen henkilöstö (Esikuntakomppania)
sotilaspoliisit ja sotakoiranohjaajat (Esikuntakomppania)
viestiasemien henkilöstö (1. viestikomppania)
teleryhmien henkilöstö (1. viestikomppania)
huollon henkilöstö kuljetusten, täydennysten, muonituksen ja kunnossapidon tehtäviin (1. viestikomppania)
viestijärjestelmän valvonnan ja hallinnan henkilöstö (2. viestikomppania)
sissiradistit (2. viestikomppania)
aliupseerikoulutus (2. viestikomppania)
Käytössä oleva kalusto
viestiasema-ajoneuvo A M18
komentopaikka-ajoneuvo B M18
verkon valvonta- ja hallinta-asema
johtamispaikkamoduuli M ja S
kaapelijärjestelmät
VHF- ja HF-kenttäradiot
monipuolinen ajoneuvokalusto; telaerikoisajoneuvot, maastokuorma-autot, maastomoottoripyörät ja maastomönkijät
monipuolinen jalkaväen aseistus erityisesti sotilaspoliiseilla
sotakoirat
Monipuolisinta koulutusta valmiusyksikössä
Maavoimien palkatusta henkilöstöstä ja varusmiehistä muodostetuilla valmiusyksiköillä parannetaan valmiutta vastata nopeisiin turvallisuusympäristössä tapahtuviin muutoksiin kotimaassa. Yksiköt ovat tarpeen mukaan nopeasti käytettävissä.
Valmiusyksikkö on koko prikaatin "keihään kärki" joka kootaan eri joukkoyksiköistä 5,5 kuukauden koulutuksen jälkeen. Valmiusyksikössä asevelvolliset jatkavat koulutustaan valmiusjaksolla toisen 5,5 kuukauden ajan. Valmiusyksikkö antaa prikaatin monipuolisimman ja varmasti haastavimman koulutuksen mm.
panssarivaunu-,
minilennokki-,
tiedustelu-,
jääkäri-,
tykistö-,
viesti-,
huolto ja
pioneeritehtävissä.
Valmiusyksikkökoulutukseen on jokaisella asevelvollisella mahdollisuus hakeutua mistä tahansa prikaatin perusyksiköstä. Hakeutuminen tapahtuu heti palveluksen ensimmäisillä viikoilla.
Urheilijoilla on mahdollisuus valmentautua myös palveluksessa
Akatemiaurheilijaksi
Jos tähtäät huipulle tai jo olet siellä, sinulla on mahdollisuus yhdistää varusmiespalvelus ja valmentautuminen meillä akatemiaurheilijana. Akatemiaurheilijaksi hyväksytään pääsykokeiden perusteella tavoitteellinen ja motivoitunut urheilija, joka tähtää kansalliselle tai kansainväliselle huipulle.
Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia parantaa huipulle tähtäävän nuoren urheilijan mahdollisuuksia nousta lajinsa huipulle. Urheilijan kilpailullinen taso tulee olla tällä hetkellä:
joukkuelajeissa SM tai sitä alempi valtakunnallinen sarjataso,
yksilölajeissa sijoitus 1-10 SM-tasolla
Tarjoamme mahdollisuuden harjoitella päämäärätietoisesti akatemian alaisuudessa seuraavissa lajeissa:
hiihtolajit,
suunnistus,
jalkapallo,
jääkiekko,
pesäpallo,
salibandy ja
erikseen valitut yksilölajit.
Valinnat suoritetaan varusmiespalveluksen ensimmäisten viikkojen aikana.
huippu-urheilukoordinaattori Vesa Mäkipää, puh. 045 1133 008, [email protected]
Kainuun prikaatin joukko-osastovalmennus
Valmennusta järjestetään sotilas-SM-kilpailuihin tähtäävänä myös urheiluakatemian ulkopuolisille varusmiehille, joiden kilpailullinen taso on alempi kuin urheiluakatemiaan valittavilla (joukkuelajeissa 2.-3.DIV/vast ja yksilölajit SM-kilpailujen sijoitus 10. tai alempi) seuraavissa lajeissa:
ammunta,
suunnistus,
jalkapallo,
hiihto, ampumahiihto ja
sotilas-5-ottelu
Hakeminen
Lähetä hakemus Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kautta 15.12.2020 mennessä ja kirjoita halukkuus valmennukseen lisätietoja-kohtaan. Valinnat suoritetaan palveluksen ensimmäisten viikkojen aikana.
Lisätietoja
Ilkka Kasila, puh. 0299 451 137 ja
Ville Kotikumpu puh. 0299 451 136
Lähetä hakemus vrua-lomakkeella (yllä) ja lisää halukkuus joukko-osastovalmennukseen (laji) kohdassa Lisätietoja.
Inttikuntoon!
Hyväkuntoisena palveluksen suorittaminen onnistuu paremmin. Kunnon kohottaminen ei ole vielä myöhäistä, mutta se kannattaa aloittaa heti, oma lähtötasosi huomioiden.
Puolustusvoimat tarjoaa varusmiespalveluksensa aloittaville kunto-ohjelman MarsMars-sovelluksessa. MarsMars-sovelluksella voit testata lähtökuntosi, jonka perusteella se tarjoaa juuri Sinulle sopivan nousujohteisen kunto-ohjelman. Kuntotestien lisäksi saat runsaasti kuvallisia harjoitteluohjeita sekä harjoitusvideoita, joiden avulla oma kuntoilusi etenee hyvin.
MarsMars-sovellus on saatavilla Android- ja iPhone-puhelimiin.
Sosiaalikuraattorit auttavat palveluksessa
Kainuun prikaatissa työskentelee kaksi sosiaalikuraattoria. Olemme varuskunnassa auttaaksemme sinua selviytymään palveluksesta mahdollisimman hyvin. Voit kääntyä puoleemme, jos tarvitset apua esimerkiksi sosiaalis-taloudellisissa, opinto- ja työasioissa tai henkilökohtaiseen elämään liittyvissä kysymyksissä.
Jos palvelukseen liittyvät kysymykset askarruttavat, voit soittaa kuraattoreille paitsi palvelusaikana, myös hyvissä ajoin ennen palvelukseen tuloa.
Sotilasavustus
Itsenäisesti asuva varusmies voi saada palveluksen aikana sotilasavustusta asumiskuluihin ja opintolainan korkoihin. Varusmiehen perhe (avio/avopuoliso ja yhteiset lapset) voivat saada sotilasavustusta elämisen kuluihin. Sotilasavustukseen vaikuttaa avustusta saavien nettotulot.
Kuraattoreiden toimistot sijaitsevat varuskunnan terveysaseman päädyssä.
Papit toivottavat tervetulleeksi palvelukseen!
Olet tervetullut palvelemaan Kainuun prikaatiin. Meidät papit tapaat palveluksessa niin arjessa kuin juhlassakin. Pidämme teille oppitunteja, tapaamme teitä harjoituksissa sekä järjestämme esimerkiksi kenttäehtoollisia.
Olemme täällä kaikkia teitä varten vakaumuksesta riippumatta. Voit ottaa meihin yhteyttä, jos vähänkään tarvitset juttukaveria, ennen kaikkea silloin, jos palveluksen aikana tulee ongelmia.
Osa-aikainen ortodoksinen sotilaspastori Jyrki Penttonen, puh. 045 1269 320 [email protected]
Vapaa-aika kasarmilla
Varsinkin alokasjakson aikana on usein iltaisinkin ohjelmaa, eikä harrastuksille tahdo jäädä paljonkaan aikaa. Myöhemmin niinä varusmiespalveluksen aikoina, jolloin on enemmän vapaa-aikaa, kannattaa hyödyntää esimerkiksi varuskunnan monipuolisia liikuntamahdollisuuksia.
Varusmiestoimikunta (VMTK) järjestää halukkaille erilaisia koulutustilaisuuksia ja kursseja, joihin voit vaikuttaa ottamalla yhteyttä toimikuntaan. Lisätietoa VMTK:n toiminnasta saat osoitteesta puolustusvoimat.fi/web/varusmiestoimikunnat/kainuun-prikaati.
Lomille, Mars!
COVID-19-tilanteesta johtuen tulemme noudattamaan alokasjakson jälkeen koulutuksessa 2+2+2-mallia. Varusmiehet on jaettu kolmeen osastoon A, B ja C. Osastot ovat vuorollaan kasarmilla koulutuksessa kaksi viikkoa, lähiharjoitusalueella/maastossa koulutuksessa kaksi viikkoa sekä lomalla kaksi viikkoa.
Tällä rotaatiomallilla pyritään pienentämään varusmiesten altistumisriskiä ja hidastamaan tartuntojen leviämistä. Näin ollen ensimmäiset lomat alkavat 1 - 3 viikon päästä palveluksen alettua.
Varaudu siis normaalia pidempiin paikallaolojaksoihin varuskunnassa mm. ottamalla mukaan tarvittavat vapaa-ajan tavarat sekä hygieniavälineet.
Perinteisten viikonloppuvapaiden sijaan lomajärjestelyt ovat muuttuneet. Lomat toteutetaan pääsääntöisesti 1-2 viikon mittaisina vapaa muusta palveluksesta -jaksoina (VMP), jotka määräytyvät meneillään olevan koulutuksen toteutustavan mukaisesti.
Pakottavan henkilökohtaisen syyn takia voidaan myöntää vapaata henkilökohtaista syylomaa (HSL) enintään kuusi kuukautta. Käytetyt HSL-lomat siirtävät kotiuttamispäivää kestonsa verran eteenpäin.
Varusmiehelle voidaan myöntää vapaata palveluksesta enintään kolme päivää läheisen omaisen vakavan sairauden tai kuolemantapauksen vuoksi ilman, että hänen tulee anoa tästä syystä HSL-lomaa. Palveluksesta vapauttamisaika luetaan palvelusajaksi.
Kuntoisuuslomaa (KL) voidaan antaa palkkiona varusmiehelle, joka on erityisen kunnostautunut palveluksessaan. KL myönnetään esimiehen aloitteesta aiheen ilmaantuessa.
Iloisen perhetapahtuman sattuessa voidaan lisäksi myöntää 12 päivää isyysvapaata oman lapsen hoitoa varten.
Urheilijalle voidaan myöntää harjoitusvapaata (HV) palvelusajalle, tasosta riippuen, enintään kuusi tuntia viikossa. Muista pyytää valmentajaltasi harjoitusohjelma, se helpottaa anomista.
Varusmiehille kaikki lomamatkat junalla ja linja-autolla ovat ilmaisia.
Liity suljettuun ryhmään tiedon lähteille
Hei alokas!
Tervetuloa mukaan Kainuun prikaatin 1/21 Facebook -ryhmään. Ryhmä on luotu tueksi kaikille 2021 tammikuussa palveluksensa aloittaville varusmiehille. Sen tarkoituksena on jakaa hyödyllistä tietoa palveluksen alkamiseen ja varuskunnan ajankohtaiseen toimintaan liittyen. Voit myös kysyä mitä tahansa mieltä askarruttavaa ryhmää ylläpitävältä viestintävarusmieheltä.
Tervehdys tuleva varusmies. Toivotamme varusmiestoimikunnassa sinut tervetulleeksi Kainuun prikaatiin Kajaaniin!
Tulet viettämään palvelustasi 165, 255 tai 347 vuorokautta.
Vaikka palvelus saattaisikin tuntua aluksi hitaalta, huomaat pian, kuinka aika on liitänyt eteenpäin.
Palveluksen aikana saat uusia kavereita ja uskomattomia yhdessä jaettuja kokemuksia. Saavutat paljon ja koettelet itseäsi eri tehtävissä. Varusmiespalvelus antaa sinulle ikimuistoisia kokemuksia.
Ensimmäiset kaksi alokaskautesi kuukautta ovat todella nopeatempoisia ja tulet oppimaan silloin valtavasti uutta tietoa ja alat rakentamaan sotilaselämää. Aikaiset herätykset, selvät säännöt sekä koulutus pitävät huolen siitä, ettei alokaskautesi ole tylsä. Palveluksen aloittamista ei kuitenkaan tarvitse pelätä - tulet oppimaan talon tavoille nopeasti ja sinulta vaadittavat asiat opetetaan ensin perusteellisesti.
Mikä on VMTK?
Varusmiestoimikunta eli VMTK toimii yhteistyössä varusmiesten ja joukko-osaston komentajan välillä. Varusmiestoimikunta koostuu varusmiehistä ja siksi toimistolle tulemista ja yhteydenottoa ei tarvitse jännittää. VMTK:n tehtäviin kuuluu taata varusmiehille sosiaalisia ja viihtyisiä oloja.
Toimikunnan kokoonpano
Varusmiestoimikuntaan kuuluu neljä täysipäiväistä toimihenkilöä:
puheenjohtaja (347 vrk),
varapuheenjohtaja (347 vrk),
työ-, opinto- ja sosiaali (TOS) -asiamies (347 vrk) sekä
viestintävarusmies (255).
Tämän lisäksi jokaisessa yksikössä on yksi VMTK-yksikköedustaja, joka toimii linkkinä VMTK:n ja yksikön välillä.
Mukaan varusmiestoimikuntaan?
Jokaisella varusmiehellä on mahdollisuus hakea VMTK:n toimintaan. Varusmiestoimikunta pitää ovensa aina avoinna jokaiselle varusmiehelle ja toimistolle saa aina tulla mistä syystä tahansa.
Toimistolle tullessa ei tarvitse pelätä toimistokäyttäytymistä ja pelkkä "terve" on riittävä tervehdys.
Toimihenkilöitä ei tarvitse ujostella toimistolla tai muuallakaan. Huomatessasi toimihenkilön, sen kuin nykäiset hihasta ja kerrot vapaasti asiasi!
Jokaisesta yksiköstä valitaan VMTK-yksikköedustaja. Myös VMTK:n täysipäiväiset tehtävät ovat haussa kahdesti vuodessa. Viestintävarusmiehen tehtävät aloitetaan heti alokasjakson jälkeen ja muut tehtävät aliupseerikurssin loputtua. Toimihenkilöhaun alkaessa halukkaat varusmiehet saavat laittaa vapaamuotoisen hakemuksen itsestään ja heidät kaikki haastatellaan VMTK:ssa.
Päätös yleisötilaisuuksista tehdään tammikuussa
COVID-19-tilanteesta johtuen päätös yleisötilaisuuksien pitämisestä tehdään tammikuussa. Vala/sotilasvakuutus toteutetaan kolmena päivänä, 6.2., 13.2. ja 14.2.
Läheistenpäiviä ei toteuteta perinteisesti järjestämällä vierailua varuskuntaan.
Tarkempaa tietoa järjestelyistä saat yksikössäsi ja tapahtumista tiedotetaan Kainuun prikaatin sometileillä Facebook ja Twitter ennen tilaisuuksia.
Tavoitettavuus on rajoitettua palveluksessa
Kännykkää tai sosiaalista mediaa voit käyttää vasta kun päivän palvelus on päättynyt eli illalla. Vapaa-aikaa on rajoitetusti iltaisin, joten ensimmäisten viikkojen aikana sinun kiinni saaminen voi olla hankalaa.
Varuskuntaan voi luonnollisesti lähettää myös postia: kirjeen saaminen lämmittää aina mieltä. Ilmoita läheisillesi mahdollisimman pian missä perusyksikössä palvelet ja mikä on osoitteesi.
Vallitsevan COVID-19-tilanteen takia läheiset eivät voi vierailla Sotilaskodissa.
Osoite
Omat joukkoyksikkösi ja perusyksikkösi tiedot saat selville heti saavuttuasi palvelukseen. Ohessa osoitemalli:
Alok Oma Nimi (esim. Alok Meikäläinen MM)
Kainuun prikaati
Oma joukkoyksikkö (esim. KAIJP tai Kainuun jääkäripataljoona)
Oma perusyksikkö (esim. 1JK tai 1. jääkärikomppania)
PL 660
87101 Kajaani
Ilmoittaudu alokaskuljetukseen 13.12.20 mennessä
Ilmoittaudu alokaskuljetukseen osoitteessa bit.ly/alokaskyydit121 viimeistään 13.12.2020. Salasana kyselyyn löytyy alokaskirjeestä. Tarkasta alokaskuljetuksien reitit ja kellonajat: