Tervetuloa varusmiespalvelukseen !
Alokasinfo 1/25 sisältää tärkeimmät tarvitsemasi tiedot ennen palveluksen aloittamista Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä 6.1.2025 klo 16.00 mennessä.
Tervetuloa Karjalan prikaatiin maanantaina 6.1.2025 klo 16.00 mennessä
Karjalan prikaati
Varuskuntatie 230, 46141 Vekaranjärvi
p. 0299 800 (vaihde)
Kartta - GoogleMap
maavoimat.fi/karjalan prikaati
Matkalippu on palveluksenaloitusmääräyksessä. Karjalan prikaati järjestää ilmaisen, jatkuvan bussikuljetuksen klo 9.00-16.00 välisenä aikana Vekaranjärvelle Kouvolan Matkakeskuksesta, jonne Kouvolaan saapuvat junat ja bussit pysähtyvät.
Huomioithan,
että mikäli olet hävittänyt palveluksenaloitusmääräyksen, voit pyytää aluetoimistoltasi uuden.
myös että, maanantai 06.01.2025 on pyhäpäivä, joka saattaa vaikuttaa julkiseen liikenteeseen. Karjalan prikaati järjestää ilmaisen, jatkuvan bussikuljetuksen klo 9.00-15.00 välisenä aikana Vekaranjärvelle Kouvolan Matkakeskukselta, jonne Kouvolaan saapuvat junat ja bussit pysähtyvät.
Ota mukaan
- Palveluksenaloitusmääräys
- Henkilöllisyystodistus (ajokortti, kuvallinen kelakortti, passi, henkilötodistus)
- Rokotuskortti (johon on kirjattu sinulle aikaisemmin annetut rokotukset)
- Lääkärintodistukset esim. allergioista ja muista palvelukseen vaikuttavista asioista
- Tilinumero päivärahojen maksua varten. Tilinumeron on oltava IBAN-muodossa. Nettipankkitunnukset/mobiilisovellus pankkiasiointiin verkossa.
- Parranajovälineet, hammasharja ja muita tarvitsemiasi hygieniatarvikkeita
- Pankkikortti/muu maksutapa sotilaskodissa käyntiä varten. Ensimmäiset päivärahat maksetaan kolmen viikon kuluttua palveluksen aloittamisesta.
Jo ennen tuloasi
- Leikkauta hiukset lyhyiksi, aja parta ja pulisongit
- Jätä korvakorut ja muut huomattavat korut sekä lävistyskorut kotiin
- Kihla-/vihkisormuksen käyttö palveluksessa on sallittua.
Kerro läheisillesi, että
- olet lähdössä palvelukseen Karjalan prikaatiin Kouvolan Vekaranjärvelle
- ensimmäisille vapaille pääset aikaisintaan kahden viikon kuluttua
- oman puhelimen ja tietokoneen käyttö on sallittua vain vapaa-ajalla (iltaisin ja lounastauolla)
Muuta muistettavaa
- Ilmoita heti työnantajalle lähestyvästä varusmiespalveluksestasi - älä irtisano itseäsi.
- Selvitä oppilaitoksesi opintotoimiston kanssa poissaolevaksi ilmoittautumisen järjestelyt.
- Jos olet muuttanut äskettäin, tarkista tietojesi oikeellisuus muuttoilmoitus.fi.
- Hae sotilasavustusta Kelalta jo heinäkuun alussa. Katso kela.fi.
- Vältä lainojen ja pikavippien ottamista.
Kun kotiasiat ovat kunnossa, on palveluksessa helpompi ja mukavampi olla!
Karjalan prikaatissa on nollatoleranssi huumeiden suhteen. Myös alkoholin tuonti varuskunta-alueelle on ehdottomasti kielletty. Sotilaspoliisi tekee palveluksen aloituksen yhteydessä poliisin ja rajavartioston kanssa valvontatarkastuksen käyttäen apunaan huumekoiria. Valvontatarkastuksella valvotaan huumausaineita ja alkoholijuomia koskevien määräysten noudattamista. Tällä toiminnalla pyritään osaltaan takaamaan jokaiselle turvallinen palvelusympäristö ja -olosuhteet.
Palveluksesi alkaa ilmoittautumalla Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä maanantaina 6.1.2025 klo 16.00 mennessä.
Saavu ajoissa! (suosittelemme saapumaan klo 10.00 -14.00 välillä)
Myöhästyminen palveluksen aloituksessa aiheuttaa luvattoman poissaolon. Yli viisi päivää jatkunut luvaton poissaolo tarkoittaa sotilaskarkuruutta. Kaikki sotilaskarkurit etsintäkuulutetaan.
Lisätietoja varusmiespalveluksesta ja sen aloittamisesta Karjalan prikaatissa:
Sähköpostitse [email protected]
Puhelimitse p. 0299 432 362 tai p. 0299 432 363 (vain virka-aikana, arkisin klo 8.00-16.00)
Arvoisa tuleva karjalanprikaatilainen,
Tervetuloa palvelukseen Karjalan prikaatiin!
Tammikuun kuudentena päivänä Sinun kanssasi palveluksen Kouvolan Vekaranjärvellä aloittaa noin 2000 alokasta. Valmistelemme parhaillaan Sinulle ja tuleville palvelustovereillesi koulutusjärjestelyjä, jotta palveluksesi alkupäivät - ja koko palvelusaikasi - sujuisi mahdollisimman hyvin ja ongelmitta.
Palvelukseen kannattaa saapua ennakkoluulottomalla ja positiivisella mielellä. Näin saat varmasti eniten irti tulevasta palveluksestasi. Tulet saamaan hyvän koulutuksen avoimessa ja reilussa ilmapiirissä. Koulutuksen aloitamme mahdollisimman rauhallisesti ja nousujohteisesti. Jokainen pärjää varmasti - palveluksen aloittamista on turha jännittää.
Paneudu huolellisesti asiointi.puolustusvoimat.fi -sivustolla olevaan Karjalan prikaatin ennakkokyselyyn ja vastaa siihen viimeistään 16.12.2024. Tämä on todella tärkeää. Kyselyssä voit ilmaista toiveesi esimerkiksi tulevasta aselajistasi ja palvelusajasta (165/255/347 vrk). Vastaamalla ennakkokyselyyn voit vaikuttaa palveluksesi sisältöön heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Käy vastaamassa kyselyyn jo tänään.
Laita siviiliasiasi kuntoon ennen palveluksen aloittamista. Tämä koskee esimerkiksi opiskelu-, työ- ja talousasioitasi. Mikäli terveydentilasi tai elämäntilanteesi on muuttunut kutsuntojen jälkeen siten, ettet voi aloittaa palvelusta 6.1.2025, ota HETI yhteys siihen Puolustusvoimien aluetoimistoon, josta olet palveluksenaloittamismääräyksesi saanut.
Palveluksen ensimmäisenä viikonloppuna 11.-12.1.2025 järjestetään Läheistenpäivä, jolloin läheisesi voivat tulla tutustumaan palveluspaikkaasi Karjalan prikaatissa. Kerro tästä läheisillesi hyvissä ajoin! Sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuus järjestetään Vekaranjärvellä perjantaina 14. päivänä helmikuuta. Läheisesi voivat osallistua myös siihen tilaisuuteen Vekaranjärvellä. Tarkemmat ohjeet ja ohjelman aikatauluineen näistä tapahtumista saat aloitettuasi palveluksen. Voit tutustua Karjalan prikaatin sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksiin YouTubessa, esimerkiksi hakusanalla "Karjalan prikaatin sotilasvala".
Lämpimästi tervetuloa Karjalan prikaatiin - pärjäät täällä varmasti!
Karjalan prikaatin komentaja
Prikaatikenraali
Jyri Raitasalo
On tärkeää, että vastaat ennakkokyselyyn
(asiointi.puolustusvoimat.fi) 17.12.2024 mennessä.
Kyselyssä voit ilmaista toiveesi aselajista, palvelusajasta ja -tehtävästä.
Lisäksi saat kirjattua valmiiksi käyttöömme tilinumerosi päivärahojen maksua varten, lähiomaistietosi, mahdolliset ruokavaliot/allergiat, osoitetietosi, ajokorttitietosi ja suostumuksesi yhteismajoitukseen.
Mikäli sinulla on jokin este palveluksen aloittamiselle Karjalan prikaatissa 6.1.2025, ota heti yhteys omaan aluetoimistoosi ja kysy neuvoa. Aluetoimistojen yhteystiedot löytyvät osoitteesta https://puolustusvoimat.fi/aluetoimistot/asiakaspalvelu
Mahdollisia esteitä ovat esimerkiksi:
- vakava sairaus tai vamma
- mielenterveysongelma
- huume- tai alkoholiongelma
- kesken olevat opinnot / ammattiin valmistuminen
- perheasiat tai elämän tilanne
- haluat palvelukseen johonkin toiseen joukko-osastoon
- haluat lykätä palveluksen aloittamista jostain muusta sinulle tärkeästä syystä
Vain aluetoimisto voi käsitellä edellä mainittujen syiden perusteella tehtyjä hakemuksia ja anomuksia ennen palveluksen aloittamista.
ÄLÄ POSTITA MITÄÄN hakemuksia tai lääkärintodistuksia Karjalan prikaatiin.
Jos olet jo aiemmin hakenut palveluksen aloittamisajankohdan muutosta, varmista, että olet saanut aluetoimistolta myönteisen päätöksen. Pelkkä hakemuksen jättäminen ei oikeuta jäämään saapumatta palvelukseen.
Kiitos kyselyyn vastaamisesta ja tervetuloa Karjalan prikaatiin!
Lisätiedot varusmiespalveluksen aloittamisesta Karjalan prikaatissa:
sähköposti: [email protected]
puhelin virka-aikana (arkisin 08.00-16.00): 0299 432 362 ja 0299 432 363
Karjalan prikaati on moderni ja suorituskykyinen Maavoimien joukko-osasto, jonka muodostavat kuusi joukkoyksikköä: Kymen jääkäripataljoona, Karjalan tykistörykmentti, Salpausselän ilmatorjuntapatteristo, Kymen pioneeripataljoona, Itä-Suomen viestipataljoona ja Karjalan huoltopataljoona. Karjalan prikaatin käytössä on puolustusvoimien nykyaikaisinta kalustoa.
Karjalan prikaatin rauhan ajan päätehtävänä on kouluttaa sodanajan joukkoja Suomen puolustamista varten. Lähiharjoitusalueen ja Pahkajärven ampuma-alueen koulutusolosuhteet ovat erinomaiset. Tämä mahdollistaa tehokkaan, monipuolisen ja ennen kaikkea mielenkiintoisen koulutuksen.
Varusmiespalvelus Vekaranjärvellä - Kaikki pärjäävät, riittää, kun jokainen tekee parhaansa
Varusmiespalveluksen aikana sinulla on tilaisuus oppia uutta, hankkia elämänkokemusta, ja opetella taitoja, joista sinulle on toivottavasti hyötyä myös siviilissä. Koulutusohjelma on nousujohteinen. Vaatimustaso nousee koulutuksen edetessä. Koulutus on ajoittain raskastakin, muttei missään tapauksessa ylivoimaista. Osa asevelvollisista ei ole tottunut sotilaskoulutuksen edellyttämään fyysiseen rasitukseen, mutta kaikki kyllä pärjäävät hyvin. Lähdemme rauhallisesti liikkeelle ja esimerkiksi fyysisen koulutuksen harjoitteet toteutetaan pääosin tasoryhmissä.
Koulutus alkaa kaikille yhteisellä alokasjaksolla. Valinnat miehistön erikoiskoulutustehtäviin tehdään kuuden ensimmäisen palvelusviikon loppupuolella. Johtajavalinnat tehdään yhdentoista ensimmäisen palvelusviikon loppupuolella jonka jälkeen määrätään lopullinen palvelusaika.
Valinnoista saat lisätietoja koulutuksen alkuvaiheessa. Joukkomme monipuolisuus mahdollistaa myös sen, että voimme ottaa valinnoissa huomioon koulutettavien siviilikoulutuksen ja osaamisen.
Noin 30 prosenttia varusmiehistämme koulutetaan reservin upseereiksi ja aliupseereiksi. Prikaatin omat aliupseerikurssit antavat sinne valituille hyvän johtamistaidon peruskoulutuksen. Varusmiesjohtajat pääsevät myös harjoittelemaan oman joukkonsa johtamista ja kouluttamista noin puolen vuoden ajan. Varusmiehistämme noin 50 prosenttia palvelee 347 vuorokautta, 10 prosenttia 255 vuorokautta ja noin 40 prosenttia 165 vuorokautta.
Turvallista tiimityötä - Kaveria ei jätetä
Toimintamme lähtökohtana on, että palvelus on turvallista ja että sinua kohdellaan asianmukaisesti ja ehdottoman tasapuolisesti. Muutos siviilielämästä sotilaselämään pyritään tekemään mahdollisimman sujuvaksi. Sotilasjoukkoa voi monella tapaa verrata jääkiekko- tai jalkapallojoukkueeseen. Täälläkin tehdään tarkkaa tiimityötä, jossa jokaisella pelaajalla, valmentajalla ja huoltajalla on oma rooli ja tehtävät.
Oman osuutesi suoritat parhaiten sisäistämällä opetettavat pelisäännöt ja suorittamalla sinulle määrätyt tehtävät täsmällisesti ja kunnolla. Sekä henkilökunta että varusmiesjohtajat opastavat ja neuvovat sinua. Voit siis suhtautua tulevaan sotilaselämääsi luottavaisin mielin.
Prikaati tarjoaa palvelustaan suorittaville hyvät vapaa-ajanviettomahdollisuudet, varsinkin sotilaalle välttämättömän fyysisen kunnon, mutta myös henkisen vireyden, kohottamiseksi. Käytössäsi on monipuoliset sisä- ja ulkoliikuntapaikat sekä sotilaskodin palvelut.
Henkisen vireyden kannalta yhteydenpito läheisiin ja ystäviin on tärkeää. Pääosalle varusmiehistä Vekaranjärvi sijaitsee vain noin kahden tunnin ajomatkan päässä kotiseuduilta. Lomakuljetukset on järjestetty hyvin ja ne ovat varusmiehille ilmaisia. Yhteys läheisiin ei siten katkea varusmiespalveluksen aikana.
Lisätietoa prikaatistamme saat verkkosivuiltamme osoitteesta https://maavoimat.fi/karjalan-prikaati
Sotilaskoulutuksesta selviytyminen ei ole terveelle nuorelle mitenkään ylivoimaista, mutta se edellyttää hyvää kestävyyttä ja lihaskuntoa. Varusmieskoulutusjärjestelmässä liikuntakoulutuksen osuus on yli 20 prosenttia koulutukseen käytettävästä ajasta ja fyysisen koulutuksen osuus on lähes puolet. Liikuntakoulutuksen päämääränä on pysyvän liikuntaharrastuksen edistäminen siten, että asevelvolliset jatkavat fyysisen kuntonsa ylläpitämistä myös reservissä. Hyvän fyysisen kunnon myötä kohenee myös oma terveys, työkyky ja elämisen laatu.
Jos epäilet omaa kuntoasi
Aloita viipymättä monipuolinen kuntoharjoittelu. Muista, että kuntosi kohoaa jo, mikäli liikut 3–4 kertaa viikossa vähintään 30 minuutin ajan. Huomaat, että kunnon kohottaminen ei vaadi isoa panostusta viikoittaisissa rutiineissa.
Kävelyä
Varusmiespalvelukseen sisältyy runsaasti kävelyä. Kävelytottumuksia voit kehittää lisäämällä ennakkoon päivittäistä kävelyä. Tee kävellen nyt se lyhyt matka, jonka ennen ajoit autolla. Käytä hissin sijasta rappusia. Liikkumistapoja ja -tottumuksia muuttamalla fyysinen kuntosi kohoaa huomaamatta.
Kestävyyttä
Kestävyyttä voidaan helposti kehittää kävely-, sauvakävely-, juoksu-, uinti-, pyöräily-, soutu-, melonta-, rullaluistelu- tai hiihtolenkkien avulla. Kestävyys kehittyy myös harrastamalla palloilulajeja, mitkä kehittävät lisäksi ketteryyttä, räjähtävyyttä sekä koordinaatiotaitoja. Kestävyysharjoituksia tulisi tehdä 1–2 kertaa viikossa. Harjoituksen tulisi kestää vähintään 30–60 minuuttia ja sen tulisi aiheuttaa lievää hengästymistä ja hikoilua.
Lihaskuntoa ja voimaa
Lihaskuntoa ja voimaa voidaan kehittää esimerkiksi kuntosaliharjoittelulla, toiminnallisella harjoitelulla, kuntonyrkkeilyllä sekä muiden kamppailulajien harjoittelulla. Lihaskunto- ja voimaharjoittelussa korostetaan käsien ja keskivartalon lihaskestävyyden ja -voiman kehittämistä. Harjoitetaan koko kehoa tai keskitytään tietyn kehon alueen kehittämiseen. Lihaskuntoa ja voimaa kehittääkseen, tulisi harjoitella 2 - 3 kertaa viikossa. Yhden harjoituksen on kestettävä vähintään 20 - 60 minuuttia riippuen harjoituksen intensiteetistä.
Ketteryyttä
Edellä mainittujen harjoitusten lisäksi on hyvä tehdä myös ketteryyttä, nopeutta ja lihasten hallintaa kehittäviä harjoituksia 1-2 kertaa viikossa. Tähän soveltuvat parhaiten palloilulajit ja yleisurheilu.
Nousujohteisesti
Kuntoharjoittelu aloitetaan nousujohteisesti ja varovasti ottaen huomioon oma lähtötaso. Vähemmän liikuntaa harrastaneilla tulisi ensimmäisten viikkojen aikana harjoitusten olla keveitä ja lyhyitä, noin 20-30 min. Rasitustasoa lisätään kunnon kohotessa lisäämällä harjoitusvauhtia ja siirtymällä vaativampaan harjoitusmaastoon, pidentämällä harjoituksen kestoa sekä lisäämällä liikuntasuoritusten määrää.
Kunnon testaaminen
Ennen kuntoharjoittelun aloittamista on hyvä varmistaa, että terveytesi on kunnossa. Kävele, hölkkää tai juokse 12 minuuttia mahdollisimman hyvää vauhtia. Testi kertoo varsin luotettavasti hengitys- ja verenkiertoelimistön tilan sekä kunnon. Jos ehdit juosta 12 minuutin aikana yli 3 000 metriä, kuntosi on kiitettävällä tasolla. Mikäli jäät alle 2 200 metrin, aloita kiireesti säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen.
Palautuminen
Jotta kuntosi kohoaa optimaalisesti, sinun on huolehdittava myös elimistön palautumisesta. Muista, että elimistö kehittyy ja kunto nousee vasta palautumisen aikana. Palautumista edistävät ainakin seuraavat tekijät: liikuntaharjoituksiin liittyy aina alku- ja loppuverryttely (10-15 min) kuntoiluun liittyy luonnollisena osana myös säännöllinen lihashuolto: venyttelyt, jumpat ja erilaiset hieronnat (15-30 min/krt).
Nestetasapainon ylläpitäminen harjoituksen aikana ja sen jälkeen monipuolinen sekä oikeasisältöinen päivittäinen ravinto ovat myös palautumisen elinehto. Kevyt ja palauttava liikunta kovien harjoitusten ja harjoitusjaksojen jälkeen, esimerkiksi kävely, sauvakävely, uinti, pyöräily alhaisella teholla suoritettuna nopeuttavat elimistön palautumista paremmin kuin paikallaan oleminen. Säännöllinen ja riittävä lepo/uni, 7–8 tuntia vuorokaudessa sekä säännöllinen, monipuolinen ja virikkeellinen elämä. Tupakointi ja alkoholin käyttö hidastavat palautumista.
Liikuntapalvelu MarsMars
Varusmiespalvelus on fyysisesti vaativaa, mutta ei ylivoimaista normaalikuntoiselle nuorelle. Vähäinenkin kuntoharjoittelu ennen palveluksen alkua parantaa valmiuksiasi suoriutua hyvin palvelustehtävistä sekä ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinvammojen syntymistä.
Puolustusvoimien tarjoama MarsMars.fi sosiaalisen median liikuntapalvelu tarjoaa turvallisen ja nousujohteisen kunto-ohjelman, jota noudattamalla varusmiespalveluksen aloittaminen on fyysisen kuormittavuuden osalta helpompaa.
Kirjaudu palveluun MarsMars.fi
Vastaa mahdollisimman todenmukaisesti taustatietokyselyyn. Näin saat palvelun käyttöösi. Saat kyselyn vastaustesi perusteella räätälöidyn kunto-ohjelman, jonka voit ottaa käyttöösi tulostaa. Kyselyvaiheen tietoja ei tallenneta eikä rekisteröidä mihinkään tietojärjestelmään, vaan niitä käytetään ainoastaan vastausten perusteella sopivan kunto-ohjelman luomiseen. Palvelu toimii internetissä täysin erillisenä ohjelmana, jota ei ole liitetty puolustusvoimien muihin tietojärjestelmiin.
Liity Karjalan prikaatin sisäiseen Facebook-ryhmään! Facebook-ryhmä on tarkoitettu vain 1/25 Karjalan prikaatissa palveleville varusmiehille.
Ryhmän kautta voit ottaa yhteyttä yksityisviestillä, jos jotkin palvelukseen liittyvät asiat askarruttavat. Ryhmästä löydät vinkkejä ja ohjeita kaikkeen, mitä pitäisi tietää ennen palveluksen aloittamista ja etenkin sen aikana!
Ennen palvelusta:
- Millainen päivärytmi intissä on?
- Mitä mukaan inttiin?
- Mitä alokasjakson koulutukseen kuuluu?
- Mitä vapaa-ajalla voi tehdä?
Palveluksen aikana:
- Tietoa lomien bussikuljetuksista
- Viikoittaiset ruokalistat
- Tietoa muista tärkeistä tapahtumista ja koulutuksista
Liity 1/25 Facebook-ryhmään!
Seuraa Karjalan prikaatin verkkosivustolta tiedotteita, uutisia ja artikkeleita maavoimat.fi/joukko-osastot/Karjalan prikaati
ja sosiaalisen median kanavilta
Karjalan prikaatin Facebook Karjalan prikaati
Karjalan prikaatin X @KarjalanPR
Maavoimien Instagram @maavoimat
Puolustusvoimien kanavat @puolustusvoimat
Katso myös Youtube/maavoimat
Karjalan prikaati #karjalanprikaati
Kymen jääkäripataljoona #kymjp
Karjalan tykistörykmentti #kartr
Salpausselän ilmatorjuntapatteristo #salpitpsto
Itä-Suomen viestipataljoona #isvp
Karjalan huoltopataljoona #karhp
Kymen pioneeripataljoona #kympionp
Puolustusvoimat tarjoaa mahdollisuuden käyttää maksutonta matkustusoikeutta palvelusmatkaan koti-/asuinpaikkakunnan ja palvelus- tai tarkastuspaikkakunnan välillä julkisessa liikenteessä ilman asevelvollisen omaa maksupanosta.
Koodi on henkilökohtainen eikä sitä saa luovuttaa toiselle. Matkalipun yhteydessä tulee esittää AINA kutsu/käsky kuljettajalle/konduktöörille. Paluumatkalle (harjoituksesta) koti-/asuinpaikkakunnallesi koodi annetaan harjoituksen järjestävästä joukko-osastosta.
Linja-auto-, metro- ja raitiovaunuliikenne sekä HSL-liikenne
Matkustat bussissa maksuttomasti ostamalla lipun Reitit ja Liput -sovelluksesta koodilla.
Ohje: Lataa Reitit ja Liput -mobiilisovellus sovelluskaupasta (Google Play tai AppStore)
• Kirjaudu omalla sähköpostiosoitteella sovelluksen käyttäjäksi
• Syötä koodi sovelluksen "Syötä koodi" -kohdasta valikossa
• Etsi kuljettava matka sovelluksen reittihausta ja rajaa hakuasetuksista juna pois
• Valitse vuoroista tai matkaketjusta sopivin vaihtoehto
• Tarkasta Reittisuunnitelmasta koko matka ja muuta Matkahuollon vuoroista mahdollinen Nettitarjous/Aikuinen -lipputyyppi ”Varusmieheksi”
• Osta matkaliput
Aktivoi lähiliikenteen matkalippu ennen kulkuneuvoon nousua. Huomioi, että varaat kerralla koko matkaketjun (voi sisältää useamman matkavälin ja liikennevälineen).
Juna
Matkustat junassa (pl. HSL) maksuttomasti kertakäyttökoodilla, varaa paikkalippusi VR Matkalla -mobiilisovelluksesta kirjautuneena tai selainpohjaisesta järjestelmästä www.vr.fi.
Ohje: Lataa sovelluskaupasta VR Matkalla -mobiilisovellus
• Kirjaudu omalla sähköpostiosoitteella sovelluksen käyttäjäksi
• valitse matkustajatyyppi poista valinta aikuinen valitse asevelvollinen palvelusmatka
• Valitse kuljettava reitti, päivämäärä ja valitse junavuoro
• Valitse matkustaja: asevelvollinen palvelusmatka
• Saat varattua maksuttoman istumapaikan
• Tarkista valitsemasi matka ja syötä varauskoodi
• Esitä junassa konduktöörille laitteestasi mobiililippu ja saamasi käsky/kutsu
• Voit korottaa halutessasi matkustusluokkaa omakustanteisesti extra-luokkaan maksamalla lisämaksun.
Mikäli julkista liikennettä ei ole käytettävissä, matkustamiskustannukset korvataan edullisimman julkisen kulkuneuvon käyttämisestä aiheutuvien kustannusten mukaisesti.
Mikäli kaikki eko-luokan paikat on loppuunmyyty, asevelvollisilla on oikeus matkustaa junassa myös ilman ennakkoon tehtyä paikkavarausta junaan (asevelvollisen matkustusoikeus ilman paikkavarausta). Konduktööri tarkastaa näissä tapauksissa asevelvollisen matkustusoikeuden edellä kuvatuilla tavoilla ja lukee viivakoodin varusmieskortista, palveluksen aloittamismääräyksestä, kutsusta tai käskystä. Konduktööri voi rajoittaa ilman paikanvarausta olevien matkustajien määrää (matkustajamäärän rajoitus perustuu VR:n turvallisuusohjeistukseen) ja tällöin asevelvollinen ei välttämättä mahdu junaan.
Lisätietoja: https://intti.fi/reservilaisen-etuudet-harjoituksissa https://intti.fi/lomamatkat
Asevelvollisuusasian hoitaminen Suomessa
Mikäli sinulla on asevelvollisuusasian hoitamiseen liittyviä kysymyksiä, mitkä eivät selviä tästä kirjeestä tai puolustusvoimat.fi -verkkosivuilta, niin ole yhteydessä Puolustusvoimien aluetoimistoihin. Aluetoimistosi määräytyy viimeisen Suomessa olleen kotikuntasi mukaan. Voit kysyä asioitasi hoitavaa aluetoimistoa mistä tahansa aluetoimistosta. Aluetoimistojen yhteystiedot löytyvät puolustusvoimat.fi/aluetoimistot -verkkosivulta.
Ulkomailta Suomeen suorittamaan varusmiespalvelusta
Asevelvollisen yhteysviranomaisena toimii Suomen edustusto. Oman edustustosi lisäksi voit palvelukseen liittyvissä asioissa ottaa yhteyttä myös aluetoimistoihin. Ennen varusmiespalveluksen aloittamista on syytä huolehtia ainakin seuraavista asioista:
- kansalaisuuteen liittyvät asiat
- terveydentilan muutoksiin liittyvät lääkärintarkastukset
- passi ja viisumiasiat
- sotilasavustuksen hakeminen (kela.fi)
- palveluksen aloittamiseen liittyvät matkaliput
- tutustuminen Varusmies -oppaaseen (opas on ruotsin ja englanninkielisenä intti.fi -verkkosivuilla)
Lisäksi varusmiespalveluksen aloittavan on itse hoidettava asuntoon, työhön tai opiskeluun ja verotukseen ulkomailla liittyvät ilmoitukset ja asiat. Ulkomailta palvelukseen tulevalla on oikeus asioida palvelukseen liittyvissä asioissa äidinkielellään, joten tulkkipalvelut järjestetään tarvittaessa. Huomioithan, että koulutuskieli joukko-osastossa on ensisijaisesti suomi tai ruotsi.
Huomioi siviiliasiat ennen varusmiespalvelusta
Muutamiin siviiliasioihin kannattaa kiinnittää huomiota jo ennen palveluksen alkamista. Yksi tärkeimpiä asioita on huolehtia omasta itsestä - sekä fyysisestä että henkisestä kunnosta - ja läheisistä ihmissuhteista. Tähän huolehtimiseen liittyy tiedon hankkiminen varusmiespalveluksesta ja näistä asioista kertominen myös läheisille ihmisille. Valmistautuminen etukäteen varusmiespalveluksen helpottaa palveluksen suorittamista.
Opiskelu- ja työasiat sekä talouden hoito
Jos sinut on hyväksytty johonkin oppilaitokseen, niin opiskelun aloituksesta tai niiden jatkamisesta palveluksen jälkeen on sovittava oppilaitoksen kanssa. Mikäli olet töissä, niin varusmiespalveluksen alkamisesta täytyy ilmoittaa työnantajalle. Varusmiespalveluksen jälkeinen takaisinottovelvollisuus samaan työpaikkaan on voimassa vain Suomessa (Laki maanpuolustusvelvollisuutta täyttävän työ- ja virkasuhteen jatkumisesta (305/2009) 4 §).
Varusmiehen päiväraha kattaa vain pienet kasarmielämään liittyvät menot, joten tulotason muutos mahdollisten lainojen ja muiden maksujen suorittamiseen on hyvä ennakoida. Pankin tai muun luotonantajan kanssa kannattaa yrittää sopia lainojen lyhennysten siirtämisestä tai osamaksujärjestelyistä. Uusien lainojen tai pikavippien ottaminen ennen palvelusta ei kannata, koska niistä joutuu huolehtimaan myös varusmiespalveluksen aikana.
Yksin asuvalle tai perheelliselle varusmiehelle voi KELA maksaa sotilasavustusta (palveluksen alkamispäivästä kotiuttamiskuukauden loppuun). Varusmiehen ulkomailla asuvat puoliso ja lapset ovat oikeutettuja saamaan sotilasavustusta samoin perustein kuin Suomessa asuvan varusmiehen omaiset. Ulkomailla yksin asuva varusmies voi saada sotilasavustusta joko ulkomailla olevan asunnon ylläpitoon (kohtuulliset asumiskustannukset) palvelusaikana tai Suomessa sijaitsevaan asuntoon. Tarkempia tietoja sotilasavustuksesta saat KELA:n verkkosivuilta (kela.fi) tai Varusmies -kirjasesta.
Palvelukseen aloittamiseen ja kotiuttamiseen liittyvät matkat
Varusmiespalvelukseen liittyvät matkustamiskustannukset korvataan vain, jos asut ulkomailla vakinaisesti palvelukseen tullessasi. Palveluksen aloittamismatka korvataan ulkomailla olevasta asuinpaikasta Suomeen tehdystä matkasta, joka on alkanut aikaisintaan neljä viikkoa ennen palveluksen aloittamispäivää. Kotiuttamismatka ulkomailla olevaan asuinpaikkaan korvataan, jos matka tehdään neljän viikon kuluessa palveluksen päättymisestä. Tästä neljän viikon määräajasta voidaan poiketa, jos matkustusajankohtaan on ollut erityisen painavia syitä. Mikäli aiot tulla Suomeen yli neljä viikkoa aikaisemmin ennen palveluksen alkua, niin ota yhteyttä aluetoimistoon ennen matkalippujen hankkimista.
Matkalippujen hankinta
Palveluksen aloittamismatkaa varten laivaliput Itämerellä ja lentoliput on hankittava tämän ohjeen mukaisesti. Matkalippuja varataksesi ota yhteyttä Carlson Wagonlit Travel (CWT) asiakaspalvelutiimiin sähköpostiosoitteeseen [email protected].
Sähköpostin liitteenä tulee olla skannattuna palveluksen aloittamismääräys. Ilman palveluksen aloittamismääräystä matkaa ei varata. Minimitiedot lento- ja laivavarausta varten ovat:
- etu- ja sukunimi (nimitiedot samalla tavoin kuin ne on kirjoitettu passissa)
- etuliite Ms/Mr (sukupuoli)
- syntymäaika
- sähköpostiosoite
- matkapuhelinnumero
- palveluksen aloittamismääräys liitteenä (viivakoodi peitettynä)
- passin numero ja voimassaoloaika
- maa, jossa passi on myönnetty
Ongelmia matkan suhteen
Jos sairastut tai loukkaannut ennen matkaa tai matkan aikana, niin ettet pysty matkustamaan sovitun suunnitelman mukaisesti ja liput on jo varattu/kirjoitettu, ota yhteyttä mahdollisimman pikaisesti puhelimitse numeroon +358 2056 159 50. Puhelinnumero yhdistää arkisin virka-aikana 8.00 AM - 5.00 PM EET CWT:n matkavarauksien palvelutiimille Suomeen. Virka-ajan ulkopuolella numero yhdistää päivystysnumeroon, joka on maksullinen. Ensisijainen puhelinpalveluaika on virka-aika. Soita päivystysnumeroon vain hätätapauksissa.
Jos myöhästyt jatkolennolta, niin siirry lentokentällä matkustusasiakirjassa seuraavan lennon tarjoajan palvelupisteelle. Lennon tarjoaja selvittää seuraavan mahdollisen lennon ja jatkolennot muuttuneen aikataulun mukaisesti päämäärään.
Pakottavissa aloittamismatkaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä myös Suomen edustustoon.
Itse hankitut matkaliput ja matkavakuutus
Itse hankituista lipuista on mahdollista saada rahat takaisin, kun olet matkustanut edullisimmalla matkustustavalla ja toimittanut matkustamiseen liittyvät kuitit ja tositteet hakemuksen liitteinä välittömästi palveluksen alettua joukko-osastossa perusyksikkösi vääpelille.
Erillistä matkavakuutusta et tarvitse, sillä asevelvollinen on vakuutettu varusmiespalvelukseen liittyvien matkojen aikana, myös lomilla, Suomen valtion toimesta sotilastapaturman ja palvelussairauden varalta. Matkatavaroita ei ole vakuutettu.
Muuttoilmoitus
Tullessasi suorittamaan varusmiespalvelusta, sinun on tehtävä muuttoilmoitus. Muuttoilmoituksen voit tehdä sähköisesti osoitteessa muuttoilmoitus.fi. Mikäli tulet Suomeen ainoastaan varusmiespalveluksen ajaksi, on sinun tehtävä tilapäinen muuttoilmoitus. Jos tiedät varmuudella jääväsi asumaan Suomeen varusmiespalveluksen jälkeen, joudut tekemään pysyvän muuttoilmoituksen. Tehtyäsi pysyvän muuttoilmoituksen sinulla ei ole oikeutta varusmiespalveluksen aikana maksuttomiin lomamatkoihin ulkomaille eikä varusmiespalveluksen päättymisen jälkeiseen kotiuttamismatkaan ulkomaille.
Asuminen Suomessa
Varusmiespalveluksen aikana Puolustusvoimat järjestää majoituksen ja ylläpidon ainoastaan kasarmiolosuhteissa. Varusmiehillä on viikonloppuvapaita ja muita lomia, jolloin asumisesta ja ylläpidosta joutuu huolehtimaan itse. Jos sinulla ei ole tuttavia tai sukulaisia Suomessa, joiden luona voit viettää vapaita ja lomia, niin sinun täytyy miettiä missä asut lomilla ollessasi: vuokraatko asunnon, majoitutko kasarmilla vai asutko kavereiden luona. Puolustusvoimat ei korvaa varusmiehelle asumisesta tai asunnon hankinnasta aiheutuvia kustannuksia. Asumiskustannuksiin on mahdollista hakea KELA:n sotilasavustusta (asumiskustannuksiin ei kuulu takuuvuokra, eikä kotivakuutus).
Pankkitili
Varusmiehen päivärahat ja muut erilliskorvaukset maksetaan kahden viikon välein pankkitilille. Mikäli sinulla ei ole Suomessa, EU- tai ETA -maissa olevaa pankkitiliä, niin sellainen täytyy avata ennen palveluksen alkua. Suositeltavaa on, että sinulla on suomalainen pankkitili, mikäli haluat välttyä mahdollisilta ulkomaisten pankkien tilinkäyttökulujen veloituksilta.
Lomamatkat ulkomaille
Ulkomaan lomamatkoja varten tarvittavat matkaliput hankkii perusyksikön vääpeli. Pysyvästi ulkomailla asuvat ja sieltä palvelukseen saapuneet varusmiehet saavat ulkomailla sijaitsevalle kotipaikkakunnalle palvelusajan pituudesta riippuen 1–4 matkaa:
- 165 päivää palvelevat:
- Euroopassa asuville kaksi matkaa
- Euroopan ulkopuolella asuville yksi matka
- 255 päivää palvelevat:
- Euroopassa asuville kolme matkaa
- Euroopan ulkopuolella asuville yksi matka
- 347 päivää palvelevat:
- Pohjoismaissa asuville neljä matkaa
- muualla Euroopassa asuville kolme matkaa
- Euroopan ulkopuolella asuville kaksi matkaa
Edellä mainittujen matkojen lisäksi varusmiehelle voidaan myöntää maksuton edestakainen ulkomaanmatka, jos kysymyksessä on läheisen omaisen vakava sairaus, kuolema tai hautaaminen, omat häät, oman lapsen syntymä tai ristiäiset.
Tietoa ja apua
Jokaisessa joukko-osastossa on sosiaalialan asiantuntijana sosiaalikuraattori. Sosiaalikuraattorin tehtäviä ovat esimerkiksi sosiaaliturvaneuvonta, ammatinvalintaan, opiskeluun ja työelämään liittyvät kysymykset sekä siviilielämän murheita koskevien asioiden käsittely. Näissä asioissa voit ottaa yhteyttä tarvittaessa oman joukko-osastosi sosiaalikuraattoriin jo ennen palveluksen aloittamista.
Liity joukko-osastosi Facebook tai Instagram-ryhmään, niin saat tietoa intistä sekä hyödyllisiä vinkkejä palveluksesta suoriutumiseen. Ryhmässä voit myös tutustua palvelustovereihisi etukäteen. Ryhmiä ylläpitävät edellisen saapumiserän varusmiehet, joille voit laittaa myös yksityisviestejä mieltä askarruttavista asioista.
Varusmiespalveluksessa voi kehittää omaa sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä
Varusmiesaika poikkeaa useimpien nuorten miesten tai naisten aikaisemmista elämäntilanteista ja kokemuksista. Varusmiespalveluksessa kohdataan uusia, erilaisia ihmisiä ja toimitaan täsmällisten ohjeiden ja aikataulujen mukaan osana suurempaa joukkoa. Elämä ei ole yhtä vapaata kuin siviilissä.
Varusmieheltä edellytetään joustavuutta ja sopeutumista yhteismajoitukseen, käskyvaltasuhteisiin sekä kykyä siviilielämän yhteensovittamiseen varusmiespalveluksen kanssa. Varusmiespalvelus kannattaa nähdä mahdollisuutena, missä voit kehittää itseäsi sekä omia sosiaalisia ja psyykkisiä taitoja. Varusmiespalveluksesta saa paljon hyödyllistä kokemusta tulevaa elämää varten.
Sosiaalisia taitoja voi harjoitella ennen palvelusta olemalla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Psyykkiseen valmistautumiseen sopii esimerkiksi jonkin rentoutumisharjoituksen opettelu ja tutustuminen varusmiespalvelukseen puolustusvoimien verkkosivujen avulla.
Kunto-ohje varusmiespalveluksen aloittavalle nuorelle
Sotilaskoulutus ei vaadi terveeltä nuorelta ylivoimaisia suorituksia kestävyyden tai lihaskunnon osalta, mutta rasittavuus voi tulla vähemmän liikuntaa harrastaneelle yllätyksenä. Hyvä kestävyys- ja lihaskunto takaavat kuitenkin mielekkään varusmiespalveluskokemuksen.
Varusmieskoulutuksesta yli 20 prosenttia on liikuntakoulutusta, jossa päämäärä on ylläpitää ja kehittää sotilaan liikunnallisia ominaisuuksia sekä kannustaa liikunnalliseen elämäntapaan myös tulevina reservivuosina. Liikuntakoulutuksen ohella suuri osa muusta varusmieskoulutuksesta on myös fyysisesti rasittavaa. Hyvä fyysisen kunto ei tule tyhjästä, mutta sen myötä paranee oma terveys, työkyky ja muun elämisen laatu.
Helpoin tapa kohentaa kokonaisvaltaisesti niitä ominaisuuksia, joita tarvitset varusmiespalveluksen aikana, on hyödyntää Puolustusvoimien tarjoamaa liikuntapalvelua osoitteessa marsmars.fi.
Lataa marsmars -sovellus puhelimeesi jo tänään!
Instructions for attending to conscription issues in Finland
You can contact the Defence Forces’ regional offices if you have questions concerning conscription that are not answered in this letter or on the Defence Forces’ website. Your last home municipality in Finland determines which regional office you belong to. If you are unsure of which regional office this is, you can ask at any regional office. The regional offices’ contact information is found on the Finnish Defence Forces’ website at puolustusvoimat.fi/aluetoimistot.
Coming to Finland from abroad to carry out military service
The Finnish diplomatic mission abroad (Embassy, Consulate) is the contact authority for conscripts. In addition to these, you can also contact your regional office in matters relating to military service. Before military service, you need to take care of the following:
- issues relating to citizenship
- medical examinations relating to possible changes in your state of health
- passport and visa issues
- applying for conscript’s allowance (from the Finnish Social Insurance Institution, see: kela.fi)
- tickets for travel relating to entering military service
- familiarising yourself with the Conscript Guide (available in Swedish and English on the Defence Forces’ website).
In addition to this, conscripts entering military service must make necessary notifications and arrangements concerning their accommodation, work, studies or taxation outside of Finland. Conscripts arriving from abroad have the right to use their own mother tongue in service-related matters, so an interpreter will be arranged upon request. However, please note that the language of training in brigade-level units is primarily Finnish or Swedish.
Things to think about before military service
Some matters relating to civilian life should be taken into consideration before entering military service. One of the most important things is to take care of yourself - this includes both your physical and mental fitness - and close relationships. For these purposes is important to get information on military service and also tell the people close to you about it. Being prepared will also make your own service time easier.
Studies, work and taking care of finances
If you have been accepted to study at an educational institution, you must contact it and agree on when you will begin or continue your studies after military service. It is a good idea to do your military service before starting any long-term studies. If you are working, you must inform your employer when you will be entering military service. The obligation of employers to allow an employee to return to his previous position applies only in Finland (Law on Continuing Employment and Service in Defense Responsibility Act 305/2009).
The conscripts' daily allowance is only enough to cover small expenses relating to garrison life, so you should consider how the change in income level may affect possible loans and other expenses. It is a good idea to try to agree to postpone loan instalments or make part-payment arrangements with your bank or other lender. It is better not to take new loans of any kind before entering service because you have to fulfil obligations relating to them also during service.
Conscripts who live alone, or who have a family, can apply for conscript’s allowance from the Social Insurance Institution (KELA) from the day that service begins to the end of the month that you muster out. The spouse and children of conscripts living abroad are entitled to the same conscript's allowance as the families of conscripts who live in Finland. A conscript who lives alone abroad can receive conscript's allowance for the duration of military service either for keeping accommodation abroad (reasonable housing costs), or for accommodation that the conscript may have had to acquire in Finland because of military service. More detailed information on conscript's allowance is available at KELA's website (kela.fi) or in the Conscript Guide.
Travel relating to entering service and mustering out
Travel costs relating to military service are only reimbursed if you live abroad permanently when you enter military service. When you travel from your place of residence abroad to enter service in Finland, you can be reimbursed for travel that has begun at earliest four weeks before the date that you enter service. You can also be reimbursed for travel home when you muster out from service if you travel within four weeks of the date that your service ends. Exceptions can be made to this four-week time limit if there is an especially weighty reason for travelling at a different time. If you intend to travel to Finland more than four weeks before your entry into service, you must contact the regional office before you buy your travel ticket.
Instructions for booking travel tickets
To book travel tickets, the primary contact is the CWT customer service, which can be reached at [email protected]. A scanned copy of the call-up order should be attached to the email when booking travel tickets. Tickets cannot be booked without a copy of the order.
The following information is required in order to book flight or ferry tickets:
- your first and your last name (as written on your passport)
- Ms/Mr (gender)
- date of birth
- email address
- mobile phone number
- order to enter service as an attachment (bar code must be covered)
- passport number and expiry date
- country where the passport was issued
In case of emergencies when the tickets have already been booked and/or issued:
- in case of illness or injury before entering service which prevents travelling
- in case of illness or injury during the trip which prevents completing the travel
Call +358 2056 159 50 as soon as possible. The call will be connected to CWT customer service team during office hours (Mon-Fri 8:00 AM-05:00 PM EET).
Outside the office hours the call will be forwarded to the 24/7 customer service team at additional cost.
The primary call time is during office hours and the 24/7 customer service number should be contacted in emergencies only.
In case you miss your connecting flight as a result of delay(s) regarding your previous flight you should contact the airline service desk at the airport (see flight ticket for details of the airline). The airline will book the next available connecting flight(s) to the destination.
You can be reimbursed for tickets that you have bought yourself when you travel in the least expensive way and deliver the receipts and related documentation together with your application for reimbursement to the Shared Services Centre to the company sergeant major of your brigade-level unit immediately after you enter service.
You do not need separate travel insurance, because the Finnish state insures all conscripts in case of military-related accidents and service-related illnesses during all travel relating to military service, also during furloughs. Baggage is not insured.
Notification of change of address
When you come to Finland to carry out military service you must make notification of change of address. You can do this electronically at muuttoilmoitus.fi. If you come to Finland only for the duration of military service, you must make notification of a temporary change of address. If you know that you will stay and live in Finland after military service, you must make notification of a permanent change of address. After you have made a permanent change of address, you will not be entitled to reimbursement for travel abroad during furloughs or after mustering out from military service.
Living in Finland
During military service, the Defence Forces arrange room and board only in barracks. Conscripts have weekend furloughs and other leave time, during which you have to arrange room and board for yourself. If you don’t have friends or relatives in Finland who you can stay with during furloughs, you need to think about where you can live while on leave: will you rent an apartment, stay in the garrison, or elsewhere with friends. The Defence Forces do not reimburse conscripts for accommodation or other costs relating to this. You can apply for conscript’s allowance from KELA to help cover living costs (living costs do not include rental deposits or home insurance).
Bank account
Conscripts’ daily allowance and other reimbursements are paid to your bank account every two weeks. If you don’t have a bank account in Finland, an EU or EEA country, then you will have to open one before you begin your service. We recommend that you have a Finnish bank account, especially if you want to avoid possible fees that foreign banks may charge.
Travel abroad during leave
The company sergeant major procures tickets needed for travel to destinations outside Finland. Conscripts who live abroad permanently and come to Finland from there to carry out their military service can travel to their home from 1-4 times during military service depending on the length of their service:
- Those serving for 165 days:
- two times for those living in Europe
- one time for those living outside of Europe
- Those serving for 225 days:
- three times for those living in Europe
- one time for those living outside of Europe
- Those serving for 347 days:
- four times for those living in the Nordic countries
- three times for those living elsewhere in Europe
- two times for those living outside of Europe
In addition to the above, conscripts can be granted a free return trip abroad in the case of a serious illness or the death or burial of a family member, the conscript’s own wedding or the birth or christening of their child.
Information and assistance
Each brigade-level unit has a social welfare officer who assists in social matters. The duties of the social welfare officer include for example providing advice in social security matters, questions concerning choice of profession, studies and work and in handling problems that may arise in one’s personal life. In such matters, you can contact the social welfare officer of your own brigade-level unit already before you enter service.
You should also join your brigade-level unit's Facebook group. There you will find information on everyday life in the military and useful tips for entering and carrying out your military service. In the group, you can also get to know your fellow soldiers already beforehand. Groups are maintained by the previous contingent’s conscripts and you can also ask them questions by private message.
In military service you can develop your own social and psychological capacity
The time in military service is different from the previous circumstances and experiences of most young men and women. During military service, you will meet new and different people and act according to precise instructions and schedules as part of a larger unit. Life is not as free as in the civilian world.
Conscripts must be flexible and able to adapt to joint accommodation and the chain of command, and be capable of combining civilian relationships and matters with the demands of military service. You should look at military service as a possibility where you can further develop yourself and your own social and psychological skills. From military service, you will gain a lot of useful experience for your future life.
You can practice your social skills already before entering service by seeking out situations where you can create contacts with other people. Learning some relaxation exercises and familiarising yourself with military service on the Defence Forces’ website can help you to prepare mentally.
Fitness guidelines for young people entering military service
Military training does not require extreme stamina or muscular strength from a healthy young person, but the strenuousness can come as a surprise for those who have done less physical exercise. Good endurance and muscle fitness guarantee a meaningful military service experience.
More than 20 percent of military service training is fitness training, where the aim is to maintain and develop soldiers’ physical capabilities and encourage a physically active lifestyle during their years in the reserve. Alongside of fitness training, a large part of military service is also physically strenuous. Good physical fitness does not come by itself, but through it you can improve your own health, working capacity and other quality of life.
The easiest way of comprehensively improving the qualities that you will need during military service is to use the fitness service offered by the Defence Forces at marsmars.fi. Download the marsmars app on your phone already today!