Hyppää sisältöön

Varusmiespalvelus Maasotakoulussa

Alokkaat

Alokasoppaasta löydät hyödyllistä tietoa varusmiespalveluksesta ja sen aloittamisesta aloittamisesta Maasotakoulussa. Alokasopas on postitettu sinulle paperiversiona, mutta se löytyy myös nettisivuiltamme: 

 

Sotilas tähtäilee rynnäkkökiväärillä poterostaMaasotakoulu kouluttaa varusmiehiä muun muassa sotilaspoliiseiksi, sotilaskuljettajiksi, lääkintämiehiksi ja erilaisiin huollon tehtäviin. Noin kolmasosa varusmiehistä saa johtajakoulutuksen aliupseerikoulussa/reserviupseerikurssilla.

Maasotakoulun varusmiehet koulutetaan  Reserviupseerikoulun Jääkärikomppaniassa ja Kuljetuskomppaniassa.

Jääkärikomppania sijaitsee Haminan varuskunnassa keskellä Haminan kaupunkia, Kuljetuskomppania parin kilometrin päässä, Pampyölin kasarmialueella.

Kaksi sotilasta etenevät metsässä syvässä hangessa

Johtajakoulutus

Aliupseerioppilaat

Aliupseerikoulutus toteutetaan Jääkärikomppaniassa Maasotakoulun ja Utin jääkärirykmentin varusmiehille.

Koulutus aloitetaan aliupseerikurssin ensimmäisellä jaksolla (7 viikkoa), jonka jälkeen osa koulutettavista siirtyy reserviupseerikurssille (14 viikkoa) ja loput jatkavat aliupseerikoulun toisella jaksolla (9 viikkoa).

Upseerioppilaat

Upseerioppilaita koulutetaan Haminassa Reserviupseerikoulussa ja Parolannummella Panssarikoulussa.

Reserviupseerikoulu on Suomen suurin johtajakoulu. Reserviupseerikoulu on vuodesta 1920 alkaen kouluttanut yhteensä yli 180 000 reserviupseeria Puolustusvoimien reserviin.

Maavoimien reserviupseerikursseja järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Vaikka kurssin nimikkeenä on "Maavoimien reserviupseerikurssi", tuotetaan kurssilla johtajia kaikkien puolustushaarojen sekä Rajavartiolaitoksen tarpeisiin. Koulutuksella luodaan tiedolliset ja taidolliset perusteet sodan ajan joukkueen tai jaoksen johtajatehtävään. Koulutuksen painopisteinä ovat johtaminen, aselajioppi sekä aselajien välinen yhteistoiminta.

Reserviupseerikoulun reserviupseerikurssilla on viisi yksikköä. Yksiköistä Kärkikomppania ja Tiedustelukomppania majoittuvat perinteikkäässä, vasta remontoidussa RUK:n päärakennuksessa. Tulipatteri sijaitsee Kadettikoulunkadun toisella puolella olevalla varuskunta-alueella niin kutsutussa "Hiltonissa" eli Tykistökasarmissa. Pioneerikomppanian punatiilinen "Kapernaumi" niminen kasarmi ja Esikunta- ja Viestikomppanian punatiilinen kasarmi ovat molemminpuolin Tykistökasarmia.

KÄRKIK
Jääkäri- ja panssarintorjuntalinja
Tulenjohtolinja

TIEDK
Tiedustelulinja
Tiedustelutulenjohtolinja

TPTRI
Kenttätykistölinja
Kranaatinheitinlinja
Ilmatorjuntalinja

PIONK
Pioneerilinja
Huoltolinja

EVK
Komentopaikkalinja
Viestiasemalinja
Sotilaspoliisilinja
 

Panssarireserviupseerikurssilla koulutetaan perusteet mekanisoitujen ja moottoroitujen joukkojen joukkeenjohtajan tai tulenjohtajan tasoisiin tehtäviin. Reserviupseerikoulutusta annetaan Panssarikoulun reserviupseeriosastolla.

Lisätietoja

Maasotakoulun koulutusosasto
[email protected]
p. 0299 800 (vaihde)

´