Tervetuloa palvelukseen Suomen pohjoisimpaan joukko-osastoon Jääkäriprikaatiin!
Tammikuun 6. päivänä 2025 palveluksen aloittava, tähän alokasinfoon on koottu tärkeimmät tarvitsemasi tiedot ennen palveluksen aloittamista – kannattaa lukea tarkkaan!
Tuleva Pohjoisen Puolustaja, hyvä palveluksen aloittava, toivotan sinut arktisen lämpimästi tervetulleeksi Jääkäriprikaatiin!
Toivon, että tulet palvelukseen positiivisella mielellä. Palveluksen aloittaminen ja armeijaelämään sopeutuminen voi tuntua aluksi henkisesti raskaalta, mutta avoimesti ja myönteisesti suhtautumalla ja osaavien ja innostavien kouluttajien opastuksessa sopeudut nopeasti joukkoon ja kehityt oman tehtäväsi osaajaksi. Aito kiinnostus ja halu oppia auttavat sinua hakeutumaan itsellesi mielekkääseen ja kiinnostavaan palvelustehtävään. Tämän miettimiseen kannattaa käyttää aikaa jo ennen palvelusta. Tuo omat erityisosaamistaidot esille vastatessasi kyselyyn.
Turvallisuustilanne Euroopassa on muuttunut merkittävästi. Uutiset sodasta Euroopassa ja Lähi-Idässä voivat mietityttää ja jopa ahdistaa. Tällä hetkellä Suomella ei kuitenkaan ole välitöntä sotilaallisesti uhkaa. Tilanne Suomen lähiympäristössä on vakaa. Kuitenkin nykyisessä tilanteessa korostuu varusmiespalveluksen suorittamisen ja Suomen oman tehokkaan puolustuskyvyn ylläpitämisen tärkeys. Olemme tehneet pitkäaikaisesti työtä oman puolustuskykymme ylläpitämiseksi. Nyt on sinun vuorosi osallistua tähän erittäin merkittävään työhön Suomen itsenäisyyden ja vapauden turvaamiseksi. Ota haaste vastaan rauhallisin mielin. Täällä sinusta huolehditaan ja saat erittäin hyvän koulutuksen. Jokaiselle löytyy oma tehtävä ja jokaista tarvitaan.
Jääkäriprikaati kouluttaa pohjoisen olosuhteissa toimimaan kykeneviä suorituskykyisiä sodanajan joukkoja. Arktista osaamistamme arvostetaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Varusmiesten kouluttamisen ohella prikaati antaa arktista koulutusta useiden liittolaismaiden sotilaille joka vuosi.
Jääkäriprikaatin varusmieskoulutusta annetaan kahdessa joukkoyksikössä, Lapin jääkäripataljoonassa Sodankylässä ja Rovaniemen ilmatorjuntapatteristossa Rovaniemellä. Molemmissa joukoissa koulutetaan säännöllisen rytmin mukaisesti sotilaan perustaitoja, miehistön erikoistaitoja, toimintaa osana ryhmää, joukkuetta/jaosta ja komppaniaa/patteria. Koulutus on nousujohteista ja kaikki pidetään mukana. Koulutus on mielenkiintoista sisältäen erilaisia koulutusjaksoja. Kaikki koulutukseen liittyvät asiat koulutetaan palveluksen aikana ja siihen käytetään muun muassa simulaattoreita ja harjoittelua virtuaalimaailmassa.
Ennen palvelukseen tuloa sinun kannattaa pitää huolta kunnostasi. Erityisesti korostuvat peruskestävyyttä kehittävät lajit, kuten vaeltaminen, juoksu, hiihto ja pyöräily. Perusterve ja peruskuntoinen pärjää hyvin palveluksessa. Palveluksessa kuntosi nousee keskimäärin lähes kolmanneksen. Tavoitteena on, että kotiutuessasi täytät taistelijalta vaadittavan hyvän kuntotason. Palveluksen aikana tulet solmimaan monia, jopa koko eliniän kestäviä ystävyyssuhteita.
Mikäli terveydentilasi tai muut palvelukseesi vaikuttavat olosuhteet ovat olennaisesti muuttuneet kutsuntojen jälkeen, ota heti rohkeasti yhteyttä oman alueesi aluetoimistoon jo ennen palvelukseen aloittamista. On oman etusi mukaista hoitaa siviiliasiat kuntoon ennen palveluksen aloittamista.
Kannamme varusmiespalvelusaikanasi vastuun kaikinpuolisesta hyvinvoinnistasi ja palvelusturvallisuudestasi. Lukemalla tämän alokasinfon ja toimimalla sen mukaisesti on palveluksen aloittaminen helppoa.
Olen varma, että tulet olemaan ylpeä palveluksestasi Jääkäriprikaatissa.
Jääkäriprikaatin motto velvoittaa meitä kaikkia tekemään parhaamme joka päivä isänmaan turvallisuuden eteen ”Pohjoinen pitää!”
Jääkäriprikaatin komentaja, Eversti Kimmo Kinnunen
Tervetuloa mukaan Jääkäriprikaatin Instagram-ryhmiin. Ryhmissä jaetaan tietoa palveluksen alkamiseen liittyvistä asioista ja varuskuntien toiminnasta. Voit myös kysyä mitä tahansa mieltäsi askarruttavista asioita ryhmiä ylläpitäviltä varusmiehiltä.
Rovaniemen ilmatorjuntapatteristossa palveluksen aloittavien ryhmä:
Instagram @jprroi_vmtk
Lapin jääkäripataljoonassa palveluksen aloittavien ryhmä:
Instagram @jprsod_vmtk
Seuraa ja lähetä yksityisviestillä nimesi, niin ryhmän ylläpitäjä hyväksyy seuraamispyyntösi.
Vastaa ennakkokyselyyn 5.12.2024 mennessä
Tarkoituksenamme on selvittää halukkuutesi eri koulutusvaihtoehtoihin sekä fyysisen kuntosi tilanne. Päämääränä on sijoittaa sinut jo ennakolta haluamasi koulutusvaihtoehdon mukaiseen perusyksikköön ja fyysisen kunnon edellyttämään koulutusjoukkueeseen. Vastauksesi pyritään ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon tehtävääsi valittaessa, ne eivät kuitenkaan sulje sinua minkään vaihtoehdon ulkopuolelle – toisin sanoen tarvittavia muutoksia tehdään vielä palveluksen aikana.
Koulutushaaravalinnat tehdään pääosin alokasjakson lopulla noin viidennellä palvelusviikolla. Lopulliset palvelustehtävävalinnat ja palvelusaikamääräykset tehdään koulutushaarajaksolla noin 11. palvelusviikolla halukkuutesi ja antamiesi näyttöjen perusteella esimiestesi ja sinun yhteistyöllä.
On erittäin tärkeää, että vastaat ennakkokyselyyn 5.12.2024 mennessä. Tällöin pystyt vaikuttamaan tulevaan palvelustehtävääsi ja yksikköösi. Kyselyssä saat ilmoitettua myös tilinumerosi ja yhteystietosi, jolloin mm. päivärahasi tulevat ajallaan. Vastauksesi käsitellään luottamuksellisena. Kiitos jo etukäteen vastauksistasi!
Vastaa sähköisesti osoitteessa: https://asiointi.puolustusvoimat.fi/ kopioi osoite selaimeen.
Jos aluetoimistosi on ennen tämän kyselyn saapumista siirtänyt tai jostain muusta syystä peruuttanut palveluksesi aloittamisen tässä saapumiserässä, älä vastaa kyselyyn. Vastaamatta jättäminen ei kuitenkaan oikeuta jäämään pois palveluksesta.
Siviiliasiat kuntoon
Ennen palveluksen aloittamista kannattaa hoitaa siviilielämään liittyvät opiskelu-, työ- ja raha-asiat kuntoon.
Yleistietoa varusmiespalveluksesta (mm. koulutus, avustukset, lomat, päivärahat) saat osoitteesta intti.fi.
Mikäli kutsuntojen jälkeen terveydentilassasi on tapahtunut merkittävä muutos, ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi mahdollisimman pian.
Mitä mukaan
Saat Jääkäriprikaatista kaiken tarpeellisen varustuksen. Tosin jotain omaakin kannattaa ottaa mukaan - jos ei muuten, niin koti-ikävän karkottamiseksi. Palvelukseentulopäivänä varaudu sään mukaisella varustuksella, voit joutua olemaan ulkona pitkiäkin aikoja.
Ota mukaan:
- henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet, mm. kampa, hammastahna
- kello
- kynsisakset
- tarvitsemasi lääkkeet
- lenkkikengät
- lukemista iltojen iloksi
- ajokortti
- käteistä rahaa tai pankkikortti (myös VISA Electron käy) pankkikortti toimii Sotilaskodissa (myös maastossa)
- verkkopankkitunnukset
- neula ja lankaa
- laastareita
- kännykkä latureineen
- palveluksenaloittamismääräys
- henkilöllisyystodistus
- IBAN muodossa oleva tilinumero (päivärahat maksetaan suoraan tilillesi)
Terveystarkastusta varten:
- sairasvakuutuskortti (KELA-kortti)
- rokotuskortti
- silmälasit (mikäli omistat)
- mahdollisten reseptilääkkeiden reseptit
- tiedot lääkeaineyliherkkyyksistä
- lähiomaisen yhteystiedot
Me Puolustusvoimissa teemme kaikkemme turvallisen varusmiespalveluksen eteen, tee myös sinä. Suosittelemme kaikille tuleville alokkaille koronarokotteiden ottamista ennen palveluksen alkamista. Rajoittautumalla suojaat itseäsi, palvelustovereitasi ja läheisiäsi vakavalta koronavirustaudilta. Suosittelemme siis ottamaan kaikki tarjolla olevat koronarokotteet vuorollasi.
Tammikuussa varusmiespalvelukseen tulevilla on myös mahdollisuus saada maksuton influenssarokote jo ennen palveluksen alkamista. Kunnat tiedottavat alueellaan, milloin, mistä ja miten influenssarokotteen saa. Rokotteiden ottaminen on erityisen tärkeää, sillä varuskunnat, joissa palvelee paljon ihmisiä eri puolilta Suomea samoissa tiloissa, voivat olla tautien leviämiselle otollisia ympäristöjä.
Rokotteet kannattaakin ottaa jo ennen varuskuntaan saapumista, jotta niiden suojavaikutus ehtisi muodostua riittäväksi ennen varusmiespalveluksen alkamista.
Mikäli et ehdi ottamaan koronarokotteita tai influenssarokotetta ennen palveluksen alkamista, tarjoamme mahdollisuuden rokotteiden ottamiseen Puolustusvoimissa. Rokotukset ovat vapaaehtoisia. Varusmiehille ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille tarjotaan aina rokotukset useita varuskuntaolosuhteissa herkästi leviäviä infektiotauteja vastaan.
Alokkaille annetaan mahdollisuus ottaa myös Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamat rokotukset kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, meningokokkitautia ja tuhkarokko-sikotautivihurirokkoa (MPR) vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia. Varuskuntien terveysasemat antavat nämä rokotukset alokkaille kahden ensimmäisen palvelusviikon aikana, mikäli alokkaan rokotussuoja ei ole voimassa kyseisiä tauteja vastaan.
Tuo mukanasi varusmiespalvelukseen rokotuskorttisi, johon on kirjattu Sinulle aikaisemmin annetut rokotukset.
Ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi!
Mikäli sinulla on jokin este palveluksen aloittamiselle Jääkäriprikaatissa 6.12.2025, ota heti yhteys omaan aluetoimistoon. Aluetoimistojen yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://puolustusvoimat.fi/aluetoimistot/asiakaspalvelu
Mahdollisia esteitä ovat esimerkiksi:
- vakava sairaus tai vamma
- mielenterveysongelma
- huume- tai alkoholiongelma
- kesken olevat opinnot / ammattiin valmistuminen
- perheasiat tai elämän tilanne
- olet päättänyt hakeutua siviilipalvelukseen
- haluat palvelukseen johonkin toiseen joukko-osastoon
- haluat lykätä palveluksen aloittamista jostain muusta sinulle tärkeästä syystä
Vain aluetoimisto voi käsitellä edellä mainittujen syiden perusteella tehtyjä hakemuksia ja anomuksia riittävän ajoissa ennen palveluksen aloittamista. Älä postita Jääkäriprikaatille mitään hakemuksia tai lääkärintodistuksia. Jos olet jo aiemmin hakenut palveluksen aloittamisajankohdan muutosta, varmista, että olet saanut aluetoimistolta myönteisen päätöksen. Pelkkä hakemuksen jättäminen ei oikeuta jäämään saapumatta palvelukseen.
Palvelukseen tulo
Palvelukseen on tultava klo 16.00 mennessä. Palveluspaikkakunnalle saapumiseen voit käyttää julkista liikennettä, omaa autoa tai Jääkäriprikaatin järjestämiä tilausajoja (suositus). Mikäli käytät julkista liikennettä (VR, Matkahuolto) käytä alokaskirjeessä olevaa ohjetta juna- ja linja-automatkalippujen hankkimisessa.
Palvelukseen tulo Rovaniemelle
Jääkäriprikaatin toinen joukkoyksikkö Rovaniemen ilmatorjuntapatteristo sijaitsee Rovaniemen kaupungin pohjoispuolella, noin 7 kilometriä keskustasta.
Omalla autolla tulijoille on opaskyltit kaupungin pohjoispuolella 4-tieltä Someroharjun liittymästä varuskuntaan. Oman auton käytöstä maksetaan matkakorvaus.
Kannattaa kuitenkin jättää oma auto kotiin ja käyttää julkista liikennettä tai Jääkäriprikaatin järjestämää linja-autokuljetusta. Jääkäriprikaatin tilaamat linja-autot ajavat määrättyä reittiä ja ovat Rovaniemen varuskunnassa viimeistään klo 15.30.
Rovaniemen juna-asemalle ja linja-autoasemalle saapuville alokkaille järjestämme kuljetukset Rovaniemen varuskuntaan. Autojen tuulilasissa on tunniste Jääkäriprikaati Rovaniemi alokkaat, Someroharju.
Ilmoittaudu vastaanottokeskuksessa Rovaniemen ilmatorjuntapatteristossa klo 16.00 mennessä. Vastaanottokeskuksen löydät opasteita seuraamalla.
Palvelukseen tulopäivän kuljetukset Rovaniemelle
Katso alla olevasta reittiaikataulusta lähin pysähdyspaikka, josta voit nousta linja-autoon. Saavu ajoissa (15 min), jotta ehdit kuljetukseen. Näytä palvelukseenastumismääräys kuljettajalle.
Linja-autot on merkitty “TILAUSAJO JÄÄKÄRIPRIKAATI Rovaniemi” -kyltillä.
Lisätietoja kuljetuksista saat numerosta 0299 452 808.
Kalajoki linja-autoasema 10.00
Pyhäjoki Valtatien linja-autopysäkki 10.20
Raahe linja-autoasema 10.45
Revonlahti Neste Taukokartano 11.05
Liminka Liminganportti 11.30
Kempele Shell Zeppelin 11.45
Oulu linja-autoasema 12.00
Haukipudas liikenneympyrän pysäkki 12.30
Ii Vt 4, kaukoliikennepysäkki 12.45
Olhava Vt 4, kaukoliikennepysäkki 12.55
Simo Vt 4, kaukoliikennepysäkki 13.15
Kemi linja-autoasema 14.00
Keminmaa Tupasvilla 14.15
Tervola Vt 4, kaukoliikennepysäkki 14.35
Rovaniemi Varuskunta 15.30
Ylivieska linja-autoasema 10.00
Oulainen Neste (päätiellä) 10.30
Vihanti ST1-asema 10.44
Paavola Vt 86 pysäkki 11.00
Oulu linja-autoasema 12.00
Kiiminki Vt 20, kaukoliikennepysäkki 12.20
Pudasjärvi ABC-huoltoasema 13.25
Ranua linja-autoasema 14.30
Rovaniemi Varuskunta 15.30
Palvelukseen tulo Sodankylään
Jääkäriprikaatin toinen joukkoyksikkö Lapin jääkäripataljoona sijaitsee Sodankylän keskustan länsipuolella.
Omilla autoilla tuleville on varuskunnassa opastus. Oman auton käytöstä saa matkakorvauksen.
Kannattaa kuitenkin jättää oma auto kotiin ja käyttää julkista liikennettä tai Jääkäriprikaatin järjestämää linja-autokuljetusta. Mikäli käytät julkista liikennettä palveluspaikkakunnalle tuloon, tarkasta mahdolliset jatkoyhteysmahdollisuudet. Tilausajojen linja-autot ajavat määrättyä reittiä ja ovat Sodankylän varuskunnassa viimeistään klo 15.30.
Sodankylän linja-autoasemalle saapuville alokkaille olemme järjestäneet kuljetuksen Sodankylän varuskuntaan.
Ilmoittaudu vastaanottokeskuksessa Siilashallissa klo 16.00 mennessä.
Vastaanottokeskuksen löydät opasteita seuraamalla.
Palvelukseen tulopäivän kuljetukset Sodankylään
Katso alla olevasta reittiaikataulusta lähin pysähdyspaikka, josta voi nousta linja-autoon. Saavu ajoissa (15 min), jotta ehdit kuljetukseen. Näytä palvelukseenastumismääräys kuljettajalle.
Linja-autot on merkitty “TILAUSAJO JÄÄKÄRIPRIKAATI Sodankylä” -kyltillä.
Lisätietoja kuljetuksista saat numerosta 0299 452 707.
Kalajoki linja-autoasema 08.00
Pyhäjoki Valtatien linja-autopysäkki 08.20
Raahe linja-autoasema 08.40
Revonlahti Neste Taukokartano 09.00
Liminka Liminganportti 09.20
Kempele Shell Zeppelin 09.45
Oulu linja-autoasema 10.00
Haukipudas liikenneympyrän pysäkki 10.15
Ii Vt 4, kaukoliikennepysäkki 10.30
Olhava Vt 4, kaukoliikennepysäkki 10.40
Simo Vt 4, kaukoliikennepysäkki 11.00
Sodankylä Varuskunta
Nivala Neste 07.30
Ylivieska linja-autoasema 08.00
Oulainen Neste (päätiellä) 08.20
Vihanti ST1-asema 08.40
Paavola Vt 86 pysäkki 08.55
Oulu linja-autoasema 10.00
Kiiminki Vt 20, kaukoliikennepysäkki 10.15
Pudasjärvi ABC-huoltoasema 11.30
Ranua Pudasjärven tien haara 12.15
Sodankylä Varuskunta
Kemi linja-autoasema 11.00
Keminmaa Tupasvilla 11.10
Tervola Vt 4, kaukoliikennepysäkki 11.35
Muurola Vt 4, kaukoliikennepysäkki 12.15
Rovaniemi linja-autoasema 12.40
Sodankylä Varuskunta
Tornio Green Line 09.20
Ylitornio SEO-asema 10.10
Pello SEO-asema 11.00
Kolari Neste 11.50
Ylläs Eelin kaupan pysäkki 12.20
Kittilä Neste, Sodankylän tienhaara 13.00
Sodankylä Varuskunta
Taivalkoski Ouluntie 1 ABC 09.45
Posio ST 1 – asema 11.00
Kuusamo linja-autoasema 11.50
Ruka vt5 pysäkki 12.10
Joutsijärvi Sallan tienhaara 13.00
Kemijärvi ABC-asema 13.45
Pelkosenniemi Shell 14.30
Sodankylä Varuskunta
Asevelvollisten junamatkustus
Jääkäriprikaatissa koulutetaan varusmiehiä kahdessa joukkoyksikössä, Lapin jääkäripataljoonassa Sodankylässä ja Rovaniemen ilmatorjuntapatteristossa Rovaniemellä. Varusmiespalvelusaika on koulutushaarasta ja tehtävästä riippuen 347, 255 tai 165 vuorokautta. Kaikki alokkaat saavat saman peruskoulutuksen yksiköstä riippumatta kuusi viikkoa kestävän alokasjakson aikana. Sen aikana tehdään myös koulutushaaravalinnat. Noin kolmannes saapumiserästä valitaan johtajakoulutukseen ja loput saavat miehistökoulutuksen.
Jääkäriprikaatissa noin 62 %:lla kunkin saapumiserän varusmiehistä palvelusaika on 347 vuorokautta. Pisin palvelusaika on johtajakoulutukseen tai miehistön erikoistehtäviin valituilla. Johtajakoulutukseen valitut aloittavat koulutuksensa aliupseerikurssilla joko Sodankylässä (jalkaväki) tai Rovaniemellä (ilmatorjunta). Osa aliupseerioppilaista siirtyy koulutuksen aikana erikoisaliupseerikursseille esimerkiksi Kajaaniin.
Aliupseerikurssin parhaimmisto siirtyy kurssin puolivälissä Reserviupseerikouluun, joka sijaitsee Haminassa. Pisimmän palvelusajan, 347 vrk, miehistön koulutushaaroja Jääkäriprikaatissa ovat sotilaskuljettaja ja valmiusyksikön miehistötehtävät. Valmiusyksikön varusmiehet saavat Jääkäriprikaatin monipuolisimman ja vaativimman sotilaskoulutuksen.
Noin 8 % kustakin saapumiserästä valitaan sotilaspoliiseiksi, lääkintämiehiksi, tai muihin miehistön erikoistehtäviin, joissa palvelusaika on 255 vuorokautta. Jääkäriprikaatissa sotilaspoliisit koulutetaan Rovaniemen ilmatorjuntapatteristossa Rovaniemellä. Pääosassa miehistötehtäviä palvelusaika on 165 vuorokautta ja näihin tehtäviin valitaan saapumiserästä kaikkiaan noin 30 %. Koulutusmahdollisuudet selviävät joukkoyksiköiden esittelyistä.
Sotilaspoliiseja lukuun ottamatta kaikki jalkaväen koulutus annetaan Lapin jääkäripataljoonassa Sodankylässä. Ilmatorjunnan eri tehtäviin sekä sotilaspoliisitehtäviin koulutetaan Rovaniemen ilmatorjuntapatteristossa Rovaniemellä. Kummassakin joukkoyksikössä on tarjolla erilaisia huollon tehtäviä.
HALUATKO TIETTYYN TEHTÄVÄÄN?
Muista ilmoittaa se heti palvelukseen tultuasi.
Koulutushaarajakson valinnat tehdään jo alokasjakson aikana!
Palkatusta henkilöstöstä ja varusmiehistä muodostetuilla valmiusyksiköillä parannetaan valmiutta vastata nopeisiin turvallisuusympäristössä tapahtuviin muutoksiin kotimaassa.
Valmiusyksiköt ovat osa niitä Maavoimien joukkoja, jotka ovat tarpeen mukaan nopeasti käytettävissä. Valmiusyksikössä pääset osallistumaan monipuolisesti taistelu- ja viranomaisharjoituksiin sekä kansainvälisiin harjoituksiin kotimaassa tai ulkomailla tilanteen mukaan. Valmiusyksikkökoulutus antaa kyvyn toimia vaativissa taistelutehtävissä uusimmalla kalustolla ja varustuksella. Lisäksi saat perustietoja ja -taitoja useasta eri aselajista.
Valmiusyksikkökoulutus katsotaan eduksi hakeuduttaessa Maavoimien kriisinhallintatehtäviin. Valmiusyksiköissä palvelusaika on 347 vuorokautta koulutuksen vaativuudesta ja laaja-alaisuudesta johtuen. Valmiusyksikkökoulutusta toteutetaan sekä Sodankylässä (jalkaväki) että Rovaniemellä (ilmatorjunta). Ilmoita halukkuudestasi valmiusyksikkökoulutukseen sähköisessä kyselylomakkeessa.
Lapin jääkäripataljoona
Lapin jääkäripataljoonassa koulutetaan suorituskykyisiä joukkoja Lapin vaativiin olosuhteisiin. Korkeat valmiusvaatimukset, pitkät etäisyydet, vaikea maasto ja äärimmäiset sääolot edellyttävät niin johtajilta kuin miehistöltä oma-aloitteisuutta sekä kestävyyttä. Nykyaikaisen tekniikan ja tehokkaan aseistuksen rinnalla hiihto ja erämiestaidot ovat pataljoonassa koulutettavia perustaitoja. Lapin jääkäripataljoonaan kuuluu komentajan ja esikunnan lisäksi viisi perusyksikköä:
- 1. Jääkärikomppania,
- 2. Jääkärikomppania,
- 3. Jääkärikomppania,
- Tukikomppania ja
- Huoltokomppania.
1. Jääkärikomppania
1. Jääkärikomppania on valmiusyksikkö, joka harjoittelee ja ylläpitää valmiutta sekä kehittää suorituskykyään. Komppania osallistuu kotimaan harjoitusten lisäksi ulkomailla järjestettäviin kahdenvälisiin ja monikansallisiin harjoituksiin.
1. Jääkärikomppania valitsee alokasjakson jälkeen tulevan valmiusyksikön henkilöstön, joka suorittaa puoli vuotta kestävän koulutusvaiheen. Koulutusvaiheen jälkeen 1. Jääkärikomppania ottaa vastaan loput valmiusyksikön osat Tukikomppaniasta ja Huoltokomppaniasta ja vaihtaa valmiusvastuun 2. Jääkärikomppanian kanssa.
Valmiusvaiheen koulutus koostuu vaativista, monipuolisista ja mielenkiintoisista harjoituksista ja koulutustapahtumista, jossa varusmiehet pääsevät turvallisesti haastamaan itseään.
Yksikön johtajatehtäviä ovat muun muassa jääkärijoukkueen johtaja, tulenjohtaja, viestiupseeri, jääkäriryhmän johtaja, tulenjohtoaliupseeri, viestiryhmän johtaja, huoltopalvelualiupseeri, lääkintäaliupseeri ja moottorialiupseeri.
Yksikön miehistötehtäviä ovat muun muassa jääkäri (rynnäkkökiväärimies), konekiväärimies, tarkka-ampuja, tukiampuja, panssarintorjuntamies (sinko-/ ohjusmies), taistelupelastaja, taistelulähetti, viestimies, tulenjohtomies, tela-ajoneuvon kuljettaja, kirjuri, täydennysmies ja lääkintämies.
1. Jääkärikomppanian tärkeintä koulutuskalustoa ovat konekivääri, lähipanssarintorjuntaohjus, raskas- ja kevytkertasinko, tarkkuuskivääri, ilmatorjuntakonekivääri, rynnäkkökiväärit (myös optisilla taistelutähtäimillä), panssarimiinat, kylki- ja viuhkapanokset, tela-ajoneuvot, maastoskootterit (mönkijät), moottoripyörät, moottorikelkat sekä monipuolinen radio- ja johtamisjärjestelmäkalusto.
Huom. 1. Jääkärikomppania ei ota uusia alokkaita saapumiserässä 122.
2. Jääkärikomppania
2. Jääkärikomppania on valmiusyksikkö, joka harjoittelee ja ylläpitää valmiutta sekä kehittää suorituskykyään. Komppania osallistuu kotimaan harjoitusten lisäksi ulkomailla järjestettäviin kahdenvälisiin ja monikansallisiin harjoituksiin.
2. Jääkärikomppania valitsee alokasjakson jälkeen tulevan valmiusyksikön henkilöstön, joka suorittaa puoli vuotta kestävän koulutusvaiheen. Koulutusvaiheen jälkeen 2. Jääkärikomppania ottaa vastaan loput valmiusyksikön osat Tukikomppaniasta ja Huoltokomppaniasta ja vaihtaa valmiusvastuun 1. Jääkärikomppanian kanssa.
Valmiusvaiheen koulutus koostuu vaativista, monipuolisista ja mielenkiintoisista harjoituksista ja koulutustapahtumista, jossa varusmiehet pääsevät turvallisesti haastamaan itseään.
Yksikön johtajatehtäviä ovat muun muassa jääkärijoukkueen johtaja, tulenjohtaja, viestiupseeri, jääkäriryhmän johtaja, tulenjohtoaliupseeri, viestiryhmän johtaja, huoltopalvelualiupseeri, lääkintäaliupseeri ja moottorialiupseeri.
Yksikön miehistötehtäviä ovat muun muassa jääkäri (rynnäkkökiväärimies), konekiväärimies, tarkka-ampuja, tukiampuja, panssarintorjuntamies (sinko-/ ohjusmies), taistelupelastaja, taistelulähetti, viestimies, tulenjohtomies, tela-ajoneuvon kuljettaja, kirjuri, täydennysmies ja lääkintämies.
2. Jääkärikomppanian tärkeintä koulutuskalustoa ovat konekivääri, lähipanssarintorjuntaohjus, raskas- ja kevytkertasinko, tarkkuuskivääri, ilmatorjuntakonekivääri, rynnäkkökiväärit (myös optisilla taistelutähtäimillä), panssarimiinat, kylki- ja viuhkapanokset, tela-ajoneuvot, maastoskootterit (mönkijät), moottoripyörät, moottorikelkat sekä monipuolinen radio- ja johtamisjärjestelmäkalusto.
3. Jääkärikomppania
3. Jääkärikomppania kouluttaa jääkäreitä jalkaväen vaativiin taistelutehtäviin tiedustelujoukkueissa, komentopaikkajoukkueissa ja jääkärijoukkueessa. Lisäksi yksikössä koulutetaan minilennokkiryhmiä, sissiradisteja sekä sodanajan johtajia jääkäri-, tiedustelu- ja viestiaselajin tehtäviin.
Yksikön johtajatehtäviä ovat muun muassa tiedustelujoukkueen johtaja, suojausjoukkueen johtaja, viestiupseeri, tiedusteluryhmän johtaja, tiedustelutulenjohtajia, suojausjoukkueen ryhmänjohtajia, viestiryhmän johtaja ja minilennokkiryhmän johtaja. Johtajatehtäviin koulutettavien palvelusaika on 347 vuorokautta.
Yksikön miehistötehtäviä ovat: jääkäri (rynnäkkökiväärimies), tiedustelija, tarkka-ampuja, tukiampuja, taistelulähetti, viestimies ja tela-ajoneuvon kuljettaja. 3. Jääkärikomppaniassa koulutetaan miehistöä sekä johtajia myös valmiusyksikköön.
3. Jääkärikomppanian tärkeintä koulutuskalustoa ovat tarkkuuskivääri, rynnäkkökiväärit (myös optisilla taistelutähtäimillä), kylki- ja viuhkapanokset, tela-ajoneuvot, maastoskootterit (mönkijät), moottoripyörät, moottorikelkat, minilennokit sekä monipuolinen radio- ja johtamisjärjestelmäkalusto.
Tukikomppania
Tukikomppania on Lapin jääkäripataljoonan raskasaseyksikkö, joka kouluttaa kranaatinheitinkomppanioita, tulitukiryhmiä jääkäriyksiköihin, panssarintorjuntaohjusjoukkueita ja pioneerijoukkueita.
Yksikkö kouluttaa varusmiehiä monipuolisiin johtajatehtäviin yksikön omilla aliupseerikurssin linjoillaan, jotka ovat panssarintorjuntalinja ja kranaatinheitinlinja. Lisäksi yksiköstä on mahdollista tulla valituksi aliupseerikurssille pioneerilinjalle, joka toimeenpannaan Kainuun prikaatissa.
Johtajatehtävät aliupseerikurssin jälkeen ovat tulijoukkueen, komentojoukkueen, huoltojoukkueen, pioneerijoukkueen ja panssarintorjuntaohjusjoukkueen joukkueen- ja ryhmänjohtajan tehtävät. Johtajatehtäviin koulutettavien varusmiesten palvelusaika on 347 vuorokautta.
Tukikomppanian miehistötehtäviä ovat heitinmies, viestimies, panssarintorjuntamies, pioneeri, taistelulähetti, tela-ajoneuvon kuljettaja, työkoneen kuljettaja ja huoltomies. Miehistön palvelusaika on pääosin 165 vuorokautta. Miehistön erikoiskoulutuksen saaneilla lääkintämiehillä palvelusaika on 255 vuorokautta ja sotilaskuljettajilla 347 vuorokautta.
Tukikomppanian pääkalustoa ovat: raskas- ja kevyt kranaatinheitin, panssarintorjuntaohjukset, sinkoaseet, erityyppiset miinat sekä raivausvälineet, tela-ajoneuvot, työkoneet, maastoskootterit (mönkijät), moottoripyörät, moottorikelkat, erilaiset radiot ja johtamispaikat.
Huoltokomppania
Huoltokomppania kouluttaa taisteluosastoon huollon erikoisosaajia. Varusmiehet koulutetaan täydennys-, kunnossapito-, kuljetus-, lääkintä-, viesti ja sotilaskeittäjän tehtäviin. Palvelusaika on johtajilla ja kuorma-auton sekä yhdistelmäajoneuvon kuljettajilla 347 vuorokautta, lääkintämiehillä 255 vuorokautta ja muissa huollon miehistötehtävissä 165 vuorokautta.
Huoltokomppanian tärkeintä koulutuskalustoa ovat ajoneuvot pakettiautosta raskaaseen maastokuorma-autoon ja työkoneisiin sekä ajoneuvokuljetteinen huoltovälineistö. Siviilissä hankittua koulutusta hyödynnetään koulutusvalintoja tehtäessä. Komppania toteuttaa myös varuskunnallisia tukitehtäviä.
Rovaniemen ilmatorjuntapatteristo
Rovaniemen ilmatorjuntapatteristossa koulutetaan suorituskykyisiä sodanajan joukkoja kaikkien puolustushaarojen ja Rajavartiolaitoksen käyttöön. Nykyaikainen ilmauhka asettaa koulutettaville ilmatorjuntajoukoille korkeat osaamis- ja valmiusvaatimukset. Ilmavoimien käyttöön koulutettavien huoltokomppanioiden on tunnettava hyvin Ilmavoimien taistelun tukemisen edellytykset. Tehokas koulutus- ja harjoitusrytmi pyrkivät vastaamaan edellä mainittujen lisäksi myös pohjoisen Suomen olosuhteiden asettamiin haasteisiin. Rovaniemen ilmatorjuntapatteristoon kuuluu komentajan ja esikunnan lisäksi kolme perusyksikköä:
- 1.Ilmatorjuntapatteri,
- 2.Ilmatorjuntapatteri ja
- Tukikohtakomppania.
1. Ilmatorjuntapatteri
1. Ilmatorjuntapatterissa koulutetaan taistelijoita ITO90M ja ITO05M -yksiköiden tehtäviin. Tärkeintä koulutuskalustoa ovat ilmatorjuntaohjus 90M, ilmatorjuntaohjus 05M, ilmatorjuntakanuuna 23ITK61 ja johtokeskusajoneuvo 06.
1. ilmatorjuntapatterissa koulutetaan miehistöä ja johtajia myös valmiusyksikön ilmatorjuntaohjusjaokseen 05M. Näiden lisäksi yksikössä koulutetaan taistelulähettejä, viestimiehiä, keittäjiä ja kuljettajia.
Johtajiksi valittavia on useita. Ohjus-, tykki-, viesti- ja tiedusteluryhmien johtajat johtavat omaa ryhmäänsä ja harjaantuvat oman kaluston parissa. Vastaavasti huoltojaoksen miehistö tarvitsee omat ryhmänjohtajansa, kuten moottori- ja huoltopalvelualiupseerit.
Ilmatorjuntaohjusjärjestelmät vaativat myös operaattoreita (aliupseeri), jotka opettelevat käyttämään ohjusjärjestelmää ja ampumaan ohjuksia. Yksiköstä valitaan reserviupseerikouluun useita. Reserviupseerikoulun jälkeen he pääsevät harjoittelemaan ilmatorjuntaohjuspatterin jaosten johtamista yhdessä kantahenkilökunnan kanssa.
Jos sinua kiinnostavat tykit, ohjukset ja räyhäkkä tekemisen meininki, on 1. Ilmatorjuntapatteri oikea paikka suorittaa varusmiespalvelus tai naisten vapaaehtoinen palvelus.
2. Ilmatorjuntapatteri
2.Ilmatorjuntapatteri antaa johtaja- sekä miehistökoulutusta erilaisiin ilmatorjuntatehtäviin johtokeskuskalustolla.
Tärkeintä koulutuskalustoa ovat maalinosoitustutkat, linkit, johtamiskontit ja -ajoneuvot. Miehistötehtävien palvelusaika on 165 ja johtajatehtävien 347 vuorokautta.
Yksikön koulutukseen kuuluu useita haastavia johtajatehtäviä, kuten taistelunjohtoupseeri ja -aliupseeri, viestiupseeri, tiedustelu-upseeri, valvonta-aliupseeri sekä jaosten ja ryhmienjohtajat. Osa tehtävistä vaatii kattavaa teknistä osaamista.
Myös miehistötehtävissä koulutus on monipuolista. Tehtäviin kuuluu mm. taistelulähetti, viestimies, kirjuri, tiedustelumies, tähystysmies ja vartiomies. Miehistöön kuuluvat C-kortin ajavat kuljettajat palvelevat 347 vuorokautta.
Tukikohtakomppania
Tukikohtakomppaniassa koulutetaan sotilaspoliiseja, huoltojoukkuetta sekä Ilmavoimien huoltokomppanian osia.
Alokaskauden jälkeen Tukikohtakomppania järjestää sotilaspoliisin ja huoltopalvelun koulutushaarakurssit, joista jatketaan joko aliupseerikoulutukseen tai oman alan miehistötehtäviin. Sotilaspoliisijoukkueen miehistöön koulutetaan sotilaspoliiseja, taistelulähettejä, taistelupelastajia sekä tarkka-ampujia. Kaikkien sotilaspoliisialan miehistötehtävien palvelusaika on 255 vrk.
Huoltojoukkueen miehistöön koulutetaan sotilaskeittäjiä ja lääkintämiehiä. Huoltojoukkueen miehistötehtävien palvelusaika on 165 vrk.
Tukikohtakomppanian toteuttamilta sotilaspoliisin ja huoltopalvelun aliupseerikursseilta valmistutaan johtamaan seuraavan saapumiserän koulutettavia joukkoja.
Molemmilta aliupseerilinjoilta on mahdollista päästä Reserviupseerikouluun. Johtajakoulutukseen valituilla palvelusaika on 347 vrk.
Lomamatkat
Varusmiehellä on oikeus maksuttomiin lomamatkoihin Suomessa. Vakituisesti ulkomailla asuvat saavat tietyn määrän matkoja kotimaahansa.
Maksuttomia matkoja saat myös palveluksen aloittamisen ja kotiuttamisen yhteydessä, kotihoitoon siirrettäessä ja kaikilla muilla palvelukseen liittyvillä komennus- ja siirtomatkoilla.
Lomakuljetukset
Lomakuljetus on nopea ja turvallinen tapa matkustaa kotiin raskaan palvelusviikon jälkeen. Tilausajojen kuljettajat ovat virkeitä ja ammattitaitoisia. Kuljetuksen aikana saat levätä ja valmistautua lomaasi.
Varusmiespalvelus tarjoaa runsaasti monipuolista fyysistä koulutusta ja liikuntakoulutusta
Opiskelumaailmasta poiketen täällä ohjelmaan kuuluvaa liikuntaa on keskimäärin 8–10 tuntia viikossa normaalin kasarmipalveluksen aikana.
Liikunta koostuu normaaleista yksilölajeista (juoksu, hiihto, suunnistus, uinti ja lihaskuntolajit), kamppailulajeista ja joukkuelajeista (eri pallopelit). Koulutuksen alkuvaiheessa liikunnan tarkoituksena on nostaa taistelijan kuntoa niin, että hän kykenee suoriutumaan taistelijalle vaadittavista fyysisistä velvoitteista. Liikuntakoulutuksen tarkoituksena on myös tasapainottaa muuta koulutusta ja tuoda vaihtelua päivittäisiin rutiineihin.
Jääkäriprikaatissa on hyvät mahdollisuudet vapaa-aikana tapahtuvaan liikunnan harrastamiseen. Monipuoliset tilat ovat kaikkien varusmiesten käytössä. JTK:n ja Varuskunnan Urheilijoiden kautta palvelukseen saapunut henkilö voi kokeilla myös muita mahdollisuuksia, muun muassa laskettelua.
Palveluksen aikana on mahdollisuutta osallistua eritasoisiin urheilukilpailuihin. Puolustusvoimat järjestää monipuolista kilpailutoimintaa valtakunnan tasolta aina perusyksikön tasolle. Tarkemmat tiedot kilpailutoiminnasta kerrotaan liikuntakasvatusupseerin ensimmäisellä oppitunnilla. Mikäli harrastat kilpailutoimintaa SM-tasolla tai kansainvälisellä tasolla, ilmoita rohkeasti asiasta. Ajoissa annettu tieto auttaa mahdollisesti kilpailuihin tarvittavien lomien järjestelyissä. Mikäli et ole harrastanut liikuntaa, kannattaa se aloittaa varovasti ennen palvelukseen tuloa.
Kunto-ohje
Sotilaskoulutuksesta selviytyminen ei ole terveelle nuorelle mitenkään ylivoimaista, mutta se edellyttää hyvää kestävyyttä ja lihaskuntoa.
Liikuntakoulutuksen päämääränä on pysyvän liikuntaharrastuksen edistäminen siten, että asevelvolliset jatkavat fyysisen kuntonsa ylläpitämistä myös reservissä. Hyvän fyysisen kunnon myötä kohenee myös oma terveys, työkyky ja elämisen laatu.
MarsMars - Aseta tavoitteita, haasta itsesi ja voi paremmin
MarsMars on yhteistyössä HeiaHeia.com:n kanssa toteutettu nykyaikainen tapa parantaa kuntoasi. Motivoiva, toimiva ja sosiaalinen älypuhelinsovellus! Valitse oma lähtötasosi ja seuraa sen jälkeen juuri sinulle muokattua kunto-ohjelmaa. Voit jakaa edistymisesi kavereillesi, myös Facebookissa.
MarsMars-sovellus on ladattavissa marsmars.fi -sivuilta Android- ja iPhone -puhelimiin. MarsMars.fi sivulta pääset suoraan sovelluskauppoihin. Ohjelma on sinulle ilmainen.
Jääkäriprikaatissa sinulla on mahdollisuus yhdistää varusmiespalvelus ja urheiluvalmentautuminen akatemiaurheilijana Lapin urheiluakatemiassa. Palvelus suoritetaan tällöin Rovaniemen ilmantorjuntapatteriston yksikössä Rovaniemellä.
Lapin urheiluakatemia
Lapin urheiluakatemian keskeisin tehtävä on nuorten urheilijoiden harjoittelun ja opiskelun kokonaisvaltainen tukeminen. Urheilijat opiskelevat paikallisissa oppilaitoksissa ja valmentautuvat urheiluakatemiassa. Lapin urheiluakatemiaan on mahdollisuus hakeutua perusasteen, toisen asteen ja korkea-asteen koulutusten sekä varusmiespalveluksen kautta. Lapin urheiluakatemian päälajeihin kuuluvat mm. lentopallo, jalkapallo ja jääkiekko.
Kaiken kaikkiaan urheiluakatemiassa toimii yhdeksän lajiryhmää sekä yleisvalmennusryhmä pienempien lajien edustajille. Kaikkien lajiryhmien valmennuksesta vastaavat kokeneet ammattivalmentajat. Urheiluakatemian harjoittelu tapahtuu tiistai- ja keskiviikkoaamuisin klo 8.00 –12.00, torstaiaamuisin klo 8.00 – 10.00 sekä perjantaisin klo 13.30 – 16.00, mutta käytännön toteutus pohjautuu urheilijan, varuskunnan sekä valmentajan kanssa laadittuun henkilökohtaiseen suunnitelmaan. Harjoittelu jakautuu lajiharjoitusten lisäksi voima- ja taitovalmennukseen sekä valmennuksen tukipalveluihin.
Akatemiaharjoitusten ohella varusmiespalvelusta suorittavalla urheilijalla on mahdollisuus harjoitella myös iltaisin paikallisissa urheiluseuroissa. Kysy lisää omista mahdollisuuksistasi Jääkäriprikaatin liikuntakasvatusupseerilta tai Lapin urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattorilta. Hakeminen Lapin urheiluakatemiaan Jääkäriprikaatin kautta urheiluakatemiaan hakeutuminen tapahtuu palvelukseen astuttua erillisellä liikuntakasvatusupseerilta saatavalla hakulomakkeella. Akatemian valintaperusteina Jääkäriprikaatissa painottuvat urheilullinen menestys omassa lajissa, sarjataso sekä harjoittelun ja kilpailemisen tavoitteellisuus. Valinnat tekee akatemian huippu-urheilukoordinaattori yhteistyössä varuskunnan liikuntakasvatusupseerin, lajivalmentajan sekä lajiliiton kanssa.
Lisätiedot:
Reijo Jylhä
Lapin urheiluakatemia
Huippu-urheilukoordinaattori
[email protected]
puh. +358 40 168 0553
http://www.lapinurheiluakatemia.fi
Jari Tenno
Jääkäriprikaati
Liikuntakasvatusupseeri
[email protected]
puh. 0299 452805
Sosiaalikuraattorit
Jääkäriprikaatissa varusmiesten tukena on kaksi sosiaalikuraattoria, Riitta Tauriainen Sodankylässä ja Sirkka Vaarala Rovaniemellä.
Tarvitsetko tietoa
- Sosiaaliturvasta tai sosiaalipalveluista?
- Opiskelu-, talous- tai työmarkkina-asioista?
- Omaan asuntoon muuttamisesta tai itsenäistymisestä?
- Haluatko keskustella luottamuksellisesti henkilökohtaisista asioistasi?
Sosiaalikuraattori on tukenasi elämän erilaisissa haasteissa palveluksen aikana. Tarvittaessa sosiaalikuraattori auttaa ja ohjaa yhteydenpidossa eri viranomaisiin, vakuutuslaitoksiin ja oppilaitoksiin. Sosiaalikuraattori on vaitiolovelvollinen henkilö ja asiakkaan asioita hoidetaan luottamuksellisesti. Varusmiespalvelukseen kannattaa valmistautua hoitamalla työhön, opiskeluun ja talousasioihin liittyvät asiat kuntoon ennen palveluksen aloittamista. Huomioi, että palvelus voi kestää 347 vuorokautta. Tämän alokasinfon osiossa ”Palvelukseen on hyvä valmistautua etukäteen” on kerättynä nuoren elämäntilanteen järjestelyihin liittyviä asioita. Kannattaa käydä lista läpi ja hoitaa ne asiat, jotka itselle ovat ajankohtaisia. Jos tarvitset tietoa ennen palvelukseen tuloa, ota yhteyttä Jääkäriprikaatin sosiaalikuraattoreihin.
Yhteystiedot ovat seuraavat:
Riitta Tauriainen puh 0299 452 213, [email protected]
Sirkka Vaarala puh 0299 452 806, [email protected]
Sotilaspastori
Varusmiespalveluksen ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen on hienoa aikaa. Pääset tekemään ja kokemaan asioita, joita missään muualla ei ole mahdollista kokea! Parhaat kokemukset eivät tule ilmaiseksi. Kun laittaa itsensä täysillä likoon, tekee parhaansa ja huomaa selvinneensä erittäin haastavista asioista, on onnistumisen elämys taattu!
Palveluksen suorittaminen on rauhan turvaamista kotimaassa. Monessa asioissa pelkät kauniit juhlapuheet eivät riitä, vaan on tartuttava toimeen oikeasti ja tehtävä parhaansa. Maanpuolustus on tämän kaltainen asia. Meidän tehtävämme on joka päivä tehdä työtä sen eteen, että saamme elää vakaissa ja rauhallisissa oloissa kotimaassamme. Asepalvelusta suorittaessa pääset kantamaan kortesi kekoon tämän asian eteen.
Jääkäriprikaati on hieno paikka suorittaa varusmiespalvelus ja vapaaehtoinen asepalvelus. Palvelusaika tulee oleman mielenkiintoinen mahdollisuus elämässäsi, ryhdy toimeen tosissasi ja ota siitä kaikki irti. Palveluksen ensimmäiset viikot vaativat luonnollisesti sopeutumista, mutta pikkuhiljaa kotiudut tänne ja huomaat palveluksen lomassa inhimillisyyttä, huumoria sekä hyvää oloa. Sekä ihmisiä, jotka ovat täällä sinua varten: kuuntelemassa ja auttamassa.
Asepalvelus on intensiivinen jakso, kuitenkaan elämäsi porttien ulkopuolella ei pysähdy vaan jatkaa normaalia kulkuaan iloineen ja murheineen. Ja nämä tunteet yhdistettynä palveluksen sykkeeseen ja kiireeseen voivat aiheuttaa aika ajoin pienimotoista (tai suurempaakin) hajoamisen tunnetta. On tärkeää keskustella kotona etukäteen kotiväen ja mahdollisen seurustelukumppanin tai puolison kanssa palveluksen tuomista haasteista esimerkiksi yhteydenpitoon. Palveluksen lomassa on hetkiä, jolloin läheisiin voi olla yhteydessä, mutta "jatkuva viesti ja someyhteys" ei ole hyvä kenenkään kannalta. Se kuormittaa kaikkia osapuolia ja vaikeuttaa ryhmäytymistä palvelustovereiden kesken vaikeuttaen samalla palveluksen suorittamista.
Elämän vaikeita tilanteita varten varuskunnasta löytyy tahoja, joiden tehtävänä on pitämään huolta varusmiesten henkisestä jaksamisesta. Sotilaspastori on yksi näistä henkilöistä. Papin kanssa voi keskustella mieltä painavista asioista luottamuksella. Hyvin moni on kokenut tulleensa autetuiksi näissä hetkissä.
Tervetuloa tekemään työtä rauhan eteen!
Sotilaspastori Juhana Nissinen, [email protected], puh. 0299 452 212.
Sotilasvala/-vakuutus järjestetään 15.2.2025 Sodankylän ja Rovaniemen varuskunnissa.