Tervetuloa palvelukseen Panssariprikaatiin!
Tämä alokasinfo sisältää tärkeimmät tarvitsemasi tiedot ennen palveluksen aloittamista, joten tutustu siihen huolellisesti. Muista vastata myös sähköiseen alokaskyselyyn - näin voit itse vaikuttaa koulutusvalintaasi ja palveluksesi sisältöön.
Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi maamme iskukykyisimpään joukkoon - saavu reippain ja avoimin mielin palvelukseen, me huolehdimme muusta!
Sähköinen ennakkokysely
Olet saanut meiltä sähköisen alokaskirjeen. Tutustu myös erityistehtävähakuun. Kirjeessä kehotetaan vastaamaan sähköiseen alokaskyselyyn. On tärkeää, että vastaat kyselyyn, sillä perusyksikkö määrätään ennen palvelukseen tuloa vastaamasi ennakkokyselyn perusteella! Näin pystyt vaikuttamaan tulevaan palvelustehtävääsi.
Päämääränä on sijoittaa sinut jo ennakolta haluamasi koulutusvaihtoehdon mukaiseen perusyksikköön ja fyysisen kunnon edellyttämään koulutusjoukkueeseen. Vastauksesi pyritään ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon tehtävääsi valittaessa, ne eivät kuitenkaan sulje sinua minkään vaihtoehdon ulkopuolelle - toisin sanoen tarvittavia muutoksia tehdään vielä palveluksen aikana. Varusmiesten koulutushaaravalinnat tehdään alokasjakson aikana kuudennella palvelusviikolla. Johtajakoulutusvalinnat tehdään koulutushaarajakson päätteeksi noin 11. palvelusviikolla.
Jos aluetoimistosi on ennen tämän kyselyn saapumista siirtänyt tai jostain muusta syystä peruuttanut palveluksesi aloittamisen tässä saapumiserässä, älä vastaa kyselyyn. Vastaamatta jättäminen ei kuitenkaan oikeuta jäämään pois palveluksesta.
Kyselyssä on tärkeää ilmoittaa myös oma sähköpostiosoitteesi. Saat siihen viestin, mihin osastoon tulet kuulumaan. Pääset ilmoittamaan myös tilinumerosi ja yhteystietosi. Järjestelmään kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla. Vastauksesi käsitellään luottamuksellisena. Kiitos jo etukäteen vastauksistasi!
VASTAA SÄHKÖISESTI OSOITTEESSA: https://asiointi.puolustusvoimat.fi/
Tervetuloa Panssariprikaatiin.
Panssariprikaati on monipuolinen joukko-osasto. Koulutamme taistelijoita panssarijoukkoihin, ilmatorjuntaan, tykistöön, huoltoon sekä elektronisen sodankäynnin tehtäviin. Myös Varusmiessoittokunta on osa Panssariprikaatia.
Varusmiespalveluksen aloittaminen on suuri askel, mutta palveluksessa edetään pala kerrallaan: Asiat opetetaan ja harjoitellaan, ennen kuin vaaditaan osaamista. Olette Panssariprikaatissa taitavien kouluttajien ja varusmiesjohtajien ohjauksessa, ja teistä pidetään täällä hyvää huolta. Tärkeää on alussa oppia perusasiat hyvin – ei tarvita mitään erikoistemppuja. Lähtekää mukaan avoimella mielellä ja reippaalla asenteella, niin pärjäätte varmasti.
Jokaiselle pyritään löytämään mahdollisimman hyvin omia ominaisuuksia ja halukkuuksia vastaava koulutus ja tehtävä. On tärkeää vastata ennakkokyselyyn, jotta heti ensimmäiset valinnat onnistuisivat. Palveluksen aikana on edelleen mahdollisuus vaikuttaa tuleviin tehtäviin.
Varusmiespalvelus on tärkeä ajanjakso nuoren miehen tai naisen elämässä ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Monelle teistä palvelus antaa esimerkiksi lisävalmiuksia ammatilliseen osaamiseen ja sen kautta hyötyä koko loppuelämää varten. Hyödyntäkää omalla aktiivisuudellanne palveluksen tarjoamat mahdollisuudet.
Kannamme maastopuvuissamme ylpeinä Laguksen kolminuolitunnusta ja tunnuslauseemme on ”Iske ja Murra”. Joukkomme vahvuutena on hyvä asenne, toimeenpanokyky ja yhteishenki.
Tervetuloa mukaan Suomen iskukykyisimpään joukkoon!
Panssariprikaatin komentaja
Eversti Juhana Skyttä
Saapumiserän 2/24 alokkaiden läheistenpäivä Panssariprikaatissa 13.-14.7.2024
Alokkaat pääsevät tapaamaan läheisensä 13.-14.7.2024. Läheisillä on mahdollisuus saatetusti tutustua alokkaan yksikköön noin kahden tunnin ajan, ja käydä halutessaan sotilaskodissa. Myös sotilaskotiauto palvelee varuskunnan lippukentän laidalla panssarimuistomerkin vieressä.
Lisätietoja läheisten päivästä saat osoitteesta maavoimat.fi/laheistenpaiva-panssariprikaatissa sekä alokkaalta palveluksen alettua!
Vala- ja vakuutustilaisuudet
Panssariprikaatin 2/24 saapumiserän sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuudet järjestetään 15. ja 16. elokuuta 2024 Akaassa ja Parolannummella.
Akaassa 15.8. järjestettävä sotilasvala ja -vakuutus tilaisuus koskee vain Parolan Huoltopataljoonan alokkaita. Muut Panssariprikaatin alokkaat vannovat sotilasvalansa ja -vakuutuksensa Parolannummella perjantaina 16.8.
Vala- ja vakuutuspäivien ohjelma ja aikataulu tarkentuvat myöhemmin.
Siviiliasiat kuntoon
Palveluksen aloitus onnistuu parhaiten, kun asiat ovat kunnossa siviilielämässä. Hoida tarvittavat ilmoitukset kuntoon jo ennen palveluksen alkua
- Työnantajallesi (viimeistään 2kk ennen) - älä katkaise työsuhdettasi, sillä työnantajasi on velvollinen ottamaan sinut takaisin työhön kotiuduttuasi.
- Ammattiliitolle - mikäli olet ammattiliiton jäsen, ilmoita sinne palveluksen aloittamisen ajankohta ja hoida jäsenmaksusi.
- Työvoimatoimistoon
- Opiskelupaikkaasi - siirretäänkö opiskelun vai palveluksen aloittamista?
- Etuuksien maksajille, verottajalle, velkojille yms.
- Liity saapumiseräsi Facebook-ryhmään ja seuraa varusmiesten Instagram-tiliä.
Yleistietoa varusmiespalveluksesta (mm. koulutus, avustukset, lomat, päivärahat) saat osoitteesta intti.fi.
Mikäli kutsuntojen jälkeen terveydentilassasi on tapahtunut merkittävä muutos, ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi mahdollisimman pian.
Sotilaskoulutuksesta selviytyminen ei ole terveelle nuorelle mitenkään ylivoimaista, mutta se edellyttää hyvää kestävyyttä ja lihaskuntoa. Varusmieskoulutusjärjestelmässä liikuntakoulutuksen osuus on yli 20 prosenttia koulutukseen käytettävästä ajasta ja fyysisen koulutuksen osuus on lähes puolet. Liikuntakoulutuksen päämääränä on pysyvän liikuntaharrastuksen edistäminen siten, että asevelvolliset jatkavat fyysisen kuntonsa ylläpitämistä myös reservissä. Hyvän fyysisen kunnon myötä kohenee myös oma terveys, työkyky ja elämisen laatu.
Jos epäilet omaa kuntoasi
Aloita viipymättä monipuolinen kuntoharjoittelu. Muista, että kuntosi kohoaa jo, mikäli liikut 3–4 kertaa viikossa vähintään 30 minuutin ajan. Huomaat, että kunnon kohottaminen ei vaadi isoa panostusta viikoittaisissa rutiineissa.
Varusmiespalvelukseen sisältyy runsaasti kävelyä. Kävelytottumuksia voit kehittää lisäämällä ennakkoon päivittäistä kävelyä. Tee kävellen nyt se lyhyt matka, jonka ennen ajoit autolla. Käytä hissin sijasta rappusia. Liikkumistapoja ja -tottumuksia muuttamalla fyysinen kuntosi kohoaa huomaamatta.
Kestävyyttä voidaan helposti kehittää kävely-, sauvakävely-, juoksu-, uinti-, pyöräily-, soutu-, melonta-, rullaluistelu- tai hiihtolenkkien avulla. Kestävyysharjoituksia tulisi tehdä 1–2 kertaa viikossa. Harjoituksen tulisi kestää vähintään 30–60 minuuttia ja sen tulisi aiheuttaa lievää hengästymistä ja hikoilua.
Lihaskuntoa voidaan kehittää esim. kuntosaliharjoittelulla, kuntonyrkkeilyllä sekä muiden kamppailulajien harjoittelulla. Lihaskuntoharjoittelussa korostetaan käsien ja keskivartalon lihaskestävyyden ja -voiman kehittämistä. Lihaskuntoharjoituksia tulisi tehdä 2–3 kertaa viikossa. Yhden harjoituksen on kestettävä vähintään 30–60 minuuttia.
Edellä mainittujen harjoitusten lisäksi on hyvä tehdä myös ketteryyttä, nopeutta ja lihasten hallintaa kehittäviä harjoituksia 1–2 kertaa viikossa. Tähän soveltuvat parhaiten palloilulajit ja yleisurheilu. Kuntoharjoittelu aloitetaan nousujohteisesti ja varovasti ottaen huomioon oma lähtötaso. Vähemmän liikuntaa harrastaneilla tulisi ensimmäisten viikkojen aikana harjoitusten olla keveitä ja lyhyitä (20–30 min). Rasitustasoa lisätään kunnon kohotessa lisäämällä harjoitusvauhtia ja siirtymällä vaativampaan harjoitusmaastoon, pidentämällä harjoituksen kestoa sekä lisäämällä liikuntasuoritusten määrää.
Kunnon testaaminen
Ennen kuntoharjoittelun aloittamista on hyvä varmistaa, että terveytesi on kunnossa. Kävele, hölkkää tai juokse 12 minuuttia mahdollisimman hyvää vauhtia. Testi kertoo varsin luotettavasti hengitys- ja verenkiertoelimistön tilan sekä kunnon. Jos ehdit 12 minuutin aikana yli 3000 metriä, kuntosi on kiitettävällä tasolla. Mikäli jäät alle 2200 metrin, aloita kiireesti säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen.
Palautuminen
Jotta kuntosi kohoaa optimaalisesti, sinun on huolehdittava myös elimistön palautumisesta. Muista, että elimistö kehittyy ja kunto nousee vasta palautumisen aikana. Palautumista edistävät ainakin seuraavat tekijät: liikuntaharjoituksiin liittyy aina alku- ja loppuverryttely (10–15 min) kuntoiluun liittyy luonnollisena osana myös säännöllinen lihashuolto: venyttelyt, jumpat ja erilaiset hieronnat (15–30 min/krt) nestetasapainon ylläpitäminen harjoituksen aikana ja sen jälkeen monipuolinen ja oikeasisältöinen päivittäinen ravinto ovat myös palautumisen elinehto kevyt ja palauttava liikunta kovien harjoitusten ja harjoitusjaksojen jälkeen, esimerkiksi kävely, sauvakävely, uinti, pyöräily alhaisella teholla suoritettuna nopeuttavat elimistön palautumista paremmin kuin paikallaan oleminen säännöllinen riittävä lepo/uni, 7–8 tuntia vuorokaudessa säännöllinen, monipuolinen ja virikkeellinen elämä. Tupakointi ja alkoholin käyttö hidastavat palautumista.
MarsMars-sovellus
Varusmiespalvelus on fyysisesti vaativaa, mutta ei ylivoimaista normaalikuntoiselle nuorelle. Vähäinenkin kuntoharjoittelu ennen palveluksen alkua parantaa valmiuksiasi suoriutua hyvin palvelustehtävistä sekä ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinvammojen syntymistä. Puolustusvoimien tarjoama MarsMars-sovellus tarjoaa turvallisen ja nousujohteisen kunto-ohjelman, jota noudattamalla varusmiespalveluksen aloittaminen on fyysisen kuormittavuuden osalta helpompaa.
Lataa sovellus Android- tai iPhone-puhelimeesi sovelluskaupasta tai https://marsmars.fi/Avautuu uudessa välilehdessä
Vastaa mahdollisimman todenmukaisesti taustatietokyselyyn. Näin saat palvelun käyttöösi. Saat kyselyn vastaustesi perusteella räätälöidyn kunto-ohjelman, jonka voit ottaa käyttöösi tulostaa.
Kyselyvaiheen tietoja ei tallenneta eikä rekisteröidä mihinkään tietojärjestelmään, vaan niitä käytetään ainoastaan vastausten perusteella sopivan kunto-ohjelman luomiseen. Palvelu on oma täysin erillisenä ohjelma, joka ei ole liitetty puolustusvoimien muihin tietojärjestelmiin.
Alokkaat on jaettu eri koulutusosastoihin. Saapuminen on porrastettu ruuhkien välttämiseksi ja aikataulu ohjeistetaan ennen palvelusta saapuvassa sähköpostissa.
Varuskuntaan on saavuttava viimeistään klo 16.30. Hämeenlinnan linja-autoasemalta ja rautatieasemalta on varattu non-stop kuljetus varuskuntaan. Varuskunnan osoite on Parolannummentie 298, 13700 Parolannummi.
HUOM! Jos tulet omalla autolla, laita navigaattoriin yllä oleva käyntiosoite, pelkkä Panssariprikaati ohjaa väärään paikkaan. Ensimmäisenä päivänä saat pääosan sotilaan varusteista ja järjestät ne ryhmänjohtajien opastuksella kaappiisi. Pue päällesi sellainen vaatekerta, joka on riittävä. Ylimääräiset varusteet voit viedä kotiin ensimmäisellä lomallasi.
Mitä mukaan palvelukseen?
Ensimmäisten viikkojen aikana sinulla on rajoitetusti vapaa-aikaa ja mahdollisuuksia hankkia tarvikkeita, joten sinun kannattaa ottaa siviilikassiisi:
- Palveluksenaloittamismääräys
- Henkilöllisyystodistus/ajokortti/passi (pakollinen)
- verkkopankkitunnukset (mahdollista kela- ja verkkoasiointia varten)
- Parranajovälineet
- Hammasharja ja -tahna
- Shampoo ja muut tarvitsemasi hygieniatuotteet
- Henkilökohtaiset lääkkeet, lääkärintodistukset, lääkereseptit ja rokotustodistukset
- Hieman käteistä rahaa ja pankkitilinumerosi. Naisten tulee ottaa edellä mainittujen tavaroiden lisäksi mukaan: rintaliivejä (urheilu tms.), kuukautissuojia, omat alusvaatteet
Ensimmäiselle lomalle lähtiessäsi tiedät, minkä verran kaapissasi on tilaa ja mitä siviilitavaroita täällä todella tarvitset. MUISTA, että alkoholin ja muiden huumaavien aineiden tuonti varuskuntaan on aina rangaistava teko!
Panssariprikaatiin ulkomailta palvelukseen saapuva
Matkakustannukset ulkomailta ja ulkomaille korvataan vain, jos asevelvollinen asuu ulkomailla vakinaisesti (pysyvä osoite ulkomailla) ja aloittaa varusmiespalveluksen.
Asevelvollinen on vakuutettu sotilastapaturmalain (1211/1990) mukaisesti asevelvollisuuteen liittyvillä matkoilla.
Yleistä ulkomailta palvelukseen saapuvalle
Asevelvollisen yhteysviranomaisena toimii Suomen edustusto. Oman edustustosi lisäksi voit palvelukseen liittyvissä asioissa ottaa yhteyttä myös aluetoimistoihin. Ennen varusmiespalveluksen aloittamista on syytä huolehtia ainakin seuraavista asioista:
- kansalaisuuteen liittyvät asiat
- terveydentilan muutoksiin liittyvät lääkärintarkastukset
- passi ja viisumiasiat
- sotilasavustuksen hakeminen (kela.fi)
- palveluksen aloittamiseen liittyvät matkaliput
- tutustuminen Varusmies -oppaaseen (opas on ruotsin ja englanninkielisenä intti.fi -verkkosivuilla)
Lisäksi varusmiespalveluksen aloittavan on itse hoidettava asuntoon, työhön tai opiskeluun ja verotukseen ulkomailla liittyvät ilmoitukset ja asiat. Ulkomailta palvelukseen tulevalla on oikeus asioida palvelukseen liittyvissä asioissa äidinkielellään, joten tulkkipalvelut järjestetään tarvittaessa. Huomioithan, että koulutuskieli joukko-osastossa on ensisijaisesti suomi tai ruotsi.
Palvelukseen aloittamiseen ja kotiuttamiseen liittyvät matkat
Varusmiespalvelukseen liittyvät matkustamiskustannukset korvataan vain, jos asut ulkomailla vakinaisesti palvelukseen tullessasi. Palveluksen aloittamismatka korvataan ulkomailla olevasta asuinpaikasta Suomeen tehdystä matkasta, joka on alkanut aikaisintaan neljä viikkoa ennen palveluksen aloittamispäivää. Kotiuttamismatka ulkomailla olevaan asuinpaikkaan korvataan, jos matka tehdään neljän viikon kuluessa palveluksen päättymisestä. Tästä neljän viikon määräajasta voidaan poiketa, jos matkustusajankohtaan on ollut erityisen painavia syitä. Mikäli aiot tulla Suomeen yli neljä viikkoa aikaisemmin ennen palveluksen alkua, niin ota yhteyttä aluetoimistoon ennen matkalippujen hankkimista.
Ulkomailla asuminen - Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)
Ulkomailla oleskelevilla Suomen kansalaisilla on myös lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa ulkomailla oleskelunsa aikana tapahtuneista henkilötietojen muutoksista kuten lapsen syntymästä, avioliitosta, avioerosta, nimenmuutoksesta ja osoitteenmuutoksista.
Matkalippujen hankinta
Palveluksen aloittamismatkaa varten laivaliput Itämerellä ja lentoliput on hankittava tämän ohjeen mukaisesti. Palvelukseen määrätyn matkalipun voi hankkia joko CWT Finland Oy (CWT) asiakastiimin kautta tai itse. Itsemaksetut matkaliput korvataan palveluksen alettua. Maksun edellytyksenä on matkustaminen edullisimmalla matkustustavalla.
Matkaliput korvataan aikaisintaan neljä viikkoa ennen palveluksen alkua. Määräajasta voidaan poiketa aluetoimiston erillisellä päätöksellä.
Matkalippujen tilaus matkatoimistolta sähköpostitse [email protected]. Sähköpostin liitteenä tulee olla skannattuna palvelukseen aloittamismääräys. Ilman palveluksen aloittamismääräystä matkaa ei varata. Minimitiedot lento- ja laivavarausta varten ovat:
- etu- ja sukunimi (nimitiedot samalla tavoin kuin ne on kirjoitettu passissa)
- etuliite Ms/Mr (sukupuoli)
- syntymäaika
- sähköpostiosoite
- matkapuhelinnumero
- palveluksen aloittamismääräys liitteenä (viivakoodi peitettynä)
- passin numero ja voimassaoloaika
- maa, jossa passi on myönnetty
Ongelmia matkan suhteen
Jos sairastut tai loukkaannut ennen matkaa tai matkan aikana, niin ettet pysty matkustamaan sovitun suunnitelman mukaisesti ja liput on jo varattu/kirjoitettu, ota yhteyttä mahdollisimman pikaisesti puhelimitse numeroon +358 2056 159 50. Puhelinnumero yhdistää arkisin virka-aikana 08:00 AM - 05:00 PM EET CWT:n matkavarauksien palvelutiimille Suomeen. Virka-ajan ulkopuolella numero yhdistää päivystysnumeroon, joka on maksullinen. Ensisijainen puhelinpalveluaika on virka-aika. Soita päivystysnumeroon vain hätätapauksissa.
Jos myöhästyt jatkolennolta, niin siirry lentokentällä matkustusasiakirjassa seuraavan lennon tarjoajan palvelupisteelle. Lennon tarjoaja selvittää seuraavan mahdollisen lennon ja jatkolennot muuttuneen aikataulun mukaisesti päämäärään.
Pakottavissa aloittamismatkaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä myös Suomen edustustoon.
Itse hankitut matkaliput ja matkavakuutus
Itse hankituista lipuista on mahdollista saada rahat takaisin päivärahojen yhteydessä, kun olet matkustanut edullisimmalla matkustustavalla ja toimittanut matkustamiseen liittyvät kuitit ja tositteet hakemuksen liitteinä välittömästi palveluksen alettua joukko-osastossa perusyksikkösi vääpelille.
Erillistä matkavakuutusta et tarvitse, sillä asevelvollinen on vakuutettu varusmiespalvelukseen liittyvien matkojen aikana, myös lomilla, Suomen valtion toimesta sotilastapaturman ja palvelussairauden varalta. Matkatavaroita ei ole vakuutettu.
Muuttoilmoitus
Mikäli tulet Suomeen ainoastaan varusmiespalveluksen ajaksi, on sinun tehtävä tilapäinen muuttoilmoitus. Jos tiedät varmuudella jääväsi asumaan Suomeen varusmiespalveluksen jälkeen, joudut tekemään pysyvän muuttoilmoituksen. Tehtyäsi pysyvän muuttoilmoituksen sinulla ei ole oikeutta varusmiespalveluksen aikana maksuttomiin lomamatkoihin ulkomaille eikä varusmiespalveluksen päättymisen jälkeiseen kotiuttamismatkaan ulkomaille.
Muuttoilmoituksen voit tehdä sähköisesti osoitteessa https://dvv.fi/muutto1 tai www.muuttoilmoitus.fi (vaatii pankkitunnukset). Sähköpostiosoite asioiden hoitoon, jos pankkitunnukset puuttuvat: [email protected]
Asuminen Suomessa
Varusmiespalveluksen aikana Puolustusvoimat järjestää majoituksen ja ylläpidon ainoastaan kasarmiolosuhteissa. Varusmiehillä on viikonloppuvapaita ja muita lomia, jolloin asumisesta ja ylläpidosta joutuu huolehtimaan itse. Jos sinulla ei ole tuttavia tai sukulaisia Suomessa, joiden luona voit viettää vapaita ja lomia, niin sinun täytyy miettiä missä asut lomilla ollessasi: vuokraatko asunnon, majoitutko kasarmilla vai asutko kavereiden luona. Puolustusvoimat ei korvaa varusmiehelle asumisesta tai asunnon hankinnasta aiheutuvia kustannuksia. Asumiskustannuksiin on mahdollista hakea KELA:n sotilasavustusta (asumiskustannuksiin ei kuulu takuuvuokra, eikä kotivakuutus).
Vuokra-asumisissa auttavat sosiaalikuraattorit. Panssariprikaatiin ulkomailta palvelukseen saapuva, ilmoita majoitustarpeestasi hyvissä ajoin etukäteen sosiaalikuraattori Eija-Riitta Häyhä (0299 445 999), [email protected] tai Joni-Petri Kumlander (0299 442 742), [email protected].
Pankkitili
Varusmiehen päivärahat ja muut erilliskorvaukset maksetaan kahden viikon välein pankkitilille. Mikäli sinulla ei ole Suomessa, EU- tai ETA -maissa olevaa pankkitiliä, niin sellainen täytyy avata ennen palveluksen alkua. Suositeltavaa on, että sinulla on suomalainen pankkitili, mikäli haluat välttyä mahdollisilta ulkomaisten pankkien tilinkäyttökulujen veloituksilta.
Lomamatkat ulkomaille
Ulkomaan lomamatkoja varten tarvittavat matkaliput hankkii perusyksikön vääpeli. Ulkomailla vakinaisesti asuvalla on oikeus vähintään yhteen lomamatkaan koti- tai asuinpaikkakunnalleen ulkomaille.
- 165 päivää palvelevat:
- Euroopassa asuville kaksi matkaa
- Euroopan ulkopuolella asuville yksi matka
- 255 päivää palvelevat:
- Euroopassa asuville kolme matkaa
- Euroopan ulkopuolella asuville yksi matka
- 347 päivää palvelevat:
- Pohjoismaissa asuville neljä matkaa
- muualla Euroopassa asuville kolme matkaa
- Euroopan ulkopuolella asuville kaksi matkaa
Lisäksi voidaan korvata ulkomaan matka lähiomaisen vakavan sairauden, kuoleman tai hautaamisen, omien häiden tai oman lapsen syntymän tai ristiäisten vuoksi.
Ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi!
Mikäli sinulla on jokin este palveluksen aloittamiselle Panssariprikaatissa heinäkuussa 2024, ota heti yhteys omaan aluetoimistoosi .
Mahdollisia esteitä ovat esimerkiksi:
- vakava sairaus tai vamma
- mielenterveysongelma
- huume- tai alkoholiongelma
- kesken olevat opinnot / ammattiin valmistuminen
- perheasiat tai elämän tilanne
- olet päättänyt hakeutua siviilipalvelukseen
- haluat palvelukseen johonkin toiseen joukko-osastoon
- haluat lykätä palveluksen aloittamista jostain muusta sinulle tärkeästä syystä
Vain aluetoimisto voi käsitellä edellä mainittujen syiden perusteella tehtyjä hakemuksia ja anomuksia riittävän ajoissa ennen palveluksen aloittamista. Älä postita Panssariprikaatiin mitään hakemuksia tai lääkärintodistuksia. Jos olet jo aiemmin hakenut palveluksen aloittamisajankohdan muutosta, varmista, että olet saanut aluetoimistolta myönteisen päätöksen. Pelkkä hakemuksen jättäminen ei oikeuta jäämään saapumatta palvelukseen.
Kännykkää ja sosiaalista mediaa voi käyttää, kun päivän palvelus on päättynyt eli illalla. Alokkailla on rajoitetusti vapaa-aikaa iltaisin, joten ensimmäisten viikkojen aikana armeijaan tulleen soturin kiinni saaminen voi olla hankalaa.
Varuskuntaan voi lähettää myös postia: kirjeen saaminen lämmittää aina korpisoturin mieltä. Ilmoita omaisillesi mahdollisimman pian, missä perusyksikössä palvelet ja mikä on osoitteesi; joukkoyksikkösi ja perusyksikkösi tiedot saat selville heti palveluksen aloitettuasi.
Osoite kasarmilla on:
Panssariprikaati
Sotilasarvo Etunimi Sukunimi ( Alokas Matti Möttönen)
Oma joukkoyksikkö (HÄMPSP tai Hämeen panssaripataljoona)
Oma perusyksikkö (PSVK tai Panssarivaunukomppania)
PL 5
13701 Parolannummi
Palvelusajat
Upseereiksi, aliupseereiksi ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutettavien asevelvollisten palvelusaika on 347 vuorokautta. Miehistön erityistaitoa ja ammattimaista osaamista vaativiin tehtäviin koulutettavien palvelusaika on 255 vuorokautta. Muilla miehistötehtäviin koulutettavilla on 165 vuorokauden palvelusaika.
Alla näet eri tehtäviin koulutettavien palvelusajat. Suluissa oleva prosenttiosuus kertoo, kuinka moni Panssariprikaatin varusmies palvelee kyseisen ajan. Ulkomailla vakinaisesti asuvalla on palvelusaikanaan oikeus vähintään yhteen lomamatkaan koti- tai asuinpaikkakunnalleen ulkomailla.
• 347 vrk (70%): reserviupseeri- tai aliupseerikoulutuksen saavat, panssarivaunujen miehistöt, E- ja C-kortilliset sotilaskuljettajat, työkoneenkuljettajat, viestiaselajien tele-, osa radio- ja elektroniikkaalojen tehtävistä sekä useimmat huollon miehistötehtävät. Kaikki valmiusyksikön miehistötehtävät.
• 255 vrk (10%): sotilaspoliisimiehet, lääkintämiehet ja erikoismiehet.
• 165 vrk (20%): rynnäkkökivääri-, panssaritorjunta-. kranaatinheitin- ja tykkimiehet, panssarijääkärit, pioneerit, ilmatorjuntamiehet, sotilaskeittäjät sekä useimmat huollon miehistötehtävät.
Hämeen Panssaripataljoona
Hämeen Panssaripataljoona (HÄMPSP) on vuonna 2003 perustettu joukkoyksikkö. Sen toiminnassa yhdistyvät kahden vuonna 2002 lakkautetun joukkoyksikön, Hämeen jääkäripataljoonan ja Panssarivaunupataljoonan perinteet ja toiminta.
Hämeen Panssaripataljoona kouluttaa mekanisoitujen joukkojen iskuportaan yksiköitä, jotka muodostavat sodanajan maavoimien tärkeimmän iskukyvyn. Lisäksi koulutetaan valtakunnallisesti tärkeiden kohteiden suojajoukkoja. Hämeen Panssaripataljoonassa tuotetaan myös valmiusyksiköiden osia.
Hämeen Panssaripataljoonassa koulutetaan taistelijoita kiivasrytmiseen panssaritaisteluun.
Kokoonpano
Pataljoonan komentaja
Esikunta
Panssarijääkärikomppania (PSJK)
Panssarivaunukomppania (PSVK)
Panssaripioneerikomppania (PSPIONK)
Sotilaspoliisikomppania (SPOLK)
Varusmieskoulutus
Miehistö- ja johtajatehtäviin koulutetaan muun muassa:
taistelupanssarivaunumiehiä
rynnäkköpanssarivaunumiehiä
kuljetuspanssarivaunumiehiä
erikoispanssarivaunumiehiä
panssariyksiköiden huoltojoukkueisiin mm. panssarivaunuasentajia sekä lääkinnän ja muonituksen osaajia
panssarijääkäreitä
taistelupioneereja
sotilaspoliiseja
Pääosa Hämeen Panssaripataljoonan koulutusvaihtoehdoista on niinsanottuja pitkän palvelusajan tehtäviä - lyhyen palvelusajan miehistötehtäviä on Hämeen Panssaripataljoonassa vain muutamia.
Koulutuskalusto ja -välineet
Leopard 2A4 ja 2A6 -taistelupanssarivaunut
BMP-1 ja BMP-2 MOD -rynnäkköpanssarivaunut
LEO 2A4 URDAN raivaamispanssarivaunu
LEO 2L siltapanssarivaunu
MT-LBv kuljetuspanssarivaunu
Helsingin Ilmatorjuntarykmentti
Helsingin ilmatorjuntarykmentti (HELITR) on ilmatorjuntakoulutusta antava joukkoyksikkö, joka kouluttaa pääkaupunkiseudun sekä mekanisoitujen taisteluosastojen ilmatorjuntajoukkojen taistelijat. Rykmentissä koulutetaan varusmiehiä ammus- ja ohjusilmatorjunnan asejärjestelmille sekä ilmatorjunnan tutka-, viesti- ja johtamisjärjestelmille.
Rykmentti vaalii pääkaupunkiseudun ilmatorjunnan, Turun ilmatorjunnan ja panssari-ilmatorjunnan kunniakkaita perinteitä. Varusmiehille ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaville naisille Helsingin ilmatorjuntarykmentti tarjoaa haastavia ja mielekkäitä tehtäviä. Koulutuskalustomme on pääosin teknistä ja modernia eikä sitä ole koulutuksessa missään muualla Suomessa.
Koulutamme meillä palveluksen suorittavista henkilöistä reservin upseereita ja -aliupseereita. Miehistötehtäviin koulutamme tutkaoperaattoreita, sotilaskuljettajia, asentajia, lääkintähenkilöstöä ja muita ilmatorjunnan osaajia. Meillä varusmiespalveluksessa voit päästä hyödyntämään siviilissä hankittua osaamistasi. Alokasjakson jälkeen valitaan henkilöt soveltuvuutensa perusteella johtajakoulutukseen tai monipuolisiin miehistötehtäviin oma halukkuus huomioiden.
Koulutushaara- ja erikoiskoulutusjaksoilla kouluttaudutaan ilmatorjunta-aselajiin sekä omaan tehtävään. Koulutus toteutetaan enimmäkseen pienryhmäkoulutuksena, simulaattoreilla ja maastoharjoituksissa. Joukkokoulutusjaksolla harjoitellaan sodan ajan yksikkökokonaisuuksina. Koulutus huipentuu ilma-ammuntoihin. Haasta siis itsesi, ja hakeudu Helsingin ilmatorjuntarykmenttiin suorittamaan varusmiespalveluksesi. Rykmentissä työskentelee noin 70 henkilökuntaan kuuluvaa ammattisotilasta. Palveluksen meillä aloittaa noin 250 alokasta.
Kokoonpano
Rykmentin komentaja
Esikunta
Panssari-ilmatorjuntapatteri
Johtokeskuspatteri
1. Ohjusilmatorjuntapatteri
2. Ohjusilmatorjuntapatteri
Rykmentin pääkoulutuskalusto
Ilmatorjuntaohjusjärjestelmä 12 (NASAMS II FIN)
Maalinosoitustutka 87M
Maalinosoitustutka 95M
Ilmatorjuntakanuuna 35ITK88 ja 23ITK61/95
Linkkikalusto 06 ja 12
Ilmatorjuntapanssarivaunu 90 Marksman
Järjestelmille koulutetaan niitä käyttävän miehistön ja johtajien lisäksi huoltajia sekä
sotilaskuljettajia.
Jääkäritykistörykmentti
Jääkäritykistörykmentti vastaa mekanisoitujen ja moottoroitujen taisteluosastojen tulenkäyttö- ja johtamisjärjestelmien joukkojen sekä alueellisten viestijoukkojen kouluttamisesta. Varusmiehille ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittaville naisille Jääkäritykistörykmentti tarjoaa vaativia, monipuolisia ja haastavia tehtäviä, joista suureen osaan kouluttautuminen sisältää johtajakoulutuksen reserviupseeri- tai aliupseerikurssilla.
Pääkoulutuskalustonamme ovat raskaat panssarihaupitsit, komentopaikkapanssarivaunut,
tulenjohtopanssarivaunut, raskaat ja kevyet kranaatinheittimet, miehistönkuljetusvaunut sekä
nykyaikaiset viestijärjestelmät. Koulutuskalustomme on ainutlaatuista koko valtakunnassa.
Koulutuksessa hyödynnämme erilaisia simulaattoreita sekä sisätiloissa että maastoharjoituksissa. Jääkäritykistörykmentin vahvuus on noin 600 sotilasta. Rykmentissä aloittaa palveluksen noin 450 alokasta.
Kokoonpano
Rykmentin komentaja
Esikunta
Panssariviestikomppania
Panssarihaupitsipatteri
Panssarikranaatinheitinkomppania
Varusmieskoulutus
Jääkäritykistörykmentti kouluttaa muun muassa:
• tulenjohtajia ryhmineen
• panssarihaupitsien ja kranaatinheittimien tuliasemamiehistöjä johtajineen
• johtajia komentopaikkojen tiedustelu- ja tulitoimintatehtäviin
• tietoliikenneosaajia langattomien ja kiinteiden viestiverkkojen ylläpitoon
• johtajia langattomien ja kiinteiden viestiverkkojen suunnitteluun ja hallintaan
• taisteluryhmiä erilaisten komentopaikkojen suojaukseen
• taistelulähettejä eri johtoportaiden tarpeisiin
• panssarivaunujen johtajia ja miehistöjä sotilaskuljettajia ja panssarivaunuasentajia
minilennokkioperaattoreita ja -mekaanikkoja
Koulutuskalusto
Tulenjohtopanssarivaunut BMP
Komentopaikkapanssarivaunu MT-LB
Raskas panssarihaupitsi
Kuljetuspanssarivaunu MT-LB
Raskas 120mm kranaatinheitin
Kevyt 81mm kranaatinheitin
M18-viestijärjestelmä
Linkki-, tukiasema- ja valokaapelijärjestelmät
Parolan Huoltopataljoona
Parolan Huoltopataljoona on vuonna 1987 perustettu joukkoyksikkö. Parolan Huoltopataljoona
kouluttaa sotilaita mekanisoitujen joukkojen taisteluntukitehtäviin. Huollon taistelijoita koulutetaan kaikilla huollon aloilla. Huollon aloja ovat täydennykset, kuljetukset, kunnossapito, lääkintä ja huoltopalvelut. Merkittävä osa huollon tehtävistä on erilaisia johtaja- ja kuljettajatehtäviä. Parolan Huoltopataljoonassa koulutetaan lisäksi sotilassoittajia.
Huollon taistelijoilta vaaditaan hyvien taistelijantaitojen lisäksi erityiskoulutusta vaativaa osaamista omalla huollon alallaan. Tämän vuoksi suurin osa huollon tehtävistä on pidemmän palvelusajan tehtäviä. Koulutusvalinnoissa voidaan usein hyödyntää siviilissä hankittua osaamista.
Huoltomiesten koulutus sisältää huoltomiestaitojen opettelun lisäksi vaativaa taistelukoulutusta sekä haastavia kovapanosammuntoja. Varusmiespalveluksessa Parolan Huoltopataljoonassa hankittua osaamista voit usein hyödyntää siviilissä varusmiespalveluksen jälkeen.
Kokoonpano
Pataljoonan komentaja
Esikunta
1. Panssarihuoltokomppania EI ALOKKAITA 2/24
2. Panssarihuoltokomppania
Autokomppania
Puolustusvoimien varusmiessoittokunta EI ALOKKAITA 2/24
Kuljetuskeskus
Materiaalikeskus
Varusmieskoulutus
Johtaja- ja miehistötehtäviin koulutetaan muun muassa:
• sotilaskuljettajia (BC-, BECE- ja BECED-kortit)
• kuljetus- ja erikoispanssarivaunumiehiä
• panssarivaunu- ja ajoneuvoasentajia
• lääkintämiehiä
• täydennysmiehiä
• sotilaskeittäjiä
• viestimiehiä
• taistelulähettejä
• varusmiessoittaja
Koulutuskalusto
Leopard 1 ARV evakuointipanssarivaunu
MTP-LB evakuointipanssarivaunu
MT-LBV kuljetuspanssarivaunu
MT-LBU AS sairaankuljetuspanssarivaunu
Ajoneuvokalusto (eri kalustotyyppejä)
Elektronisen sodankäynnin keskus
Elektronisen sodankäynnin keskus (ELSOKESK) kouluttaa varusmiehiä erilaisiin elektronisen sodankäynnin, johtamisjärjestelmä- ja tiedustelualan sekä huollon tehtäviin. ELSOKESK on Panssariprikaatiin kuuluva joukkoyksikkö Riihimäellä. Keskus vaalii Päämajan radiotiedustelun moottoroidun osaston (MO) perinteitä.
Elektroninen sodankäynti (ELSO) tarkoittaa sähkömagneettista säteilyä käyttävien järjestelmien tiedustelua ja häirintää sekä toimenpiteitä näitä vastaan. Keskus kouluttaa maavoimien ELSO-joukot ja vastaa näiden kertausharjoitusten järjestämisestä. Kaikki Elektronisen sodankäynnin keskuksessa koulutettavat varusmiehet palvelevat 1. elektronisen sodankäynnin komppaniassa (1ELSOK). Komppania antaa ELSO-aliupseerikoulutuksen Riihimäellä. ELSO-reserviupseerit koulutetaan Haminassa Reserviupseerikoulussa.
ELSO-tehtäviin valitaan vain erikoisjoukkohaun kautta ennen palveluksen alkua. Esivalitut varusmiehet astuvat palvelukseen heinäkuussa (II-saapumiserä) Riihimäelle ja suorittavat valintakokeet alokasjaksolla. Valintakokeissa mitataan hakijan valmiuksia suoriutua erikoisjoukko- ja johtajakoulutuksesta sekä suoritetaan 12 minuutin juoksutesti. Alokasjakson jälkeen kaikki valintakokeet hyväksi suorittaneet ja niissä kyvykkäimmiksi sekä palveluksessa kelvollisimmaksi osoittautuneet varusmiehet aloittavat ELSO-aliupseerikurssin Riihimäellä. Aliupseerikurssin jälkeen koulutettavat harjaantuvat tehtäväkohtaisissa taidoissa ja sotilasjohtamisessa.
1ELSOK:ssa koulutetaan myös johtamisjärjestelmäalan ryhmänjohtajia sekä miehistöä. Yksikössä palvelee sotilaskuljettajia, lääkintämiehiä, kirjureita ja varastomiehiä. Kaikkiin näihin tehtäviin valitut varusmiehet siirtyvät Parolannummella toteutetun alokasjakson ja aselajikohtaisten kurssien jälkeen palvelukseen Riihimäelle. Näihin tehtäviin ei järjestetä erillistä pääsykoetta.
ELSOKESK:ssa koulutetaan varusmiehiä myös tiedustelualalle avointen lähteiden tiedusteluun. Tiedustelijat ja ohjelmoijat toteuttavat monipuolisia tiedustelu- ja kehittämistehtäviä. Tiedustelijat ovat 347 vrk:n johtajia ja 255 vrk:n miehistöä. Tehtäviin voi hakeutua alokasjakson aikana erityistehtävähaun kautta. Tehtäviin ei ole erityisiä koulutusvaatimuksia, valituilta odotetaan hyvää motivaatiota, luovaa ajattelua ja sujuvaa suomen kielen kirjallista osaamista.
Onko sinulla erityisosaamista siviilipuolen koulutuksen ja oman harrastuneisuuden pohjalta? Panssariprikaatissa on jokaisessa saapumiserässä tarvetta moneen erilaiseen erityistehtävään.
Puolustusvoimat kouluttaa erityisosaajia omaa alaansa vastaaviin sodan ajan tehtäviin. Erityistehtävissä pääset hyödyntämään osaamistasi ja hankkimaan arvokasta työkokemusta.
Miehistöhaussa on tehtäviä haussa mm. tiedustelu-, tietotekniikka-, tutkimus-, viestintä- ja media- sekä kirkollisella alalla. Täydentävässä johtajahaussa haussa olevien tehtävien alat vaihtelevat enemmän.
Lisätietoja erityistehtävistä saat osoitteesta intti.fi/erityistehtavat
Palvelus
Varusmiehen palvelusta perusyksikössä on
• Viikko- tai päiväohjelman mukainen palvelus (ruokailut sekä aamu- ja iltatoimet mukaan lukien)
• Vartio- tai päivystyspalvelus
• Varallaolo vuoroluettelon mukaan tai eri määräyksestä
• Perusyksikön päällikön tai häntä ylemmän esimiehen määräämä muu koulutus-, valmius-, tai palvelustehtävä. Lisäksi kurinpidollisten toimenpiteiden kohteena oleminen ja lääkärin määräämän huoltotoimenpiteen suoritus rinnastetaan palvelukseen (vapautukset, sairaalahoito, kotihoito).
Sotilaskoulutuksesta selviytyminen edellyttää hyvää fyysistä kestävyyttä ja lihaskuntoa.
Liikuntakoulutuksen osuus on noin 20% koulutukseen käytettävästä ajasta ja fyysisen koulutuksen osuus puolet kokonaisajasta. Varusmiespalveluksen aikaisen liikuntakoulutuksen päämääränä on pysyvän liikuntaharrastuksen edistäminen siten, että asevelvolliset jatkavat fyysisen kuntonsa ylläpitämistä myös reservissä. Hyvän fyysisen kunnon myötä kohenee myös oma terveys, työkyky ja elämisen laatu.
Yksikön ilmoitustaululla on jokaisen päivä- ja viikko-ohjelma, josta näet päivän palveluksen. Varuskuntavapaita viettämään alokkaat pääsevät heti, kun sotilaallisen käyttäytymisen perusteet on opittu.
Palvelus koostuu lisäksi monista muista asioista kuten marsseista, ase- ja ampumakoulutuksesta ja harjoituksista. VMTK:n ilmoitustaululla, saapumiserien Facebook-ryhmissä ja VMTK:n Instagram-tilillä (pspr_vmtk) on tietoa kerhoista, kursseista ja tapahtumista. Heti alokaskaudella on päällikön pitämä oppitunti yleisistä palvelusäännöistä ja joka tuvassa on yleinen palvelusääntökirja tai -kansio, johon kannattaa tutustua oman oikeusturvan takia.
Ajantasaisen tiedon käytössä olevista tiloista tai aktiviteeteistä saat palvelukseen saavuttuasi omasta yksiköstäsi tai VMTK:lta.
Kuntosali
Vanhan sotilaskodin alakerrassa on kuntosali, joka on auki varusmiehille maanantaista torstaihin klo 8.00 - 20.45. Muina aikoina salin avaimen voi hakea päävartiosta. Myös monista joukkoyksiköistä löytyy omat kuntosalinsa, jotka on varattu henkilökunnan ja yksikön varusmiesten käyttöön.
VMTK:n kerhohuone
Vanhan sotilaskodin alakerrassa sijaitsee VMTK:n ylläpitämä kerhohuone. Kerhohuoneelle voi tulla iltavapaiden aikaan vapaasti tai voitte isommalla porukalla varata tilan. Varaaminen ja käynti kerhohuoneelle tapahtuu VMTK:n toimiston kautta. Huone sisältää mm. Playstation 5- ja Wii-pelikonsolit, pelitietokoneita, bilis-pöydän sekä vinon pinon pelejä Trivial Pursuitista Call of Dutyyn.
Bändikämppä
Bändikämppä sijaitsee vanhan sotilaskodin alakerrassa. Bändikämpän varaus ja sinne kulku hoidetaan VMTK:n toimiston (puh. 0299 442 999) kautta. Kämpällä on kaikki tarvittavat soittimet kunnon treenien pitämiseen ja vähän muutakin. Bändikämpän kalustoa uusitaan tarpeen mukaan.
Varusmiesliikunta
Varapuheenjohtaja vastaa VMTK:n järjestämistä liikuntakerhoista. Hänen tehtäviinsä kuuluu mm. kerhojen organisointi, liikuntakerhojen vetäminen/vetäjien hankkiminen sekä liikuntavälineiden ylläpito. Lisäksi varapuheenjohtaja vastaa Liikkuri-merkintöjen kirjanpidosta. Liikuntakerhoista ja lenkeistä sekä Sotilaskodin kuntosalilla käymisestä saa Liikkuri-merkinnän, kun varaa aktiviteetin osoitteessa vlk.liikkuri.fi . 15:n merkinnän jälkeen varusmiehille esitetään kuntoisuuslomaa. Yhdessä illassa voi ansaita yhden merkinnän.
Liikuntakerhot
Liikuntakerhoja järjestetään maanantaista torstaihin iltavapailla. Liikuntakerhojen lajivalikoimaan kuuluvat esim. salibandy, koripallo sekä futsal. Lajit eivät ole kiveen hakattuja ja VMTK pyrkiikin järjestämään kerhoja lajeista, jotka kiinnostavat varusmiehiä. VMTK:lle voi myös ehdottaa jotakin kerhoa. Keskiviikkoisin järjestetään uintireissu Hämeenlinnan uimahalliin, jonne kuljetaan VMTK:n järjestämällä uimabussilla. Myös
keskiviikon uintikerhosta saa Liikkuri-merkinnän. Lisätietoa liikuntakerhoista saa VMTK:n toimistolta ja yksiköiden ilmoitustauluilta.
Leken lenkki ja Riihimäen postilaatikkolenkki
Varusmiehillä on mahdollisuus ansaita kuntoisuuslomaan oikeuttavia liikuntamerkkejä myös perinteisestä Leken lenkistä Parolannummen varuskunnassa sekä Postilaatikkolenkistä Riihimäen varuskunnassa. Varusmies voi ansaita Liikkuri-merkinnän kerran päivässä ma - to klo 18.00 ja klo 20.30 välisenä aikana suoritetusta lenkistä. Tämä vaatii aktiviteetin varauksen Liikkurissa sekä suorituksen kuittaamisen lenkin päässä olevaan postilaatikkoon. Tarkemman reitin löydät esimerkiksi VMTK:n instagramista.
Liikuntakerhon vetäjäksi?
Jos sinulla on halukkuutta toimia jonkin kerhon vetäjänä, ota yhteys VMTK:n toimistoon. Myös uusia lajiehdotuksia otetaan vastaan. Liikuntakerhojen ohjelmat muuttuvat aika-ajoin, joten seuraathan tarkasti yksiköiden ilmoitustauluja ja VMTK:n instagramia! Voit myös kysyä lisää oman yksikkösi VMTK-edustajalta, käväistä VMTK:n toimistolla tai soittaa numeroon 0299 442 999.
Riihimäen varuskunta
Lisää tietoa Riihimäen liikunta- ja vapaa-ajan mahdollisuuksista saat omasta yksiköstäsi esimerkiksi VMTK:n yksikköedustajalta tai VLK-ohjaajalta.
Sosiaalikuraattorit
Panssariprikaatissa on kaksi sosiaalikuraattoria, Eija-Riitta Häyhä Riihimäellä ja Joni-Petri Kumlander Parolannummella. Olemme varuskunnassa auttaaksemme sinua selviytymään palveluksestasi mahdollisimman hyvin. Puoleemme voit kääntyä, jos tarvitset apua opinto-, työ- ja taloudellisien asioiden hoidossa. Jos sinulle tulee murheita ja ongelmia palvelus- tai siviiliasioissa, meille voi aina tulla puhumaan luottamuksellisesti. Olemme sosiaalialan ammattilaisia ja olemme vaitiolovelvollisia.
Palveluksen aloittaminen on iso asia elämässäsi ja elämä täällä varuskunnassa poikkeaa todennäköisesti melko paljon totutusta päivärytmistäsi. Jotta saisit rauhassa keskittyä uusien asioiden opetteluun ja uuteen ympäristöön, olisi tärkeää, että muut asiasi olisivat järjestyksessä.
Tässä muutamia asioita, jotka kannattaa hoitaa ennen palvelukseen astumistasi:
• Jos olet töissä, ilmoita työnantajalle varusmiespalveluksestasi: Älä irtisano työsuhdettasi, laki turvaa pysyvän työsuhteen jatkumisen palveluksen jälkeenkin.
• Jos sinulla on velkoja, sovi velkojiesi kanssa sopiva maksusuunnitelma.
• Jos opiskelet, niin pyydä oppilaitoksen opinto-ohjaajalta opintojen keskeytys lomake. Yksikön vääpeliltä saat palvelustodistuksen, joka tulee lomakkeen lisäksi toimittaa oppilaitokselle.
• Lue tarkkaan, mitä alokastiedotteessa kerrotaan sotilasavustuksesta, jotta osaat tarvittaessa hakea sitä Kelalta. Kun asiat ovat siviilissä kunnossa, palveluskin sujuu yleensä hyvin.
Varusmiespalvelus on elämässäsi ainutlaatuinen vaihe, jonka tulet todennäköisesti muistamaan koko loppuikäsi. Näin ollen siitä kannattaakin ottaa irti kaikki mahdollinen erilaisten taitojen oppimisesta uusiin ystävyyssuhteisiin.
Sosiaalikuraattori Joni-Petri Kumlanderin tavoitat sotilaskoti 1:n yläkerrasta Parolannummelta ja sosiaalikuraattori Eija-Riitta Häyhän tavoitat Riihimäeltä RAK18 eteläpäädystä. Ota rohkeasti yhteyttä!
Yhteystietomme ovat: Joni-Petri Kumlander puh. 0299 442 742 [email protected] Eija-Riitta Häyhä puh. 0299 445 999 [email protected] Jos mieleesi heräsi kysymyksiä, voit soittaa jo ennen palveluksen alkamista.
Tervetuloa varusmiespalvelukseen! Terveisin sosiaalikuraattorit
Sotilaspappi on sinua varten
Puolustusvoimien kirkollinen työ on olemassa kaikkia palveluksessa olevia, heidän perheitään ja läheisiään varten, vakaumukseen katsomatta. Sotilaspappi on sinua varten, kun tarvitset ilojen tai surujen keskellä luottamuksellista kuuntelijaa, keskustelijaa tai jos muuten tahdot jakaa ajatuksiasi. Sotilaspapin puoleen kannattaa kääntyä jos jokin eettinen, uskonnollinen tai katsomuksellinen asia askarruttaa. Sotilaspapit ovat ehdottoman vaitiolovelvollisia.
Sotilaspappien työn näkyvä osa varuskunnan elämässä ovat erilaiset hartaudet, maastomessut ja eettisen toimintakyvyn oppitunnit luokassa tai maastossa. Palveluksen aikana on myös mahdollista suorittaa sotilasrippikoulu.
Sotilaspapin tavoitat soittamalla, tekstiviestillä tai sähköpostilla.
sotilaspastori Pasi Hakkarainen, 0299 442741
[email protected]
Sotilasavustus (10.11.1995/1266)
Kela maksaa sotilasavustusta asepalveluksessa olevalle asevelvolliselle sekä hänen omaisilleen palvelusajalta. Asevelvolliselle itselleen voidaan maksaa asumisavustusta ja palvelusaikana erääntyvät opintolainojen korot. Asevelvollisen omaisille voidaan maksaa sotilasavustuksena perusavustusta, asumisavustusta ja erityisavustusta elämisen kustannuksiin. Lapselle voidaan maksaa palvelusajalta asevelvolliselle määrätyt elatusmaksut. Sotilasavustukseen oikeutettuja omaisia ovat asevelvollisen aviopuoliso, asevelvollisen oma tai aviopuolison lapsi sekä aviopuoliso, jonka kanssa asevelvollisella on yhteinen huollettavana oleva lapsi. Avustusten saamiseen vaikuttavat asevelvollisen ja sotilasavustukseen oikeutettujen omaisten nettotulot. Asevelvollisen opintolainojen kokomenoja korvattaessa otetaan huomioon vain hänen omat tulonsa ja omaisuutensa.
Perusavustus
Perusavustuksella on tarkoitus maksaa esimerkiksi puolison ja lasten ravinto- ja puhtausmenot ja muut jokapäiväiset toimeentuloon kuuluvat tavanomaiset menot, joihin muut tulot eivät riitä. Avustuksen täysi määrä vastaa kansaneläkettä eli se on 628,85 euroa kuukaudessa. Perusavustukseen vaikuttavat siihen oikeutettujen omaisten määrä sekä kaikki nettotulot. Ensimmäiselle tuen saajalle täysi avustus on 100 prosenttia, toiselle 50 prosenttia ja kolmannelle tai useammalle kullekin 30 prosenttia avustuksen täydestä määrästä.
Asumisavustus
Asumisavustuksena maksetaan asevelvolliselle tai omaiselle kohtuulliset asumismenot. Asumismenoina otetaan huomioon vuokra, yhtiövastike, erikseen maksettavat lämmityskustannukset, vesimaksut, asuntolainojen vuotuiset korot ja vuosimaksut, sähkö- ja kaasumaksut sekä omakotitalon hoitomenot. Jos varusmies on muuttanut pois vanhempiensa asunnosta omaan vuokra-asuntoon myöhemmin kuin kolme kuukautta ennen palveluksen alkua, ei asumisavustusta myönnetä kuin poikkeustapauksissa. Tällaisia poikkeustapauksia ovat esim. perheen perustaminen, asunnon saanti pitkän jonotuksen jälkeen tai muutto tulevalle työ- tai opiskelupaikkakunnalle, joka on eri kuin kotipaikkakunta. Opintojen tai työn tulee alkaa viimeistään kaksi kuukautta kotiutumisen jälkeen. Kela voi maksaa asumisavustusta myös ulkomailla palvelukseen tulleen asevelvollisen tai hänen omaisensa ulkomailla sijaitsevan asunnon asumismenoista. Tällöin tarvitaan erillinen selvitys asumismenoista. Kela ei korvaa veroluontoisia maksuja. Kela voi maksaa asumisavustusta myös asevelvollisen Suomesta palveluksen ajaksi vuokraaman asunnon asumismenoista. Siinä tapauksessa Kela maksaa Suomesta vuokratun asunnon vuokramenot sen suuruisena kuin palveluspaikkakunnalta vuokrattu yksiö maksaisi. HUOM! Sotilasavustus maksetaan asuntoon vain ensimmäisestä palveluspäivästä lähtien, mikäli tulet palvelukseen ulkomailta. Muut asumismenot Kela korvaa kuten Suomessa asuville.
Erityisavustus
Erityisavustuksena voidaan maksaa omaisille esimerkiksi tarpeelliset ja kohtuulliset terveyden hoitomenot, opintolainojen korot sekä lastenhoitoon liittyvinä menoina esim. lastenvaunut. Erityisavustus maksetaan vain todellisia kuluja vastaan eli hankinnat on ensin maksettava itse ja kuitit on liitettävä hakemukseen mukaan.
Avustuksen hakeminen ja maksaminen
Sotilasavustusta haetaan kelasta. Hakemus kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen palveluksen aloittamista tai välittömästi palveluksen alettua joukko-osaston sosiaalikuraattorien kautta. Avustusta maksetaan hakemiskuukauden alusta, aikaisintaan kuitenkin palveluksen aloituspäivästä kotiuttamiskauden loppuun. Kela maksaa avustuksen kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä hakijan pankkitilille. Vaikka asevelvollinen tai hänen omaisensa eivät saisi sotilasavustusta, heillä saattaa olla mahdollisuus yleiseen asumistukeen, joka haetaan myös Kelasta.
Lisätietoa: kela.fi tai sosiaalikuraattoreilta Eija-Riitta Häyhä (0299 445 999), [email protected] tai Joni-Petri Kumlander (0299 442 742), [email protected].
Heinäkuun 2024 alokas, me olemme täällä sinua varten!
Varusmiestoimikunta toivottaa sinut tervetulleeksi Panssariprikaatiin Parolannummelle! Tulet viettämään varusmiespalveluksessa 165, 255 tai 347 vuorokautta. Vaikka palvelusaika saattaa ensi alkuun tuntua pitkältä huomaat vielä, että aika suorastaan juoksee täällä kun palveluksen välietapit vilisevät silmissäsi. Vaikka välillä tuntuisi siltä että tekisi mieli luovuttaa, älä lopeta, vaan yritä parhaasi loppuun saakka. Uudet kaverit ja yhdessä jaetut elämykset, saavutukset ja koettelemukset ovat intin suola. Varusmiespalvelus on kokemuksena ikimuistoinen.
Olet varmaan jo mukana sosiaalisessa mediassa. Panssariprikaatin varusmiestoimikunta kutsuu heinäkuussa palveluksensa aloittavan 2/24 saapumiserän seuraamaan suljettua instagram tiliä pspr_vmtk. VMTK:n instagram tiliä seuraamalla pysyt ajan tasalla prikaatin vapaa-ajan käyttömahdollisuudesta. Kun seuraat, laita yksityisviestillä nimesi ja saapumiseräsi. Vain palveluksessa olevat/palveluksensa aloittavat varusmiehet hyväksytään seuraajiksi. Instagramissa voit myös matalalla kynnyksellä esittää mitä tahansa kysymyksiä palvelukseen liittyen.
Ensimmäiset kaksi kuukautta - alokaskautesi - on nopeatempoista ja vauhdikkainta aikaa armeijassa. Kaikki sotilaselämän perusteet iskostetaan syvälle takaraivoon. Aikaiset herätykset, selvät säännöt ja jatkuva nopeatempoinen koulutus pitävät huolen siitä, ettei alokaskaudella aika käy tylsäksi. Mitään ei kannata pelätä; kaikki mitä sinulta alokaskaudella vaaditaan, opetetaan sinulle ensin. Pahamaineiset alikersantitkin ovat aivan tavallisia ihmisiä - he ovat vain aloittaneet palveluksensa puoli vuotta sinua aikaisemmin.
Varusmiestoimikunta eli kansankielellä VMTK on kolmen täysipäiväisesti ahertavan varusmiehen kokoonpano, jonka päätehtävänä on huolehtia sinun hyvinvoinnistasi armeijassa. Palveluolosuhteet, viihtyvyys, ajanvietteet, työ- ja opiskeluasiat, kerhot ja kurssit - kaikki tämä on VMTK:n ydintoimintaa. Me järjestämme sinulle tekemistä kun sinulla on tylsää; me välitämme huolistasi sekä viemme ideasi ja aloitteesi eteenpäin. Olemme varusmiesten oma palvelutoimisto!
Mukavaa palvelusta toivottaa Varusmiestoimikunta!
Mikä on VMTK?
Varusmiestoimikunta eli VMTK toimii linkkinä varusmiesten ja joukko-osaston komentajan välillä. Varusmiestoimikunta koostuu yksinomaan varusmiehistä, joten VMTK:n toimistolle tulemista ei tarvitse jännittää. VMTK:n tehtävänä on muun muassa parantaa varusmiesten viihtyvyyttä sekä sosiaalisia oloja varusmiespalveluksen aikana. VMTK tulee pitämään alokasoppitunnin jokaiseen yksikköön parin ensimmäisen palvelusviikon aikana.
Toimikunnan kokoonpano
Varusmiestoimikuntaan kuuluu kolme täysipäiväistä toimihenkilöä: Puheenjohtaja (347 vrk) sekä varapuheenjohtaja ja TOS-asiamies (255 vrk). Lisäksi jokaisessa perusyksikössä on yksi VMTK-yksikköedustaja, joka toimii linkkinä VMTK:n ja yksikön välillä. Puheenjohtaja johtaa varusmiestoimikunnan työtä. Hänen tehtäviinsä kuuluvat myös keskeisinä osina taloudesta vastaaminen, sekä yhteydenpito VMTK:n yhteistyökumppaneihin. Varapuheenjohtaja järjestää kerho,- harraste,- ja urheilutoimintaa sekä tuuraa tarvittaessa puheenjohtajaa. Työ,- opinto- ja sosiaaliasiamiehen (TOS-asiamies) vastuulla ovat varusmiesten työhön ja opiskeluun liittyvät asiat. TOS-asiamies vastaa myös varusmiesten palvelusturvallisuudesta.
VMTK:n toiminta
VMTK:n toiminta perustuu pitkälti varusmiehiltä saatuihin aloitteisiin ja ideoihin. VMTK:n säännöllisissä kokouksissa käsitellään juuri näitä aloitteita, mahdollisia ongelmatilanteita ja muita yleisiä varusmiespalvelua koskevia asioita. Kokousten päätökset ja hyväksi todetut aloitteet viedään aina suoraan Panssariprikaatin komentajalle. VMTK:n toimisto on auki koko päivän ja sinne voi tulla koska vain kertomaan ajatuksistaan. Täysipäiväiset toimihenkilöt ovat paikalla juuri sinua ja palvelustovereitasi varten.
VMTK järjestää varusmiehille erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja. Varapuheenjohtajan organisoimat liikuntakerhot pyörivät maanantaista torstaihin. VMTK järjestää myös monenlaisia kursseja, jotka hyödyntävät parhaimmillaan palveluksen jälkeen työelämään hakemisessa. Muista tarkastaa VMTK:n instagram säännöllisesti! Osa toimintaa on varusmiesten ongelmien setviminen, varsinkin TOS-asiamiehen toimesta. VMTK järjestää myös varusmiehille lomakyytejä suurimpiin kaupunkeihin.
Mukaan varusmiestoimikuntaan?
VMTK:n toimintaan on jokaisella varusmiehellä mahdollisuus ottaa osaa ja antaa oma panoksensa. Kaikki ovat tervetulleita käväisemään toimistolla olipa asia mikä tahansa. Kaikenlainen toimistokäyttäytyminen on suorastaan pannassa VMTK:n toimistolla - pelkkä “moro” on aivan riittävä. Toimihenkilöitä ei kannata ujostella toimiston ulkopuolellakaan, rohkeasti hihasta kiinni! Jokaisesta yksiköstä valitaan VMTK-yksikköedustaja jokaista saapumiserää kohden. Myös VMTK:n täysipäiväiset tehtävät ovat jaossa kaksi kertaa vuodessa. Uudesta saapumiserästä valitaan alokaskauden aikana varapuheenjohtaja ja TOS-asiamies. Kaikki varusmiehet voivat hakea näihin rooleihin. Puheenjohtaja valitaan aliupseerikurssin lopulla.
Viikonloppuvapaa (VLV) alkaa perjantaina klo 16.30 tai lauantaina klo 16.00 ja loppuu sunnuntaina klo 22.00. Henkilökohtaista lomaa (HL) on jokainen varusmies oikeutettu saamaan seuraavasti:
165 vrk palvelevat 6 HL-päivää
255 vrk palvelevat 12 HL-päivää
347 vrk palvelevat 18 HL-päivää
Pakottavan henkilökohtaisen syyn takia voidaan myöntää vapaata henkilökohtaista syylomaa (HSL) enintään kuusi kuukautta. Käytetyt HSL-lomat siirtävät kotiuttamispäivää kestonsa verran eteenpäin.
Varusmiehelle voidan myöntää vapaata palveluksesta enintään kolme päivää läheisen omaisen vakavan sairauden tai kuolemantapauksen vuoksi ilman, että hänen tulee anoa tästä syystä HSL-lomaa. Palveluksesta vapauttamisaika luetaan palvelusajaksi.
Kuntoisuuslomaa (KL) voidaan antaa palkkiona varusmiehelle, joka on erityisen kunnostautunut palveluksessaan. KL myönnetään esimiehen aloitteesta aiheen ilmaantuessa.
Iloisen perhetapahtuman sattuessa voidaan lisäksi myöntää 12 päivää isyysvapaata oman lapsen hoitoa varten.
Urheilijalle voidaan myöntää harjoitusvapaata (HV) palvelusajalle, tasosta riippuen, enintään kuusi tuntia viikossa. MUISTA pyytää valmentajaltasi harjoitusohjelma, se helpottaa anomista.
Varusmiehille kaikki lomamatkat junalla ja linja-autolla ovat ilmaisia. Mikäli lomamatka yhteen suuntaan kestää yli kuusi tuntia, voidaan lomaa pidentää eri anomuksella (MAP) ylimeneviltä osin joustavasti aikataulut huomioon ottaen, kysy neuvoa!
Lomakuljetukset
Varusmiestoimikunta järjestää säännölliset lomakuljetukset Helsinkiin, Lahteen ja Tampereelle sekä takaisin varuskunnan porteille näiltä paikkakunnilta. Kuljetukset lähtevät pääportilta. Lomakuljetuksiin käy lomamatkoille annettava kestokoodi. Muista ilmoittautua VMTK kyytiin toimisto-aliupseerin ohjeistamalla tavalla! Ilmoittautumiset kuljetuksiin ovat sitovia. Lomakyyteihin ilmoittaudutaan sähköisesti yksikössä olevan lomakkeen QR-koodilla. HUOM! Ajantasaisen tiedon ja mahdolliset muutokset aikatauluissa sekä järjestelyissä saat VMTK:lta!
Tervetuloa Sotilaskotiin!
Sotilaskotijärjestö on maamme vanhin, vuodesta 1918 yhtäjaksoisesti toiminut, vapaaehtoisuuteen perustuva maanpuolustusjärjestö. Toiminta on vapaaehtoistyötä varusmiesten hyväksi, mutta sotilaskodeissa työskentelee myös palkattua henkilökuntaa.
Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys ry ylläpitää Parolannummella kahta sotilaskotia ja leipomoa. Riihimäellä sotilaskotia ylläpitää Riihimäen sotilaskotiyhdistys. Sotilaskoti on paikka, jossa voit viettää vapaa-aikaasi ilman ostopakkoa.
Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys ry
Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys on yksi Suomen vanhimmista sotilaskotiyhdistyksistä eli perustettu 1918.
Sotilaskotiin voit tulla virkistäytymään palveluksen lomassa nauttien kahvia sotkun munkin kera tai ostaa muita edullisia tuotteita. Sinua palvelee sotilaskodissa henkilökunta, joka muodostuu palkatuista työntekijöistä ja vapaaehtoisista sotilaskotisisarista. ”Vihreitä sisaria” yhdistyksessä on noin 290. Heitä kohtaat lähinnä iltaisin ja viikonloppuisin sotilaskodeissa sekä leireillä. Vihreät sisaret tekivät vuonna 2020 varusmiesten hyvinvoinnin ja viihtyvyyden edistämiseksi vapaaehtoista työtä yli 12 000 tuntia.
Sotilaskodissa voit lukea lehtiä, pelata pelikonsoleilla ja kuunnella musiikkia, sekä lainata kirjastosta kirjoja. Nettiyhteyden eli avoimen WLAN-verkon löydät molemmista sotilaskodeista. Televisiota voit katsella laajakankaalta molemmissa sotilaskodeissa. Parola 1 sotilaskodissa käy parturi. Parola 2 sotilaskodissa voit tavata siviilistä tulevia omaisia ja ystäviäsi. Sotilaskodeissa järjestetään erilaisia tapahtumailtoja varusmiehille, muun muassa heti toisella palvelusviikolla pidetään alokasjuhla.
Tullessasi palvelukseen löydät ensimmäisenä päivänä sängyltäsi sotilaskodin tervehdyksenä alokaspakkauksen, jonka sisältönä on tarvitsemiasi tuotteita.
Parola 1 sotilaskodin aukioloajat: ma - to 8.30 - 20.30, pe 8.30 - 14.30. Parola 2 sotilaskoti palvelee ma - pe 14.00 - 20.30, la suljettu, su 16- 19.
Riihimäen Sotilaskotiyhdistys ry
Riihimäellä sotilaskotiin voit tulla virkistäytymään palveluksen lomassa nauttien kahvia sotkumunkin kera tai ostaa muita edullisia tuotteita. Sotilaskodissa voit tavata siviilistä tulevia omaisia ja ystäviäsi, voit soittaa pianoa tai kitaraa meidän kaikkien iloksi. Kodissa on kirjapiste – ota ja tuo.
Sinua palvelee sotilaskodissa henkilökunta ja vapaaehtoiset sotilaskotisisaret ja -veljet. Vapaaehtoisia sisaria kohtaat iltaisin ja viikonloppuisin sotilaskodissa sekä leireillä. Lyyli-automme, eli liikkuva sotilaskoti palvelee maastoharjoituksissa aina pyydettäessä sekä muissa tapahtumissa.
Tullessasi palvelukseen löydät ensimmäisenä päivänä sängyltäsi sotilaskodin tervehdyksenä alokaspakkauksen, jonka sisältönä on varusmiehelle erilaisia tuotteita.
Sisaret järjestävät sotilaskodissa aika-ajoin iltaohjelmaa, ja heti toisella palvelusviikolla pidetään alokasjuhla.
Riihimäen Sotilaskotiyhdistys ry on perustettu vuonna 1 924. Jäseniä yhdistyksessä on 110 ja sisareksi tai veljeksi voi liittyä 16-vuotias. Pikkusisartoimintaan voi tulla mukaan jo 10-vuotiaana.
Tervetuloa varusmiespalvelukseen Riihimäelle ja erityisesti sotilaskotiin!
Palvelemme ma - to 8.00 - 14.30, pe 8.00 - 12.00. Iltaisin olemme auki ti ja to 18.15 - 20.15. Lauantaisin palvelemme 17.30 - 19.00, kun paikalla on varusmiehiä.
Olemme sinua varten - hymyllä ja sydämellä!
Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys ja Riihimäen Sotilaskotiyhdistys ry
Yltä löydät ohjeet junamatkan - ja siihen liittyvät paikkavarauksen tekemiseen varusmiespalveluksen aikana.