Tervetuloa varusmiespalvelukseen Uttiin tammikuussa 2025
Varusmiespalveluksesi alkaa maanantaina 6. tammikuuta, jolloin voit saapua rykmenttiin kello 10 alkaen. Paikalla on oltava viimeistään kello 16. Suosittelemme kuitenkin saapumista jo kello 14 mennessä.
Palveluspaikkasi on Utin jääkärirykmentti ja yksikkösi Tukikomppania.
Tutustu alla olevaan alokasmateriaaliin ajoissa ja ota yhteyttä, jos on kysyttävää. Tutustumista ei kannata jättää viimeiseen viikonloppuun ennen palveluksen alkua. Huomioithan, että viikonloppuisin ja pyhäpäivinä lähetettyihin kysymyksiin vastaaminen voi siirtyä seuraavalle arkipäivälle.
Ennakkokyselyyn on vastattava viimeistään 29.12.2024.
Matkustamiseen liittyviä ohjeita on kotiin tulevassa alokaskirjeessä. Ohjeet löytyvät myös alla olevasta alokasinfosta. Jos käytät julkisia liikennevälineitä saapuessasi palvelukseen, on sinun pyydettäessä esitettävä palveluksen aloittamismääräys. Tarvitset palveluksen aloittamismääräyksen myös tullessasi varuskuntaan. Jos olet hukannut määräyksen, pyydä ajoissa uusi aluetoimistoltasi.
Ennen palveluksen aloittamista kannattaa hoitaa siviilielämään liittyvät opiskelu-, työ- ja raha-asiat kuntoon
- ilmoita heti työnantajalle lähestyvästä varusmiespalveluksestasi - älä irtisano itseäsi
- selvitä oppilaitoksesi opintotoimiston kanssa poissaolevaksi ilmoittautumisen järjestelyt
- jos olet muuttanut äskettäin, tarkista tietojesi oikeellisuus: dvv.fi
- hae tarvittaessa sotilasavustusta Kelalta jo joulukuun alussa: kela.fi
- vältä lainojen ja pikavippien ottamista.
Ennen tuloasi Utin jääkärirykmenttiin
- leikkauta hiukset lyhyiksi, aja parta ja pulisongit
- jätä korvakorut ja muut huomattavat korut sekä lävistyskorut kotiin
- kihla- ja vihkisormuksen käyttö palveluksessa on sallittua
Kerro läheisillesi, että
- olet lähdössä varusmiespalvelukseen Utin jääkärirykmenttiin, Kouvolaan
- ensimmäisen kiinniolojakson ja vapaajakson pituudet selviävät ennen palveluksen alkua (päivitetään alokasinfon kohtaan "palveluksen järjestelyt / koulutuksen ja vapaa-ajan jaksottelu)
- ensimmäiset palvelusviikot ovat kiireisiä, myös iltaisin saattaa olla koulutusta
- oman puhelimen ja tietokoneen käyttö on sallittua ainoastaan vapaa-ajalla eli yleensä iltaisin päivän koulutuksen jälkeen
Ota mukaasi
- henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti, poliisin myöntämä henkilökortti tai kuvallinen KELA-kortti)
- tarkennus: erikoisjoukkohaun kautta esivalituilla ADR-kuljettajilla on oltava mukanaan joko passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti
- palveluksen aloittamismääräys
- pankkitilin FI-alkuinen IBAN-muotoinen tilinumero päivärahojen maksua varten
- rokotuskortti, johon on kirjattu sinulle aikaisemmin annetut rokotukset tai muu todistus rokotuksista
- omakanta.fi-palvelusta tulostettu koronarokotustodistus (jos tulostaminen ei ole mahdollista, tallenna todistus puhelimeesi)
- lääkärintodistukset esim. allergioista ja muista palvelukseen mahdollisesti vaikuttavista asioista
- luettelo reseptilääkkeistäsi ja noin kolmen viikon annos lääkeitä
- sisä- ja ulkoliikuntavaatteet (puolustusvoimat tarjoaa kaikille tarvittavat liikuntavarusteet, mutta omien varusteiden käyttö on sallittua)
- henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet ja tarvittaessa omat parranajovälineet (älä kuitenkaan ota mukaasi liikaa siviilivaatteita tai -varusteita, kun tulet ensimmäistä kertaa varuskuntaan)
- pankkikortti tai muu maksuväline sotilaskodissa käyntiä varten
- ajanviettoon mobiililaite ja lukemista
- läheistesi yhteystiedot.
Utin jääkärirykmentissä on nollatoleranssi huumeiden suhteen. Myös alkoholin tuonti varuskunta-alueelle on ehdottomasti kielletty.
Yleistietoa varusmiespalveluksesta saat osoitteesta intti.fi.
Alokasjakso kestää Tukikomppaniassa kuusi viikkoa. Tänä aikana tehdään valinnat jatkokoulutukseen soveltuvuuden, oman halukkuuden ja koulutuksessa osoitetun osaamisen perusteella. Valinnoista annetaan lisätietoa ensimmäisillä palvelusviikoilla.
Alokasjakson jälkeinen koulutushaarajakso kestää myös kuusi viikkoa. Koulutushaarajakson aikana osa varusmiehistä komennetaan muihin joukko-osastoihin koulutukseen.
Saapumiserän 1/25 varusmiestehtävät Tukikomppaniassa ovat:
johtajakoulutus 347 vrk
- sotilaspoliisialiupseeri ja -upseeri
- kuljetusaliupseeri
- huoltopalvelualiupseeri
- lääkintäaliupseeri
- johtamisjärjestelmäaliupseeri ja -upseeri
- sääaliupseeri
- panssarintorjunta-aliupseeri
miehistökoulutus 347 vrk
- sotilaskuljettaja (C ja CE)
miehistökoulutus 255 vrk
- sotilaspoliisi
- lääkintämies
- ilmasiirtymistukioperaattori
miehistökoulutus 165 vrk
- komentopaikkajääkäri
- varasto-/täydennysmies
- sotilaskeittäjä
- kirjuri.
Palvelusaika on 165 – 347 vuorokautta tehtävästä riippuen. Pääosa Tukikomppanian varusmiehistä koulutetaan tehtävään, jossa palvelusaika on 255 tai 347 vuorokautta.
Palveluksen aikana sinun on mahdollista hakea valtakunnallisiin erityistehtäviin erillisen hakumenettelyn kautta. Hakuaika erityistehtäviin on 6.-26.1.2025.
Vastaamalla ennakkokyselyyn voit alustavasti ilmaista toiveesi koulutushaarasta ja sitä kautta esimerkiksi palvelustehtävästä. Varusmiestehtävistä on lisätietoa edellisissä kohdissa. Viralliset halukkuudet eri palvelustehtäviin kysytään alokasjakson aikana.
Lisäksi voit ilmoittaa kyselyn kautta valmiiksi käyttöömme muun muassa tilinumerosi, tiedot lähiomaisestasi, mahdolliset ruokavaliot/allergiat, osoite- ja ajokorttitietosi.
Vastaa ennakkokyselyyn: https://asiointi.puolustusvoimat.fi/
- kopioi tarvittaessa linkki uuteen välilehteen
- tunnistautuminen: pankkitunnistus, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti
- valitse kyselystä Utin jääkärirykmentin ennakkokysely.
On tärkeää, että vastaat kyselyyn 29.12. mennessä.
Ennakkokyselyssä kysyttävät tiedot kuuluvat henkilötietojen käsittelystä Puolustusvoimissa annetun lain (332/2019) 4 §:n 1. momentin 1. kohdassa tarkoitettuun asevelvollisrekisteriin. Asevelvollisrekisterin rekisterinpitäjä on saman pykälän 3. momentin perusteella Pääesikunta.
Varusmiespalveluksesi alkaa maanantaina 6. tammikuuta, jolloin voit saapua rykmenttiin kello 10 alkaen. Paikalla on oltava viimeistään kello 16. Suosittelemme kuitenkin saapumaan jo kello 14 mennessä.
Sinulla on oikeus matkustaa varusmiespalveluksen alkaessa ilmaiseksi koti- tai asuinpaikkakunnalta Uttiin.
Julkisten liikennevälineiden käyttö ensimmäisenä palveluspäivänä
Muista ottaa mukaasi palveluksen aloittamismääräys. Se on esitettävä pyydettäessä julkisessa kulkuvälineessä. Jos olet hukannut määräyksen, pyydä ajoissa uusi aluetoimistoltasi.
Linja-auto-, metro- ja raitiovaunuliikenne
Matkustat bussissa maksuttomasti ostamalla lipun Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksesta.
Voit ostaa lipun palveluksen aloittamiseen liittyen alokaskirjeessä olevalla kertakäyttöisellä koodilla. Koodi on henkilökohtainen eikä sitä saa luovuttaa toiselle. Matkalipun yhteydessä tulee esittää palveluksen aloittamismääräys kuljettajalle.
Matkustamisoikeus pitää olla lunastettuna ennen kulkuneuvoon nousemista. Huomioi, että varaat kerralla koko matkaketjun (voi sisältää useamman matkavälin ja liikennevälineen).
Ohje:
- Lataa Reitit ja Liput -mobiilisovellus sovelluskaupasta (Google Play tai AppStore)
- Kirjaudu sovelluksen käyttäjäksi omalla sähköpostiosoitteellasi
- Syötä koodi sovelluksen valikosta löytyvästä "Syötä koodi" -kohdasta
- Etsi kuljettava matka sovelluksen reittihausta ja rajaa hakuasetuksista juna pois
- Valitse vuoroista tai matkaketjusta sopivin vaihtoehto
- Tarkasta Reittisuunnitelmasta koko matka ja muuta Matkahuollon vuoroista mahdollinen Nettitarjous/Aikuinen -lipputyyppi ”Varusmieheksi”
- Osta matkaliput.
Aktivoi lähiliikenteen matkalippu ennen kulkuneuvoon nousua.
Junaliikenne
Matkustat junassa (pl. HSL) maksuttomasti ostamalla lipun VR Matkalla -sovelluksesta tai selainpohjaisesta järjestelmästä www.vr.fi kirjautuneena.
Voit ostaa lipun ja varata maksuttoman istumapaikan Eko-luokkaan kaukoliikenteen junavuoroihin palveluksen aloittamiseen liittyen alokaskirjeessä olevalla kertakäyttöisellä koodilla. Koodi on henkilökohtainen eikä sitä saa luovuttaa toiselle. Matkalipun yhteydessä tulee esittää palveluksen aloittamismääräys kuljettajalle.
Ohje:
- Lataa VR Matkalla -mobiilisovellus sovelluskaupasta
- Kirjaudu sovelluksen käyttäjäksi omalla sähköpostiosoitteellasi
- Valitse matkustaja: Asevelvollinen >Varauskoodilla maksettava palvelusmatka
- Valitse kuljettava reitti, päivämäärä ja valitse junavuoro
- Tarkasta valitsemasi matka ja syötä varauskoodi.
- Varauksen hinta nollautuu
- Varaa maksuton paikkalippu
- Esitä junassa konduktöörille laitteestasi mobiililippu ja saamasi palveluksen aloittamismääräys
- Voit halutessasi korottaa matkustusluokkaa omakustanteisesti extra-luokkaan maksamalla itse eko-luokan ja extra-luokan erotuksen.
Mikäli kaikki eko-luokan paikat on loppuunmyyty, voit matkustaa ilman paikkaa palveluksen aloittamismääräyksestä löytyvällä viivakoodilla. Konduktöörit voivat rajoittaa matkustajamäärää loppuunmyydyssä junassa.
Matkustamiseen tarvittavat kertakäyttökoodit
Mikäli jostain syystä et ole saanut kertakäyttökoodia linja-autolla ja junalla matkustamiseen alokaskirjeen mukana, olethan yhteydessä [email protected]. Uusi koodi on mahdollista saada sähköpostiin arkipäivisin klo 9-16.
Kouvolan matkakeskuksesta Uttiin
Uttiin pääset Kouvolan matkakeskuksesta Utin jääkärirykmentin järjestämällä kuljetuksella maanantaina 6.1.2025 kello 10.00 - 15.30 välisenä aikana. Nouse linja-autoon, jossa on tunnus UTJR.
Matkakeskuksessa voi olla myös muiden joukko-osastojen tunnuksilla olevia busseja, joten varmista, että nouset oikeaan ajoneuvoon. Jos UTJR-tunnuksilla olevia busseja ei näy matkakeskuksen tilausajolaiturien suunnassa, odota kunnes ne saapuvat edelliseltä käynniltään Utista. Paikalla on myös rykmentin henkilökuntaa opastamassa alokkaita.
Omalla autolla Uttiin
Mikäli julkista liikennettä ei ole käytettävissä, matkustamiskustannukset korvataan edullisimman julkisen kulkuneuvon käyttämisestä aiheutuvien kustannusten mukaisesti.
Omalla autolla saapuvat jättävät autonsa opasteilla merkitylle paikoitusalueelle
- Utin jääkärirykmentin asiakaspalvelupisteen vastapäätä oleva paikoitusalue, osoite: Aarnikotkantie 1, Kouvola (jos käyttämäsi karttapalvelu ei tunnista uutta osoitettamme, vanha osoite on: Lentoportintie 11, Kouvola)
Muut ohjeet
Uttiin saavuttuasi tapahtuu ilmoittautuminen. Seuraa opastekylttejä paikan päällä. Omat autot noudetaan varuskunta-alueelle myöhemmin.
Ota huomioon, että myöhästyminen ja esimerkiksi päihteiden vaikutuksen alaisena oleminen ovat rangaistavia tekoja jo ensimmäisenä päivänä. Varuskunta-alueelle ei saa tuoda alkoholijuomia tai huumausaineita.
Saavu paikalle ajoissa. Myöhästyminen palveluksen aloituksesta aiheuttaa luvattoman poissaolon. Yli viisi päivää jatkunut luvaton poissaolo tarkoittaa sotilaskarkuruutta. Sotilaskarkurit etsintäkuulutetaan.
Tukikomppaniassa yhteismajoitutaan
- Varusmiesten osallistuminen yhteismajoitukseen on vapaaehtoista ja edellyttää kaikkien samassa tuvassa majoittuvien suostumusta.
- Yhteismajoitus koskee ainoastaan majoittumista kasarmilla. Sosiaalitilat, kuten peseytymis- ja saniteettitilat, ovat miehille ja naisille erilliset.
- Yhteistupiin pyritään majoittamaan yhtä paljon miehiä ja naisia. Tuvassa on aina vähintään kaksi vähemmistösukupuolen edustajaa.
- Sähköisessä ennakkokyselyssä kysytään suostumusta yhteismajoitukseen.
- Palveluksen alkaessa suostumus annetaan myös kirjallisesti.
- Varusmiehillä on oikeus peruuttaa antamansa suostumus, milloin tahansa.
Ensimmäiset palvelusviikot ovat sisällöltään tiiviitä. Koulutus etenee kuitenkin rauhallisesti kevyestä kohti raskaampaa, jotta muutos siviilielämästä sotilaselämään tapahtuu mahdollisimman joustavasti.
Teille suunnitellut ensimmäiset paikallaolo- ja vapaajaksot ajoittuvat seuraavasti
- ensimmäinen palvelusjakso: 6. - 17.1.2025
- ensimmäinen viikonloppuvapaa: 17. - 19.1.2025
- Tukikomppanian ensimmäinen suunniteltu arkivapaa ma 3.2.2025
Huomioi loma-ajankohdat valmistautuessasi palvelukseen (hoida pankki- yms asiat kuntoon ennen palveluksen aloittamista).
Huomioi paikallaolojaksojen pituus mm. mukaan otettavien vapaa-ajan tavaroiden, lääkkeiden sekä hygieniavälineiden osalta. Tarkat paikallaolo- ja vapaajaksojen ajankohdat selviävät palveluksen alettua.
Lomamatkat
Varusmiehellä on oikeus maksuttomiin lomamatkoihin Suomessa. Vakituisesti ulkomailla asuvat saavat tietyn määrän matkoja kotimaahansa.
Maksuttomia matkoja saat myös palveluksen aloittamisen ja kotiuttamisen yhteydessä sekä kaikilla muilla palvelukseen liittyvillä komennus- ja siirtomatkoilla.
Ohjeen paikkalippujen varaamiseksi junassa löydät täältä.
Varusmiespalveluksen alkamisen jälkeen saat linja-auto- ja/tai junamatkustamista varten uuden koodin, jota käyttämällä voit varata lippuja Matkahuollon ja VR-matkalla sovelluksen kautta.
Lomakuljetukset
Tarvittaessa Utista järjestetään lomille lähtöön liittyen kuljetus Kouvolan matkakeskukseen, josta matka jatkuu julkisilla kulkuvälineillä.
Sotilasvala ja -vakuutus
Sotilasvala ja -vakuutustilaisuutenne on perjantaina 14.2.2025.
- voit ilmoittaa päivämäärän läheisillesi jo nyt (osallistuvien läheisten määrää saatetaan joutua rajoittamaan 4-6 henkilöön/varusmies)
- tilaisuuden järjestelyt kerrotaan palveluksen alkuvaiheessa.
Varusmiespalveluksen alusta alkaen sinun on mahdollista pitää yhteyttä läheisiisi verkko- ja puhelinyhteyksin sekä postin välityksellä. Tärkeisiin ihmisiin kannattaa pitää yhteyttä, vaikka ensimmäiset palvelusviikot kiireisiä ovatkin.
Osallistuminen varusmiehen omiin valmistujaisjuhliin sekä valintakokeisiin pyritään mahdollistamaan. Näihin liittyvät asiat käsitellään tarkemmin yksikössä varusmiespalveluksen alettua.
Jos epäilet omaa kuntoasi, aloita viipymättä monipuolinen kuntoharjoittelu. Kuntosi kohoaa mikäli liikut 3–4 kertaa viikossa vähintään 30 minuutin ajan. Huomaat, että kunnon kohottaminen ei vaadi isoa panostusta viikoittaisissa rutiineissa.
Varusmiespalvelukseen sisältyy runsaasti kävelyä. Kävelytottumuksia voit kehittää lisäämällä ennakkoon päivittäistä kävelyä. Tee kävellen nyt se lyhyt matka, jonka ennen ajoit autolla. Käytä hissin sijasta rappusia. Liikkumistapoja ja -tottumuksia muuttamalla fyysinen kuntosi kohoaa huomaamatta.
Kestävyyttä voidaan helposti kehittää kävely-, sauvakävely-, juoksu-, uinti-, pyöräily-, soutu-, melonta-, rullaluistelu- tai hiihtolenkkien avulla. Kestävyysharjoituksia tulisi tehdä 1–2 kertaa viikossa. Harjoituksen tulisi kestää vähintään 30–60 minuuttia ja sen tulisi aiheuttaa lievää hengästymistä ja hikoilua.
Lihaskuntoa voidaan kehittää esimerkiksi kuntosaliharjoittelulla, kuntonyrkkeilyllä sekä muiden kamppailulajien harjoittelulla. Lihaskuntoharjoittelussa korostetaan käsien ja keskivartalon lihaskestävyyden ja -voiman kehittämistä. Lihaskuntoharjoituksia tulisi tehdä 2–3 kertaa viikossa. Yhden harjoituksen on kestettävä vähintään 30–60 minuuttia.
Edellä mainittujen harjoitusten lisäksi on hyvä tehdä myös ketteryyttä, nopeutta ja lihasten hallintaa kehittäviä harjoituksia 1–2 kertaa viikossa. Tähän soveltuvat parhaiten palloilulajit ja yleisurheilu.
Kuntoharjoittelu aloitetaan nousujohteisesti ja varovasti ottaen huomioon oma lähtötaso. Vähemmän liikuntaa harrastaneilla tulisi ensimmäisten viikkojen aikana harjoitusten olla keveitä ja lyhyitä (20–30 min). Rasitustasoa lisätään kunnon kohotessa lisäämällä harjoitusvauhtia ja siirtymällä vaativampaan harjoitusmaastoon, pidentämällä harjoituksen kestoa sekä lisäämällä liikuntasuoritusten määrää.
Kunnon testaaminen
Ennen kuntoharjoittelun aloittamista on hyvä varmistaa, että terveytesi on kunnossa. Kävele, hölkkää tai juokse 12 minuuttia mahdollisimman hyvää vauhtia. Testi kertoo varsin luotettavasti kuntosi sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön tilan. Mikäli jäät alle 2200 metrin, aloita viipymättä säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen. Jos ehdit 12 minuutin aikana yli 3000 metriä, kuntosi on kiitettävällä tasolla.
Palautuminen
Jotta kuntosi kohoaa optimaalisesti, sinun on huolehdittava myös elimistön palautumisesta. Muista, että elimistö kehittyy ja kunto nousee vasta palautumisen aikana. Palautumista edistävät ainakin seuraavat tekijät:
- liikuntaharjoituksiin liittyy aina alku- ja loppuverryttely (10–15 min)
- kuntoiluun liittyy luonnollisena osana myös säännöllinen lihashuolto: venyttelyt, jumpat ja erilaiset hieronnat (15–30 min/krt)
- nestetasapainon ylläpitäminen harjoituksen aikana ja sen jälkeen
- monipuolinen ja oikeasisältöinen päivittäinen ravinto ovat myös palautumisen elinehto
- kevyt ja palauttava liikunta kovien harjoitusten ja harjoitusjaksojen jälkeen, esimerkiksi kävely, sauvakävely, uinti, pyöräily alhaisella teholla suoritettuna nopeuttavat elimistön palautumista paremmin kuin paikallaan oleminen
- säännöllinen riittävä lepo/uni, 7–8 tuntia vuorokaudessa
- säännöllinen, monipuolinen ja virikkeellinen elämä.
Tupakointi ja alkoholin käyttö hidastavat palautumista.
MarsMars.fi
Varusmiespalvelus on fyysisesti vaativaa, mutta ei ylivoimaista normaalikuntoiselle nuorelle. Vähäinenkin kuntoharjoittelu ennen palveluksen alkua parantaa valmiuksiasi suoriutua hyvin palvelustehtävistä sekä ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinvammojen syntymistä. Puolustusvoimien tarjoama MarsMars.fi sosiaalisen median liikuntapalvelu tarjoaa turvallisen ja nousujohteisen kunto-ohjelman, jota noudattamalla varusmiespalveluksen aloittaminen on fyysisen kuormittavuuden osalta helpompaa.
Kirjaudu palveluun internet-osoitteessa: marsmars.fi
Vastaa mahdollisimman todenmukaisesti taustatietokyselyyn, niin saat vastaustesi perusteella räätälöidyn kunto-ohjelman, jonka voit tulostaa ja ottaa käyttöösi.
Kyselyvaiheen tietoja ei tallenneta eikä rekisteröidä mihinkään tietojärjestelmään, vaan niitä käytetään ainoastaan vastausten perusteella sopivan kunto-ohjelman luomiseen. Palvelu toimii internetissä täysin erillisenä ohjelmana, jota ei ole liitetty puolustusvoimien muihin tietojärjestelmiin.
Sotilaskoulutuksesta selviytyminen ei ole terveelle nuorelle mitenkään ylivoimaista, mutta se edellyttää hyvää kestävyyttä ja lihaskuntoa. Varusmieskoulutusjärjestelmässä liikuntakoulutuksen osuus on yli 20 prosenttia koulutukseen käytettävästä ajasta ja fyysisen koulutuksen osuus on lähes puolet. Liikuntakoulutuksen päämääränä on pysyvän liikuntaharrastuksen edistäminen siten, että asevelvolliset jatkavat fyysisen kuntonsa ylläpitämistä myös reservissä. Hyvän fyysisen kunnon myötä kohenee myös oma terveys, työkyky ja elämisen laatu.
Sosiaalikuraattori
Ennen palveluksen aloittamista kannattaa hoitaa siviilielämään liittyvät opiskelu-, työ- ja raha-asiat kuntoon.
Utin jääkärirykmentin sosiaalikuraattori Mika Ahokas on tukenasi palveluksesi aikana. Voit ottaa yhteyttä varusmiespalvelukseen, siviilielämään, talouteen, opiskeluun tai muihin mieltäsi askarruttaviin asioihin liittyen. Sosiaalikuraattori on vaitiolovelvollinen ja keskustelut luottamuksellisia.
Sotilaspastori
Utin jääkärirykmentissä tukenasi elämän eri kysymyksissä on sotilaspastori Panu Mäkelä. Sotilaspastoriin voit olla yhteydessä mistä tahansa aiheesta ja asiasta. Sotilaspastori on uskonnollinen asiantuntija jokaiselle kirkkokunnalle ja uskonnolle, mutta myös kuuntelee ja auttaa missä tahansa muussa asiassa, niin iloisissa kuin surullisissa - tai mieltä ahdistavissa. Kaikki keskustelut sotilaspastorin kanssa ovat luottamuksellisia ja rippisalaisuuden alaisia.
Rokotuksista yleisesti
Varusmiespalvelukseen tulevilla on myös mahdollisuus saada maksuton influenssarokote jo ennen palveluksen alkamista. Kunnat tiedottavat alueellaan, milloin, mistä ja miten influenssarokotteen saa.
Varusmiehille ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille tarjotaan rokotukset useita varuskuntaolosuhteissa herkästi leviäviä infektiotauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia.
Uusien alokkaiden on mahdollisuus ottaa alla mainitut, Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamat rokotukset kahden ensimmäisen palvelusviikon aikana ellei ole osoitettavissa voimassa olevaa rokotussuojaa:
- jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja hinkuyskää vastaan
- meningokokkitautia vastaan
- tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan
- COVID-19 rokote koronavirusta vastaan
- kausi-influenssarokote.
Ota varusmiespalveluksen alkamispäivänä mukaasi rokotuskorttisi sekä omakanta.fi palvelusta tulostettu koronarokotustodistus (jos tulostaminen ei ole mahdollista, tallenna todistus puhelimeesi).
Utin jääkärirykmentin verkkokanavat
- facebook.com/UtinJR
- twitter.com/UtinJR
- instagram.com/maavoimat
- maavoimat.fi/utin-jaakarirykmentti
- youtube.com/puolustusvoimat
Tunnisteilla #utjr ja #inttiedessä löydät kuvia ja videoita Instagramista, YouTubesta, Twitteristä ja Facebookista.
Puolustusvoimat tarjoaa varusmiehilleen ilmaisen langattoman verkkoyhteyden. Verkon nimen ja salasanan saat perusyksikkösi henkilökunnalta.
Omien puhelimien ja muiden päätelaitteiden käyttö on sallittua vapaa-aikana niiden käytöstä annettujen määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Palveluksen aikana puhelimia ei saa käyttää ellei kouluttaja ole erikseen antanut siihen lupaa. Tämä kannattaa kertoa myös läheisille.
Huomioi, että Puolustusvoimien alueella kuvaaminen on luvanvaraista. Saat tarkemmat ohjeet kuvaamisesta yksikössä.
Kirje- ja pakettilähetykset lähetetään osoitteella:
Varusmiehen nimi
Tukikomppania
Utin jääkärirykmentti
PL 5
45411 Utti
(käyntiosoite: Aarnikotkantie 1, 45410 Utti)
Huom! Pakettilähetykseen ei saa laittaa vastaanottajan puhelinnumeroa.
Mikäli sinulla on jokin este varusmiespalveluksen aloittamiselle Utin jääkärirykmentissä 6.1.2025, ota heti yhteys omaan aluetoimistoosi.
Mahdollisia esteitä voivat olla esimerkiksi:
- vakava sairaus tai vamma
- mielenterveysongelma
- huume- tai alkoholiongelma
- kesken olevat opinnot / ammattiin valmistuminen
- perheasiat tai elämäntilanne
- olet päättänyt hakeutua siviilipalvelukseen
- haluat palvelukseen johonkin toiseen joukko-osastoon
- haluat lykätä palveluksen aloittamista jostain muusta sinulle tärkeästä syystä.
Vain aluetoimisto voi käsitellä edellä mainittujen syiden perusteella tehtyjä hakemuksia ja anomuksia ennen palveluksen aloittamista - älä siis lähetä niitä Utin jääkärirykmentille.
Aluetoimistojen yhteystiedot löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/aluetoimistot
Jos olet jo aiemmin hakenut palveluksen aloittamisajankohdan muutosta, varmista, että olet saanut aluetoimistolta myönteisen päätöksen. Pelkkä hakemuksen jättäminen ei oikeuta jättää saapumatta palvelukseen.
Mikäli tunnet olosi sairaaksi palveluksen aloittamispäivänä, niin saavu aloittamaan palvelus kuitenkin Utin jääkärirykmenttiin, jossa terveydenhuollon ammattilainen arvioi terveydentilasi. Arvioinnin perusteella
a) aloitat palveluksen normaalisti,
b) aloitat palveluksen tilapäismajoituksessa Utin jääkärirykmentissä tai
c) sinut lähetetään takaisin kotiin sairastamaan.
Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa sinulle tehdään aloitushaastattelu Utin jääkärirykmentissä.
* * *
Mikäli terveydentilassasi on tapahtunut muu merkittävä muutos kutsuntojen jälkeen ja olet estynyt aloittamaan varusmiespalveluksesi, ota viipymättä yhteys
- omaan aluetoimistoosi
- aluetoimistojen yhteystiedot: puolustusvoimat.fi/aluetoimistot - Tukikomppanian vääpeli, p. 0299 417 703
Mikäli sinulla on kysyttävää, voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen: [email protected] . Vastaamme kysymyksiin mahdollisimman pian. Viikonloppuisin lähetettyihin kysymyksiin vastaaminen siirtyy seuraaville arkipäiville.
Muita yhteystietoja
- Ohjeita palveluksen aloittamiseen liittyen: 0299 417 255
- Tukikomppanian vääpeli: 0299 417 703
- Sosiaalikuraattori Mika Ahokas: 0299 432 405 (1.1.2025 alkaen 0299 417 126)
- Sotilaspastori Panu Mäkelä: 0299 417 125
- Terveysaseman päivystys: 0299 576 688
- Rykmentin päivystäjä: 0299 417 900
- Puolustusvoimien puhelinvaihde: 0299 800.
Yhteydenottoihin vastataan pääsääntöisesti arkipäivisin virka-aikana kello 8-16.
Aluetoimistojen yhteystiedot löytyvät osoitteesta puolustusvoimat.fi/aluetoimistot.
Ohjeet ulkomailta palvelukseen saapuville: https://intti.fi/ohjeet-ulkomailta-palvelukseen-saapuville.