Maavoimille hankitaan vastatykistötutkia - kyky vastatykistötoimintaan paranee

Maavoimat 11.1.2019 12.40
Tiedote

Puolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut 11.01.2019 Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Puolustusvoimille vastatykistötutkia. Hankinnalla luodaan Maavoimille uusi kyky paikantaa vihollisen ampuvia tuliyksiköitä vastatykistötoimintaa varten. Uusi suorituskyky kehittää Maavoimien tulenkäyttöjärjestelmää, ja vastatykistötoiminnalla rajoitetaan vastustajan toiminnanvapautta sen tulenkäytössä.

Vastatykistötutkayksikön tutkajärjestelmät, järjestelmien koulutus ja varaosia tilataan israelilaiselta ELTA Systems -yhtiöltä. Hankinnalla luodaan Maavoimille uusi suorituskyky, jolla voidaan paikantaa alueellisesti vastustajan ampuvia tuliyksiköitä ja mahdollistetaan välitön tulenkäyttö niitä vastaan. Hankittavat tutkajärjestelmät integroidaan Maavoimien johtamisjärjestelmiin.

Hankittavat tutkat ovat moderneja monitoimitutkia, jotka soveltuvat vastatykistötoiminnan maalinosoituksen lisäksi samanaikaisesti myös tulenjohtoon ja ilmavalvontaan. Puolustusvoimat on kilpailuttanut hankinnan kansainvälisesti, ja hankittava järjestelmä on testattu Suomessa keväällä 2018. Valittu järjestelmä voitti vertailun ja täytti järjestelmälle asetetut suorituskykyvaatimukset parhaiten.

- Vastatykistötutkien hankinta on osa Maavoimien tulenkäytön kokonaiskehittämistä. Tutkayksiköillä mahdollistetaan vastustajan ampuvien tuliyksiköiden reaaliaikainen paikannus taistelukentän syvyydessä. Paikannettuihin tuliyksiköihin kyetään siten vaikuttamaan viiveettömästi, kertoo tykistön tarkastaja eversti Pertti Holma Maavoimien esikunnasta.

Tutkajärjestelmien toimitukset on suunniteltu vuodelle 2021, ja hankinnasta tehtävään sopimukseen sisältyy myös optiot mahdollisille jatkohankinnoille. Hankinta rahoitetaan tähän tarkoitukseen suunnitelluilla ja budjetoiduilla Puolustusvoimien materiaalihankintoihin tarkoitetuilla varoilla.

Järjestelmien huollosta ja ylläpidosta tulevat vastaamaan Suomessa Millog Oy ja Telva Oy. Millog on Puolustusvoimien kunnossapidon strateginen kumppani ja Telva Oy ELTA Systemsin edustaja Suomessa.

Valmistaja kouluttaa Puolustusvoimien henkilökunnan ja järjestelmien kotimaiset ylläpitäjät. Maavoimien varusmiesten koulutus tutkajärjestelmien käyttäjiksi aloitetaan vuonna 2021.

Puolustusministeriö tiedotti hankinnasta 11.1.2019.