Hyppää sisältöön

”On hyvä, että paikallispuolustusharjoitukset tuovat näkyvyyttä”

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 4.10.2022 10.44
Uutinen
Reserviläinen tähtää rynnäkkökiväärillä polviasennossa rakennuksen syvennyksessä.

Paikallispuolustukseen kuuluvat olennaisena osana reserviläistä koostuvat paikallisjoukot. Näiden kautta rakentuu paikallisturvallisuus, joka suojaa yhteiskunnan keskeisiä toimintoja sekä turvaa arjen jatkumisen.

Paikallispuolustus ja paikallisturvallisuus herättivät syyskuun alun Savo-Karjala 22 -harjoituksen reserviläisissä muun muassa seuraavia ajatuksia: alueellista turvallisuutta, Puolustusvoimien näkymistä kansalaisille, oman osaamisen ylläpitoa ja kehittämistä omassa joukossaan, paikallisten alueiden ja tärkeiden kohteiden suojaamista, kulunvalvontaa.

Juuri kaikkea tuota on paikallispuolustus. 

Reserviläiset kokivat arvokkaaksi harjoitella omaa sodanajan tehtäväänsä oikeassa toimintaympäristössä. Harjoittelua kesänajan toimintaympäristössä pidettiin myös tärkeänä tekijänä. Monelle heistä tämä oli ensimmäinen kerta, kun harjoittelivat omaa sodan ajan tehtäväänsä kesällä. 

Reserviläisten viikko koostui monipuolisista harjoitteista, jotka esikunta käski joukoille. Tehtäviin kuului esimerkiksi kohteen suojaus- sekä haltuunottotehtäviä. Joukosta oikein loisti innokkuus paikallispuolustusta kohtaan ja ylpeyttä omasta joukosta varsinkin, kun joukon tehtävät onnistuivat hienosti pienistä alkukankeuksista huolimatta. 

Monipuolinen viikko-ohjelma

Reserviläisten viikko alkoi varustamisella, kohdistusammunnoilla sekä muutamalla perusammunnalla. Yöksi he siirtyivät majoittumaan ja valmistautumaan seuraavaan koulutuspäivään. Seuraavana aamuna joukko harjoitteli kouluttajien johdolla joukkueen liikkumista sekä perustaistelumenetelmiä jalkiväkitaistelutapaan. Iltapäivästä vyörytettiin huoneistoja, viistotettiin kulmia ja muisteltiin muita rakennetun alueen taistelunperusteita. 

Tiistai-ilta kului komppanian johdolla tulevan keskiviikon tehtävää suunnitellessa. Keskiviikkona oli vuorossa vaarallisen henkilön kiinniottotehtävä. Torstaina hyökättiin Korvaharjuun yhdessä varusmiesten kanssa ja otettiin kohde haltuun. Perjantaina koittikin jo kotiuttamisen aika ja reserviläiset lähtivät hymyssä suin kotia kohti mukanaan aimo annos uutta osaamista. 

Reservin luutnantti Perttu Kosonen osallistui harjoitukseen kotikunnassaan. Hän osallistui keväällä vapaaehtoiseen harjoitukseen, joka oli valmistava harjoitus paikallispuolustusharjoitukseen. Hän koki näiden kahden harjoituksen muodostavan nousujohtoisen kokonaisuuden paikallispuolustuksen kehyksessä. 

Kosonen piti erityisesti paikallispuolustusharjoituksessa siitä, että tehtäviin ehti rauhassa valmistautua ja suunnitella tarkkaan tehtävät läpi. Paikallispuolustuksesta hänelle tuli mieleen paikallisesti tärkeiden kohteiden puolustaminen, paikallisten toimijoiden mukanaolo ja perehtymistä oman alueen tärkeisiin kohteisiin, jotta yhteiskunta pyörii. 

- Kyllähän se harmittaa, jos joutuu kylmään suihkuun, Kosonen toteaa.
Kosonen on valmis tulemaan jatkossakin paikallispuolustusharjoituksiin: 

- Aina kun kutsu tulee, tulen kyllä.

Reserviläinen kouluttajana

Harjoitukseen osallistui myös reserviläisiä kouluttajien roolissa. Yksi heistä oli ylikersantti Hannu Hämäläinen. Yleensä reserviläiset osallistuvat harjoitukseen oppijan ja toimijan roolissa, mutta Hämäläinen toimi kouluttajana. Hämäläiselle kouluttajan roolissa oleminen oli luontevaa omaa ammatin kautta ja hän voi hyödyntää siviiliosaamistaan. 

Yhdeksi merkittäväksi osa-alueeksi Hämäläisen polulla reservin kouluttajaksi, hän mainitsi MPK:n koulutustarjonnan. Esimerkkinä koulutus, jossa hän pystyy hyödyntämään siviiliosaamista, on Kajaanissa olevan taisteluensiapusimulaattori. 

Turvallisuusalan lehtorina Hämäläinen näkee paikallisturvallisuuden laajempana kokonaisuutena, mutta yksinkertaisuudessaan se on hänen mukaansa varautumista erilaisiin poikkeusoloihin arjessa. 

Paikallispuolustuksen hän määrittelee koskemaan oman asuin- ja elinalueen turvaamista ja puolustamista eri tilanteissa. 

Kuten luutnantti Kosonen niin myös ylikersantti Hämäläinen pitivät paikallispuolustusharjoitusta tärkeänä tässä maailman tilanteessa. 

- On hyvä osoittaa valmistautumista sekä varautumista ulospäin, Hämäläinen totesi.

- Niin yksilön kuin joukon taitojen harjoittelun on näinä päivinä hyvä näkyä myös kansalaisille. 
Hämäläisen ja Kososen mielestä on erittäin tärkeää tässä maailman tilanteessa, että Puolustusvoimat näkyvät kaupunkien kaduilla. 

- Hyvä, että harjoitukset tuovat näkyvyyttä. On tärkeää tässä maailman tilanteessa, kun Suomen naapuri on nyt mitä on, Kosonen sanoi. 

 

Kirjoittaja on kapteeni Tanja Väyrynen, joka toimi Savo-Karjala 22 -harjoituksessa suojauskomppanian kouluttajana.
 

´