Hyppää sisältöön

"Sotilasurani voi tiivistää kahteen sanaan; opettaja ja operaatikko"

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 30.4.2020 13.42
Tiedote
Kuvassa evl Pajari leikkaa suklaakakkua läksiäisissää ja hymyileen lämpimästi tyypilliseen tapaansa.

Everstiluutnantti Antti Pajari siirtyy reserviin 1. toukokuuta 2020 Maavoimien tutkimuskeskuksen johtajan tehtävistä yli 30 vuoden palveluksen jälkeen Puolustusvoimissa. Tässä hänen kirjoituksensa, jossa tulee hyvin esiin miehen mieleenpainuva kaunopuheisuus ja korea tyyli sanoa sanottavansa niin sotaharjoituspuhutteluissa, raporteissa kuin joukko-osaston nettisivuillakin.

"Eräs maaliskuussa eläköitynyt kurssiveljeni totesi:

´jokainen työntekijä on ilo työyhteisölleen - toiset tullessaan ja toiset lähtiessään´.

Minun osaltani asiaa voi pohtia janalla, jonka alkupiste oli aloittaessani Maavoimien tutkimuskeskuksen johtajana 1.2.2017 ja päätöspiste reserviin siirtyminen 30.4.2020.

Sotilasurani voi tiivistää helposti kahteen sanaan; opettaja ja operaatikko. Pääosan urastani olen työskennellyt sotilasopetustehtävissä ja vaativissa poikkeusolojen operatiivisen suunnittelun askareissa. Tutkimuksen parissa olen päätöikseni viihtynyt viimeiset kuusi vuotta, ensin Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen PVTUTKL:n doktriiniosastolla Riihimäellä ja sen jälkeen täällä ympyräkaupungissa Haminassa.

Kahdeksan vuoden opetuspesti Maanpuolustuskorkeakoulussa eli MPKK:lla taktiikan ja operaatiotaidon opettajana ja ´kansallisena FINGOP - henkilönä´ oli mielestäni sotilasurani parasta aikaa. Muotitermejä käyttäen voin rehellisesti myöntää, että ´opettajuus´ luonnehtii minua paremmin kuin ´sotiluus´. Operaatiotaitoa ja taktiikkaa kohtaan tunnen edelleen kunnioitusta ja epävarmuuttakin, sillä sen vakiintuneista periaatteista huolimatta jokainen taistelu tai manööveri näyttäytyy kuitenkin aina uutena ja tuoreena haasteena. Tutkimuksen olen huomannut olevan elinehto järkevien ja perusteltujen ratkaisujen tekemiselle niin puolustusjärjestelmän kuin maavoimienkin kehittämisen kohdalla.

Eversti Pietiläinen ja everstiluutnantti Antti Pajari seisovat vierekkäin.

Eversti Kari Pietiläinen ja evl Antti Pajari Pajarin läksiäisissä Haminassa vapunaattona 2020.

Kun aloitin tutkimuskeskuksen johtajana keväällä 2017, oli keskus ollut toiminnassa vasta reilut kaksi vuotta. Edeltäjäni everstiluutnantti Janne Mäkitalo oli kuitenkin jo siinä ajassa ehtinyt valaa vakaan pohjan ja vahvan hengen menestykselliselle työskentelylle. Omana johtajakautenani olenkin saanut keskittyä enemmän toiminnan osittaiseen terävöittämiseen kuin perusteiden luomiseen.

Viimeisen kolmen vuoden onnistumisiksi lasken osaltamme kehityksen tutkimusten ohjausprosessissa tilaajan ja toteuttajan välillä, tiiviin yhteistoimintasuhteen muodostamisen Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen eri toimijoiden kanssa sekä hedelmällisen vuorovaikutuksen luomisen kotimaisen puolustusteollisuuden yhteistoimintakumppaneihimme. Jätän seuraajalleni ylpeänä tutkimuskeskuksen, jossa hyvähenkinen tutkijajoukko toteuttaa laadukasta Maavoimia hyödyttävää tutkimusta.

Evl Saarela eli Pajarin seuraaja antaa MAAVTUTKK-mukin läksiäislahjaksi.

Seuraaja evl Saarela antoi läksiäislahjaksi Pajarille muun muassa mukin, jossa on luonnos MAAVTUTKK:n logoksi.

Päähuolenaiheeni on viime vuosina ollut henkilöstön vähäinen pysyvyys ja kiihkeä vaihtuvuus, on ajoittain ollut suorastaan tuskallista odottaa ja arvailla, että kenen tuoli lähtee, kun musiikki loppuu. Maasotakoulun henkilöstöpuoli on kyllä tehnyt kaikkensa tilanteen hallitsemiseksi, kiitos siitä, mutta kyseessä taitaa olla puolustusvoimallinen rakenteellinen ongelma, joka saadaan korjattua vasta pidemmän ajan kuluessa. Toivoisin kuitenkin erityisesti pitkäjänteisen ja laadukkaan tutkimustoiminnan varmistamiseksi nykyistä pidempiä tutkijan pestejä.

Erityiskiitoksen haluan tässä yhteydessä antaa Maasotakoulun esikunnan Haminassa palveleville ja RUK:n henkilöstölle; teidän kanssa on ollut mahtavaa tehdä töitä ja ystävystyä!

"Vihreä pelikenttä muuttui hurmeiseksi taistelutantereeksi"

En tule koskaan unohtamaan viime vuoden kohokohtaa, jossa tutkimuskeskuksen ja esikunnan Haminan osat yhdistivät voimansa kuuluisassa ´Vallinurmen taistelussa´. (Kyse oli jalkapallo-ottelusta eri osastojen kesken Vallinurmen uuden tekonurmikentän avajaisissa syyskuussa 2019. Toim. huom.)

Kohtasimme tuona sumuisena loppusyksyn iltapäivänä huippuunsa viritetyn ja pelottavan urheilulliselta näyttäneen RUK:n johtajan johdolla kamppailleen RUK:n henkilökunnan dream teamin. Uutuuden vihreän pelikentän muuttuessa hurmeiseksi taistelutantereeksi ja tuomarin vapauttaessa loppuvihellyksellään urheat taistelijat ikeestään oli nähty odottamaton lopputulos. Seisoimme 5-3 lopputuloksen jälkeen liikuttuneina vahvaa yhteisen ponnistuksen euforiaa ja yhteenkuuluvuuden ylpeyttä tuntien voittajina juuri käyttöön vihityllä ´nurmella´. Analysoituani peliä useasti vielä jälkikäteenkin olen tullut siihen tulokseen, että myös esikunnan ihanien naisten taukoamaton kannustus oli yksi voittomme tekijöistä. Kiitos, olette ihania!

Pajari saa rukkilaislta pelipaidan, mallia keltainen.

"Ei se kaunista ollut, mutta aina siihen joku ruumiinosa pääsi väliin", kommentoi Pajari maalivahtina toimimistaan voitokkaassa jalkapallo-ottelussa RUK:n joukkuetta vastaan.

Monet ovat kyselleet, että mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmani nyt kun kolmekymmenvuotinen (valmistuin vuonna 1990) aktiivipalvelus päättyy. Vaikka minut tuntevat tietävät perhekeskeisyyteni, niin näen tässä hienon mahdollisuuden olla vielä enemmän perheen kanssa, onhan se ihan parasta. Olen myös lupautunut tukemaan ensi vuoden pääsotaharjoituksen, Arctic Lock 21, valmistelua liittymällä harjoituksen valmistelijajoukkoon aina käskettäessä. Ehkä jotain muutakin osa-aikaista on tiedossa, aika näyttää.

Näillä sanoin haluan kiittää kaikkia maasotakoululaisia menneistä vuosista ja toivottaa vilpittömin sydämin menestystä tärkeässä työssänne maanpuolustuksen hyväksi.

Päätän tervehdykseni vielä mottooni: Alaiset eivät ole johtajia varten, vaan johtajat alaisia varten."

Everstiluutnantti Antti Pajari, Maavoimien tutkimuskeskuksen johtaja 30.4.2020 asti.

Antti Pajari ja Saarelan profiili.

Antti Pajarin seuraaja on everstiluutnantti Jukka Saarela (kuvassa oikealla).
Hamina Joukko-osasto
´