Hyppää sisältöön

”Tällaisia harjoituksia pitäisi olla kerran vuodessa”

Maavoimat
Julkaisuajankohta 30.11.2019 17.08
Uutinen

Kaakko 19 -harjoitukseen osallistuu 3 200 reserviläistä. Yksi heistä on Karjalan prikaatin 2. panssarijääkärikomppanian alikersantti Joni Ritvanen.

Yöllä satanut vähäinen lumi pöllyää, kun CV9030 -rynnäkköpanssarivaunu vyöryy määrätietoisesti eteenpäin harvalla mäntykankaalla. Vaunu pysähtyy pienehkön aukion laitaan ja ulos vaunun takaosasta hyppää alikersantti Joni Ritvanen. Alikersanttia seuraa ryhmä, jolle Ritvanen antaa ohjeistuksen. Käynnissä on valmistautuminen harjoitustaisteluun.

Kaakko 19 on kesällä 2013 Karjalan prikaatista alikersanttina kotiutuneelle keravalaiselle Ritvaselle, 26, ensimmäinen kertausharjoitus.

Varsinaiseen harjoitukseen Ritvanen on ryhmänsä kanssa valmistautunut muun muassa kohdistamalla aseet.

– Lisäksi olemme tehneet jalkautumisharjoituksia, missä muodossa mennään ja miten vaunusta tullaan ulos.

Johdettavana tuttu ryhmä

Muista reserviläistä koostuva ryhmä on Ritvaselle tuttu, sillä se on sama kuin johtajakaudella.

– Tänään on ollut rennompi päivä, mutta harjoituksen aikana voi tapahtua mitä vain mihin kellonaikaan tahansa.

Olosuhteet ovat vaihdelleet lähes laidasta laitaan. Vesisade ja lämpöasteet asettivat omat haasteensa, seuraavaksi aamuun herättiinkin lumisessa maastossa pienessä pakkasessa. Sääolosuhteet tai edes väliin jäänyt aamupala eivät reserviläistä harmita.

– Kyllä täällä hyvillä mielin ollaan. Tänään on parempi keli ja se vaikuttaa myös omaan fiilikseen.

Yrittäjä iloitsee kertausharjoituksesta

Ritvasen kanssa samaan harjoitukseen osallistuu myös 27-vuotias alikersantti Thomas Rönnberg. Raaseporin Pohjassa asuva, työkseen erilaisia veitsiä käsityönä valmistava Rönnberg on innoissaan harjoituksesta.

Reserviläinen maastossa.
Alikersantti Thomas Rönnberg on innoissaan kertausharjoituksesta.

– Tällaisia harjoituksia pitäisi olla kerran vuodessa. Toistaiseksi tämä on tuntunut aika samanlaiselta kuin viimeiset pari kuukautta armeijassa.

Suuri sotaharjoitus ei voi olla näkymättä myös siviileille. Lähes 30 vuotta huoltamoyrittäjänä toiminut Maija Suutari sanoo, että harjoitukseen osallistuvia on käynyt päivittäin joko kahvilla tai syömässä.

– Yrittäjälle jokainen asiakas on tietysti positiivinen asia. Liikenteen määrä teillä on lisääntynyt, mutta siihen olemme tottuneet, lähellä Vekaranjärven varuskuntaa huoltamoaan pitävä Suutari toteaa.

Huoltamoyrittäjä Maija Suutari
Harjoitus on tuonut lisää asiakkaita Maija Suutarin huoltamoon.

Teksti ja kuvat: vänr (res) Mikko Kormilainen