Hyppää sisältöön

"Uudet suorituskyvyt toimivat erinomaisesti"

Maavoimat
Julkaisuajankohta 9.5.2017 17.57
Tiedote
Leopard panssarivaunu tähtää maalitauluun

Maavoimien mekanisoidussa harjoituksessa Arrow 17:ssä uudet suorituskyvyt ovat täydessä käytössä. Kaksi vuotta sitten ostetut Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunut, modernisoidut BMP-2-rynnäkköpanssarivaunut sekä tilannekuvaa luovat Orbiter 2B Mini UAS -minilennokit kehittävät Maavoimien liikkuvuutta, iskukykyä ja tilannekuvaa.

Mekanisoitujen joukkojen iskukyky rakentuu yhteistoiminnalle. Hämeen panssaripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Juhana Skyttä toteaa, että taustalla on useita taktisia periaatteita.

– Iskukyvyn kannalta keskeisiä elementtejä ovat asejärjestelmien yhteisvaikutus, aselajien välinen yhteistoiminta, joukkojen voiman keskittäminen sekä joukkojen toimeenpanokyky ja toimeenpanon nopeus, Skyttä erittelee.

Maavoimien mekanisoitujen joukkojen taktinen liikkuvuus on Skytän mukaan erittäin hyvä. Liikkuvuus pohjautuu siihen, millaista kalustoa joukolla on käytettävissään.

– Mekanisoidulla joukolla on käytössään uudenaikaisia, tela-alustaisia panssarivaunuja. Tällä joukolla on mahdollisuus liikkua kaikissa maasto- ja keliolosuhteissa, hän luonnehtii.

Mekanisoidun taisteluosaston isku- ja asevaikutuskyky perustuu panssarivaunukaluston monipuolisuuteen.

– Meillä on käytössämme sekä taistelu- että rynnäkköpanssarivaunuja, hän täsmentää.

Leopard panssarivaunut ampuvat ja ilmassa on savuaArrow 17 -harjoituksessa Maavoimille ensimmäinen Leopard 2 A6 -komppania harjoittelee täydessä vahvuudessaan. Uusista suorituskyvyistä harjoituksessa on käytössä myös modernisoitu BMP-2-rynnäkköpanssarivaunu sekä Orbiter 2B Mini UAS -minilennokkijärjestelmä. Skytän mukaan nämä soveltuvat oivallisesti suomalaiseen maastoon.

– Meillä on erinomaiset kokemukset uusien järjestelmien suorituskyvystä. Vaikka nämä järjestelmät ovat nyt vasta ensimmäistä kevättä käytössä varusmieskoulutuksessa, ovat ne osoittautuneet erittäin toimiviksi meidän olosuhteissamme.

Hämeen panssaripataljoonan komentaja on vakuuttunut uusien suorituskykyjen ominaisuuksista.

– Leopard 2 A6 -kalusto on ollut käytössä aiemmin Hollannissa. Pienien muutostöiden jälkeen vaunut otettiin Suomessa käyttöön. Tässä harjoituksessa vaunut ovat toimineet oivallisesti. Modernisoituihin BMP-2-rynnäkköpanssarivaunuihin olen hyvin tyytyväinen, Skyttä lisää.Bmp2 panssarivaunu ampuu

Merkittävimmät uudet suorituskyvyt Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunujen sekä modernisoitujen BMP-2-rynnäkköpanssarivaunujen kohdalla ovat tulivoiman kasvu sekä huomattava kehitys pimeätoimintalaitteissa.

– Leopard 2 A6 -vaunut eroavat huomattavasti 2 A4 -kalustosta tulivoimansa ja suojaominaisuuksiensa vuoksi. Pidempi putki lisää läpäisykykyä. Uusittu kalusto on varustettu aiempaa modernimmalla tähystysteknologialla, Juhana Skyttä kertoo.

– Lämpötähtäinvarustuksen tulo kehittää BMP-2-vaunujen suorituskykyä pimeässä merkittävästi, hän huomioi.

Everstiluutnantti Skyttä toteaa, että Orbiter 2B Mini UAS -minilennokkijärjestelmän avulla syntyy tilannekuvan kannalta oleellisia hyötyjä.

– Minilennokkijärjestelmän avulla saamme tietoa, jota jalan tai ajoneuvoin ei mitenkään pystytä hankkimaan. Täten minilennokkijärjestelmän tuottama tilannetieto vaikuttaa päätöksentekoon ja joukkojen toimintaan. Kykenemme vaikuttamaan suora-ammuntatulta pidemmälle, kun voimme tähystämään jostain muualta kuin missä itse olemme, hän kuvailee.

Joukkoja taisteluosastokokoonpanossa toimimiseen harjaannuttava Arrow 17 -harjoitus on kehittänyt uusien asejärjestelmien yhteensovittamista jo olemassa oleviin suorituskykyihin.

– Tämän harjoituksen tavoitteena on ollut myös miehittämättömien ilma-alusten liittäminen kokonaisuuteen, Skyttä mainitsee.

– Harjoitus on kouluttanut paitsi yksittäisiä taistelijoita myös johtajia kaikilla tasoilla toimimaan osana taisteluosastoa ja hyödyntämään suorituskykyjämme.

Harjoituksen kansainvälinen piirre on antanut suomalaisille hyvän vertailupohjan muiden maiden suorituskykyihin.

– Arrow 17:ssä olemme saaneet tärkeää harjoitusta kansainvälisten joukkotyyppien kanssa, Skyttä pohtii.

– Olen hyvin ylpeä ja tyytyväinen omien joukkojemme toiminnasta. Yhteistyö kansainvälisten joukkojen kanssa on toiminut saumattomasti, mitä on ollut ilo seurata, Hämeen panssaripataljoonan komentaja kiittelee.

Leopard 2 A6 ampumavalmiina & Orbiter 2B Mini UAS -minilennokki

Leopard panssarivaunu tähtää maalitauluun

Lennokki ladattuna laukaisualustalla

Lennokki liitää taivaalla

´