Hyppää sisältöön

Korona-ajasta huolimatta varusmiehiltä loppukyselyssä hyvää palautetta – Maanpuolustustahto ja palvelusmotivaatio nousseet

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 29.6.2022 11.12
Tiedote
kuva jossa varusmiehet ovat palautetilaisuudessa maastossa

Kesäkuussa 2022 kotiutuneiden varusmiesten maanpuolustustahto, tyytyväisyys armeija-aikaan ja esimiehiin sekä luottamus joukon suorituskykyyn sodassa ovat korkealla tasolla. Varusmiesten uusi saapumiserä aloittaa palveluksensa maanantaina 4. heinäkuuta.

Saapumiserittäin kerättävät loppukyselyt kertovat Puolustusvoimille varusmiehen näkemyksen koulutuksen laadusta. Korona-aikana käytössä olleista rajoituksista ja erityisjärjestelyistä huolimatta varusmiesten kokemus koulutuksen laadusta on ollut hyvä. Epidemia-ajan kaikkien viiden (1/20-1/22) loppukyselyn keskiarvot ovat olleet koko vuosituhannen parhaita, näistä nyt kesäkuussa 2022 kotiutuneiden keskiarvo oli toiseksi paras.

Kotiutuvien varusmiesten loppukyselyssä arviot annetaan asteikolla 1–5. Kesäkuussa 2022 kotiutuneiden kyselyssä varusmiesten maanpuolustustahto (4,4) ja palvelusmotivaatio (3,9) nousivat, lisäksi tyytyväisyys henkilökuntaan (4,3) sekä armeija-aikaan (4,2) ovat säilyneet korkealla tasolla. Luottamus joukon suorituskykyyn sodassa on tasolla 3,9. Varusmiesjohtajista upseerikokelaat saavat arvosanan 4,2 ja ryhmänjohtajat 4,0. 

Palautekyselyt tukevat Puolustusvoimien kehitystyötä

Palautekyselyillä on merkittävä rooli koulutuksen kehittämisessä. Palautekyselyt analysoidaan kaikilla Puolustusvoimien johtamistasoilla Pääesikunnasta perusyksikköön. Pitkällä aikavälillä tulokset ovat olleet nousevia, eikä koronatilanteella ole ollut tuloksiin näkyvää kielteistä vaikutusta.