Hyppää sisältöön

750 alokasta aloitti palveluksensa Santahaminassa

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 5.7.2021 15.48
Tiedote
Alokkaita kävelemässä Santahaminan varuskunta-alueella

Yhteensä noin 750 nuorta aloitti palveluksensa Kaartin jääkärirykmentissä tänään 5.7.2021. Santahaminassa varusmiespalveluksensa suorittavat tulevat pääosin pääkaupunkiseudulta ja Uudeltamaalta. Suurinta osaa heistä odottaa 347 vuorokauden palvelusaika, koska Kaartin jääkärirykmentissä on niukasti lyhyitä palvelustehtäviä

- Olen 5-vuotiaasta sanonut isälle lähteväni armeijaan, kertoi moottoripyöräpoliisin ammatista haaveileva Ella Byman Helsingistä Santahaminan portilla maanantaina. Kaartin jääkärirykmentti valikoitui palveluspaikaksi hyvästä syystä: - Täällä saa kuulemma parasta spolle-koulutusta.

Bymanin vieressä palveluksensa alkamista odotti myös helsinkiläinen Sofia Hokkanen, joka Bymanin tavoin haluaa sotilaspoliisiksi, ja myöhemmin poliisin ammattiin.

Jo ennen kello kymmentä alkoi kuhina Santahaminan portilla. Autoja saapui tasaiseen tahtiin Hevossalmen sillan yli Kaartin jääkärirykmentin porttialueen parkkipaikalle. Suuri osa tulevista varusmiehistä saapui läheisen kuljettamana palvelukseen, tuli yksi alokas polkupyörälläkin. Annettiin viimehetken halaukset, ja sitten vain sotilaspoliisin käskystä ensimmäiseen rivimuodostelmaan. 

- Odotan mielenkiinnolla palvelusta, kertoi alokas Haikonen. Vieressä seisoi Santahaminasta vuonna 1980 alikersanttina kotiutunut isä Hakoinen, joka palveli aikanaan Suomenlinnan rannikkotykistörykmentissä.

Kun sotilaspoliisi oli tarkistanut henkilöllisyyden ja palvelukseenastumismääräyksen, ohjeistettiin palveluksen aloittajat terveystarkastuspisteeseen. Siellä lääkintähenkilökunta kysyi jokaiselta, onko alokkaalla ollut lähipäivinä esimerkiksi kurkkukipua tai vatsaoireita, myös mahdollisesta vierailusta jalkapallon EM-kisoihin tiedusteltiin. Koronatoimet jatkuvat varuskunnassa entiseen malliin.

Kun terveyskysely oli tehty, saivat varusmiehet luvan siirtyä Santahaminan portista varuskunnan puolelle. Siellä jokainen alokas vihdoin kuuli, missä yksikössä hän palvelee ainakin kuusi viikkoa kestävän alokasjakson ajan, mahdollisesti koko palveluksensa. Ennen omaan tupaan siirtymistä kävi jokainen alokas hakemassa noin 20 kilon edestä varusteita, ja pakkasi ne varustesäkkiin. Kun varusteet oli tarkistettu yksitellen, oli aika siirtyä oman tuvan kanssa kasarmiin. 

Alokkaat Hokkanen ja Byman Santahaminassa

Alokkaat aloittavat palveluksensa joko Kaartin pataljoonassa, joka kouluttaa sotilaspoliiseja ja sotilaskuljettajia tai kapunkijääkäreitä, pioneereja, viestimiehiä ja tiedustelijoita kouluttavassa Uudenmaan jääkäripataljoonassa. He ovat voineet ennakolta ilmoittaa toiveensa palvelustehtävästä. Alokasjakson aikana on mahdollista vielä vaikuttaa lopulliseen palvelustehtäväänsä.

´