Hyppää sisältöön

Aidot taisteluaineet ensimmäistä kertaa mukana varusmiesten koulutuksessa

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 21.11.2022 15.56
Tiedote
Suojelun erikoisosaston varusmiehiä rivissä suojeluvarustuksessa.

Suomen kansainvälisen valmiusjoukkokoulutuksensa (SKVJ) loppuvaiheessa oleva Suojelun erikoisosasto (SEO) on kehittänyt osaamistaan harjoittelemalla aidoilla taisteluaineilla.

Taisteluainekoulutus (Live Agent Training, LAT) valmistaa joukkoa tulevaan NEL2 (Nato Evaluation Level 2) -arviointiin, jossa mitataan Suojelun erikoisosaston suorituskyky Naton arviointijärjestelmän korkeimmalla tasolla.

Varusmiehiä harjoittelemassa taisteluaineiden käyttöä.

Taisteluainekoulutus oli laatuaan ensimmäinen Suomessa varusmiehille järjestetty ja se toteutettiin koulutukseen tarkoitetulla suljetulla taisteluainekoulutusalueella Porin prikaatissa, Säkylässä.

Taisteluainekoulutuksella harjoitellaan samoja suorituksia kuin tavanomaisessa suojelukoulutuksessa, mutta käytössä on kemiallisia taisteluaineita (sinappikaasu ja sariini). Harjoittelemalla aidoilla taisteluaineilla kehitetään sodan ajan CBRN suorituskykyä ja osaamista mahdollisimman autenttisessa koulutusympäristössä.

Taisteluainekoulutus on varomääräysten mukaista toimintaa ja se on tarkkaan valvottua. Koulutuksessa käytettävät taisteluaineet kuuluvat kemiallisten aseiden kieltosopimuksen mukaisiin kemikaaleihin. Sopimus mahdollistaa kuitenkin kyseisten taisteluaineiden käytön Puolustusvoimien harjoituksissa. Koulutuksessa käytettävät taisteluainemäärät ja niiden pitoisuudet ovat Puolustusvoimien tutkimuslaitoksessa tutkittuja ja testattuja. Palvelusturvallisuuden näkökulmasta jokaisessa taisteluainekoulutuksessa on läsnä suojelulääkintään koulutettu ensiapuhenkilö ja harjoitusta johtaa taisteluainekoulutukseen koulutettu ammattisotilas.

Kovilla aineilla toimiminen korosti tehokkaasti perusasioiden tärkeyttä sekä vahvisti luottamusta käytössä olevaan suojavarustukseen, upseerikokelas Tikkala ja alikersantti Lehmus toteavat.

-LAT-harjoitus oli ainutlaatuinen ja opettavainen kokemus. Pääsimme näkemään, miten oikeat taisteluaineet käyttäytyvät sekä miten käyttämämme laitteisto reagoi niihin.

Mahdollisuus harjoitella oikeilla taisteluaineilla turvallisessa ympäristössä parantaa huomattavasti valmiutta kohdata mahdollinen “kova” tehtävä tulevaisuudessa. Lisäksi oli hieno huomata, että palveluksen aikana koulutetut toimintatavat pätevät yhtä hyvin niin harjoituskentällä kuin oikeita taisteluaineita kohdattaessa, upseerikokelas Tikkala ja alikersantti Lehmus kertovat.

´