Hyppää sisältöön

ARMY NORTH17 -harjoitus päättyy perjantaina

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 1.6.2017 17.40
Tiedote
Sotilaita maastossa korkeassa polviasennossa

Maavoimien ampuma- ja taisteluharjoitus ARMY NORTH17 päättyy torstain ja perjantain paluumarsseihin.

Rovajärven harjoitusalueella on viety läpi lähes kaksiviikkoinen yhdistetty ampuma- ja taisteluharjoitus, jossa ensimmäinen vaihe jakaantui epäsuorantulen, panssarintorjuntaohjus- ja jalkaväkiammuntoihin. Jälkimmäinen puolisko harjoituksesta keskittyi sotilasalueen taisteluihin painopisteenään taisteluosaston hyökkäys.

Ammunnoissa harjoiteltiin taisteluosaston tulenkäyttöä sekä aselajien välistä yhteistoimintaa. Epäsuoran tulen ammunnoissa ammuttiin lähes kaikilla maavoimien käytössä olevilla epäsuoran tulen asejärjestelmillä. Käytössä olivat kevyet ja raskaat raketinheittimet, kevyet ja raskaat kranaatinheittimet sekä 130 mm ja 155 mm -kenttätykit.

Eversti Kaarle Törrönen hymyilee maastossa

- Onnistunut ampumavaihe päättyi näyttävään tulenkeskittämisammuntaan raketinheittimistön, tykistön ja kranaatinheittimistön yhteisvoimin. Ammuntojen jälkeinen välitön siirtyminen taisteluharjoitusvaiheeseen toteutui kitkatta ja taisteluosasto suoritti kaksi hyökkäystä ja yhden puolustustaistelun Rovajärven haasteellisissa, osin vielä kovastikin lumisissa maastoissa, toteaa harjoituksen loppuvaiheen johtanut eversti Kaarle Törrönen.

Käytössä olleiden kaksipuolisten taistelusimulaattoreiden ansiosta taisteluista muodostui monivaiheisia ja opettavia tapahtumia, sillä palaute joukon ratkaisuista ja suorituksista saatiin välittömästi maastossa jokaiselle taistelijalle. Myös pohjoisen joukkoihin vuoden vaihteessa saapuneilla Leopard 2 A4 –panssariajoneuvoilla oli selkeä kouluttava rooli taisteluissa.

- Rovajärven laaja harjoitusalue mahdollistaa tykistö- ja jalkaväkijoukkojen yhtäaikaisen toiminnan ja tarjoaa kattavan maaston taistelujoukkojen tilanteenmukaiseen ryhmittymiseen, ajoneuvojen liikkumiseen maastossa sekä sulutteiden rakentamiseen tiestöllä. Täällä on hyvä sotaväen harjoitella isossakin mittakaavassa.

- ARMY NORTH17 -harjoitus on juhannuksen alla kotiutuville varusmiehille viimeinen näytön paikka saadusta koulutuksesta. Vajaan kahden viikon aikana harjoituksessa nähdyt ja mitatut suoritukset vakuuttavat annetun koulutuksen tasosta, mikä on luettavissa myös varusmiesten meille antamasta palautteesta. Toivotan jokaiselle kotiutuvalle aurinkoista ja ainakin tähänastista lämpimämpää kesää ja menestystä tulevaisuuden haasteisiin.

Sotilas auttaa toista sotilasta vetämällä häntä kädestä metsässä

´