Hyppää sisältöön

ARMY NORTH17 – varusmiespalveluksen loppuhuipentuma

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 31.5.2017 8.43
Tiedote
Sotilasjoukko metsässä

Kesäkuussa kotiutuville varusmiehille ARMY NORTH17 -harjoitus on koulutuksen opinnäytetyö.

Miehistö-, erikois- ja johtajakoulutuksen antamat taidot mitataan varusmiesten kielellä loppusotina tunnetuissa palvelusajan viimeisissä ampuma- ja taisteluharjoituksissa. Näiden koitosten jälkeen on vuorossa enää kotiuttamistoimenpiteet ja vihdoin odotettu paluu siviilielämään 15. kesäkuuta kohti uusia haasteita.

Ennen palveluksen alkamista tuleva alokas on usein ohjeistettu kotipuolessa jättämään aivot narikkaan ja menemään joukon keskivaiheilla. Kyllä ne esimiehet siellä käskevät mitä pitää tehdä.

Totta toinen puoli, mutta nousujohteisen peruskoulutuksen myötä taistelijalle annetaan tehtävän lisäksi ratkaisuvastuu. ARMY NORTH17 -harjoituksessa saatu vastuuntuntoinen koulutus paistoi kohta kotiutuvien varusmiesten kommenteista.

Sotilas makaa metsässä

Upseerikokelas Tuomas Vanhala Kainuun prikaatista nautiskeli harjoituksen ampumavaiheen aikana joukkueen puolustusammunnoissa.

- Palvelus on tuntunut ihan hyvältä, onhan hauskaa että joskus loppuu tämä, mutta ihan mukavasti on mennyt. Harjoitus on mennyt hyvin ja mielestäni täällä on ollut tosi hienoja ammuntoja kun on ammuttu joukkuekoossa. Kotiudun 15.6., eli parisenkymmentä aamua on tässä vaiheessa jäljellä ja syksyllä lähden opiskelemaan sähkötekniikkaa.

Sotilas seuraa taustalla näkyvää raketinheitinajoneuvoa

Tykkimies Anssi Pirnes Kainuun tykistörykmentistä pääsi seuraamaan kevyen raketinheitinpatterin viimeiset ammunnat tuliasemasta.

- Palvelus meni oikein mukavasti, tämä harjoitus on viimeinen koitos. Aika hyvillä mielin on palvelus mennyt ja vielä muutama aamu rypistellään palveluksessa ennen ulkomaan matkaa ja paluuta töihin kotimaatilalle. Jatkan töitä tilalla, sillä kävin maaseutuyrittäjän perustutkinnon ennen armeijaa. Tässä harjoituksessa olen mittauspartion kuljettaja, eli tehtävä on käytännössä hyrrätä hyrräsuuntakehällä, laitteella joka antaa tarkan suunnan ammukselle oikeaan osoitteeseen.

Tuletko kertaamaan jos käsky käy? - No kyllähän se on tultava.

Sotilas korkeassa polviasennossa maastossa

Jääkäri Valtteri Laitilan palvelus on mennyt omien sanojensa mukaan ihan hyvin

- Tulin harjoitukseen viime keskiviikkona ja toivottavasti tulee hauska loppusota. En vielä osaa sanoa mitä alan palveluksen jälkeen tekemään - varmaan töitä ja opiskelupaikkaa hakemaan. En ole vielä oikein päättänyt mikä ala kiinnostaisi. Palveluksessa ovat parasta taistelukokemukset ja olen saanut uusia frendejä.

Kaksi sotilasta ja raketinheitin. Toinen räplää heitintä ja toinen kirjaa ylös paperille.

Alikersantti Patrik Sulonen toimii heittimenjohtajana ja vastaa siitä, että kaikki sujuu hyvin. Hän tarkistaa, että kaikki laskelmat ovat menneet oikein turvallisuudesta tinkimättä.

- Palvelusta on nyt enää kuusitoista päivää jäljellä ja hyvältä tuntuu. Hyvältä on tuntunut olla palveluksessakin, olen saanut uusia kavereita ja nämä ovat tosi hyviä hommia. Tämä tehtävä on ollut ylivoimaisesti paras, paras mihin voi joutua. Vuoden aikana olen saanut kavereita ja itseluottamusta johtajakoulutuksesta. On tullut enemmän uskallusta olla ihmisten edessä niin ettei jännitä. Intin jälkeen menen töihin vuodeksi perheyrityksiin ja sitten pyrin opiskelemaan arkkitehdiksi Tampereelle.

´