Hyppää sisältöön

Lentävää maalitoimintaa suorituskyvyn todentamiseen

IlmasotakouluJääkäriprikaatiKarjalan lennostoKarjalan prikaatiLapin lennostoPanssariprikaatiRannikkolaivastoSatakunnan lennosto
Julkaisuajankohta 19.5.2021 17.11
Tiedote
Banshee Jet 80+

Ilmatorjunnan todetaan usein olevan ensimmäisenä taistelussa. Tarkalleen ottaen lähtölaukauksen tällekin ilmapuolustusharjoitukselle antoivat maalilennokkioperaattorit. Puolustusvoimien maalilennokkitoiminta organisoidaan Ilmasotakoulun Harjoitus- ja lentolaiteryhmän johdolla ja useiden joukko-osastojen lennokkiosaajien tukemana. Ilmamaalipalveluja tarjotaan maavoimien ilmatorjunnan lisäksi sekä ilmavoimien lento-osastoille että merivoimien alusosastoille.

Ilmatorjuntajoukkoja kouluttavissa joukko-osastoissa valitaan jokaisesta saapumiserästä maalilennokkitehtäviin myös varusmiehiä. Maalilennokkivarusmiehet ovat valmistautuneet Ilmapuolustusharjoitukseen 1-luokan lentolaitteiden mekaanikko- ja lennätystehtäviin alkutalvesta saakka – myös Lohtajan harjoitus- ja ampuma-alueella.

Moni lennokeista lähetetään ilmaan tietoisena siitä, että kyseinen koneyksilö ei palaa enää takaisin. Pääosalla ilmapuolustusharjoituksen joukoista jää kuitenkin helposti huomioimatta, että jokaisen lentoon lähteneen maalilennokin käyttökuntoon laittaminen ja huoltaminen on edellyttänyt mekaanikkoryhmien pitkäjänteistä työpanosta sekä kuluvassa ilmapuolustusharjoituksessa että useissa valmistavissa harjoituksissa. 1-luokan lennokkien huoltoa toteuttavat varusmiehet. 2A-luokan lentolaitteiden mekaanikkoina toimivat kokeneet palkatut lennokkiosaajat.

Lentoonlähtöpaikan katapulttioperaattorit ovat palkattua henkilöstöä vastaten maalilennokkien lähetyspaikkatoiminnan lisäksi sekä tehtävään lähtevien että takaisin palaavien lentolaitteiden logistiikasta – ajankohdasta tai olosuhteista riippumatta. Ammuntojen aikataulu edellyttää saumatonta ja sujuvaa työskentelyä koko maalilennokkijaokselta.

2A-luokan lentolaitteiden eli Banshee- ja Snipe-järjestelmien lennätys suoritetaan näyttöpäätteiden ääreltä omasta lennätyskontistaan. Lennätysryhmät kykenevät tuottamaan maalilennokkipalveluja useisiin yhtäaikaisiin ammuntoihin.

Tuorein Banshee Jet 80+ -konetyyppi on tarjonnut kuluvan harjoituksen ammuntoihin entistä merkittävämpää suorituskykyä ilmapuolustuksen asejärjestelmien kyvykkyyksien todentamiseen.

Banshee kaartamassa merialueen yläpuolella kohti seuraavaa tehtävää.

Teksti: kapteeni Olli-Antti Hintikka / Ilmasotakoulu

Kuvat: vääpeli Juho Jokinen / Ilmasotakoulu

Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto Yhteistoiminta-alue
´