Hyppää sisältöön

Drone-asiantuntemus avasi reservin korpraali Vilpertti Tirroselle tien paikallispuolustuksen kertausvahvuuteen

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 10.9.2022 12.32
Tiedote
Kuva: Puolustusvoimat

Viitisen vuotta sitten posti toi Vilpertti Tirroselle kutsun vapaaehtoiseen kertausharjoitukseen. Niinisalosta tykkimiehenä 2000-luvun alkupäässä kotiutuneelle Tirroselle kutsu oli yllätys ja tuleva tehtävä hämärän peitossa. Valmistelevaan harjoitukseen saapuessaan hän hoksasi kuitenkin nopeasti, mistä on kyse.

-    Kun kertausharjoituskohteessa törmäsin drone-piireistä tuttuihin kasvoihin, alkoivat langat aika nopeasti yhdistyä, Tirronen hymyilee. 


Tirronen on ollut jo yli kymmenen vuotta hyvin aktiivinen drone-harrastaja, ja toimii myös sivutoimisena ilmakuvausyrittäjänä. 

Jo seuraavassa paikallispuolustusharjoituksessa Tirronen oli mukana kartoittamassa ja pohtimassa dronejen käytön avaamia mahdollisuuksia maanpuolustuksessa. Mahdollisuudet ovat paljon suuremmat, kuin äkkiseltään ajattelisi. 

-    Kun nyt lukee uutisia, tulee nopeasti selväksi, että muun muassa droneille on poikkeustilanteissa nyt ja tulevaisuudessa huomattavan monipuolista käyttöä. Olen ollut muun muassa Saksassa kouluttamassa eräälle kohderyhmälle taktisen drone-lennokin käyttöä, ja tekniset sovellutukset ovat lähes rajattomat. 

Käynnissä olevaan Päijät-Häme 2/22 -paikallispuolustusharjoitukseen Tirrosta pyydettiin ottamaan mukaansa omaa drone-kalustoa. Heti harjoituksen alkuun hän esitteli ja avasi dronejen maailmaa muulle tiedustelujoukolle toisen aktiivisen harrastajan kanssa. Tänä päivänä dronejen käyttöä säädellään ilmailulainsäädännöllä yksityiskohtaisesti, joten laitteiden lennättäminen jätettiin siihen erikseen varatulle organisaatiolle. 

-    Mutta jo laitteiden esitteleminen ja kuvayhteyden näyttäminen herätti ryhmän kiinnostuksen, sillä osalla ei ollut minkäänlaista aiempaa kosketuspintaa droneihin. 

Tirronen toivoo, että tulevaisuudessa reservissä olevien drone-asiantuntijoiden osaamista hyödynnettäisiin laaja-alaisemmin. 

-    On hieno asia, että voin antaa kaiken vuosien mittaan kerryttämäni teknisen tietotaitoni Puolustusvoimien käyttöön. Tulevaisuudessa toivottavasti vielä laaja-alaisemminkin. Monen reserviläisen drone-osaaminen on paljon muutakin kuin lennättämistä. Joukossa on kavereita, joiden itse rakentamat laitteet jatkavat siitä, mihin kaupallisten valmislennokkien kyky ja mahdollisuudet loppuvat. 

Reservin korpraali Tirrosella ei ole takanaan vielä kovin monta kertausharjoitusvuorokautta, mutta suhtautuminen reservin kouluttamiseen ja kertauskutsuihin on hyvin positiivinen. 

-    Nyt kun koko paikallispuolustus alkaa hahmottua paremmin, sitä ymmärtää miten olennainen asia toimintakykyinen reservi tässä muuttuvassa maailmassa on.

Harjoitukset ja ammunnat Joukko-osasto Pirkanmaa Pirkanmaa Pirkanmaan aluetoimisto
´